• No results found

FR1: Dorothé Schiks (Public Support & More)

Story

Dorothé heeft lange tijd in loondienst gewerkt in de uitzendbranche en wilde op een gegeven moment niet meer in loondienst werken. Daarnaast wilde ze niet meer in de uitzendbranche en niet meer onder een baas werken. Ze heeft er voor gekozen om haar eigen koers te gaan varen.

Dorothé ging weg bij haar oude werkgever en heeft daar een goede afkoop regeling gekregen. Met het geld van deze afkoopregeling heeft zij een stamrecht B.V. opgericht om vandaaruit te gaan werken. Mede door deze financiële ruimte heeft ze ervoor gekozen om zelfstandig ondernemer te worden.

Gender & Entrepreneurial activity

Volgens Dorothé is er een algemeen verschil tussen mannen en vrouwen, dus daarom verschillen mannen en vrouwen ook in leiderschap en hoe zij een bedrijf runnen. Zo runnen mannen een bedrijf met veel bravoure en zelfverzekerdheid, terwijl vrouwen een bedrijf runnen vanuit hun eigen overtuiging en zich daarmee willen bewijzen tegenover zichzelf en anderen.

Comment [N1]: Independence

Comment [N2]: Difference between male and females

Comment [N3]: Men entrepreneurial activity/leadership

Comment [N4]: Women entrepreneurial activity/leadership

68 De work-life balance geldt volgens Dorothé niet voor vrouwen die alleenstaand en zonder kinderen zijn. Ze gaf als voorbeeld Olcay Gulsen, oprichter van SuperTrash, zij was ten tijde van de oprichting van SuperTrash een alleenstaande vrouw zonder kinderen en is, mede daardoor, een hele harde werker. Uiteindelijk is ze daarin wel te ver doorgeslagen en heeft ze ook tijdelijk een time out moeten nemen om weer tot zichzelf te komen. Dorothé is ervan overtuigd dat alleenstaande vrouwen zonder kinderen net zo hard kunnen werken als mannen. Daarnaast is ze van mening dat vrouwen in hele hoge posities voornamelijk vrouwen zijn zonder kinderen. Wel vindt ze dat de rolverdeling nu aan het veranderen is en er ook steeds meer mannen zijn die de zorg van de kinderen op zich nemen waardoor vrouwen meer en meer carrière kunnen maken.

Als motivatie om zelfstandig ondernemer te worden gaf Dorothé aan dat het vermijden van een laagbetaald beroep en de beperkende familie rollen geen motivaties zijn geweest voor haar. Het ontsnappen aan supervisie was wel een grote drijfveer. Ze wilde af van het hebben van een baas of een partij boven zich die de koers bepaalde en waar je constant verantwoording aan af moest leggen. Daarnaast was de motivatie om iets te willen bereiken een grote motiverende factor voor haar. Dorothé wilde het verschil maken en iets toevoegen, het anders doen dan hoe anderen het deden. Ook autonomie en volharding/koppigheid waren belangrijk voor haar, ze wilde zichzelf bewijzen tegenover zichzelf en tegenover anderen. Die volharding en koppigheid hangt voor haar ook samen met de motivatie factor van niet conformiteit. Qua leiderschap draait het voor haar vooral om zelf-leiderschap. Dorothé is niet zo zeer gemotiveerd door dissatisfaction. Wel vond ze het belangrijk om geen partijen meer boven zich te hebben

Comment [N5]: Work-life balance

Comment [N6]: High position for women

Comment [N7]: Avoiding low paid occupation

Comment [N8]: Constraint of domestic roles

Comment [N9]: Escaping supervision

Comment [N10]: Achievement motivation

Comment [N11]: Autonomy Comment [N12]: Persistence

Comment [N13]: Non conformity Comment [N14]: Locus of control

69 die veel invloed hadden op haar en haar werkwijze en het constant rekening moeten houden met deze partijen.

Role models

Dorothé heeft verschillende rolmodellen die ieder een invloed op haar hebben gehad: - Frans Vossenaar, haar partner: Frans heeft haar erg gemotiveerd om te doen wat

ze wilde. Zijn geloof in haar was voor haar heel belangrijk. Frans heeft ook altijd tegen haar gezegd dat ze iets moet doen met de kennis die ze heeft en waar ze verstand van heeft en daarop doorborduren.

