• No results found

Arbeidsmarkt en sociale zekerheid 1 Samenwerking in de Benelux en de

Martelange-Rambrouch inzake afvalwater

8. Arbeidsmarkt en sociale zekerheid 1 Samenwerking in de Benelux en de

Grande Région

Zowel in de Benelux als in de Grande Région vervult Eures een belangrijke rol in de gebieden waar het grensoverschrijdend woon-werkverkeer aanzienlijk is. Eures-consulenten in deze regio’s geven specifieke begeleiding en adviezen over de rechten en plichten van werknemers die in een ander land werken dan waar zij wonen.

8.2 Eures

Eures heeft tot doel informatie, advies en diensten te verlenen op het gebied van werving en arbeidsbemiddeling (‘job-matching’) aan werkzoekenden en werkgevers, alsmede aan iedere burger die wil profiteren van het beginsel van

vrij verkeer van personen. het Eures netwerk omvat meer dan 700 Eures-consulenten in heel Europa. Eures is in 1993 opgericht en is een samenwerkingsnetwerk van de Europese Commissie en de openbare arbeidsbemiddelingdiensten van de lidstaten. Eures-consulenten zijn speciaal opgeleide deskundigen en zijn met name deskundig wat de praktische, wettelijke en administratieve aspecten van de mobiliteit op nationaal en grensoverschrijdend niveau betreft. Zij werken bij de arbeidsbureaus in de afzonderlijke lidstaten of bij andere partnerorganisaties in het Eures-netwerk.

Momenteel bestaan er ruim 20 Eures-grensoverschrijdende part ner schappen. deze partnerschappen beogen in te spelen op de behoeften aan informatie en coördinatie ten aanzien van de arbeidsmobiliteit in grensregio’s. in de partnerschappen wordt samengewerkt door de openbare arbeidsbemiddelingdiensten, beroepsopleidingen, werk -geversorganisaties, vakbonden, lokale overheden en andere instellingen die zich bezighouden met arbeidsmarkt- en opleidingsvraagstukken. de grens overschrijdende Eures- partnerschappen fungeren als waardevolle contactpunten voor regionale en nationale besturen voor de arbeidsvoorziening en de sociale partners. Zij werken ook mee aan de monitoring van deze grensoverschrijdende arbeidsmarkten.

8.2.a Eures PED

CRD Eures Lorraine de heer n. Brizard van informatie-, advies- en arbeidsbemiddelingsdiensten aan werkzoekenden, grensarbeiders en werkgevers die over de grens activiteiten willen ontplooien of perso-neel willen werven. de meest noemenswaardige van de vele activiteiten zijn de samenwerking tussen de nationale arbeidsbureaus, het verspreiden van infor-matie uit de Eures-database, het organiseren van grens-overschrijdende workshops voor werkzoekenden, seminars en bijeenkomsten voor bedrijfsdirecteuren en personeelsmanagers, de analyse van de kwalificatie- en opleidingseisen, het opstellen van informatiebrochures over specifieke onderwerpen die van belang zijn voor grensarbeiders (sociale uitkeringen, belastingstelsel, arbeidswetgeving, erkenning van diploma’s en kwalificaties, woonomstandigheden, enz.), de analyse van gegevens over de grensoverschrijdende arbeidsmarkt en de mobiliteit van

dEEL iii grensarbeiders. Exemplaren van de informatiebrochures

en studies kunnen samen met andere informatie worden verkregen bij de kantoren van de partnerorganisaties en via de internetsite van het partnerschap. de partners zijn de Conseil Régional de Lorraine, Le Ministère Luxemburgeois du Travail et de l’Emploi, office Communautaire et Régional de la Formation professionnelle et de l’Emploi (FoREM, Arlon), Agence nationale Pour l’Emploi (AnPE), Administration de l’Emploi (AdEM) du Grand-duché du Luxemburg, interRégionale Syndicale du PEd (iRS-PEd), Chambre de Commerce et d’industrie du Luxemburg Belge CCiLB, Féderation des industriels Luxemburgeois FEdiL, Mouvement des Entreprises de France (MEdEF), Centre d’Etudes de Populations, de Pauvreté et de Politiques Socio-Economiques, Centre de Ressources et de documentation des Eures Transfrontaliers de Lorraine.

