• No results found

!

!

Wat is uw werkveld?

Ruimtelijke Ordening Financieel

- Bijstand

Docent / cultuur Media

Kapitein bouwkunde

Handhaving Binnenvaart

politiek zorg/welzijn

ambtenaar Onderzoek

Communicatie Jeugdhulpverlening Ict rug Telecom Operator Offshore Voedingsadvies metaal huisvrouw Overheid

Schrijver en docent literair schrijven

was Openbaar Ministerie Psychologie Appingedam Nvt Hgl sociale psychologie geen gezondheidszorg

universiteit/ middelbaar onderwijs Oil gas and chemical

Administratie Overheid maritiem Zorg en welzijn onderwijs Landbouw Regulatory compliance Onderwijs zorg AOW-er

Economie - opmerkingen:

Werkgelegenheid voor beperkte groep mensen. Iemand in de thuiszorg heeft bijv. niet opeens meer werk. Managers van overheidscommissies wel.

Het gevaar van de aardbevingen wordt niet serieus genoeg genomen door de politiek. Laat staan de tijd en energie die het kost om er met de nam of wie dan ook uit te komen wat de schade is. Vooral in de schade herstel en aardbeving organisaties CVW en ambtenaren gasdossier Werkgelegenheid bij advies/onderzoekbureau neemt erg snel toe

Ik woon in een huurhuis, meldt aanzienlijke schade bij de woningbouw hoor maandag niks en blijk nu onderdeel uit te maken van een pilot? Overmorgen komt iemand mijn huis in eten. Tegenover ons zijn ze al begonnen. Ik zie wat me te wachten staat en weet van niks...

Moeilijk in te schatten. Er zeen veel aannemers van buiten de provincie

Het gaat op de toestand hier op de langere termijn, er zullen minder nieuwe bewoners en bedrijven van elders zich vestigen, maar wel meer bedrijven die de schade moeten gaan verminderen. Maar de leefbaarheid en de cultuurschatten zullen er onder gaan leiden, dit wordt steeds meer een wingewest.

De schade blijft maar oplopen. Ons huis is al 2 x opgeknapt, maar bij een volgende beving zitten er weer scheuren in de muren. Dit heeft grote invloed op je thuissituatie. Je moet lang wachten voordat de schade wordt opgelost en je (t) huis veranderd in een bouwplaats. Met stof, stucloper en geen eigen plek.

De werkgelegenheid neemt alleen toe op gebied van schadeherstel.

Mensen willen hier niet komen wonen of trekken weg vanwege de gaswinning (het gaat hier om schade door gaswinning, dat is meer dan alleen aardbevingsschade!, ook bodemdaling/verzakking vallen daar onder), dat geeft minder werkgelegenheid voor de middenstand/ de (ver)bouwbedrijven; mensen hebben hier veel materiële schade, dat geeft werkgelegenheid voor bouwbedrijven.

Kortom: het houdt elkaar in evenwicht

Rare vragen, we hebben ons huis niet te koop staan, waardedaling is moeilijk in te schatten. Ook is het moeilijk om de directe schade op deze wijze weer te geven. CVW geeft 4000 euro aan, wijzelf vrezen dat het veel meer is omdat er spanning om de achterzijde van de woning is komen te staan. En de vraag werkgelegendheid: door CVW wel extra werkgelegendheid maar aardbevingen zorgen ook voor mensen die niet meer naar het noorden komen, dat is moeilijker te meten.

door de schade-afhandelingen is er meer werk.

Gezondheid - opmerkingen:

Verhuizen is onmogelijk. Alle huizen in gaswingebied staan onder water.

Onrust en vooral het voor sneeuw voor de zon verdwijnen van onze oudedagvoorziening (spaarcenten woning) waardevermindering door de mijnbouwactiviteiten. (gaswinning) Ons leven is verandert door de bevingen.

Vanwege werk en schoolgaande kinderen kun je niet makkelijk verhuizen, je zou bovendien behoorlijk verder op moeten gaan wonen. Daarnaast zijn huizen hier niet te verkopen of alleen met zwaar financieel verlies.

