• No results found

Interviewee A

Geslacht: Man Leeftijd: 38

Hoogst genoten opleiding: WO Opleiding: Technisch gerelateerd Bruto gezinsinkomen: meer dan €75.000

Q1: Bent u geïnteresseerd in energie en techniek?

A1: Ik vind het interessant om te zien wat ik met energiebesparing kan doen. Ik heb daarnaast interesse in techniek vanuit mijn opleiding aan de universiteit. Klinkt interessant he.

Q2: Wat vindt u op dit moment van de energieprijzen?

A2: Oef, ik denk dat ik dat vrij hoog vind, maar mijn referentiekader is dan ook niet heel erg goed. Ik ben erachter gekomen dat het lucratief is om op te zoek te gaan naar alternatieve energieleveranciers via een energievergelijker. Dit kan zomaar één tot tweehonderd euro op jaarbasis schelen. De

achterliggend gedachte waarom de prijzen zo hoog zijn is mij niet duidelijk, maar ik ben blij dat ik via het internet een alternatief kan vinden. Ik vind het aanbod van al die energieleveranciers dan ook te veel, zie door het bos de bomen niet meer.

Q2_sub: Is dit voor jou een reden om naar andere alternatieven te zoeken voor je energievraag? A2_sub: Ha, ha, die zag ik aankomen. Dat vind ik wel een goede vraag. Ik denk dat de energiewereld een nogal gecompliceerde wereld is waar je zonder mensen met veel verstand ervan niet goed

doorheen komt. Dus ook al had ik het idee om actief naar alternatieven te zoeken, dan is nog maar de vraag welke? Elektriciteit is niet zomaar uit de grond te stampen op aanvraag en dus moet je wel op zoek gaan naar bedrijven die dat voor je kunnen faciliteren.

Gelukkig is Texel energie daar ingedoken en ik moet zeggen dat ik vrij gemakkelijk de keuze heb gemaakt om hierin in te stappen. Dus vanuit dat perspectief bezien was er toch altijd wel een soort van latente motivatie om een alternatief te zoeken

Q3: In hoeverre spelen milieuoverwegingen een rol in uw keuze voor een energieleverancier? A3: Die spelen een belangrijke rol. Daarom heb ik nu ook de keuze gemaakt om te participeren in Texel Energie. Ik zie dat het milieu enorm te lijden heeft onder het consumptiegedrag van iedereen en draag graag mijn steentje bij. Hoe klein dat misschien ook is. Volgens mij kunnen we als we onze best

53

doen het leven op deze aarde een stuk aangenamer maken als we met wat meer beleid met energie omgaan.

Daarnaast zijn het niet alleen milieuoverwegingen die mijn keuze maken voor een energieleverancier. Q3_sub: Hoezo? Wat speelt er nog meer mee?

A3_sub: De toevoer van gas bijvoorbeeld zal meer en meer uit landen komen die laten we zeggen “er andere ideeën op nahouden hoe je met mensen omgaat”. Het is natuurlijk een publiek geheim dat bijvoorbeeld onze gastoevoer vanuit Rusland verhoudingsgewijs gaat vergroten naar mate de jaren vorderen. Dit geeft mij toch een wat ongemakkelijk gevoel dat we zo afhankelijk gaan worden van andere landen. Ik denk dat het beter is dat we zelf baas blijven over onze energievraag, zodat er geen machtspolitiek over ons gevoerd wordt.

Q3_sub: Die redenering gaat best ver. Om van energievraag naar geopolitieke spelletjes te gaan. A3_sub: Klopt, maar op dat niveau bekijk ik het wel.

Q3_sub: Welke landen bv?

A3_sub: zoals Rusland of de landen die zich in Noord-Afrika bevinden. Ik denk dat het beter voor de onafhankelijkheid is om zelf te gaan zorgen voor de energievoorziening. Waarom zou dat niet kunnen?

Q4: Speelt de manier waarop energieleveranciers zich etaleren in de energiemarkt nog een rol in keuze voor de participatie in Texel Energie?

A4: Nee, niet specifiek. De keuze voor Texel Energie heeft meer te maken met eigenbelang. Het zelfvoorzienend kunnen zijn spreekt mij erg aan. De manier waarop energieleveranciers hun bedrijven leiden speelt niet mee, nee.

