• No results found

Artikel 8A:8 Overgangsrecht PBL voor werknemers van 45 t/m 49 jaar op 31 december 2009

In document CAO Gehandicaptenzorg 2016 (pagina 48-51)

In afwijking van artikel 8A:1 lid 1 ontvangt de werknemer die op 31 december 2009:

• 50 jaar is vanaf de eerste van de maand waarin hij 55 jaar wordt jaarlijks een PBL van 102 uur.

• 51 jaar is vanaf de eerste van de maand waarin hij 55 jaar wordt jaarlijks een PBL van 122 uur.

• 52 jaar is vanaf de eerste van de maand waarin hij 55 jaar wordt jaarlijks een PBL van 142 uur.

• 53 jaar is vanaf de eerste van de maand waarin hij 55 jaar wordt jaarlijks een PBL van 157 uur.

• 54 jaar is vanaf de eerste van de maand waarin hij 55 jaar wordt jaarlijks een PBL van 172 uur.

• 55 jaar maar nog geen 65 jaar is jaarlijks een PBL van 206 uur.

Artikel 8A:8 Overgangsrecht PBL voor werknemers van 45 t/m 49 jaar op 31 december 2009

1. In aanvulling op artikel 8A:1 ontvangt de werknemer in de maand waarin hij 55 jaar wordt, een eenmalige storting in het PBL van 200 uur naar rato van zijn dienstverband op dat moment, mits de werknemer:

• op 31 december 2009 45 jaar is, maar nog geen 50 jaar én

• op 31 december 2009 10 jaar in dienst is binnen de zorgsector (werkingssfeer PFZW) én • in de periode van 31 december 2009 tot en met het moment dat de werknemer 55 jaar wordt

ononderbroken in dienst is bij dezelfde werkgever.

2. Voor een beroep op de storting meldt deze werknemer, na een oproep door de werkgever, zich vóór 1 december 2009 bij de werkgever teneinde het dienstjarencriterium te kunnen verifiëren.

Geldsparen

Pensioen IZZ Ziekte

Voorwaarde overgangsrecht

Vanaf 55 jaar

45 t/m 49 jaar

47 CAO gehandicaptenzorg 2016

i

Woon-werkverkeer

Gebroken dienst

Dienstreizen

Telefoonkosten

Kost en inwoning

Maaltijdverstrekking

Kleding

Verhuiskosten

Artikel 9:1 Reiskosten woon-werkverkeer

1. De werkgever treft een regeling voor de vergoeding voor woon- werkverkeer ten minste op het niveau van lid 3.

2. De in lid 1 bedoelde regeling wordt niet vastgesteld of gewijzigd dan met instemming van de ondernemingsraad/personeelsvertegenwoordiging.

3. Indien de in lid 1 en 2 bedoelde regeling niet tot stand komt, heeft de medewerker ter zake van het eenmaal dagelijks heen en weer reizen van zijn woning naar zijn werk minimaal recht op een tegemoetkoming in de reiskosten van 8 cent per kilometer ongeacht de wijze van vervoer voor zowel de heen- als terugreis. De maximale vergoeding is gebaseerd op een enkele reisafstand van 30 kilometer.

4. Indien de medewerker ten gevolge van het uitvoeren van een gebroken dienst, als bedoeld in artikel 6:6 lid 8, meer dan eenmaal dagelijks heen en weer dient te reizen van zijn woning naar zijn werk heeft hij recht op vergoeding van de kosten van het heen en weer reizen tussen de gebroken diensten.

Artikel 9:2 Reis- en verblijfkosten bij dienstreizen

1. De werkgever treft een regeling voor de vergoeding van de kosten, voor de werknemer ver-bonden aan het in opdracht van de werkgever in het kader van zijn werkzaamheden maken van dienstreizen.

2. De in lid 1 bedoelde regeling wordt niet vastgesteld of gewijzigd dan met instemming van de ondernemingsraad/personeelsvertegenwoordiging.

3. Indien de in lid 1 en 2 bedoelde regeling niet tot stand komt heeft de medewerker ter zake van de noodzakelijk gemaakte verblijfkosten recht op vergoeding van de werkelijke kosten.

4. Indien de in lid 1 en 2 bedoelde regeling niet tot stand komt heeft de medewerker ter zake van de aan een dienstreis verbonden reiskosten recht op een reiskostenvergoeding van:

• de kosten van openbaar vervoer op basis van het laagste klasse tarief bij gebruik van open- baar vervoer;

• € 0,29 bruto per kilometer bij gebruik van de eigen auto met toestemming van de werkgever;

• de voor deze vervoermiddelen door de fiscus vastgestelde forfaitaire kilometertarieven bij gebruik van een ander, eigen vervoermiddel.

Voor de interpretatie van het begrip dienstreis wordt aangesloten bij de door de fiscus gehan- teerde definitie.