8.2.b Eures Saar-Lor-Lux-Rheinland/Pfalz

INFO-Institut de heer F. Chomard

1. het publiek informeren over woon- en werk om-standigheden in de vier partnerregio’s.

2. de uitwisseling van informatie bevorderen over vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in de grensregio’s, met name over arbeidsbemiddeling.

3. het bevorderen van mobiliteit en een grens over- schrijdende sociale dialoog door een progressief arbeids-markt beleid te ontwikkelen op basis van samenwerking.

4. het ontwikkelen en bevorderen van grensover schrijdende beroepsopleiding.

Partners zijn het Ministerium für Wirtschaft und Arbeit des Saarlandes, Conseil Régional de Lorraine, Ministère du Travail et de l´Emploi Luxemburg, Ministerium für Arbeit, Soziales, Gesundheit, Frauen und Familie des Landes Rheinland-Pfalz, Regionaldirektion Rheinland-Pfalz-Saarland der Bundesagentur für Arbeit, Agence nationale pour l’Emploi (AnPE), Administration de l´Emploi pour le Luxemburg (AdEM), interregionaler Gewerkschaftsrat Saar-Lor-Lux-Trier-Westpfalz (iGR), Vereinigung der Rheinland-Pfälzischer en Saarländischen unternehmensverbände e.V), Mouvement des Entreprises de France (MEdEF), Fédération des industriels Luxemburgeois (FEdiL) en de Zentralstelle für Arbeitsvermittlung (ZAV).

8.2.c Eures Maas-Rijn

de heer M. heytens Postbus 29, B-8700 Tielt,

Tel. 0032-51-40 41 52

marc.heytens@scarlet.be / www.eures-emr.org

Eures Maas-Rijn kwam in 1993 tot stand. het doel van dit grensoverschrijdend partnerschap is de mobiliteit van werknemers en werkzoekenden in deze Euroregio te verhogen, en de belemmeringen voor mobiliteit weg te nemen. de partners voeren een aantal activiteiten uit en bieden onder meer informatie over woon- en werkomstandigheden in de grensregio, informatie over beroepsopleiding, grensoverschrijdende dienstverlening aan werkzoekenden, arbeidsbemiddeling, advies en ondersteuning voor werkzoekenden in de grensregio, advies en ondersteuning voor werkgevers bij de werving van personeel over de grens, vergelijkende studies van wet- en regelgeving, analyses van de arbeidsmarkt.

Partners zijn de Regionale openbare diensten voor arbeidsvoorziening (Arbeitsamt Aachen, FoREM, VdAB, AdG en CWi), de interregionale vakbondsraad Meuse-Rhine, Werkgeversverenigingen in de grensregio’s: (SWE) en de Euregio Maas-Rijn met de Belgische provincies Limburg en Luik, het duitstalige bevolkingsdeel van België, de nederlandse provincie Limburg en de regio Aken.

8.2.d Eures Scheldemond

de heer R. de Back

1. de organisatie van Ronde Tafel bijeenkomsten voor Eures adviseurs met als doel onder andere het verder uitbouwen van het netwerk, het bevorderen van de uitwisseling van best practices en het up to date houden van EuRES-brochures.

2. organisatie van trainingsbijeenkomsten voor Eures adviseurs.

3. organisatie van symposia en job fairs.

4. het bevorderen van de betrokkenheid van scholen, hogere scholen en andere opleidingsinstituten.

5. Eures informatie en advies voor ondernemers, werk-zoekenden en werkenden zowel dagelijks als tijdens georganiseerde bijeenkomsten, workshops and training sessies.

Partners zijn het Centrum voor Werk en inkomen Zuid-west nederland (CWi) de Vlaamse dienst voor Arbeids-bemiddeling en Beroepsopleiding (VdAB), de interregionale Vakbondsraad Schelde-Kempen (iVR), Kamer van Koophandel Zeeland, Voka Kamer van Koophandel oost- en West-Vlaanderen, uniZo oost- en West-Vlaanderen, MKB Zeeland, de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging

(BZW), Provincies oost- en West-Vlaanderen en Zeeland.