Q5: Speelt het gebruik van energie een rol in uw dagelijkse leven? Bent u bijvoorbeeld bezig met gebruik van spaarlampen of doet u de lichten uit op het moment dat u een kamer verlaat?

A5: Ik ben daar sinds kort wel meer mee bezig dan dat ik dat was. Vooral sinds de oprichting van Texel Energie en de applicatie waarmee je je gebruik kan inzien ben je toch meer bewust van de energie die je verbruikt. Zo kwam ik er namelijk achter dat het toch wat euro’s scheelt als je voornamelijk apparaten zoals je wasmachine in de avonduren laat draaien.

Levert een kleine aanpassing toch redelijk wat op.

54

A6: poeh, geen idee eigenlijk. Het is mij in ieder geval niet opgevallen. Nee, ik zou het niet weten. Echt niet.

Q7: Bent u de afgelopen vijf jaren wel eens afgesloten geweest van het elektriciteitsnet en zo ja wat was de aanleiding?

A7: Nee, ik zou ook niet weten hoe dat zou kunnen.

Q8: Texel Energie maakt gebruik van decentrale opwekinstallaties zoals windturbines en zonnevelden voor het bedienen van zijn klanten. Heeft u zelf ook nog decentrale opwekinstallaties die u voorzien van elektriciteit?

A8: Ja, die heb ik. Ik heb zelf ook nog een aantal zonnepanelen op mijn dak liggen waar ik gebruik van maak. Die heb ik sinds twee jaar, geloof ik. Het probleem met die dingen is wel dat je moet verbruiken wanneer de zon schijnt en op die momenten ben ik natuurlijk net niet thuis

Q8_sub: Levert u dan ook terug aan het net?

A8_sub: Ja, als dat financieel resultaat geeft wel. De applicatie had ik volgens mij al genoemd toch? Texel Energie heeft een applicatie waarin wordt aangegeven wat de prijsvariaties zijn op een specifiek moment van de dag. Zo kan ik er dus voor kiezen om mijn opgewekte elektriciteit zelf te verbruiken of elektriciteit van Texel Energie af te nemen.

Q9: Bent u van plan om in deze vorm uw energieopwekking voor de komende tijd te laten plaatsvinden?

A9: Je bedoelt of ik decentrale levering van elektriciteit blijf aanhouden? Dat ben ik zeker van plan. Het is niet eens zozeer dat ik niets te maken wil hebben met de huidige energieleveranciers, maar ik zie in het huidige concept dat Texel Energie gebruikt gewoon veel meer potentie naar de toekomst. Gevoelsmatig ben ik veel flexibeler in mijn energiegebruik en heb ik veel meer invloed op hoe ik mijn energiehuishouding doe.

Q10: Wat vindt u van de kosten die verbonden zijn aan eigen energie opwekking of opwekking zoals voorzien door Texel Energie

A10: Daar heb je zeker een punt. De kosten zijn nog steeds vrij hoog. De terugverdientijd van zulke installaties is vrij lang waardoor het soms makkelijker lijkt om maar gewoon elektriciteit af te nemen bij een gewone energieleverancier. Het motiveert mij alleen heel erg om uit te vinden of dit idee werkt. Ik zou het heel leuk vinden als ik zelf invloed zou kunnen uitoefenen om mijn

55

Q11: Zorgt het idée achter Texel Energie e rook voor dat je anders met je energievraag moet omgaan? A11: Ja, zoals eerder gesteld kan het enigszins lucratief zijn om sommige apparaten in de avond aan te zetten in plaats van overdag. Dit is dus een geheel andere opvatting van het verbruiken van energie dan die normaal wordt toegepast. Wanneer je energie afneemt van een standaard energieleverancier dan gebruik je de energie wanneer het jou uitkomt. In het geval van Texel Energie pas je dus eigenlijk je energievraag aan het aanbod. Op het moment dat er overcapaciteit is en daarmee de prijs wordt verlaagd dan is het juiste moment om je apparaten in te schakelen.