- Pien de Jong, een oud collega: Dorothé ziet in haar een rol model omdat zij het gewoon gedaan heeft. Op het moment dat Pien voor zichzelf begon was ze een moeder van kleine kinderen maar ze heeft er toch voor gekozen om de stap te zetten, deze stoerheid en het feit dat Pien liet zien dat het ook te combineren valt met een gezin was voor Dorothé inspirerend.

- Monique Sajet, een oud collega en oud mede oprichter van een van Dorothé’s ondernemingen: het enthousiasme en de unieke ideeën van Monique waren voor Dorothé ook een factor die haar inspireerde om ondernemer te worden. Uiteindelijk heeft Dorothé ook samen met Monique een onderneming opgezet. - Silvia Tóth, oud directeur: Silvia is voor Dorothé het ultieme voorbeeld van een

top ondernemer zijn. Silvia heeft altijd haar vrouwelijkheid behouden en deze ook op een handige en prettige manier ingezet. Ze heeft altijd gezegd ‘ik ben een vrouw in een mannenwereld en daar maak ik dankbaar gebruik van’.

70 - Richard Branson, oprichter van Virgin: Richard is een rol model voor Dorothé om de wijze waarop hij dingen doet. Hij is onconventioneel, een beetje een stout jongetje. Hij vaart zijn eigen koers zonder direct rekening te houden met anderen.

Voor Dorothé waren deze rolmodellen van groot belang en zij hebben dan ook een grote rol gespeeld. Vooral de mensen die dichtbij haar stonden waren belangrijk voor haar en stimuleerde haar dan ook het meest. Ze gaf aan dat zonder Frans ze waarschijnlijk geen zelfstandig ondernemer was geworden. Hij heeft haar een flinke duw in de goede richting gegeven en was daarom ook het belangrijkste rolmodel.

71

FR2: Karin Barnhoorn (Chapter Fifty)

Story

Karin had voor ogen dat er iets miste in het bedrijfsleven. Ze beschikte over te veel ideeën die in een het bureaucratische bedrijfsleven volgens haar niet konden ontstaan of uitgewerkt konden worden. Dit heeft haar, gedeeltelijk, geleid tot het starten van een eigen onderneming.

Karin had een goede baan bij KLM en heeft daar uiteindelijk ontslag genomen om haar eigen ideeën te realiseren. Iedereen verklaarde haar voor gek maar voor haar was dit het beste wat ze ooit gedaan heeft. Ze was van mening dat ze altijd nog iets anders kon gaan doen als dit niet zou lukken, ze beschikt over een ware ‘het komt wel goed’ mentaliteit.

Gender & Entrepreneurial activity

Karin is ervan overtuigd dat er hele duidelijke verschillen zijn tussen mannen en vrouwen wat betreft ondernemers, voornamelijk in vorm van leiderschap. Daarnaast zijn vrouwen meer gefocust op lifestyle/doel ondernemen en mannen meer financieel/winst gericht en snel willen cashen.

Karin gaf aan opgegroeid te zijn in een tijd waar de feministische golf erg belangrijk was. Dit maakt voor haar dat mannen en vrouwen gelijk aan elkaar zijn, dit is haar met de paplepel ingegoten. Ook is Karin ervan overtuigd dat vrouwen de ondergeschikte rol die ze in de maatschappij hebben ook een beetje aan zichzelf te danken hebben

Comment [N15]: Missing factors in corporate culture

Comment [N16]: Bureaucracy

Comment [N17]: Mentality

Comment [N18]: Women entrepreneurial activity

Comment [N19]: Men entrepreneurial activity

72 aangezien ze zich niet altijd professioneel opstellen. Ze gaf als voorbeeld aan dat ze zich lange tijd geërgerd heeft aan vrouwen die in hun e-mail handtekening hebben staan ‘woensdag ben ik niet aanwezig, dan zorg ik voor de kinderen’, dit zet een man namelijk ook niet in zijn mail. Deze mening van Karin is nu echter aan verandering onderhevig aangezien ze er nu over denkt dat het ook wel een vorm van kracht is.