8.2.e Eures Channel

UNIZO Zuidwest-Vlaanderen de heer B. Lievrouw

Lange Streenstraat 10, B-8500 Kortrijk, Tel. 0032-56-26 44 72

bram.lievrouw@eureschannel.org / www.eureschannel.org Eures-Kanaal omvat het Belgische West-Vlaanderen en hainaut, de Franse regio nord/Pas-de-Calais en Kent in het Verenigd Koninkrijk. EuRES-Kanaal is de eerste Eures-grensregio die werd opgericht. het partnerschap tussen hainaut, nord/Pas-de-Calais en West-Vlaanderen bestaat reeds sinds 1991. Kent sloot zich aan in 1992. in economisch en strategisch opzicht is deze regio dankzij de TGV, de veerdiensten en de Kanaaltunnel een belangrijk gebied. het partnerschap heeft verschillende activiteiten ondernomen om mensen te helpen die aan gene zijde van de grens willen werken of daar een opleiding willen volgen.

Bovendien ondersteunt het partnerschap werkgevers die zijn geïnteresseerd in personeelswerving over de grens.

Er zijn netwerken gevormd van goed opgeleide Eures-adviseurs die werkzoekenden en werkgevers informeren en adviseren. de activiteiten van het partnerschap zijn onder andere het verbeteren van de toegang tot ‘nationale diensten’, het organiseren van workshops en het verzorgen van informatiebijeenkomsten, het bevorderen van de uitwisseling van vacatures en sollicitaties, het verschaffen van informatie over woon- en werkomstandigheden, het ondersteunen van een opleidingsbeleid, het uitwisselen van

‘best-practices’ en het verstrekken van cijfers en informatie over arbeidskosten en belangrijke wetgeving.

Zoals de betrokken regio’s verschillen in taal en cultuur, is ook het partnerschap in het kader van Eures-Kanaal zeer gevarieerd:

- de openbare diensten voor arbeidsvoorziening van de regio’s nord/Pas-de-Calais, West-Vlaanderen, hainaut en Kent (AnPE, FoREM, VdAB en het door de arbeidsbureaus van Kent aangewezen South Kent College);

- de interregionale vakbondsraad waarin de vakbonden in de vier regio’s zijn verenigd (hainaut, nord/Pas-de-Calais, West-Vlaanderen en Kent: ABVV, FGTB, ACV, CSC, CFdT, Fo, CGT en TuC);

- de werkgeversorganisaties in de vier regio’s (uCM, Cité et Entreprises en uniZo-regio Kortrijk).

8.2.f Eures Rijn-Waal

de heer h.-J. Kaufmann

Emmericher Strasse 24, d-47533 Kleve, Tel. 0049-28-21.79.30.11

kaufmann@euregio.org / www.euregio.org/eures

Eures Rhein-Waal omvat de districten Wesel, Kleef, Viersen, neuss, en de gemeenten duisburg, Krefeld en Mönchengladbach, de westelijke Veluwe, de Achterhoek, Arnhem-nijmegen, Rivierengebied, noordoost-Brabant, noord-Limburg, Midden-Limburg. de Euregio’s Rijn-Waal en Rijn-Maas-noord werken in het kader van EuRES sinds 1995 samen met arbeidsbureaus, vakbonden, kamers van koophandel, werkgeversverenigingen en kamers voor het ambachtelijk bedrijf. de Euregio Rijn-Waal is de coördinator voor beide Euroregio’s. Partners zijn CWi-district oost-nederland en Zuid-oost-nederland, Arbeitsamt Wesel, duisburg, Krefeld, Mönchengladbach, districtsbestuur FnV, FnV Gelderland en Limburg, CnV Gelderland en Limburg, deutscher Gewerkschaftsbund Region niederrhein, duisburg, niederrhein, Mittlerer niederrhein, Werkgeversvereniging Midden-nederland, Lim burgse Werkgeversvereniging, Brabants-Zeeuwse Werk-geversvereniging, unternehmerschaft niederrhein, Ruhr-niederrhein, Euregio Rijn-Waal en Rijn-Maas-noord, Kamer van Koophandel voor Centraal Gelderland, en noord- en Midden-Limburg, Venlo, niederrheinische industrie- und handelskammer duisburg-Wesel-Kleve zu duisburg, Mitt- lerer niederrhein (Krefeld-Mönchengladbach-neuss), hand-werkskammer düssel dorf, Kreishandwerkerschaft duis-burg, Kleve, Wesel, Mönchengladbach, Kempen-Viersen, Bundesanstalt für Arbeit, Landesarbeitsamt nRW, iGR Rijn-iJssel.

