• No results found

Appendix 1* This appendix is in Dutch and typed while interviewing, therefore the Appendix is not transcribed fully, word for word.

Filmbedrijf maatschappelijke onderwerpen, maatschappelijke debat, waar schuurt het, ondersteunen, zichtbaar maken. Beeldvorming, kennis laten maken met elkaars werelden. Vaak kwetsbare groepen in beeld brengen, en mensen die iets kunnen betekenen dat we die aan elkaar verbinden. Partijen, draagvlak, Jongeren grote afstand arbeidsmarkt - gemeente Amsterdam

Opgave van Gemeente Amsterdam: statushouders Wetenschappelijke raad voor regeringsbeleid, geen tijd te verliezen 2015. Alle grootste gedeelte van statushouders zitten thuis op de bank met uitkering. 70% taal en inburgering werd niet gehaald, niet alleen voor henzelf maar ook voor de samenleving.

Veel te veel vluchtelingen, kost geld, negatieve ideeën. Rapport bracht noodklok, agenda gekomen. Daar moeten we wat gaan doen. Status ze mogen hier blijven, burgers van Amsterdam. Dus we moeten daar wat mee. Grote hoop werkzoekende, onzichtbaar, dus we moeten ze als specifieke groep aanpakken.

Voor 2015 niet de aanpak, en deze specifieke aanpak is in 2016 begonnen. In juni met nieuwe club 10 man, klantmanagers (groep statushouders onder hun hoede) gewone medewerkers dienst werk en inkomen (klantenbestand ongeveer 200 mensen) eerste actieve keuze kleine klantenbestand (50 klanten) eerste groep, klantmanagers geïnterviewd. December nieuw team met hun filmen. We wilden vanaf het begin statushouders volgen, een dekking namens de groep statushouders > Syriërs en Eritreeërs, 7 of 8 mochten we filmen, vanaf aller eerste gesprek azc, status, Amsterdam, gesprek met gemeente, tweede gesprek gefilmd. Binnen twee weken waren we er gewoon bij. Eerste kennismaking is met een klantmanager. Door heel Nederland verplaatst, door alle Azc constant onzekerheid procedure IND, in elk azc COA medewerker (case manager) in zo een AZC mag je iets van taallessen nemen, vrijwilligers, maar niet heel hoog niveau. Je mag ook helpen als vrijwilliger in AZC. Veel voelen zich behoorlijk uitgeleefd, en passief, omdat je nog geen status hebt. Als je meer dan zoveel uur werkt, moet je belastingen en zijn nog geen Nederlandse burgers. Als je je status hebt van IND en dan wordt je gekoppeld aan een gemeente of een stad. De IND besluit je mag blijven, IND belangrijke oproepen dat het sneller moet max 8 maanden. Status gekregen, dan COA koppelt aan gemeente, letten een klein beetje op voorkeur of binding of werkgelegenheid of achtergrond (dat zeggen ze, maar of dat gebeurt dat weten we niet). Op het moment dat je gekoppeld wordt aan een stad krijg je te horen, van deze mensen komen naar je gemeente toe. Dan moet er huisvestiging worden gevonden, gemeente heeft geen woningen, dus er moeten woningbouwcorporaties, als er een woning beschikbaar wordt dan statushouder die tijd blijven ze in het Amsterdamse AZC. Dan krijgen ze nog steeds COA geld en ziektekosten zolang AZC mag je niet werken, ze mogen wel werken maar schuurt bij Amsterdamse aanpak. Dus mensen moeten geld inleveren. Dus motiveert niet om te werken. Dan wel woning Amsterdam gekregen en dan papierwinkel, en dan gaat een klantmanager pas met zijn werk beginnen. Vrijwilligers vanuit vluchtelingenwerk die helpen vluchtelingen en vrijwilligers die enthousiast zijn die met hart en ziel geven voor statushouders, en mensen met helpen die inrichten van het huis en mee gaan naar gesprekken en die weten ook niet hoe het allemaal werkt.