Ik wil niet verhuizen omdat ik geboren ben in deze omgeving, ik hou van het Hooge Land. Wij wonen hier omdat we hier willen wonen. Wij hebben een huis gekocht om hier samen oud te worden, niet met het oogmerk om deze weer te verkopen.

Niet alleen gevoel van veiligheid minder maar ook veel zorgen om de toekomst van dit gebied, het wordt een verpauperd gebied met zeer veel afbraakwoningen en opdoeken monumentale gebouwe en kerken.

Ik zou willen verhuizen,

maar huis is nu veel minder waard dan hypotheek

Ik loop al vanaf september 2014 met het plan om te emigreren naar Denemarken. Maar doordat ons huis voor te weinig geld verkocht zou moeten worden is dit niet haalbaar.

Het gevoel dat je wel weg wilt, maar niet weg kunt is meer dan onplezierig.

Ik ben economisch en emotioneel (vriendenverbanden/ familieverbanden/ werk etc,) gebonden aan de regio.

Als het te vaak voor gaat komen en er is te vaak schade in mijn huis dan overweeg ik zeker om te verhuizen. Ik ben niet van plan om ieder jaar in de zooi te zitten en alles weer op te knappen Opnieuw, rare vragen. Je kunt niet zomaar verhuizen en in Groningen blijf je dit probleem houden. Wel vraag je je af of je extra moet investeren in je huis, wel of niet een uitbouw bijvoorbeeld. dit is mijn geboortegrond, ik wel niet uit Groningen weg.

Maar ja wie wil daar wonen...

Sociale sfeer - opmerkingen:

Goed dat er sites zijn en facebooks als Aardbevingen Groningen, Dwarshuis.com en dergelijke Informatievoorziening is gekleurd. Dat krijg je als NAM alles dicteert.

Overheid de Staat verschuild zich te veel achter allemaal bedrijven en is hoofdverantwoordelijk voor alle ellende hier in Groningen. Ze moet het beestje bij de naam noemen.

Zoals eerder gezegd. Daarbij wordt er gegoocheld met getallen en is nam en ez die het eindoordeel hebben. Het gaat niet om ons welzijn, het gaat ze om de poen.

Te veel tegenstrijdige informatie. Daarnaast zijn de onderzoeksrapporten wetenschappelijk geschreven. Als je dat vakgebied niet kent is het zeer moeilijk te begrijpen. Ook moet je bijna jurist zijn, om de gevolgen van genomen besluiten te kunnen overzien.

Er zijn er veel organisaties die zich hiermee bezighouden, ik zie door de bomen het bos niet meer. Mensen krijgen nu dezelfde problemen (mijnbouwschade) en helpen elkaar. Een daaruit ontstane doel en een gemeenschappelijle "vijand" zorgt voor een groeiende eenheid.

Informatie door wie? De Nam en de overheid traineren en doseren slecht nieuws zodat we hier langzaamaan gaan wennen aan een beleid dat toch levenszekerheid voor alles laat gaan. Het oldboysnetwerk is nog volledig in stand. We krijgen wel betere informatie van allerlei organisaties uit de samenleving hier.

De nam vertelt toch alleen wat ze kwijt willen

De informatie is zeer eenzijdig, komt meestal van de NAM. Ik vraag me vaak af of er onderzoek wordt gedaan door een onafhankelijke partij. (Iemand die niet betaald wordt door de NAM, de Staat of andere bedrijven die beter willen worden van de mijnbouwschade)

Ik ben tevreden over de verbondenheid die de schade door gaswinning onder de bewoners van de regio veroorzaakt; ik ben zeer ontevreden over de misleidende/ foutieve informatie/ non-informatie van de overheid/ de Nam.

Vanuit de nam zeer ontevreden

Voorzieningen door NAM, CVW en overheid slecht, maar GBB en eigen groeperingen, vrienden en kennissen zorgen voor betere informatie.

het zijn mooie woorden van de instanties, maar er is een grote groep mensen die niet geholpen worden.

Dat betreft vooral de informatie van officiele instanties als CVW, gemeente etc.

Milieu - opmerkingen:

NAM-locaties produceren veel laagfrequent geluid.

