• No results found

Appendix A. Questionarre (in Dutch) Inleidende vragen

 Kunt u zich vinden in de vier gedefineerde processen, of zijn er binnen uw bedrijf wezenlijke verschillen?

 In hoeverre is Financial Accounting geïntegreerd in het Management Accounting proces?

Mate van centralisatie

 Wanneer we kijken naar het Financial Accounting proces en het Management Accounting proces, in welke mate zijn deze dan gecentraliseerd? Waaruit blijkt dit?

 Zijn er verschillen tussen deze twee processen, en zo ja, wat zijn de redenen dat er verschillen zijn?

 Kunt u een tweetal argumenten noemen om te kiezen voor deze mate van centralisatie en kunt u ook een tweetal nadelen noemen van deze mate van centralisatie?

 De andere twee processen zijn de Treasury functie en de Tax functie. In welke mate zijn deze processen gecentraliseerd?

 Zijn er verschillen tussen deze twee processen, en zo ja, wat zijn de redenen dat er verschillen zijn?

 Kunt u een tweetal argumenten noemen om te kiezen voor deze mate van centralisatie en kunt u ook een tweetal nadelen noemen van deze mate van centralisatie?

Rapportagelijnen

 Wanneer we kijken naar het FA proces en het MA proces, op welke manier wordt er gerappor-teerd binnen deze processen? Zijn hierin verschillen tussen de verschillende niveaus binnen de organisatie?

 Zijn er verschillen tussen deze twee processen, en zo ja, wat zijn de redenen dat er verschillen zijn?

 Kunt u een tweetal argumenten noemen om te kiezen voor deze manier van rapporteren en kunt u ook een tweetal nadelen noemen voor deze manier van rapporteren?

 Op welke van deze manieren wordt er gerapporteerd binnen de Treasury en de Tax functie?  Zijn er verschillen tussen deze twee processen, en zo ja, wat zijn de redenen dat er verschillen

zijn?

 Kunt u een tweetal argumenten noemen om te kiezen voor deze manier van rapporteren en kunt u ook een tweetal nadelen noemen voor deze manier van rapporteren?

Hiring and Firing procedure

 Wanneer u kijkt naar de vier genoemde processen, is dan de persoon aan wie er gerapporteerd wordt, ook de persoon die verantwoordelijk is voor het aannemen en ontslaan van deze men-sen?

54  Mochten er verschillen zijn, wat zijn dan de twee belangrijkste redenen voor deze verschillen?  Kunt u een tweetal argumenten noemen om te kiezen voor deze manier van aannemen en

ont-slaan en kunt u een tweetal nadelen noemen hiervan?

Rol van het proces

 Wanneer we kijken naar de FA en de MA functie, kunt u dan vertellen wat de rol is van de verantwoordelijke controllers. Is dit een business partner of een scorekeeper rol? Zit hier een verschil in tussen de groep en de business unit?

 Mochten er verschillen zijn, wat zijn dan de twee belangrijkste redenen voor deze verschillen?  Wat zijn de belangrijkste argumenten om te kiezen voor deze rollen en kunt u ook een nadeel

noemen hiervan?

 Hebt u de afgelopen 10 jaar veranderingen in deze rol gezien? Zo ja, wat zijn de redenen hier-van?

 Wanneer we kijken naar de Treasury en de Tax functie, kunt u dan vertellen wat de rol is van de verantwoordelijke manager. Mochten er activiteiten op meerdere niveaus binnen de organi-satie uitgevoerd worden, zijn er dan verschillen binnen deze rollen te onderscheiden?

 Mochten er verschillen zijn tussen de Tax en de Treasury functie, wat zijn dan de twee belang-rijkste redenen voor deze verschillen?

 Wat zijn de belangrijkste argumenten om te kiezen voor deze rollen en kunt u ook een nadeel noemen hiervan?

 Hebt u de afgelopen 10 jaar veranderingen in deze rol gezien? Zo ja, wat zijn de redenen hier-van?

Strategie setting

 Hoe is de strategie setting procedure binnen de vier genoemde financiële processen? Is dit voor alle processen hetzelfde of zijn hier verschillen in te vinden?

 Mochten er verschillen zijn, wat zijn dan de redenen dat er verschillen zijn?

 Wat zijn de belangrijkste argumenten om te kiezen voor deze procedure en kunt u ook een na-deel noemen hiervan?

Overig

 The treasury afdeling en de Tax afdeling kunnen onder andere een cost center en een profit center zijn. Wat voor type responsibility center zijn deze processen binnen uw bedrijf?  Mochten er verschillen zijn, wat zijn dan de redenen dat er verschillen zijn?

 Zijn er nog onderwerpen niet die niet in het interview naar voren zijn gekomen, maar die wel interessant zijn voor dit onderzoek?

56

Appendix C: Introduction Letter (in Dutch)

In het kader van mijn studie Economie aan de Rijksuniversiteit Groningen, ben ik in augustus begon-nen met mijn afstudeeronderzoek bij PricewaterhouseCoopers. Ik voer dit onderzoek uit in samenwer-king met Evert van Os, director binnen PwC, en Gerben Kraak, senior advisor binnen PwC. Beide hebben veel ervaring op het gebied van de Financiële Functie.

Het doel van het onderzoek is om te kijken hoe financiële processen kunnen worden ingericht bij een bedrijf met een multidivisionele structuur. Hierbij zal vooral gekeken worden naar de rollen en de verantwoordelijkheden binnen de verschillende niveaus binnen de organisatie. In de literatuur is on-derzoek verricht naar factoren die invloed hebben op de indeling van de processen binnen de Financië-le Functie.

Wij hebben een aantal factoren beschreven die invloed hebben op indeling van de financiële proces-sen. Dit zijn de mate van centralisatie, de rapportagelijnen, de rol van het proces binnen de besluit-vorming, de hiring and firing procedure en wie binnen de processen de strategie bepaalt. Binnen de Financiële Functie bestaan verschillende processen. Voor dit onderzoek hebben wij een viertal proces-sen onderscheiden. Dit zijn: Financial Accounting, Management Accounting, Treasury en Tax. Aan de hand van de interviews willen wij erachter komen hoe grote Nederlandse bedrijven met een multi-divisionele structuur omgaan, bij de inrichting van de financiële processen, met de eerder genoemde factoren. Het interview zelf zal ongeveer 1,5 uur in beslag nemen.

Het onderzoek zal resulteren in een master scriptie, een artikel en een rondetafel bijeenkomst. De deelnemende bedrijven zullen de master scriptie en het artikel ontvangen en zullen worden uitgeno-digd voor de rondetafel bijeenkomst om te discussiëren over de resultaten. Uiteraard zullen de gege-vens van de bedrijven vertrouwelijk worden behandeld.

Met vriendelijke groet,