Als motiverende factoren gaf Karin aan dat het vermijden van een laagbetaald beroep en het doorbreken van rollen geen invloed op haar hebben gehad. Een factor die wel grote invloed heeft gehad is het ontsnappen aan supervisie. Karin heeft grote moeite met de bureaucratie die er heerst bij organisaties, vandaar haar keuze tot zelfstandig ondernemer worden.

De motivatie van iets willen bereiken is pas achteraf bij Karin gekomen. Ze is heel resultaatgericht aan het ondernemen geslagen aan de hand van haar doel en niet zo zeer winst of financieel gericht. Karin gaf ook aan een autonoom type te zijn. Hiermee bedoelt zij dat ze snel kan analyseren en inschatten en dan direct aan de slag wil. Dit kan in een grote, bureaucratische organisatie niet, dit heeft haar daarom ook weer gemotiveerd tot zelfstandig ondernemer worden.

Als andere motiverende factor geeft ze aan dat onafhankelijkheid belangrijk is. Dit heeft ze meegekregen vanaf de middelbare school. Ten tijde van de middelbare school heeft ze geleerd dat ze van niemand afhankelijk zou moeten zijn. Gedurende die tijd waren er veel overheidscampagnes met de slogan ‘een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’.

Comment [N21]: Avoiding low paid occupation

Comment [N22]: Constraints of domestic roles

Comment [N23]: Escaping supervision

Comment [N24]: Achievement motivation

Comment [N25]: Autonomy

73 Karin is ervan overtuigd dat haar locus of control bij zichzelf ligt. Je kunt het zelf veranderen geeft ze aan. Ze heeft dan ook grote moeite met mensen die alles afdoen alsof het komt door externe factoren.

Role models

Het rolmodel voor Karin is Natalie Massenet, de oprichter van Net-A-Porter. Net-A- Porter is een designer fashion portal. Natalie is een rolmodel voor Karin omdat ook niemand het eens was met Natalie’s keuze om deze venture op te zetten, Karin had hetzelfde toen ze Designer Vintage op ging richten. Karin heeft Natalie altijd business- wise gevolgd en veel interviews met haar gezien. Voor Karin straalt Natalie uit dat als je ergens in gelooft dat je het gewoon moet doen. Dit had een sterk positief effect op Karin.

Karin geeft aan dat als ze geen rolmodel had gezien in Natalie Massenet dat ze dan nog steeds zelfstandig ondernemer was geworden en gewoon doorgezet had.. Natalie is meer in de achtergrond een steuntje geweest voor Karin. Karin is zelf niet iemand die mensen adoreert en op een voetstuk plaatst, vandaar dat ze aangeeft het ook zonder rolmodel gedaan te kunnen hebben.

74

FR3: Marinel van de Velde (Public Support Business)

Story

Marinel is gestart als zelfstandig ondernemer omdat ze zich irriteerde aan hoe het in het bedrijfsleven eraan toe ging. Ze stoorde zich aan de politiek binnen deze organisaties en aan mensen die vooral keken naar wat goed is voor hunzelf en niet voor anderen. Ze is van mening dat het ook anders kan.

In 2001 had Marinel zich al ingeschreven bij de KVK als eenmanszaak, en zij deed dit naast haar loondienst toen (4 dagen bij de bank en 1 dag zelf). In 2007 is zij zelf als ZZPer verder gegaan en is ze haar concept verder uit gaan werken.

Marinel’s grootste motivatie om voor zichzelf te beginnen is het feit dat ze altijd al een droom concept voor ogen had wat ze uit wilde werken, omdat het ook anders moest kunnen.

Gender & Entrepreneurial activity

Marinel is van mening dat er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Ze komen namelijk beide op andere manieren tot besluiten, laten andere aspecten meewegen in hun besluitvorming en houden een andere volgorde aan wat betreft de belangrijkheid van verschillende aspecten. Daarnaast zijn mannen vaak sneller wat betreft besluitvorming en hebben zij de mentaliteit ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik kan het wel’. Ook zijn mannen veel generalistischer. Vrouwen echter willen alles

Comment [N28]: Having a dream

Comment [N29]: Differences between men and women entrepreneurs/leaders Comment [N30]: Difference in decision making

75 verantwoorden, werken alles veel meer uit tot in detail en kunnen daardoor ook meer bevriezen. Marinel vindt dat vrouwen veel kunnen leren van mannen, voornamelijk het gewoon aan de gang gaan en vanzelf wel merken waar je tegenaan loopt in plaats van alles tot in detail van te voren uitwerken en uitdenken.