En start klantmanagers vragen naar werk ervaring en zorg verzekering, en dienst woning en lening, huurtoeslag en andere dienst. En jobhunter is weer van voor af aan, klantmanagers mogen banen zoeken en jobhunters ook en dat is niet heel erg gedefinieerd, klantmanagers moeten zoeken naar van alles het sociale deel, het doel: zo snel mogelijk taal en inburgering opstarten en verplichte cursus 3 dagen omgangsnormen, geschiedenis van Nederland normen en waarden en landelijke regel participatieondertekening. Eigenlijk vallen ze onder participatiewet, verplicht om alles te doen om bij te dragen aan de samenleving. Emplacement organisatie cursus, en jobhunters zoeken baan

Het gaat mis wanneer ze in het AZC zitten en status hebben, azc heel stressvol, het wringt want hun drie jarig taal en inburgering de statushouder krijgt een lening en dan moeten ze inburgeren. Dat begin al Ook bij duo gaat het mis, taal en inburgering voor iedereen gelijk, en wat aan taalles vereist, dat is wat je moet doen om mee te kunnen doen. Maar om mee te doen a2 niveau. Groep 8 basisschool, niet voldoende om te kunnen beginnen. Je kan er nog niks mee. En iedere statushouder weet dat niet, en b2 niveau moet je komen.

Mijn mening Julia: maatwerk, meer dwang: student uit Syrië: anders geen enkele kans in de samenleving. Maar als je een ongeletterde bent dan is a2 prima. Zo moeten ze differentiëren en betere informatie aangeven. Ook omdat taal en inburgering valt niet onder gemeentelijke verantwoordelijkheid. En dat gaat nu veranderen, gemeente verantwoordelijk om hun statushouders zelf aan te sturen en ook de aanbieders, wildgroei aan aanbieders, die 10000 euro binnen harken en het lullige is als je statushouder bent, dus gemeente kan taalscholen niet echt controleren, taalschool geen enkele verantwoordelijk. Toen wij aan het filmen waren, dan duo en dan zelf verantwoordelijk. Het zijn bedrijven die dat aanbieden en die geld vangen.

Het is niet echt op maat, dat zie je toen je de film maakt de jongeren mensen die gestudeerd hebben, hebben universiteit gedaan. Mbo, hbo en universiteit, en diploma accrediteren en dan wordt er gezegd welk niveau je hebt, wil je taalcursus doen en studeren. Ze worden niet begeleid. Wat ben je dan als je Waarom doen de klantmanagers daar niks mee? Je raakt betrokken bij iemand, als ik je moeder was, dan had ik gezegd dat je nu moest gaan studeren je kan nog niet werken. In Syrië hoef je geen diploma dan krijg je een baan. Hier zijn papieren belangrijk.

Studie is wel taak van klantmanagers, maar om al die kennis daarvan over te dragen en hem daar in te begeleiden. Deze mensen moeten uit de uitkering: of richting studiefinanciering, of richting betaald werk. Als ze zich hebben ingeschreven is er aan voldaan. Groep die wilt studeren moet je zelf regelen. En richting werk krijgen, wat heeft zij voor werk gedaan, en je moet van veel verschillende richtingen verstand hebben, en dan hoe En taal barrière, er missen nuances. En je praat altijd in Jip en Janneke taal, Nederlands Engels niet machtig, je zit met heel beperkte woordenschat hele complexe dingen te bespreken. Opdracht van klantmanager: zo snel mogelijk, duurzaam aan het werkzaam (langdurig), maatwerk ( dat het past bij wie jij bent) wat is je droom. Wat zou je realistisch kunnen doen? En vaak zijn ze niet getrainde in waar ben je goed in. Voor dat ze met klantmanagers praten: Noa-assessment VU ontwikkeld, competentie assessment, hoe goed is je Nederlands. Ontzettend veel vragen antwoorden. Het is op de computer, mensen weten niet hoe het werkt. Taal fouten stonden er in. Nederlanders zijn gewend assessments e maken, maar hier i dat niet het geval. Ze stellen zich bescheiden op.

Syriërs hoogopgeleid en makkelijk te plaatsen en Eritreeërs zijn ver af van onze samenleving, was de gene die het allerbeste Nederlands sprak, en die was niet bijster hoog opgeleid, die heeft het zelf aangeleerd, maar beide Syrische mensen beetje Engels. Alle aandacht is goed voor hun, niet aan hun lot overlaten en ambitie om mensen te laten meedoen. En overtuiging studeert of werkt, je wordt volwaardig mens. Dat uitgangspunt helpt, en mensen over drempels heen tillen. Ik denk dat het heel goed is.

