• No results found

Analysekader marktafbakening

9

/1

4

0

2 Marktafbakening

2.1 Inleiding

69. In dit hoofdstuk bakent ACM de relevante markten af.

70. In paragraaf 2.2 beschrijft ACM eerst het analysekader van de marktafbakening. In paragraaf 2.3 volgt een beschrijving van het vervoer van partijenpost. Vervolgens bepaalt ACM in paragraaf 2.4 het startpunt voor de marktafbakening, waarbij in de paragraaf 2.5 wordt ingegaan op de afbakening van de productmarkten. ACM bakent daarna in paragraaf 2.6 de relevante geografische markten af. In paragraaf 2.7 bepaalt ACM ten slotte de relevante markten.

2.2 Analysekader marktafbakening

71. De afbakening van de relevante markt is de eerste stap bij het beoordelen van de vraag of een onderneming AMM bezit. De vervolgstap voor de marktanalyse, namelijk de bepaling of er een onderneming is die zich in belangrijke mate onafhankelijk van haar concurrenten, klanten en eindgebruikers kan gedragen, dient immers te worden onderzocht op de afgebakende relevante markt.

72. ACM bepaalt de relevante markt in overeenstemming met de beginselen van het algemene Europese mededingingsrecht. In de Bekendmaking van de Europese Commissie wordt toegelicht hoe de marktafbakening plaatsvindt.37 Daarnaast betrekt ACM ook de richtsnoeren van de Europese Commissie voor de marktanalyse van de elektronische communicatiesector (hierna: richtsnoeren marktanalyse) bij haar analyse.38 Deze richtsnoeren marktanalyse bevatten handvatten voor de marktafbakening in het licht van de beoordeling of er sprake is van een onderneming met AMM.

73. Bij de vaststelling van de relevante markt onderzoekt ACM welke producten met elkaar concurreren en daarom tot dezelfde relevante markt behoren. Een relevante markt kent twee dimensies: de productmarkt en de geografische markt.

Afbakening productmarkt

74. Een relevante productmarkt omvat alle producten die substitueerbaar of voldoende uitwisselbaar zijn. Van substitutie is sprake als producten op grond van hun objectieve kenmerken geschikt zijn om in een constante behoefte van de afnemer te voorzien. Maar ook de prijs of beoogde toepassing van de producten, of de mededingingsvoorwaarden

37

Bekendmaking van de Commissie inzake de bepaling van de relevante markt voor het gemeenschappelijke mededingingsrecht (97/C 372 /03).

38

Richtsnoeren van de Commissie voor de marktanalyse en de beoordeling van aanmerkelijke marktmacht in het bestek van het gemeenschappelijk regelgevingskader voor elektronische communicatienetwerken en -diensten, PbEG 2002 C 165/03.

3

0

/1

4

0

en/of de structuur van vraag en aanbod op de betrokken markt kunnen leiden tot substitutie. Producten die alleen in beperkte of relatief beperkte mate onderling uitwisselbaar zijn, behoren niet tot dezelfde productmarkt.

75. Bij de bepaling van relevante markten zijn er twee bronnen van concurrentiedruk: i) substitutie aan de vraagzijde en ii) substitutie aan de aanbodzijde. Als er vanuit de vraagzijde of vanuit de aanbodzijde sprake is van substitueerbaarheid is er aanleiding om de markt ruimer af te bakenen dan het product waar vanuit de afbakening wordt gestart (het startpunt). Vraagsubstitutie is een maat voor de bereidheid van een afnemer om het betrokken product te vervangen door andere producten. Er is sprake van

aanbodsubstitutie als andere aanbieders dan de aanbieder van de betrokken producten, bereid39 zijn om hun bedrijfsmiddelen op korte termijn in te zetten om de betrokken producten te kunnen aanbieden zonder dat ze daarvoor aanzienlijke (extra) investeringen hoeven te doen.40

76. ACM onderzoekt in eerste instantie de vraagsubstitutie. Daarna analyseert ACM of aanbodsubstitutie extra beperkingen aan het prijsgedrag van de hypothetische monopolist oplegt.