Als motivatie voor het starten van een eigen onderneming geeft Marinel aan dat het ontsnappen van supervisie voor haar voornamelijk van belang was omdat zij vond dat haar supervisors het niet goed deden en het anders kon en anders moest. Daarnaast waren voor haar autonomie en het willen bereiken van iets van belang. Volharding en koppigheid waren geen drijfveren voor Marinel, wel geeft ze aan dat als ze ergens aan begint dat ze het dan ook af wil maken. Wat betreft niet conformiteit geeft Marinel aan dat dat voor haar geen reden is geweest. Ze geeft aan niet in een bepaald hokje te passen. Ze doet de dingen anders maar niet specifiek om het anders doen. Locus of control zoekt ze altijd bij zichzelf. Ze geeft aan dit misschien wel te veel te doen. Ze kijkt voornamelijk naar wat ze er zelf aan gedaan heeft of wat ze er zelf anders aan kan doen.

Role models

Marinel geeft aan dat ze geen concreet rolmodel heeft, hiervoor gelooft ze te veel in de uniekheid van de mens. Wel zijn er mensen die haar geïnspireerd hebben maar die ze niet ziet als rolmodel:

- Silvia Tóth, oud directeur: Marinel vindt haar een inspiratie aangezien zij een cultuur binnen een bedrijf neer kon zetten die een goed gevoel geeft. Marinel

Comment [N32]: Women entrepreneurs

Comment [N33]: Escaping supervision

Comment [N34]: Autonomy Comment [N35]: Achievement motivation

Comment [N36]: Persistence Comment [N37]: Non conformity

76 ziet haar niet als rolmodel omdat ze voor haar te koud en te afstandelijk is. Ze heeft wel veel van haar geleerd en het was ook haar eerste echte baas.

- Neelie Kroes: Neelie kijkt en richt zich op het kijken naar potentie, iets wat Marinel ook doet. Daarom is Neelie een inspiratie voor Marinel. Ook Neelie is geen echt rolmodel want Marinel vindt haar te hard en mist heel erg de vrouwelijkheid bij Neelie.

- Jacqueline, een oudcollege en vriendin: Jacqueline werkte samen met Marinel bij de bank. Alle vrouwen die op dat moment aan de top werkten werkten op een mannelijke manier, maar Jacqueline was echt een vrouw, met alle onhandigheden erbij. Dit was voor Marinel fijn want dit gaf voor haar aan dat ze niet mee hoeft te doen in dat mannen gedoe.

Als Marinel wel een rolmodel had gehad dan had dat wellicht wel een ander effect op haar gehad. Ze geeft aan dat je dan misschien wel hetzelfde pad gaat bewandelen als jouw rolmodel maar daarmee raak je wel je uniekheid kwijt en wil je meer een kopie zijn. Marinel steelt nu wel veel dingen van andere mensen, en haalt veel informatie van wat wel en niet werkt bij anderen vandaan. Zo geeft ze als voorbeeld de doorstart van Marlies Dekkers. Ze vindt het gaaf dat Marlies gewoon doorgezet heeft na haar faillissement met de motivatie dat het goed is voor zowel het bedrijf als de klant.

77

FR4: Irene Hin (Lady Africa)

Story

Nadat Irene ziek werd, zo’n 13 jaar geleden, kwam ze tot de conclusie dat er iets niet klopte. Ze zag dat veel vrouwen die ziek werden de balans op maakten van hun leven (Wie ben ik? Wat wil ik?). Vlak na haar ziekte is Irene naar Ghana gegaan voor een project van het Liliane fonds. Daar werd ze geraakt door de vrouwen die, hoe arm soms ook, veel zorg en aandacht besteden aan hun uiterlijk. Irene kwam tot de conclusie dat ze meer wilde achterlaten dan dat ze al deed en dit heeft ervoor gezorgd dat haar droom, Lady Africa, is ontstaan. Ze realiseerde zich dat ze niet terug wilde naar haar baan in loondienst. Na haar herstel is ze begonnen als freelancer en is ze iets op gaan zetten waar ze later mee verder kon gaan, dit groeide uit tot Lady Africa.

