• No results found

Architectonische kwaliteit [door de architect]

In document Algemeen bestuur (pagina 175-178)

Faserapportage Definitief Ontwerp (DO)

2. Organisatie en communicatie

4.2. Architectonische kwaliteit [door de architect]

www.hevo.nl

4. Kwaliteit

4.1. Stedenbouwkundige kwaliteit

[door de architect]

4.1.1. Omschrijving stedenbouwkundig ontwerp

De stedenbouwkundige opzet van het terrein is in basis niet veranderd in de DO-fase. De hoofdvorm van het gebouw, de positie van het gebouw en het parkeerterrein zijn gelijk gebleven.

Aan het begin van de DO-fase is het landschapsarchitectenbureau MTD toegevoegd aan het ontwerpteam. Op basis van de eerste landschappelijke inpassingsschetsen die door De Twee Snoeken in de VO-fase zijn gemaakt, zijn zij verder gaan ontwerpen op de invulling van het terrein. Er is een gebruiksvriendelijkere indeling van het parkeerterrein bedacht waarbij men in een heldere opzet rond kan rijden. De grote parkeerbehoefte zorgt er hierbij wel voor dat het noordelijke deel van het terrein van de GGD gedomineerd wordt door parkeerplaatsen. Deze zijn nu echter wel mooi ingepast in een groene omkadering en een verlaagde, waterbergende strook in het midden tussen de parkeerstroken in. Aan deze zijde zijn ook de fietsenstalling, containerberging en trafo op een zorgvuldige manier ingebed in het terrein. Daarnaast heeft MTD een mooie groene invulling ontworpen van de twee patio’s. De patio’s zijn bewust verschillend van karakter waarbij de noordelijke patio is ingericht met planten en struiken die minder licht behoeven en aan de zuidkant juist met groen dat goed reageert op de zon die hier wat vaker aanwezig zal zijn. Tevens is de beplanting zo gekozen dat het in alle seizoenen een mooie aanblik geeft voor de bezoekers en gebruikers van het GGD-gebouw.

4.2. Architectonische kwaliteit

[door de architect]

4.2.1. Omschrijving ontwerp exterieur

We hebben de VO-fase eind vorig jaar afgesloten met een ontwerp voor de gevels dat we op 14 januari 2021 van dit jaar hebben gepresenteerd aan de Commissie Beeldkwaliteit van de gemeente Nijmegen (welstand). De reacties waren toen behoorlijk positief, maar er werden nog wel een aantal waardevolle aandachtspunten benoemd. Op basis van deze input is door De Twee Snoeken het ontwerp aangepast en opnieuw gepresenteerd aan de commissie op 25 februari van dit jaar. De Commissie was zeer verheugd met de aanpassingen en had enkel lof voor het ontwerp. De enige suggestie voor aanpassing die nog gedaan werd was het versmallen van één raam aan de zuidzijde. Dit hebben we aangepast en verder is het gevelontwerp vervolgens technisch uitgewerkt. Dit heeft enkel tot wat kleine verschuivingen geleid maar in hoofdlijn is het ontwerp vanaf dat moment gelijk gebleven.

De aanpassingen aan het gevelontwerp zijn gedaan na het VO, dus tussen de 1e en 2e presentatie aan de commissie is, zijn in hoofdlijnen:

Begane grond/plint:

- Kleur metselwerk aangepast naar gemêleerd bruin (referentie archiefgebouw Delft van Winhov)

- Raamverdeling in het metselwerk aangepast zodat plint meer één geheel blijft.

- ‘Pergola’ toegevoegd bij de ingangen van de patio’s zodat plint meer één geheel blijft.

- Kleur kozijnen in het metselwerk aangepast naar geanodiseerde bronskleur.

