• No results found

BRIEFING PARTICIPANTS

Beste deelnemer,

Hierbij wil ik je uitnodigen om deel te nemen aan een onderzoek dat wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de Graduate School of Communication, onderdeel van de

Universiteit van Amsterdam. Graag wil ik je medewerking vragen voor het onderzoek “Goede doelen”. In de online survey zullen er verschillende vragen gesteld worden om te kijken naar de mening van Nederlanders ten aanzien van goede doelen. Ook zullen enkele algemene vragen vooraf worden gesteld. Aan dit onderzoek kunnen alleen Nederlanders boven de 18 jaar deelnemen.

Doel van het onderzoek is het genereren van meer inzicht wat mensen vinden van

problematiek die wordt besproken in krantenartikelen. Onder de deelnemers zal willekeurig een winnaar worden geselecteerd, die de keuze mag maken uit één van de drie prijzen t.w.v. €10,‐ : een bioscoopbon, een bon van Bol.com of een H&M‐ bon. Omdat dit onderzoek wordt uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid van ASCoR, Universiteit van Amsterdam, heb je de garantie dat:

1) Je anonimiteit is gewaarborgd en dat je antwoorden of gegevens onder geen enkele voorwaarde aan derden worden verstrekt, tenzij je hiervoor van te voren uitdrukkelijke toestemming hebt verleend.

2) Je zonder opgaaf van redenen kunt weigeren mee te doen aan het onderzoek of je deelname voortijdig kunt afbreken. Ook kun je achteraf (binnen 24 uur na deelname) je toestemming intrekken voor het gebruik van je antwoorden of gegevens voor het onderzoek.

3) Deelname aan het onderzoek geen noemenswaardige risico’s of ongemakken met zich meebrengt, geen moedwillige misleiding plaatsvindt, en je niet met expliciet aanstootgevend materiaal zult worden geconfronteerd.

4) Je uiterlijk vijf maanden na afloop van het onderzoek de beschikking kunt krijgen over een onderzoeksrapportage waarin de algemene resultaten van het onderzoek worden toegelicht. Voor meer informatie over dit onderzoek en de uitnodiging tot deelname kun je te allen tijde contact opnemen met de projectleider Fenno van der Velden. Mochten er naar aanleiding van je deelname aan dit onderzoek klachten of opmerkingen bij je zijn, dan kun je contact

opnemen met het lid van de Commissie Ethiek van de afdeling Communicatiewetenschap, per adres: ASCoR secretariaat, Commissie Ethiek, Universiteit van Amsterdam, Postbus 15793, 1001 NG Amsterdam; 020‐ 525 3680; ascor‐ secr‐ fmg@uva.nl. Een vertrouwelijke behandeling van je klacht of opmerking is daarbij gewaarborgd.

Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en dank je bij voorbaat hartelijk voor je deelname aan dit onderzoek dat voor mij van grote waarde is.

Met vriendelijke groet, Fenno van der Velden

PRE-TEST

1. Wat is uw leeftijd? 2. Ik ben

0 man 0 vrouw

3. Wat is uw hoogst afgeronde opleiding 0 Basisonderwijs 0 Praktijkonderwijs, VMBO 0 VMBO-T / MAVO 0 HAVO 0 VWO 0 LBO 0 MBO 0 HBO 0 WO

4. Hoeveel dagen kijkt u in een gemiddelde week naar het nieuws (antwoorden in aantal dagen per week)

- Op televisie - In de krant - Via het internet

5. Heeft u gestemd bij de landelijke verkiezingen 2012 - Ja

- Nee

- Weet ik niet

6. Heeft u in het afgelopen jaar een goed doel gesteund dat opkomt voor mensenrechten (zoals Amnesty International, Fair Trade, of Oxfam Novib). Dit kan maandelijks zijn of met een eenmalige donatie.

- Ja - Nee

- Weet ik niet

7. Heeft u in het afgelopen jaar een goed doel gesteund dat opkomt voor de natuur (zoals WNF, Greenpeace, of Natuurmonumenten). Dit kan maandelijks zijn of met een eenmalige donatie.

- Ja - Nee

- Weet ik niet

8. In welke mate heeft u vertrouwen in de volgende instanties op een schaal van 1 tot 7 (1= helemaal geen vertrouwen, 7 = Alle vertrouwen)?

- Regering - Politie

- Journalistiek/Nieuwsmedia - Televisie

- Onderwijs

9. Geef aan op een schaal van 1 tot 7 (1 = helemaal mee oneens, 7 = helemaal mee eens) in welke mate u het eens bent met de volgende stellingen.

- Iedereen moet kunnen zeggen wat hij/zij wil, ook al kan dit soms betekenen dat dit kwetsend kan zijn voor anderen.

- Iedereen is vrij om open te geloven wat hij/zij wil.

- Ik vind het belangrijk dat producten op eerlijke wijze worden geproduceerd, ook al worden de producten daardoor duurder in de winkels

- De arbeidsomstandigheden in grote kledingfabrieken getuigen van moderne slavernij.

- Er moet meer openheid komen over het productieproces van producten in de winkels, zodat consumenten bewuster kunnen kiezen.