Woon hier voor de rust en ruimte en schoonheid van de natuur Ik woon niet voor niets in noord Groningen

En vergeet niet het bewaren van de cultuurschatten en een levendig en innovatief klimaat. Ik hoor regelmatig een monotone bromtoon die in verband wordt gebracht met gasboringen.

Dit geluid is altijd aanwezig. Het is niet heel luid maar wel heel vervelend. Als het heel stil is ( bv als ik wil slapen ) dan is het geluid zo sterk aanwezig dat mijn oren er pijn van doen.

Uitzicht en rust zijn zaken die je min of meer zelf kunt beïnvloeden door de keuze van je woning; voor milieu / schoon grondwater ben je afhankelijk van derden.

Uitzicht heeft iedereen. Ik denk dat het belangrijker is dat er niet zoveel inkijk is, dus privacy. We wonen in de stad en werken in Appingedam. De grond trilt, de windmolens buiten de stad verstoren het uitzicht en de kolencentrale Eemshaven braakt de hele dag door wolken met kwik uit.

Heeft u nog overige op- of aanmerkingen?

Kan de UVA juridische faculteit een onderzoek starten naar de wettelijke aansprakelijkheid van Mijnbouwschade op grond van de mijnbouwwet en het BW (6.162 t/m 6.180) en Rv 150? En dat toepassen op de huidige gang van zaken in Groningen met schadeprotocollen van de

schadeveroorzaker?

Doe vervolgonderzoek IN Groningen. Praat met gedupeerden. Het is een beerput. Trek die open. Het wordt tijd dat de mensen echt ontzorgd worden en dat het vernietigen van ons kapitaal ruimschoots vergoed wordt. De overheid moet nu eerst de gegijzelde bewoners mijnbouwschade gebied hun vrijheid terug geven.

Wij zijn sinds een jaar uithuis geplaatst i.v.m. mijnbouwschade(dit is de term i.p.v.

aardbevingsschade) behoorlijk sociaal ontwricht en vertrouwen in de overheid is heel erg sterk afgenomen. Kom eens langs

Met deze vragen gaat u niet tot de kern komen. Daarvoor moet u daadwerkelijk in gesprek met mensen alhier. Hetgeen de bevingen op individueel niveau met mensen doet , het wantrouwen in voorheen respectabele instituten. Het is een ramp in slowmotion die zich hier voltrekt. Als er nu een beving komt, terwijl ik dit typ is er een reële kans dat mijn schoorsteen instort, mijn voorgevel het begeeft met alle gevolgen van dien. Niet alleen bij mij, bij de hele straat. De rijtjes huizen zijn in slechte staat. De gestapelde en hoogbouw gaan ze nu pas echt naar kijken.

Succes met jullie onderzoek. Bezoek onze provincie ook eens. Het beeld van de beschadigde huizen in stutten zegt soms meer dan woorden.

Daarnaast zijn er mensen die vanwege gevaarlijke situatie uit het huis gezet zijn. Is misschien een interview waard. Als ze tenminste niet bij de NAM hebben moeten tekenen, dat ze niks mogen zeggen. Dat gebeurt namelijk ook. Als ze zich wel uitspreken krijgen ze geen financiële compensatie.

Ik begrijp niet dat al deze vragen ook maar iets te maken hebben met de invloed van aardbevingen Wie financiert dit onderzoek? Ik vraag dit omdat er weinig rekekening is gehouden met vragen over de leefbaarheid van de mensen voor de roekoms en de zorg voor cultuurschatten en het milieu. I De strijd die we bij iedere schade moeten voeren is stressverhogend

Ik ben benieuwd wat jullie met de enquêtes doen. Aangezien dit al de 7de enquête is die ik heb ingevuld. Het zou mooi zijn wanneer mensen buiten gaswinningsgebied eens door zouden hebben hoeveel impact het gaswinnen heeft voor de Noorderlingen.

Graag voortaan spreken over 'invloed van gaswinning/ mijnbouwschade'. Wat ons woongenot en onze veiligheid en gemoedsrust beïnvloed is meer dan alleen de aardbevingen, die slechts een van de (vervelende) gevolgen vormen van de gaswinning.'

GERELATEERDE DOCUMENTEN