8.2.g Eures Rijn Waddenzee

EUREGIO Gronau Mevrouw S. Adamsky Tel. 0031-53-4605150 Tel. 0032-2562-70250

s.adamsky@euregio.nl / www.eures.euregio.de

de partnerschappen Eures Euregio en Eures Ems-dollart-Regio zijn op 1 april 2007 samengegaan in het grensoverschrijdende partnerschap Eures Rhein Wadden-zee. doel van het partnerschap is de mobiliteit van werknemers in het grensgebied te vergroten, hindernissen voor de mobiliteit uit de weg te ruimen en belangrijke informatie over de leef- en arbeidsomstandigheden beschikbaar te stellen. daardoor dienen eventuele door de grenzen veroorzaakte nadelen voor de bevolking en de economie te worden verminderd. de activiteiten van de partners hebben betrekking op het adviseren en ondersteunen van werkgevers en werknemers in de regio met name de uitwisseling van informatie over vacatures, waardoor mensen worden geholpen bij het zoeken naar werk in de gehele regio, hulpverlening aan werkgevers bij de werving van personeel binnen de gehele regio, het verlenen van informatie- en adviesdiensten aan potentiële forenzen over werkgelegenheid en

woon- en werkomstandigheden in het grensgebied en informatievoorziening over algemeen onderwijs, opleidingen, stages en beroepsopleiding om de toegang tot beroepsopleidingen en bedrijfsstages binnen de gehele regio te bevorderen.

8.3 Intergemeentelijke samenwerking Gent en Terneuzen

Stad Gent ‘Gent, Stad In Werking’

St.- niklaasstraat 27-30, B-9000 Gent, Tel. 0032-9-266 83 60

gsiw@gent.be / www.gsiw.be/gtb

in de nederlandse gemeente Terneuzen wordt een volledig nieuwe bedrijvenzone voor de glastuinbouwsector ingericht. Er is ruimte voor een vijftal grote bedrijven.

op termijn gaat het om ongeveer 1500 banen. om het project te ondersteunen is in de nieuwe bedrijfszone een informatie- en opleidingscentrum opgericht. dit centrum informeert zowel toekomstige werknemers als bedrijven

(investeerders) over de mogelijkheden ter plaatse.

daarnaast is dit centrum een plaats waar werkzoekenden een korte opleiding kunnen volgen met het oog op een baan in één van de bedrijven. het project biedt uitzicht op veel nieuwe banen in een sector met groeiperspectief en vooral -met veel kansen voor lager geschoolde werknemers. om het project maximale slaagkansen te geven hebben de gemeenten Gent en Terneuzen op 19 oktober 2007 een

‘Grensoverschrijdend openbaar Lichaam’ opgericht en is door de partners (Zeeland Seaports, Gemeente Terneuzen, CWi, VdAB, Provincie Zeeland, Provincie oost-Vlaanderen, dethon en Stad Gent) een interregdossier ingediend voor Europese steun.

EG-verordening 883/2004 (basisverordening) EG-verordening 987/2009 (toepassingsverordening) Bureau voor Belgische Zaken

de heer n. Tax

Postbus 90151, nL-4800 RC Breda, Tel. 0031-76-548 58 40

ntax@svb.nl / www.svbnlbbz.nl

dEEL iii

het BBZ adviseert en bemiddelt op het terrein van de sociale verzekeringen middels persoonlijk contact op kantoor of tijdens spreekuren in Maastricht, Terneuzen en Eindhoven.

het BBZ geeft folders en brochures uit en houdt op verzoek presentaties. BBZ is opgericht in 1934 en is sinds 2000 onderdeel van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Bondsrepubliek Duitsland inzake sociale zekerheid ter aanvulling van communautaire regelingen.