5. Op verzoek van de werkgever dient de werknemer de bescheiden te overleggen op basis waar-van het bedrag waar-van de vergoeding kan worden vastgesteld.

Artikel 9:3 Telefoonkosten

De werkgever treft in overleg met de ondernemingsraad/personeelsvertegenwoordiging een re-geling voor de vergoeding van de noodzakelijkerwijs door zijn werknemers in het kader van de dienstbetrekking gemaakte telefoonkosten.

Artikel 9:4 Kost en inwoning

De werkgever treft in overleg met de ondernemingsraad/personeelsvertegenwoordiging een re-geling ten aanzien van het verstrekken van kost en inwoning aan de werknemer door de werkgever.

Artikel 9:5 Maaltijdverstrekking

De werkgever treft in overleg met de ondernemingsraad/personeelsvertegenwoordiging een re-geling ten aanzien van het verstrekken van maaltijd(en) aan de werknemer door de werkgever.

Artikel 9:6 Kleding

De werkgever treft in overleg met de ondernemingsraad/personeelsvertegenwoordiging een re-geling ten aanzien van het voorschrijven van verplichte kleding en de wijze van vergoeding van de kosten van dergelijke kleding.

Artikel 9:7 Verhuiskosten

1. De werkgever treft een regeling voor de vergoeding van verhuiskosten voor zijn werknemers en aspirantwerknemers.

2. De in lid 1 bedoelde regeling wordt niet vastgesteld, gewijzigd of ingetrokken dan met instem-ming van de onderneinstem-mingsraad/personeelsvertegenwoordiging.

48 CAO gehandicaptenzorg 2016

i

IZZ

BIG

Beroepsverenigingen

Verklaring Omtrent het Gedrag

Hardheidsclausule kinderopvang

3. Indien de in lid 1 en 2 bedoelde regeling niet tot stand komt, heeft de werknemer die bij het aangaan van het dienstverband of gedurende zijn dienstverband verplicht wordt te verhuizen, aanspraak op een vergoeding van verhuiskosten met inachtneming van het bepaalde in lid 4.

4. Bij toepassing van lid 3 bestaat de verhuiskostenvergoeding uit:

• vergoeding van de werkelijke kosten van transport door een erkend verhuisbedrijf van bagage en inboedel van de werknemer naar de nieuwe woning;

• vergoeding van herinrichtingskosten ten bedrage van maximaal 12% van het jaarsalaris inclusief de vakantietoeslag met een maximum van bruto € 9076,- .

Artikel 9:8 Werkgeversbijdrage Ziektekostenregeling IZZ

1. De werknemer ontvangt een werkgeversbijdrage in de premie voor het aanvullende pakket “IZZ Zorg voor de Zorg”. Per 2015 ontvangt de werknemer deze werkgeversbijdrage voor zichzelf en voor zijn eventueel meeverzekerde echtgenoot/echtgenote of relatiepartner.

2. De hoogte van de werkgeversbijdrage wordt vastgesteld door partijen bij deze CAO en bedraagt

€13,67 bruto per maand.

Artikel 9:9 Registratiekosten ex Artikel 4 registratiebesluit BIG

De werkgever vergoedt aan de werknemer de kosten die voortvloeien uit de (her) registratie in het kader van de Wet BIG, indien en voor zover deze registratie voortvloeit uit de bij de werkgever beklede functie.

Artikel 9:10 Contributie beroepsverenigingen

De werknemer die lid is van een bij de FBZ aangesloten beroepsvereniging zoals genoemd in de preambule van de CAO, die aantoonbaar voor de branche gehandicaptenzorg beroepsinhoudelijke activiteiten ontplooit en ontwikkelt, ontvangt daarvoor van de werkgever een jaarlijkse bijdrage in de contributie van ten minste 75% tot een maximum van € 85,- bruto.

Artikel 9:11 Vergoeding Verklaring Omtrent het Gedrag in het kader van preventie seksueel misbruik

De werkgever vergoedt aan de gerede eindkandidaat in een sollicitatieprocedure de legeskosten van een verklaring omtrent het gedrag1, indien de werkgever de kandidaat verzocht heeft een der-gelijke verklaring aan te vragen en te overleggen.

Artikel 9:12 Hardheidsclausule kinderopvang

De werkgever kan in individuele situaties die naar zijn beoordeling leiden tot kennelijke onredelijk-heid, aan de werknemer een aanvullende vergoeding in de kosten van kinderopvang verstrekken.

Deze aanvullende vergoeding komt naast de wettelijke tegemoetkoming die de werknemer ont-vangt in de kosten van kinderopvang.

1 De hoogte van de legeskosten zijn te vinden op www.rijksoverheid.nl.

49 CAO gehandicaptenzorg 2016

i

In document CAO Gehandicaptenzorg 2016 (pagina 48-51)