1631103-0208.1.1, d.d. 17 juni 2021 Pagina 10 van 21

● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ●

www.hevo.nl

Hoogbouw

- Niet 2 maar 4 gevelpatronen in de gesloten delen van de hoogbouw

- Eenduidige detaillering van alle ramen in de hoogbouw: allemaal bloemkozijnen - Zeefdruk toegevoegd op het glas op de 2e, 3e en 4e verdieping op de zonbelaste

gevels. Hierdoor is de automatische binnenzonwering komen te vervallen.

- Kleur kozijnen en aluminium randen aangepast naar geanodiseerde bronskleur i.p.v.

goud.

- Gevelmaterialen onderzocht voor de gesloten delen van de hoogbouw. Hierbij is gekeken naar 3 mogelijkheden:

o Beton, in overleg met MBX/Microbeton o Polyester, in overleg met Poly Products

o Gevelstucwerk en sauswerk op voorgevormde EPS, met STO en Lurvink Afbouw BV

Uiteindelijk is gekozen voor de laatste i.v.m. technische haalbaarheid, esthetische kwaliteit en financiële haalbaarheid. De Gestucte variant scoorde op alle drie deze onderdelen uiteindelijk het beste.

4.2.2. Omschrijving ruimtelijke organisatie van de functies en interieur

De hoofdindeling van het gebouw zoals die in het VO is bedacht is niet gewijzigd, De heldere scheiding van publieke functies op de begane grond, semi-publiek op de 1e verdieping en de private gebieden op de 3 bovenste verdiepingen is gehandhaafd en verder gespecificeerd. Vanuit HEVO is Alexandra Meeuwisse aangesloten om de overgang naar een nieuwe manier

van werken binnen de GGD procesmatig te begeleiden. Hieruit is ook naar voren gekomen hoe dit het beste ruimtelijk ingepast kan worden in met name de werkverdiepingen. Op basis hiervan is, in nauw overleg met de GGD, in de vorm van werkgroepen en de projectgroep en Hevo, de indeling van de plattegronden bepaald.

Daarnaast is gestart met het ontwerp van het interieur. Ruimtelijke vormgeving, materialisering en kleurstelling van het interieur is in hoofdopzet ontworpen en gepresenteerd aan de GGD in de vorm van 3D-visualisaties zodat een goed beeld gegeven wordt van de kwaliteiten die we hiervoor voor ogen hebben.

4.3. Installaties

[door de installatieadviseur]

Hieronder in hoofdlijnen een overzicht van de technische uitgangspunten met betrekking tot de W- en E-installaties:

1631103-0208.1.1, d.d. 17 juni 2021 Pagina 11 van 21

● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ●

www.hevo.nl

• Het definitief ontwerp is gebaseerd op twee installatieconcepten ten aanzien van de klimaatinstallaties. Uitgangspunt conform PvE is klimaatklasse B. De werkplekken op de verdiepingen krijgen een ‘leeflucht’-systeem gebaseerd op een ventilatie van 50 m³/h bij een gelijktijdigheid van 80% van de maximale bezetting. De ventilatie zal op basis van constant volume in de ruimte worden gebracht. Op ruimteniveau worden plafondinductie-units voorzien voor naregeling van de ruimteconditie. Het gewenste klimaat zal per ruimte individueel naregelbaar (instelbaar) zijn.

• Ruimten met veel personen zoals vergaderruimten en bijeenkomstruimten op de begane grond krijgen een all-air systeem geregeld op basis van variabel volume middels CO2 -meting met naverwarmer. Voor het maximale debiet is in het ontwerp uitgegaan van een gelijktijdigheid van 80% gebruik van vergaderzalen en overlegruimten. Dit betekent dat incidenteel, als de bezetting 100% is, de ventilatie gemiddeld 40 m³/h per persoon zal zijn.

Gezien het beperkt aantal keren dat dit voor zal komen en gezien het feit dat de verblijfsduur beperkt is, is dit een verantwoorde keuze.

• Warmte en koude wordt opgewekt door twee stuks water/lucht warmtepomp(en).