Ministerie van Buitenlandse Zaken Postbus 20061, nL-2500 EB den haag, Tel. 0031-70-348 64 86

www.minbuza.nl

Verdrag van 18 april 2001, Berlijn.

Bureau voor Duitse Zaken de heer R. Van Es

Postbus 10505, nL-6500 MB nijmegen, Tel. 0031-024-343 18 11

bdz@svb.nl / www.svb.nl/int/nl/bdz

het Bureau voor duitse Zaken (BdZ) geeft voorlichting en advies aan mensen die in duitsland wonen of werken.

Wanneer u buiten nederland woont of werkt, heeft dat invloed op uw sociale verzekeringen en pensioen.

Eures Channel

UNIZO Zuidwest-Vlaanderen de heer B. Lievrouw

Lange Streenstraat 10, B-8500 Kortrijk, Tel. 0032-56-26 44 72

bram.lievrouw@eureschannel.org www.eureschannel.org

Eures PED

CRD Eures Lorraine de heer n. Brizard

2, Rue Augustin Fresnel, F-57082 Metz, Tel. 0033-3-87 20 40 91

nicolas.brizard@crd-eures-lorraine.eu / www.eureslux.org Eures Saar-Lor-Lux-Rheinland/Pfalz

INFO-Institut de heer F. Chomard

Pestelstrasse 6, d-66119 Saarbrücken, Tel. 0049 681 954 13 0

frederic.chomard@eures-sllrp.eu / www.eures-sllrp.eu Eures Scheldemond

de heer R. de Back

Postbus 8, nL-4530 AA Terneuzen, Tel. 0031-65 113 10 74

ronald.deback@uwv.nl / www.euresscheldemond.info

Eures Maas-Rijn de heer M. heytens Postbus 29, B-8700 Tielt, Tel. 0032-51-40 41 52

marc.heytens@scarlet.be / www.eures-emr.org Eures Rhein Waddenzee

EUREGIO

Mevrouw S. Adamsky

Enschederstrasse 362, d-48599 Gronau, Tel. 0049-2562-70250

s.adamsky@euregio.nl / www.eures.euregio.de Eures Rijn-Waal

de heer h-J. Kaufmann

Emmericher Strasse 24, d-47533 Kleve, Tel. 0049-2821-79311

kaufmann@euregio.org / www.euregio.org/eures Intentieverklaring samenwerking Gent en Zeeuws-Vlaanderen

Stad Gent

Botermarkt 1, B-9000 Gent, Tel. 0032-9-210 10 10

gentinfo@gent.be / www.gent.be

Intergemeentelijke samenwerking Gent en Terneuzen

‘Gent, Stad In Werking’

St.- niklaasstraat 27-30, B-9000 Gent, Tel. 0032-9-266 83 60

gsiw@gent.be / www.gsiw.be/gtb Euroconsulent VDAB Gent Kongostraat 7, B-9000 Gent, Tel. 0032-9-265 47 31

Euroconsulent VDAB Antwerpen Somersstraat 22, B-2018 Antwerpen, Tel. 0032-3-202 18 27

Interregionale Vakbondsraad (IVR) Schelde-Kempen de heer u. Van heygen

oostveldstraat 23, B-9900 Eeklo, Tel. 0032-9-376 92 20

uvanheygen@acv-lsc.be ACV-euroconsulent

ACV Dienst Grensarbeiders Nederland de heer F. heylen

Mgr. Broekxplein 6, B-3500 hasselt, Tel. 0032-11-30 60 00

frank.heylen@acv-csc.be / www.acvgrensarbeiders.be Binnen het project EuRES geeft het ACV algemene

dEEL iii voorlichting over de arbeids- en levensvoorwaarden aan

werknemers die binnen de Eu werken.

9. Veiligheid en Crisisbeheersing