• No results found

APPENDICES 1. Interview protocol

In document Final version (pagina 48-53)

INTERVIEW PROTOCOL MIDDENKADER:

INLEIDING:

Allereerst zou ik mezelf graag voor willen stellen aan u, u hebt van Henry wellicht al iets vernomen over het interview en onderwerp, maar dit licht ik graag nogmaals toe. In het kader van mijn afstuderen doe ik onderzoek naar verandering binnen organisaties, zoals hier ook gaande is. Met name de verandering in de rol van het middenkader en factoren die daaraan bijgedragen hebben zijn interessant. Voorafgaand aan het onderzoek wat ik hier ga doen, ben ik bezig geweest met een literatuuronderzoek waardoor ik bepaalde verwachtingen heb over de verandering, deze licht ik tijdens het interview toe. De inzichten die ik krijg tijdens de interview zijn daarentegen het allerbelangrijkst en dragen het meest bij. De terugkoppeling van de resultaten zal zijn in de vorm van een managementsamenvatting, die vanaf eind juni beschikbaar zal zijn. Voor we beginnen zou ik nog willen vertellen dat de interviews anoniem zijn, uitspraken vallen dus niet tot u terug te leiden na het onderzoek. De opzet van het

interview is als volgt: we beginnen met een kleine voorstelronde van uw kant, waardoor ik u wat beter leer kennen, het veranderproject in het algemeen en uw mening hierover . Daarna gaan we dieper in op de veranderingen die dicht bij u staan en de rol die het middel

management speelt binnen de verandering. Het interview zal ongeveer rond de 45-60 minuten in beslag nemen. Als u vragen heeft over het interview kunt u deze nu nog stellen, echter kunt u mij tijdens het interview ook vragen stellen. Als alles duidelijk is zou ik nu graag beginnen.

Introductie:

1: Hoe lang werkt u al binnen de organisatie?

2: Bent u altijd al werkzaam geweest in uw huidige functie?

3: Wat maakt SmurfitKappa een sterke organisatie? Waar haalt u voldoening uit tijdens uw werk?

4: Er is verandering gaande binnen de organisatie, zou u eens kunnen uitleggen wat die verandering inhoudt en hoe u daar tegenaan kijkt?

Veranderproces en rolverandering:

Dan gaan we het nu hebben over de veranderingen die u persoonlijk meegemaakt heeft na introductie van het veranderproject, ik ben erg benieuwd in hoeverre en waarom uw rol als middenkader manager veranderd is, en met name hoe deze verandering tot stand gekomen is.

Verandering rol:

5: Kunt u uw huidige rol eens vergelijken met de rol die u had voor de verandering? a) Wat is er voor u allemaal veranderd? Hoe begon die verandering precies?

b) Zijn uw dagelijkse bezigheden veranderd, heeft u geprobeerd uw eigen dagelijkse bezigheden te veranderen? Zo ja, hoe is deze verandering tot stand gekomen, hoe bent u op het idee gekomen bepaalde dingen anders te doen? Zo nee, hoe komt het dat er geen verandering plaatsgevonden heeft? Kunt u eens een voorbeeld geven?

c) Hoe is uw rol als manager binnen de organisatie veranderd? Hoe is deze verandering tot stand gekomen? Hoe kwam u op het idee bepaalde dingen anders te doen? Wat ging er goed en wat ging er niet goed? Wat zorgde ervoor dat uw bepaalde dingen wel en niet bent blijven doen?

d) Heeft u nagedacht over nieuwe dingen die u zou kunnen doen? Hoe kwam u zo tot deze ideeën? Wat zorgde ervoor dat u deze ideeën wel of niet voorstelde? En hoe werd hierop gereageerd?

Verandering bepaalde onderdelen:

6: Bent u in de omgang met collega’s of mensen binnen uw afdeling veranderd? Zo ja, hoe wordt hierop gereageerd? Zo nee, heeft u weleens geprobeerd iets anders te doen? Hoe werd daarop gereageerd?

7: Heeft u meer verantwoordelijkheden op zich genomen, of dit geprobeerd, na de verandering? Welke verantwoordelijkheden? Hoe kwam u op het idee deze

verantwoordelijkheid op u te nemen? Doet u dit nog steeds? Kunt u aangeven waarom wel/niet?

8: Is uw dagelijkse tijdsindeling veranderd, bent u meer of minder met andere dingen bezig? Hoe is deze verandering tot stand gekomen? Heeft u dingen geprobeerd anders in te delen, hoe ging dit? Waarom lukte het een wel en het ander niet?

9: Kunt u eens nadenken over 2 factoren die volgens u invloed hebben gehad op de

veranderingen die er zijn? Wat is de invloed van deze factoren geweest op de verandering? Zijn er dingen geprobeerd die werkten of juist niet? Waarom werkte dit juist wel of niet?

10: Wat is uw persoonlijke mening over het veranderproject? Bent u het met de verandering eens? Zo ja, zorgt dit ervoor dat u dingen anders gaat doen? Zo nee, zorgt dit ervoor dat u dingen anders gaat doen?