Maar wat moeilijk is, inschatting dat klantmanagers advies moeten geven, dat er een rare scheve machtshouding. Jouw toekomst wordt verpest als je niet deze weg volgt. Niet echt luisteren en met conclusies komen. Niet bijster handig, wel goed dat hij zo snel Nederlands leert en sociaal is, maar we hadden hem hele andere richting opgestuurd, lekker studeren, pak wat tijd, hij is nu blij met fietsenmakers, hij wordt enorm gewaardeerd.

Techlay Krijgt opleidingstraject, het gaat willekeurig niet echt een systeem achter. Geef mij een uniform, en omdat hij vier jaar lang in Nederland is geweest. Hij wilt iets van de wet weten, eerste levensbehoefte, hij wou dat niet echt. En illegaal op straat dingetjes verkocht, en in een winkel verkocht. Waar Engels toeristen is dat handig? Als je echt wilt integreren, kan je dat in een toeristenwinkel. Zijn er werkgevers zijn die nu snel een statushouders in dienst, onderaan de ladder, subsidie van de gemeente, en of ze dan na een half jaar een vast contract krijgen. Blijft het duurzaam? Gemeente Amsterdam 3 jaar volgtraject, maar eerste klantmanagers is intensief, en daarna uit dat traject dan wordt je gemonitord. Dat is nog pril

Heel goed gemeente Amsterdam, dan starten we de aanpak er wordt niet gekeken wat er al was. Andere partijen, vluchtelingwerk wordt weinig mee samen gewerkt. Gemiste kansen, meelopen, dan loop je bij al die clubs, heel veel kennis, vluchtelingenwerk die wilt niet iedereen aan het werk krijgen, je kan echt wel van elkaar leren. Ja er is een partij die iets doet. Vluchtelingenwerk, landelijke organisaties: belangen van vluchtelingen, met IND, COA namens de vluchteling, maar in de uitvoering van statushouders naar gemeente en meedoen in de samenleving, en dan uitvoerders, en dan is gemeente de baas, daardoor rare verhouding. Hier in Amsterdam ingehuurd : sociale begeleiding, al papierwerk, gedurende bepaalde periode begeleid worden in administraties, gezinshereniging. Begeleiden bij woning. Helpt mee. Gemeente verantwoordelijkheid, éénmalig huis beschikbaar en dan wordt zo een huis geaccepteerd, en zij accepteerde die woning niet, en ze had het gevoel dat er wel wat in zat, klantmanager dat die woning snel werd toegewezen, en dan baan en weinig naar situatie gekeken. Kinderen, moeten toch verplicht werk en taal en inburgering. 2 a 3 per week inburgering en dan overige 3 a 4 dagen moet je die nemen. Maar als je dan kinderen hebt dan moeten die naar speciale scholen, maar aantal scholen dus ver die hebben geen opa’s en oma’s of geen geld voor buitenschoolse opvang dus die kinderen komen allemaal uit traumatische situaties. Hij was met taal en inburgering bezig en toen stoppen met taal want die was verplichte cursus. Dus er zijn veel dingen die niet goed

Fantastisch wat gemeente doet, maar er is nog een wereld te winnen. Amsterdamse aanpak zo fantastisch, maar we zijn nog niet klaar. En risico staat nog kinderschoenen. Team entree in 2 jaar tijd van nul naar 130 man gegroeid, stuur dat is aan , want bij individuele klantmanagers. En die gesprekken tussen 4 muren. Geen promotieverhaal, we staan achter jullie doelen, we willen er ook van leren, pijnpunten aanpakken, het is niet erg als dingen misgaan, Op de première: oh wat

verschrikkelijk wat doen we ze aan, gemeente niet goed snik. Volgende persoon, oh wat goed dat gemeente hard ze best doet, en baas achter medewerkers. Je moet als gemeente richtlijnen hebben die gelden voor iedereen, maar dan zouden wij het liefst allerlei uitzonderingen willen maken die precies op maat is, dat is een utopie. Maar wel een streven om maatwerk en in dat streven. Soms heel praktisch, maak visueel stappenplan, waar krijgt een statushouder mee te maken. Maak visueel hoe het onderwijs zit, waar kies je voor. Zet een klantmanagers op de taalaanbieders. Wanneer kan het handiger, en ze zitten in een kamer met een klant. We konden elke situatie zien, onderzoek doen, iedereen bellen, hoe zit het iemand als een woning weigert. Ze mogen niet gefrustreerd zijn, dus heel dankbaar zijn, maar er onder zit een frustratie, en er worden dingen opgelegd die ik niet wil, ik ben dit niet.