Q12: Is in jouw optiek het concept dat Texel Energie heeft neergezet waarbij er wordt uitgegaan van duurzame energiebronnen en zelfvoorzienendheid de nieuwe manier waarop de energiemarkt georganiseerd gaat worden?

A12: Als je daarmee bedoelt of dit soort ideeën meer voeten in de aarde gaat krijgen op andere plekken dat denk ik wel.

Q12_sub: Waarom denk je dat dit idee op Texel als eerste gelanceerd is?

A12_sub: Ik denk dat het zoveel draagvlak heeft, omdat de bewoners van Texel altijd al een bepaalde mate van autonomie over zich heen gehad hebben. Zij zijn meer dan andere vaste land bewoners afhankelijk van elkaar geweest. Dit heeft het gemeenschapsdenken dan ook erg gestimuleerd. Ik denk dat het gevoel van “wij willen voor onszelf kunnen zorgen” in combinatie met het ondernemerschap dat hier altijd geleefd heeft, wij zijn hier heel erg afhankelijk van toerisme, mee heeft geholpen aan het succes van dit idee. Het hele idee staat nog in de kinderschoenen. Ik heb vernomen dat er veel operationele problemen zijn en wat ik mij heb laten vertellen is data het investeren in duurzame energiebronnen ook geen sinecure is. Je hebt te maken met hoge prijzen die de gemeenschap zal moeten dragen, dus voordat je tot zo’n aanschaf komt is er consensus nodig binnen de gehele groep. Dit kost tijd en overtuigingskracht. Daarnaast zijn er problemen rondom het verkrijgen van

vergunningen voor nieuwe installaties. Het blijkt dat onze wetgeving nog niet zodanig is ingericht waardoor het niet makkelijk is om op een snelle manier nieuwe installaties te plaatsen. Vraag me de precieze details niet, maar het schijnt nogal wat obstakels te kennen.

Q13: Maakte u voor u participeerde in het Texel Energie project gebruik van “groene” energie en waarom?

A13: Ja, dat deed ik. Ik had een “groen” contract bij Eneco, omdat het ten eerste ongeveer net zo duur of goedkoop was als grijze energie en dan maak je de keuze sneller.

56

Interviewee B

Geslacht: Vrouw Leeftijd: 29

Hoogst genoten opleiding: HBO Opleiding: Niet technisch gerelateerd Bruto gezinsinkomen: meer dan €75.000

Q1: Bent u geïnteresseerd in energie en techniek?

A1: Niet heel erg moet ik eerlijk zeggen. Ik ben door Texel Energie wel meer met energie bezig, maar dat was voorheen eigenlijk nihil.

Q2: Wat vindt u op dit moment van de energieprijzen?

A2: Bedoel je de energieprijzen in zijn algemeenheid of de prijzen van Texel Energie in het bijzonder?

Q2_sub: De energieprijzen in zijn algemeenheid versus de prijzen van Texel Energie.

A2_sub: Als ik kijk naar de prijzen van Texel energie dan kan ik nier anders zeggen dan dat ze concurrerend zijn met de rest van Nederland. Dat ben ik eigenlijk ook wel heel blij om, wan anders begin je wel te twijfelen of je de juiste keuze hebt gemaakt.

Q2_sub: Ik hoor wat twijfel?

A2_sub: Nou ja, het is toch een behoorlijk pak geld wat je inlegt en als dan de prijzen niet lager komen te liggen dan de markt of in ieder geval ongeveer gelijk dan zou ik mij wel even achter de oren krabben of ik wel de juiste keuze heb gemaakt.

Q3: In hoeverre spelen milieuoverwegingen een rol in uw keuze voor een energieleverancier?

A3: Ja, dar ben ik wel heel erg mee bezig. Als ik kijk naar ons eigen eiland dan wil je die natuurlijk zo schoon en puur mogelijk en nu weet ik natuurlijk dat er geen fabrieken hier staan die op kolen

draaien, maar het gaat in dit geval ook om het principe. Als je zelf niet begint met het verbeteren van de milieuvervuiling, hoe kun je dan verwachten dat andere mensen het wel doen? Ik hoop dat hetgeen wij hier doen ook een soort van vervolg krijgt in de rest van Nederland, dan heb ik ook nog het gevoel dat het naast financieel voordelig ook nog heel nuttig is.