Verwarming en koeling van de ruimten in het gebouw vindt plaats middels de

plafondinductie-units. Voor de openbare ruimte in het atrium op de begane grond en de polikamers. De boxenkamer en centrale hal wordt voorzien van een vloerverwarmings- vloerkoeling systeem. Met de selectie van de warmtepompen is rekening gehouden met voldoende reservecapaciteit voor de toekomstige uitbreiding (vijfde verdieping).

• De kwaliteit van de gevel en de beperkte hoeveelheid glas is zodanig dat

koudevalcompensatie niet nodig zal zijn. Alleen onder het hoge glas op de noodgevel ter plaatse van de vide over twee verdiepingen zal koudevalcompensatie worden voorzien.

• De begane grond en 1e verdieping wijken af ten opzichte van de 2e t/m 4e verdieping. De poliruimten op de begane grond worden uitgevoerd met houten balken en plafonds (Kerto-vloeren). Voor de ventilatie is gerekend op minimaal 50 m³/h per persoon. Gekozen is voor installaties in het zicht in combinatie met vrij hangende plafondinductie units voor koeling en verwarming.

• De centrale luchtbehandelingsinstallatie zal bestaan uit een luchtbehandelingskast van 30.000 m³/h geïsoleerde luchttoevoer en luchtretourkanalen naar de verdiepingen. De luchtbehandelingskast zal worden opgesteld op het dak van de vierde verdieping. Met de selectie van de luchtbehandelingskast is rekening gehouden met voldoende

reservecapaciteit voor de toekomstige uitbreiding (vijfde verdieping)

• Sanitair in normale kwaliteit kleur wit aangesloten op de PE-rioleringssysteem.

• Warm tapwater wordt alleen voorzien in de keuken, de wastafel voor mindervaliden, de douches, de aanrecht combintaties in de pantry’s en polikamers en de uitstortgootstenen in de werkkasten. De wastafels in de toiletten krijgen alleen koud tapwater.

• Voor de elektrische installatie is uitgegaan van een trafo en een noodstroomaggregaat op het terrein. In het gebouw wordt een hoofdverdeelinrichting gemaakt van waaruit de verdeelkasten op de verdiepingen, de lift en de W-installaties worden aangesloten.

• De werkplekken op de verdiepingen worden voorzien van ledlichtarmaturen waarbij de armaturen aan de gevel voorzien worden van daglichtregeling. De vergaderzalen worden eveneens voorzien van led-armaturen geschakeld op aanwezigheid met een

overbruggingsschakeling om de verlichting uit te schakelen/te dimmen voor presentaties.

1631103-0208.1.1, d.d. 17 juni 2021 Pagina 12 van 21

● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ●

www.hevo.nl

De verlichting in de werk-/lunchcafé wordt eveneens uitgevoerd met dimbare

ledverlichting. De behandelkamers op de begane worden voorzien van handbediende dimschakelaars en dimbare LED-verlichting, aangevuld met een seperate

onderzoekslamp.

• Voor de werkplekaansluitingen wordt voorzien in aansluitdozen in de voorzetwand aan de gevel aangevuld met zuiltjes of vloerpotten waarin de wandcontactdozen en eventueel data-aansluitingen worden voorzien.

• Voor de data worden de werkplekken voorzien middels een bekabeld netwerk op basis van Voice over IP (VOIP), aangevuld met wifi. Voor de audiovisuele voorzieningen zullen wandcontactdozen en data-aansluitingen worden opgenomen.

• De veiligheidsinstallaties zullen bestaan uit aarding, medische vereffening groep 1 voor de behandelplaatsen op de begane grond, bliksembeveiliging Klasse LPL3, brandmeld-installatie (vluchtwegbewaking), inbraakmeldbrandmeld-installatie en een toegangscontrole-installatie.

• De terreininstallaties zullen worden gevoed vanuit het gebouw via een aparte verdeelkast, de voorzienige worden opgenomen door de landschapsarchitect.

In document Algemeen bestuur (pagina 175-178)