Afbakening geografische markt

77. De relevante geografische markt is het gebied waarbinnen de betrokken ondernemingen een rol spelen in de vraag naar en het aanbod van goederen of diensten, waarbinnen de concurrentievoorwaarden voldoende homogeen zijn en dat van aangrenzende gebieden kan worden onderscheiden doordat daar duidelijk afwijkende concurrentievoorwaarden heersen.41

78. Bij afbakening van de geografische markt onderzoekt ACM of gebieden zich van elkaar onderscheiden door afwijkende concurrentievoorwaarden. ACM richt zich hier op de aanwezigheid van regionale verschillen, geografische differentiatie in de prijszetting door aanbieders en geografische verschillen in productkarakteristieken.

Benadering van het onderzoek

79. Voor de bepaling van de relevante markt kan een aantal onderzoeksmethoden worden ingezet. De meest gebruikte methode voor de afbakening van een relevante markt is een analyse van de onderlinge uitwisselbaarheid van producten door een analyse en

vergelijking van objectieve kenmerken van de te vergelijken producten, het gebruik en de

39

Richtsnoeren marktanalyse, randnummer 52. 40

Richtsnoeren marktanalyse, randnummer 39. 41

3

1

/1

4

0

beoogde toepassing van de producten, de relevante prijzen, de overstap tussen

producten en een beoordeling van de concurrentiesituatie in het aanbod van producten.

80. Een andere methode om een relevante markt af te bakenen is het toepassen van de hypothetische monopolist test door middel van een zogenaamde critical loss analyse. Bij deze analyse wordt door middel van informatie over de prijzen op competitief niveau, de bruto marge en de prijsgevoeligheid van producten stapsgewijs bepaald of een

hypothetische monopolist winstgevend de prijzen van een (verzameling van) product(en) kan verhogen of niet.

81. In de laatstgenoemde critical loss analyse is het verkrijgen van betrouwbare data over de prijzen op competitief niveau, de marge en de prijsgevoeligheid een belangrijk knelpunt. De hoogte van de bruto marge is van invloed op de bepaling van de critical loss en de uitkomst van de critical loss analyse. Voor de hoogte daarvan dient ACM een inschatting te maken. Voor de bepaling van de actual loss moet gestart worden vanuit competitieve prijzen, terwijl de hypothese is dat bij het vervoer van 24-uurs partijenpost geen sprake is van een concurrerende markt en de prijzen niet competitief zijn. Het werken met boven-competitieve prijzen leidt tot een overschatting van de overstapbereidheid en het optreden van een cellophane fallacy42, waardoor het risico bestaat dat een relevante markt te breed wordt afgebakend. SEO43 heeft in zijn analyse geen gebruik gemaakt van prijzen op competitief niveau. SEO maakt in de zogenaamde vignettenanalyse gebruik van gemiddelde opbrengsten van partijenpost en houdt daarbij geen rekening met de verschillende samenstelling van de poststromen binnen de verschillende servicekaders. Daarnaast is een precieze toepassing van de critical loss analyse een bron van

discussie.

82. De resultaten uit het SEO-onderzoek in combinatie met de inschattingen ten behoeve van critical loss en actual loss en de precieze toepassing van de analyse zorgen ervoor dat het uitvoeren van een critical loss analyse met robuuste uitkomsten voor de

marktafbakening als resultaat onvoldoende mogelijk is. In bijlage 1 licht ACM dit verder toe.

83. ACM gebruikt in dit besluit derhalve ten behoeve van een zo betrouwbare mogelijke afbakening van de relevante markten de eerste reguliere methode. Daarbij maakt ACM voor zover mogelijk gebruik van de uitkomsten uit het SEO-onderzoek.

42

Van een ‘cellophane fallacy’ is sprake in het geval van bovencompetitieve prijzen waardoor een hypothetische monopolist test geen betrouwbaar beeld oplevert van de relevante substitutiemogelijkheden. Afnemers zijn bij bovencompetitieve prijzen namelijk eerder geneigd een product als substituut aan te merken dan wanneer de prijs in concurrentie tot stand is gekomen.

43

Rapport SEO Economisch Onderzoek, Keuzemogelijkheden en overstapgedrag zakelijk postvervoer, september 2014, in opdracht van ACM.

3