57

Q4: Speelt de manier waarop energieleveranciers zich etaleren in de energiemarkt nog een rol in keuze voor de participatie in Texel Energie?

A4: Nee, eigenlijk niet. De keuze om mee te doen aan Texel Energie is puur eentje die wij zelf hebben genomen, omdat wij zien dat we zelf steeds minder invloed hebben op onze energievoorziening. Daar speelt de huidige stand van zaken in de wereld inmiddels ook wel een beetje in mee

Q4_sub: In welke mate bedoel je dat?

A4_sub: Nou ik denk dat er plekken zijn op de rest van de wereld waar het redelijk instabiel is en vanuit die plekken krijgen wij in sommige gevallen ook onze olie aangeleverd. Ik zie dat ook niet veel beter worden in de toekomst. Dus vanuit daar bezien zie ik ook veel positiefs aan wat wij nu aan het doen zijn.

Q5: Speelt het gebruik van energie een rol in uw dagelijkse leven? Bent u bijvoorbeeld bezig met gebruik van spaarlampen of doet u de lichten uit op het moment dat u een kamer verlaat?

A5: Daar ben ik eigenlijk altijd wel mee bezig geweest. Als ik een kamer uitliep dan deed ik altijd de lichten uit en elke elektrische apparaat deed ik “echt” uit voordat ik naar bed ging. Het zijn natuurlijk maar kleine dingetjes, maar ik ben er wel altijd mee bezig geweest.

Q5_sub: en sinds de deelname in Texel Energie?

A5_sub: Ja, nog veel meer. We hebben nu een programma waarmee we ons actuele verbruik kunnen inzien, maar ook de prijzen die op dit moment geldig zijn, maar ook op een later moment. Hierdoor ben ik nog veel bewuster met energie aan het omgaan dan ik het in het verleden deed. Ik start soms bijvoorbeeld niet de wasmachine op het moment dat ik hem gevuld heb, maar kijk eerst in hjet programma wanneer het goedkoopst is om de wasmachine aan te zetten. Als je dit alleen incidenteel doet levert het niet heel veel op ,maar opgeteld over een jaar telt het toch naar een mooi bedrag. Q6: Hoe vaak heeft u in het afgelopen jaar te maken gehad met een stroomstoring?

A6: Geen één voor zover ik weet, Of het moet heel kort geweest zijn.

Q7: Bent u de afgelopen vijf jaren wel eens afgesloten geweest van het elektriciteitsnet en zo ja wat was de aanleiding?

A7: Nee

Q8: Texel Energie maakt gebruik van decentrale opwekinstallaties zoals windturbines en zonnevelden voor het bedienen van zijn klanten. Heeft u zelf ook nog decentrale opwekinstallaties die u voorzien van elektriciteit?

58

A8: Nee, die heb ik niet. Ik heb er wel eens naar gekeken of ik zonnecellen kon plaatsen, maar geen verdere uitvoering aan gegeven. Eigenlijk pas sinds Texel Energie ben ik er meer mee bezig, omdat ik wat meer grip op de materie krijg. Voorheen was die hele techniek ook een beetje onduidelijk voor mij.

Q9: Bent u van plan om de vorm die Texel Energie heeft gekozen voor uw energieopwekking voor de komende tijd op dezelfde manier te laten plaatsvinden?

A9: Ja, en ik hoop dat ze met nog meer technieken gaan uitbreiden. E rwas ook sprake van thermische energie. Ik weet niet waar ze daarmee op dit moment staan. Wat ik nog weet was dat het vrij kostbaar was om die techniek toe te passen en het heel lang zou duren voordat die techniek zich zou

terugbetalen. Maar om op je vraag terug te komen. Ik denk dat de windmolens en zonnepark zich eerst moet gaan bewijzen omdat het systeem ook nog behoorlijk nieuw is. Ik kan me voorstellen dat je een aantal jaren verder bent voordat zo’n systeem efficiënt functioneert en dan moet je eens naar verdere uitbreiding kijken. Zo zou ik het in ieder geval aanpakken.