11: Kunt u mij eens vertellen of u andere ontwikkelingen ziet die geprobeerd worden of die u zelf probeert, en niet lukken, of juist wel? Waar komen deze ontwikkelingen vandaan? Zijn ze succesvol of juist niet?

Verandering: Hoe? Idee + VB(concretiseren) Keuze? Waarom? +VB(concretiseren) Voortzetten? Waarom? +VB(concretiseren) Speelden er nog andere factoren mee? Planned

12: Dan ben ik als eerst benieuwd in hoeverre de rolverandering geplanned is, ik heb hier enkele vragen over.

a) Waar komt de rol als ambassadeur en dat idee precies vandaan, dus niet de

rolverandering, maar de planning die daar aan vooraf ging? Wat werd u verteld over de inhoud van dit ambassadeursschap? Wat was uw rol hierin?

b) Waarom bent u precies gevraagd om aan dit project mee te werken? Hoe antwoorde u? Hoe verliep dit process precies?

c) Wat is het uiteindelijke doel van het betrekken van middle managers in deze

verandering? Waarom zijn er niet andere mensen in betrokken buiten het middenkader om?

Selectie/Retentie:

Ik heb zelf ook nagedacht over bepaalde factoren die bij kunnen dragen aan de verandering binnen uw rol als manager. Redenen waarom u een bepaalde verandering die u aangeeft nog steeds doet, of redenen waarom u bepaalde dingen die u hebt geprobeerd juist niet meer doet. Ik ben benieuwd naar de rol die feedback hierin speelt. Ik ben daarom geïnteresseerd in het effect van positieve en negatieve reacties die u kreeg op veranderingen in uw rol.

13: De eerste factor is positieve feedback, hiermee bedoel ik bijvoorbeeld motiverende of steun van uw afdeling in het proberen van nieuwe dingen.

a) Heeft u dingen geprobeerd waarop positief werd gereageerd? Wie gaven deze reacties? Wat waren deze positieve reacties en was het effect van deze positieve reacties op uw gedrag?

b) Als u op bepaalde veranderingen geen positieve reacties kreeg, hoe reageerde u hier dan op?

14: De tweede factor is negatieve feedback, hiermee bedoel ik bijvoorbeeld weerstand van personeel door cynisch of belachelijk maken et cetera.

a) Heeft u dingen geprobeerd waarop negatief werd gereageerd, heeft u bepaalde negatieve reacties, wat waren deze dan? ervaren en hoe reageerde u daarop? Wie gaven deze reacties? Bent u deze “verandering” blijven doen? Waarom wel of waarom niet?

b) Als u op bepaalde dingen geen negatieve reacties kreeg, hoe reageerde u hier dan op? Als u op het één wel en op het andere geen negatieve reacties kreeg, hoe reageerde u dan op beide reacties? Kunt u het verschil aangeven?

Variatie

Ik heb zelf ook nagedacht over een factor die kan leidden tot het opdoen van nieuwe ideeën of inzichten van dingen die u anders zou kunnen doen of voorstellen die naar voren kwamen binnen het kader van de verandering. Met name de interactie of communicatie die u heeft met uw collega’s, mensen binnen uw afdeling, leden van het MT of klanten. Ik ben benieuwd hoe u dit ervaren heeft.

15: De laatste factor is hierom de gesprekken of conversaties die u had met mensen binnen de organisatie.

a) Hoe gingen vergaderingen op het gebied van het veranderingsproject? Werden er nieuwe dingen voorgesteld? Hoe kwam u/jullie op het idee? Kunt u eens een voorbeeld geven van hoe een idee tot stand kwam op zo’n vergadering?

b) Wat hebben informele gesprekjes, met andere mensen van het middenkader voor invloed gehad op het ontstaan van nieuwe ideeën of creatief omgaan met bepaalde problemen? Hoe gingen deze gesprekken? Hoe kwam u/jullie tot deze nieuwe ideeën? c) Zijn er gesprekken geweest tussen u en uw leidinggevende? Hoe gingen deze? Heeft u

dingen voorgesteld? Hoe kwam u op het idee dit voor te stellen? Hoe gingen

gesprekken met de mensen waar u leiding aan geeft? Kwamen zij met nieuwe ideeën? Hoe kwamen ze tot deze ideeën?

d) Hoe heeft u de veranderingen geïnterpreteerd? Deelt u uw mening over de verandering met anderen? Waren zij het met u eens, of juist niet? Wat was het effect hiervan op het voorstellen van nieuwe dingen?

Factor: Verandering (Descriptive) Effect + Voorbeeld

(Explainatory Planned factors Creation of

support for management policies Design of role change leader Selection of middle managers Feedback Negative feedback Positive feedback Interaction Collective creativity Dialogue Vertical communication

16: Heeft u nog vragen over het interview? Of algemene vragen?

In document Final version (pagina 48-53)

GERELATEERDE DOCUMENTEN