- De Europese Unie moet strenger toezicht houden op het uitbesteden van arbeid in minder- en onderontwikkelde landen

- Het jagen op dieren moet wereldwijd worden verboden.

- Er moet een einde komen aan megastallen, ook al betekent dit dat vlees duurder zal worden.

POST-TEST

Hieronder volgen enkele stellingen over nieuwsmedia. Wij willen graag van u weten in hoeverre u het met de volgende stellingen eens bent.

1. Met nieuwsmedia worden hier alle vormen van professionele journalistiek bedoeld. Dit kunnen traditionele media zijn zoals nieuwsuitzendingen en kranten, maar ook online media zoals nieuwswebsites (denk aan NU.nl, VICE, etc.). Hieronder zullen een paar stellingen over nieuwsmedia volgen waarbij u antwoord kunt geven op een schaal van 1 tot 7 (1 = helemaal oneens, 7 = helemaal eens)

- Nieuwsmedia zijn geloofwaardig - Nieuwsmedia zijn onafhankelijk

- Nieuwsmedia doen objectief verslag van internationale onderwerpen - Nieuwsmedia doen objectief verslag van binnenlandse onderwerpen

- Nieuwsmedia geven voldoende informatie over internationale problematiek

- Nieuwsmedia besteden voldoende aandacht aan de omstandigheden in sweatshops. 2. In hoeverre vindt u op een schaal van 1 (helemaal mee oneens) tot 7 (helemaal mee

eens) dat:

- Alle sweatshops gesloten moeten worden

- Grote bedrijven die productie uitbesteden aan fabrieken in minder ontwikkelde landen, moeten investeren in de ontwikkeling van het land

- Iedereen het recht heeft om onder goede arbeidsomstandigheden te werken - Consumenten meer moeten betalen voor kleding zodat dit de

arbeidsomstandigheden in minder ontwikkelde landen verboten

- Alle kleding voorzien moet worden van labels die aangeven in welke mate er sprake is van eerlijke productieproces.

3. Hoe groot is de kans dat u in de toekomst (1 = zeer onwaarschijnlijk, 7 = zeer waarschijnlijk):

- Een goed doel zult sponsoren dat opkomt voor gelijke mensenrechten - Fair-trade kleding zult gaan kopen

- Een aankoop doet in een winkel die kleding laat produceren in sweatshops - In de toekomst meer gaat letten waar en onder welke omstandigheden kleding

gemaakt zijn

- Op een politieke partij zal stemmen die opkomt voor de rechten van arbeiders in minder

- ontwikkelde landen

- Een (online) petitie zal tekenen tegen de slechte arbeidsomstandigheden in sweatshops

MANIPULATION CHECK

1. Hoeveel artikelen heeft u gelezen tijdens dit onderzoek? Let op! Indien u geen artikelen heeft gelezen tijdens dit onderzoek vult u in 0.

2. Heeft u een foto gezien tijdens dit experiment? - Ja

- Nee

3. In hoeverre werd in het eerste artikel getwijfeld aan het verhaal bij de foto van de overleden moeder? LET OP! INDIEN U GEEN ARTIKEL HEEFT GELEZEN KUNT U DEZE VRAAG OVERSLAAN. (0 = Helemaal geen twijfel, 7 = Zeer erge twijfel)

4. Geef aan in hoeverre u het eens bent met de volgende stelling: In welke mate was het tweede artikel het eens met het eerste artikel? LET OP! INDIEN U GEEN TWEEDE ARTIKEL HEEFT GELEZEN KUNT U DEZE VRAAG

OVERSLAAN. (0 = Helemaal mee oneens, 7 = Helemaal mee eens)

DEBRIEFING

VERGEET HIERONDER NIET DOOR TE KLIKKEN OM DE VRAGENLIJST IN TE LEVEREN!

Bedankt voor de deelname aan het onderzoek “Goede doelen”. In werkelijkheid waren we voor dit onderzoek niet geïnteresseerd in uw mening over wereldproblematiek. Dit was onderdeel van de introductie omdat dit uw antwoorden had kunnen beïnvloeden. In

werkelijkheid wordt er met dit onderzoek een poging gedaan te achterhalen wat voor effect foto’s kunnen hebben op de interpretatie van een nieuwsbericht. Daarnaast wordt er gekeken naar hoe slechte validering van informatie kan leiden tot aantasting van de betrouwbaarheid van de journalistiek.

Via deze weg wil ik u ook op de hoogte stellen van het feit dat het artikel/ de artikelen die u heeft gelezen speciaal gemaakt is/zijn voor dit experiment. De afbeelding en het artikel zelf hebben nooit in een krant gestaan. De informatie over de situaties in sweatshops zijn niet gecontroleerd en dus niet op bronnen berust. De afbeelding die is gebruikt tijdens dit experiment kent zijn oorsprong wel in Birma, maar betreft een andere situatie, namelijk de onderdrukking van een Islamitische minderheid in het land.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Indien u meer informatie wenst te krijgen over dit experiment kunt u contact opnemen via scriptiefenno@gmail.com.

Vriendelijke groet, Fenno van der Velden