• No results found

Antwoord op de deelvragen

In document Kengetallen zoekapplicatie (pagina 38-40)

Voor het beantwoorden van de hoofdvraag en het behalen van de doelstelling zijn een aantal deelvragen opgesteld. Hierna zal elke deelvraag beantwoord worden met informatie uit de resultaten en discussie.

5.1.1 Hoe zoeken studenten naar kengetallen met internet en met de zoekapplicatie?

Studenten zoeken voornamelijk naar kengetallen met behulp van de zoekmachine Google. Echter vinden ze dit vaak te lang duren of waren ze niet tevreden over de betrouwbaarheid van de bronnen die ze vonden. Desondanks kozen sommige studenten wel voor die minder betrouwbare bron als ze al meerdere pagina’s bezocht hadden. Soms gebruiken studenten bronnen die ze eerder gebruikt, en daarna opgeslagen hebben zoals KWIN, Handboek Melkveehouderij of lesstof van docenten. Om het zoeken in grote bestanden makkelijker te maken gebruiken studenten de zoekfunctie control + f of kijken ze de inhoudsopgave door om zo sneller bij het juiste onderwerp te komen.

De meeste studenten zochten in de app met behulp van de organisatiestructuur op de hoofdpagina. Eén student zocht in de app met behulp van de zoeksnel pagina omdat hij snel wilde zoeken. Als de studenten een kengetal vonden in de zoekapplicatie, dan wilden ze graag verder naar de originele bron. Dit betekent dat als studenten sneller tot een kengetal komen, ze ook eerder meer informatie willen lezen.

5.1.2 Wat zijn de behoeftes van eerstejaars Dier- en Veehouderij studenten tijdens het

zoeken naar betrouwbare kengetallen?

De behoeftes die het meeste voorkwamen bij de deelnemers aan de experimenten zijn: behoefte aan sneller/makkelijk(er) zoeken, behoefte aan overzicht en behoefte aan originele bron. Studenten hechten dus veel waarde aan snel en makkelijk zoeken. Ook hebben ze behoefte aan overzicht omdat ze dat missen tijdens het zoeken naar kengetallen met internet. Dat komt overeen met de literatuur waarin staat dat internet een uitgebreid informatielandschap is zonder fundamentele organisatiecultuur. Het is dus logisch dat studenten het overzicht missen op internet. Tot slot hebben de studenten behoefte aan het bezoeken van de originele bron, het is belangrijk dat dit in de

39 Een interessante categorie binnen de behoeftes was de categorie: behoeftes waar anderen invloed op hebben. Hieronder vielen de labels behoefte aan uitleg over betrouwbaarheid en zoeken, behoefte aan meer zekerheid en behoefte aan bevestiging. De app voorziet in deze behoeftes doordat studenten kunnen lezen hoe ze bronnen moeten beoordelen op betrouwbaarheid. De app zorgt voor zekerheid doordat alle bronnen in de app betrouwbaar zijn, ze hoeven niet te twijfelen aan de bronnen die in de app staan. Studenten vinden het soms moeilijk om te bepalen of een bron voldoet aan de eisen die school stelt aan een betrouwbare bron. De app bevestigt welke bronnen hieraan voldoen omdat ze anders niet opgenomen worden in de zoekapplicatie.

5.1.3 Wat vinden Dier- en Veehouderij studenten betrouwbare bronnen? En waarom?

Dier- en Veehouderij studenten vinden de volgende bronnen betrouwbaar: • Vakbladen

• WUR publicaties (zoals handboek melkveehouderij en KWIN) • Docenten

• De zoekapplicatie

• Wetenschappelijke artikelen

• Teksten van mensen met een brede blik

De bron die ze absoluut niet betrouwbaar vinden is Wikipedia. De meeste gaven hierbij als reden dat een docent had gezegd dat Wikipedia geen betrouwbare bron is. Hieruit blijkt dat school en

docenten invloed hebben op de perceptie van betrouwbaarheid van studenten. Eén student vond teksten van mensen met een brede blik betrouwbaarder omdat hij of zij ervanuit ging dat zei hun teksten op meerder bronnen baseren.

Dingen die de studenten zichzelf afvroegen bij het bepalen van de betrouwbaarheid zijn: • Hoe recent is de informatie?

• Heb ik de bron vaker tijdens mijn studie gezien of gebruikt? • Heeft het winstoogmerk van de bron invloed op de tekst? • Heeft de bron een bekende naam of ervaring in de sector?

De studenten kijken sowieso hoe recent een bron is. Met de andere manieren bepalen ze vooral of het een autoritaire bron is voor de informatie die ze zoeken. Wat de studenten nog niet doen is kijken of de bron door meerdere experts geschreven of gereviewed is. Eén van de vier deelnemers was wel bekend met het begrip peer-review maar gebruikte dit nog niet tijdens het zoeken.

40

5.1.4 Voldoet het prototype ontwerp aan de behoeftes van de eerstejaars Dier- en

Veehouderij studenten?

Vanuit de waardepropositie die is opgesteld voor de zoekapplicatie blijk dat de zoekapplicatie een fit is voor het klantprofiel van de eerstejaars Dier- en Veehouderij studenten. Dit betekent dat het prototype ontwerp de klantpijnpunten van eerstejaars Dier- en Veehouderij studenten verlicht.

5.1.5 Is het prototype app ontwerp eenvoudig in gebruik?

Studenten vonden het zoeken met behulp van de zoekapplicatie eenvoudig en ook de app in het geheel werd als eenvoudig geclassificeerd. Studenten vonden vooral de zoeksnel pagina, de kengetallen pagina en de hoofdpagina eenvoudig in de app.

Dingen die de app nog eenvoudiger zouden maken zijn: een zoekfunctie zoals control + f en de zoeksnel balk altijd bovenin de pagina. Ook waren er drie dingen die niet eenvoudig waren in de app. Zo vonden studenten de checklist niet eenvoudig omdat er teveel tekst in stond, met te kleine letters en te veel verschillende lettertypes. Daarnaast was het voor sommige studenten niet helemaal duidelijk waar ze op moesten klikken op de hoofdpagina. Tot slot waren sommige studenten bang dat als er meer kengetallen in de app zouden komen, deze minder eenvoudig zou worden. In het huidige ontwerp wordt de informatie onderverdeeld in vijf categorieën, dus de informatie is op één niveau gestructureerd. Door hier een tweede niveau achter te plaatsen wordt de zoekapplicatie weer overzichtelijker. Alle hiervoor genoemde problemen zijn met behulp van aanpassingen in de

vormgeving op te lossen.

In document Kengetallen zoekapplicatie (pagina 38-40)

GERELATEERDE DOCUMENTEN