Q10: Wat vindt u van de kosten die verbonden zijn aan eigen energie opwekking of opwekking zoals voorzien door Texel Energie

A10: Aan eigen energieopwekking zoals je de vraag denk ik bedoel doen wij niet. De kosten van de energieopwekking van Texel Energie had ik volgens mij al wat verteld, of niet? In ieder geval vind ik persoonlijk dat de kosten in absolute zin wel hoog zijn. Alleen is het zo natuurlijk dat wij er wel iets voor terugkrijgen op termijn. De productiefaciliteiten zijn van ons en die produceren alleen maar energie in ons voordeel vanaf het moment dat ze draaien.

Q11: Zorgt het idée achter Texel Energie er ook voor dat je anders met je energievraag moet omgaat? A11: Wat bedoel je precies met het idee achter Texel Energie?

Q11_sub: bijvoorbeeld dat je je energievraag verplaatst naar de momenten dat de elektriciteit het goedkoopst is?

A11_sub: Ja, dat doe ik inderdaad. Voordat ik apparaten start die ik ook op andere momenten kan starten kijk ik eerst op Kiek (programma voor inzicht in energieverbruik) en bepaal dan wanneer het beste moment is. Best leuke om te doen. Het geeft je meer gevoel bij hoeveel een appaarat precies verbruikt en geeft je tegelijkertijd inzicht in de kosten ervan.

Q12: Is in jouw optiek het concept dat Texel Energie heeft neergezet waarbij er wordt uitgegaan van duurzame energiebronnen en zelfvoorzienendheid de nieuwe manier waarop de energiemarkt georganiseerd gaat worden?

59 A12: Geen idee.

Q12_sub: Waarom denk je dat dit idee op Texel als eerste gelanceerd is?

A12_sub: Ik denk omdat wij op Texel altijd wel ondernemend zijn geweest en altijd opzoek naar nieuwe ideëen. Dat is een beetje zo gegroeid natuurlijk omdat wij als eiland veel zelf regelen. Alles is hier in principe duurder dan op het vaste land vanwege het transport dat over zee moet.

Interviewee C

Geslacht: Man Leeftijd: 28

Hoogst genoten opleiding: MBO Opleiding: Niet technisch gerelateerd

Bruto gezinsinkomen: Tussen €30.000 en €40.000

Q1: Bent u geïnteresseerd in energie en techniek?

A1: Energie niet echt, maar ik ben wel bekend met timmerwerk bijvoorbeeld of het plaatsen van badkamers. Daar komt ook heel wat techniek bij kijken.

Q2: Wat vindt u op dit moment van de energieprijzen?

A2: Wij krijgen inmiddels onze elektriciteit via Texel Energie geleverd en daar ben ik zeer tevreden over. De prijzen zijn ieder geval te vergelijken met de goedkoopste aanbieders die ik via internet kan vinden Als ik prijzen ga vergelijken dan doe ik dat via zo’n prijsvergelijker site op het internet. De laatste paar keren dat ik dat deed viel het zeker niet tegen. Texel is niet zo goedkoop als sommige andere, maar het kom wel dicht in de buurt.

Q3: In hoeverre spelen milieuoverwegingen een rol in uw keuze voor een energieleverancier? A3: Nou, op dit moment niet echt. Ik ben meestal gewoon op zoek naar de laagste prijs.

Q3_sub: Maar hoe verklaar je dan jouw keuzen voor Texel Energie? Is toch een energieleverancier die een vrij duurzame missie heeft.

A3_sub: Oh, zo bedoel je dat. Nou, in principe ben ik op het financiële plaatje afgegaan van Texel Energie en dat zag er op lange termijn goed uit. Ik probeer wel de beste deal voor mijzelf eruit te slepen. Ik moet wel de juiste keuzes maken, omdat het totale energieplaatje wat duur begin te worden.

60

Q4: Speelt de manier waarop energieleveranciers zich etaleren in de energiemarkt nog een rol in keuze voor de participatie in Texel Energie?

A4: Nou als je daarmee bedoelt of ze de goedkoopste zijn of niet, dan wel. Als ik naar die

vergelijkingssites kijk dan zie ik zoveel aanbieders, dat ik soms door de bomen het bos niet meer zie.