• No results found

Antivirusscanwizard

In document Bitdefender Internet Security (pagina 106-109)

14. Antivirusbeveiliging

14.2. Scannen op aanvraag

14.2.5. Antivirusscanwizard

Telkens wanneer u een scan op aanvraag start (bijvoorbeeld klik met de rechtermuisknop op een map, kies Bitdefender en selecteer Scannen met Bitdefender ), verschijnt de Antivirusscanwizard van Bitdefender. Volg de wizard om het scannen te voltooien.

Opmerking

Als de scanwizard niet verschijnt, kan de scan worden geconfigureerd om stil te worden uitgevoerd op de achtergrond. Zoek het pictogram voor de scanvoortgang in hetsysteemvak. U kunt op dit pictogram klikken om het scanvenster te openen en de scanvoortgang te bekijken.

Stap 1 - Scan uitvoeren

Bitdefender start het scannen van de geselecteerde objecten. U ziet real time-informatie over de scanstatus en statistieken (inclusief de verstreken tijd, een schatting van de resterende tijd en het aantal gedetecteerde bedreigingen).

Wacht tot Bitdefender klaar is met scannen. Afhankelijk van de complexiteit van de scan, kan het scanproces enige tijd in beslag nemen.

De scan stoppen of pauzeren. U kunt het scannen op elk ogenblik stoppen door op STOP te klikken. U gaat dan rechtstreeks naar de laatste stap van de wizard. Klik op PAUZE om het scanproces tijdelijk te stoppen. Om het scannen te hervatten, klikt u op HERVATTEN.

Antivirusbeveiliging 97

beschermd archief wordt gedetecteerd, kunt u afhankelijk van de scaninstellingen worden gevraagd het wachtwoord op te geven. Met een wachtwoord beveiligde archieven kunnen niet worden gescand, tenzij u het wachtwoord opgeeft. De volgende opties zijn beschikbaar:

Wachtwoord. Als u wilt dat Bitdefender het archief scant, moet u deze optie selecteren en het wachtwoord invoeren. Als u het wachtwoord niet kent, kies dan een van de andere opties.

Geen wachtwoord vragen en dit object overslaan bij het scannen. Selecteer deze optie om het scannen van dit archief over te slaan.

Alle wachtwoordbeveiligde items overslaan zonder ze te scannen. Selecteer deze optie als u niet wilt worden lastig gevallen met betrekking tot wachtwoordbeveiligde archieven. Bitdefender zal ze niet kunnen scannen, maar er wordt wel een gegeven bewaard in het scanlogboek.

Kies de gewenste optie en klik op OK om door te gaan met scannen.

Stap 2 – Acties kiezen

Aan het einde van de scan wordt u gevraagd te kiezen welke acties moeten worden ondernemen op de gedetecteerde bestanden, als die er zijn.

Opmerking

Wanneer u een snelle scan of een systeemscan uitvoert, neemt Bitdefender automatisch de aanbevolen acties op bestanden die zijn gedetecteerd tijdens de scan. Als er niet opgeloste bedreigingen achterblijven, wordt u gevraagd de acties te kiezen die moeten worden ondernomen.

De geïnfecteerde objecten worden weergegeven in groepen, die zijn gebaseerd op de bedreigingen waarmee ze zijn geïnfecteerd. Klik op de link van de bedreiging voor meer informatie over de geïnfecteerde objecten.

U kan een algemene actie selecteren die moet worden genomen voor alle groepen problemen of u kan afzonderlijke acties voor elke groep problemen selecteren. Een of meerdere van de volgende opties kunnen in het menu verschijnen.

Neem gepaste acties

Bitdefender zal de aanbevolen acties ondernemen op basis van het type van het gedetecteerde bestand:

Antivirusbeveiliging 98

Geïnfecteerde bestanden. Bestanden die als besmet zijn gedetecteerd, komen overeen met een stukje bedreigingsinformatie gevonden in de informatiedatabase voor bedreigingen van Bitdefender. Bitdefender zal automatisch proberen de kwaadaardige code van een geïnfecteerd bestand te verwijderen en het originele bestand te reconstrueren. Deze bewerking wordt 'desinfecteren' genoemd.

Bestanden die niet kunnen worden gedesinfecteerd, worden naar quarantaine verplaatst om de infectie in te dammen. In quarantaine geplaatst bestanden kunnen niet worden uitgevoerd of geopend;

daardoor is er geen infectiegevaar meer. Zie“Bestanden in quarantaine beheren” (p. 106)voor meer informatie.

Belangrijk

Voor specifieke types bedreigingen is desinfectie niet mogelijk omdat het gedetecteerde bestand volledig boosaardig is. In dergelijke gevallen wordt het geïnfecteerde bestand verwijderd van de schijf.

Verdachte bestanden. Soms worden bestanden door de heuristische analyse aangemerkt als 'verdacht'. Verdachte bestanden kunnen niet worden gedesinfecteerd, omdat hiervoor geen standaard desinfectieroutine bestaat. Ze worden verplaatst naar quarantaine om een mogelijke infectie te voorkomen.

Bestanden in quarantaine worden standaard automatisch verzonden naar Bitdefender Labs voor analyse door de bedreigingsonderzoekers van Bitdefender. Wanneer de aanwezigheid van een bedreiging wordt bevestigd, wordt een informatie-update uitgegeven zodat de bedreiging kan worden verwijderd.

Archieven die geïnfecteerde bestanden bevatten.

●Archieven die alleen geïnfecteerde bestanden bevatten, worden automatisch verwijderd.

●Als een archief zowel geïnfecteerde als schone bestanden bevat, zal Bitdefender proberen de geïnfecteerde bestanden te verwijderen op voorwaarde dat het programma het archief met de schone bestanden opnieuw kan opbouwen. Als het niet mogelijk is het archief te reconstrueren, wordt u op de hoogte gebracht dat er geen actie kan worden ondernomen om zo te vermijden dat schone bestanden verloren gaan.

Antivirusbeveiliging 99

Verwijdert gedetecteerde bestanden van de schijf.

Als er geïnfecteerde bestanden samen met schone bestanden in een archief zijn opgeslagen, zal Bitdefender proberen de geïnfecteerde bestanden te verwijderen en het archief opnieuw op te bouwen met de schone bestanden. Als het niet mogelijk is het archief te reconstrueren, wordt u op de hoogte gebracht dat er geen actie kan worden ondernomen om zo te vermijden dat schone bestanden verloren gaan.

Geen actie nemen

Er wordt geen actie ondernomen voor de geïnfecteerde bestanden. Als de scan is voltooid, kan u het scanlogbestand openen om informatie over deze bestanden te zien.

Klik op Doorgaan om de aangegeven acties toe te passen.

Stap 3 – Overzicht

Wanneer Bitdefender het oplossen van de problemen heeft voltooid, verschijnen de scanresultaten in een nieuw venster. Als u uitgebreide informatie over het scanproces wenst, klikt u op LOGBOEK WEERGEVEN om het scanlogboek weer te geven.

Belangrijk

In de meeste gevallen desinfecteert Bitdefender met succes de geïnfecteerde bestanden die het detecteert of isoleert het de infectie. Er zijn echter problemen die niet automatisch kunnen worden opgelost. Start indien nodig uw systeem opnieuw, zodat het installatieprogramma de installatie kan voltooien. Meer informatie en instructies over het handmatig verwijderen van een bedreiging vindt u onder“Bedreigingen van uw systeem verwijderen” (p. 225).

In document Bitdefender Internet Security (pagina 106-109)