• No results found

7 Appendices

7.7 Appendix G: Consent Forms

I) School consent form, original Dutch version8

INFORMATIEDOCUMENT EN TOESTEMMINGSVERKLARING SCHOOL Uitleg onderzoek

Op het speelplein van uw school is een taalspeelhuisje geplaatst. Het doel van dit onderzoek is om te kijken in hoeverre het spelen in dit taalspeelhuisje bijdraagt aan het leren van Nederlandse woorden door de kinderen. Er wordt hierbij specifiek naar (de woorden uit) één spel gekeken: Dancefloor. We willen het onderzoek gaan uitvoeren bij 12 kinderen tussen de 4 en 7 jaar (uit de kleuterklassen en het

wasberenwoud), verdeeld in kleine groepjes.

Door de onderzoeker is een korte taaltest ontworpen die specifiek vraagt naar de woorden in het spel ‘Dancefloor’. Dit testje zal op twee momenten worden afgenomen, een keer voorafgaand aan de “speelfase” en een keer achteraf. De kinderen worden hiervoor individueel uit te klas gehaald. Het afnemen van de test duurt ongeveer 5 tot 10 minuten per kind. We nemen onze eigen materialen mee, en zouden graag gebruik maken van een aparte ruimte voor het afnemen van de test. Ook zouden we graag geluidsopnames maken van de antwoorden van de kinderen, om de scores te kunnen controleren en de uitspraakvarianten te kunnen onderzoeken. Uiteraard zullen we ons houden aan alle geldende

maatregelen m.b.t. hygiëne en afstand i.v.m. het coronavirus. Het testmateriaal zal tussendoor steeds schoongemaakt worden.

Tijdens de speelfase zal de onderzoeker de leerlingen in groepjes van 3 meenemen naar het speelhuisje, om hier steeds een kwartier een van de spelletjes te gaan spelen. Deze sessies zullen zo ingepland worden dat alle kinderen gedurende 4 weken 2 keer per week kunnen spelen. Dit alles zal in overleg met de school en de leerkracht gebeuren. De leerlingen zullen verdeeld worden in 2 groepen (die later weer opgedeeld worden in groepjes van 3), die elk een ander spel in het taalspeelhuisje gaan spelen. De testgroepjes spelen Dancefloor, en de controlegroepjes spelen Energy Centre.

Informatievoorziening

De leerlingen zullen in de klas door de leerkracht en de onderzoeker geïnformeerd worden over het onderzoek. Indien nodig zullen de ouders/verzorgers ter informatie een brief ontvangen. Hierin staat dat de kinderen mee zullen doen aan een onderzoek, dat er opnames gemaakt zullen worden, en op welke wijze de ouders bezwaar kunnen maken als ze dit niet (meer) willen. De deelnemers zullen geen vergoeding krijgen voor het deelnemen aan het onderzoek.

Wat gebeurt er met de gegevens die we in dit onderzoek verzamelen?

De onderzoeksgegevens die we in dit onderzoek verzamelen, zullen gebruikt worden voor een

Masterscriptie, en kunnen door wetenschappers gebruikt worden voor datasets, artikelen en presentaties. De anoniem gemaakte onderzoeksgegevens zijn ten minste 10 jaar beschikbaar voor andere

wetenschappers. Als we gegevens met andere onderzoekers delen, kunnen deze niet tot de deelnemers herleid worden.

Nadere inlichtingen

Voor vragen of verdere informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met: Uitvoerend onderzoeker; Elea Thijssen, email: elea.thijssen@outlook.com; tel: 0636073327 Verantwoordelijk onderzoeker; Paula Fikkert, email: p.fikkert@let.ru.nl

46

II) Parental consent form

ONDERZOEK OP SCHOOL / RESEARCH STUDY AT SCHOOL

Naam onderzoek / title of research study: spelend taal leren / learning language through play Verantwoordelijke onderzoeker / researcher responsible: Paula Fikkert

Uitvoerend onderzoeker / executive researcher: Elea Thijssen Uitleg onderzoek (English follows Dutch)

Een onderzoeker komt kijken of uw kind Nederlandse woorden leert van het taalspeelhuisje dat op het schoolplein staat. De onderzoeker gaat twee keer een testje/spelletje maken met uw kind. Hierbij wil de onderzoeker de stem van uw kind opnemen. Uw kind gaat ook met klasgenootjes in het taalspeelhuisje spelen.

De gegevens die de onderzoeker verzameld, zullen zonder de naam van uw kind (anoniem) worden gebruikt en bewaard.

Als u wilt dat uw kind stopt mee te doen met het onderzoek, stuur dan een e-mail naar de onderzoeker: elea.thijssen@outlook.com, of zeg het tegen juf van uw kind. Alle verzamelde gegevens van uw kind zullen dan verwijderd worden.

Verklaring ouder/voogd

Als u niets laat weten, geeft u daardoor aan het goed te vinden dat uw kind mee doet aan het onderzoek. Uw kind doet vrijwillig mee, en hij/zij mag stoppen als hij/zij dat wilt.

Explanation of Study

A researcher is coming to find out if children can learn Dutch words by playing in the Language playhouse that is located at the school. The researcher will take a short test/game with your child, two times. During this test, the researcher wants to record your child’s voice. Your child will also get to play in the playhouse, with his/her classmates.

Any data the researcher collects, will be stored and used without your child’s name (anonymously). If you do not want your child to participate in this study, please send an e-mail to the researcher:

elea.thijssen@outlook.com, or tell your child’s teacher. All of the collected data from your child will then be removed.

Statement of Parent/guardian

If you do nothing, this means that you agree to let your child take part in the research study. Your child is taking part willingly, and he/she can stop at any time he/she wants to.

47

GERELATEERDE DOCUMENTEN