Gender & Entrepreneurial activity

Irene is van mening dat er uiteindelijk toch wel een verschil is tussen mannen en vrouwen wat betreft ondernemerschap. Wat zij merkt, vooral vanuit kleine ondernemingen, is dat vrouwen vaak wel beginnen vanuit hun passie en een dieper gevoel van zijn en identiteit, maar dat ze vaak blijven hangen in een hobby/klus achtige sfeer. Vrouwen hebben minder financiële zekerheid dus daarom zijn ze bang om iets nieuws op te zetten zonder die zekerheid van een vaste baan in loondienst. Vrouwen durven daarin minder. Mannen durven meer en hebben meer lef. Irene is van mening dat mannen meer staan voor hun keuze en weten zeker dat het gaat slagen. Mannen gaan

Comment [N39]: Leaving something valuable behind

Comment [N40]: Having a dream

Comment [N41]: Difference between men and women in entrepreneurial activity

Comment [N42]: Women in entrepreneurial activity Comment [N43]: Women in entrepreneurial activity Comment [N44]: Women in entrepreneurial activity Comment [N45]: Men in entrepreneurial activity

78 ook sneller, komen sneller verder. Vrouwen daarentegen werken vaak nog in loondienst en werken parttime daarnaast aan/in hun eigen onderneming.

Als motivatie gaf Irene aan dat het vermijden van een laagbetaald beroep voor haar geen factor is geweest voor het starten van een eigen onderneming. Ze geeft aan nu af en toe die zekerheid van een vast salaris te missen. Het ontsnappen aan supervisie heeft wel meegespeeld voor Irene. Voor haar was het meer een gevoel van zelfsturing en het zijn van de kapitein van het schip wat haar een prettig gevoel gaf.

Irene geeft aan dat het bereiken van iets, zowel maatschappelijk als voor haar zelf een sterke factor is geweest. Ze wilde kijken waar haar grenzen zouden liggen en daar zelfs af en toe overheen gaan. Irene wilde een diepere betekenis aan het leven geven nadat ze ziek was geworden. Ze wil alles uit het leven halen wat er in zit, en dan voldoet een gewone baan voor haar niet meer.

Qua locus of control geeft Irene aan dat ze altijd eerst bij zichzelf zou kijken en daarna pas buiten zichzelf zou zoeken naar de factoren die haar beïnvloeden.

Role models

Als rolmodel/inspirerende personen geeft Irene verschillende mensen aan:

- Haar ouders: Irene’s passie voor Ghana en het zelfstandig ondernemen is een diepgeworteld iets. Het gaat terug naar haar roots. Het is voor haar een ode aan de liefde van haar ouders, die van twee verschillende continenten afkomstig zijn en struggles hebben gehad.

Comment [N46]: Men in entrepreneurial activity

Comment [N47]: Avoiding low paid occupation

Comment [N48]: Escaping supervision

Comment [N49]: Achievement motivation

79 - Haar grootmoeder: Irene geeft aan dat haar grootmoeder ook een grote

inspiratiebron voor haar is. Ze heeft bewondering voor het feit dat haar grootmoeder 7 kinderen heeft en zelfstandig ondernemer is.

- Dorothé Schiks: Ten tijde van de oprichting van Lady Africa was Dorothé nog geen (goede) bekende van Irene. Gaande weg is Dorothé wel een rolmodel geworden. Dorothé is een vrouw die verschillende rollen heeft (moeder, aan de top gestaan van verschillende bedrijven) maar ze is met beide benen op de grond gebleven. Dorothé gebruikt haar succes en welvaart om startende ondernemers te helpen en met hen mee te denken, anders te denken en te motiveren.

- Irene geeft ook aan dat in de tijd dat zij opgroeide er mensen waren zoals Oprah

GERELATEERDE DOCUMENTEN