• No results found

6. Resultaten Kwantitatief Consumentenonderzoek

6.2 Analyses: Vergelijkingen

Met behulp van zogenaamde t-testen kunnen onafhankelijke steekproeven met elkaar wor- den vergeleken. Aan de hand van deze t-testen zijn in dit onderzoek de verschillende groepen respondenten met elkaar vergeleken1. In bijlage V zijn overzichten van de uitge- voerde t-testen opgenomen. Hieronder worden er een aantal besproken.

6.2.1 Jumbo-respondenten vs. Center Parcs-respondenten

In termen van 'product beliefs', scoren Jumbo-respondenten hoger op kenmerken als: smaakt beter, is beter voor de gezondheid, is jaarrond verkrijgbaar, er is veel keus en is langer houdbaar.

Wat betreft het afzetkanaal, vinden Jumbo-respondenten vaker dat hun supermarkt een vooruitstrevende en een goede supermarkt is. Verder vinden Jumbo-klanten vaker dan Center Parcs-gasten dat de milieuvriendelijke groente past in het assortiment van het ver- koopkanaal en verwachten ze eerder een milieuvriendelijke variant.

In relatie met gedrag scoren Jumbo-respondenten hoger op de determinanten met be- trekking tot: doelmatigheid gedrag, kennis, voorkeur, koopfrequentie en ooit gegeten/gekocht.

Met betrekking tot 'channel beliefs' vinden de Center Parcs-respondenten vaker dan de Jumbo-klanten dat de aanbieder veel voor het milieu doet, zijn klanten stimuleert en vooral zelf voordeel heeft van milieuvriendelijke maatregelen.

Wat betreft socio-demografische kenmerken, zijn de Jumbo-respondenten iets ouder, iets hoger opgeleid en iets vaker vrouw dan de Center Parcs-gasten.

6.2.2 Center Parcs: Nederlanders en Belgen vs. Duitsers

Tussen de groepen Nederlanders (inclusief de Belgen) en de Duitsers zijn niet zo veel ver- schillen.

In termen van 'product beliefs', scoren Duitsers hoger op het kenmerk: is beter voor de gezondheid. Nederlanders zijn het vaker met de stelling eens dat het product jaarrond verkrijgbaar is.

Met betrekking tot 'channel beliefs' vinden de Nederlanders vaker dat Center Parcs een betrokken aanbieder is en een goede supermarkt heeft dan dat de Duitse respondenten dat vinden.

Wat betreft socio-demografische kenmerken, zijn de Duitsers iets jonger, hoger op- geleid en hebben hoger inkomen dan de groep Nederlanders en Belgen.

6.2.3 Center Parcs: Bekend met Milieukeur vs. Niet bekend

Ook tussen de groepen wel/niet bekend met Milieukeur zijn er weinig verschillen.

In termen van 'product beliefs', scoren Center Parcs-respondenten bekend met Mili- eukeur hoger op de kenmerken: smaakt beter en Nederlandse groente is milieuvriendelijker.

Met betrekking tot 'channel beliefs' zijn er geen significante verschillen tussen de twee groepen.

Wat betreft socio-demografische kenmerken zijn de Center Parcs-respondenten die bekend zijn met Milieukeur iets vaker vrouw.

6.2.4 Center Parcs: Wel eens milieuvriendelijke groente gekocht vs. Niet gekocht

In termen van 'product beliefs', scoren de respondenten die wel eens milieuvriendelijke groente gekocht hebben hoger op de kenmerken: smaakt beter en is op veel plaatsen ver- krijgbaar dan de Center Parcs-gasten die nog nooit hebben gekocht.

Met betrekking tot 'channel beliefs' vinden de kopers van milieuvriendelijke groente vaker dat milieuvriendelijke groente past in het assortiment van Center Parcs en verwach- ten ze ook vaker een milieuvriendelijke variant.

In relatie met gedrag scoren respondenten die wel eens milieuvriendelijke groente hebben gekocht hoger op de determinanten met betrekking tot kennis en doelmatigheid van gedrag

Wat betreft socio-demografische kenmerken, zijn de Center Parcs-respondenten die wel eens milieuvriendelijke groente hebben gekocht iets ouder, iets hoger opgeleid en heb- ben een iets hoger inkomen.

In termen van 'product beliefs', vinden respondenten bekend met Milieukeur de milieu- vriendelijke groente minder duur en vinden ze de verpakking herkenbaarder.

Met betrekking tot 'channel beliefs', verwachten de Jumbo-respondenten bekend met Milieukeur vaker een milieuvriendelijke variant in het assortiment.

Wat betreft het gedrag, weten de respondenten bekend met Milieukeur vaker het mi- lieuvriendelijke product te herkennen.

Er zijn tussen de twee groepen geen verschillen wat betreft socio-demografische kenmerken.

6.2.6 Jumbo: Wel eens milieuvriendelijke groente gekocht vs. niet gekocht

In termen van 'product beliefs' vinden de respondenten die wel eens milieuvriendelijke groente gekocht hebben de smaak van het product beter, vinden ze het beter voor gezond- heid, en zijn ze het vaker eens met de stelling dat de productie van milieuvriendelijke groente minder energie kost. De kopers van milieuvriendelijke groente zijn het minder vaak eens met de stelling dat Nederlandse groente milieuvriendelijker is.

Met betrekking tot 'channel beliefs' zijn de respondenten die wel eens milieuvriende- lijke groente gekocht hebben het er vaker over eens dat Jumbo veel voor het milieu doet en dat Jumbo vooral zelf voordeel heeft van de milieuvriendelijke maatregelen. Tevens ver- wachten de kopers vaker dat er een milieuvriendelijke variant in het assortiment zit. De respondenten die wel eens milieuvriendelijke groente kopen, zijn het iets minder vaak eens met de stelling dat Jumbo een goede supermarkt is.

In relatie met het gedrag weten de kopers van milieuvriendelijke groente het product beter te herkennen. Tevens heeft deze groep een iets hogere doelmatigheid van gedrag.

Er zijn tussen de twee groepen wederom geen verschillen wat betreft socio- demografische kenmerken.