• No results found

1880 1920

Hoogtekaart Almelo Leemslagen (AHN) Leemslagenweg

6/28 De Leemslagen De Leemslagen 7/28

1.3 Waarnemingsstudie

Het plangebied ten zuiden van de Leemslagenweg wordt gekenmerkt door kavels die omzoomd zijn door houtwallen en oude bomenlanen. Samen met de beplanting rondom de Leemslagenplas vormen deze houtwallen een kenmerkend carré / groene kamer.

De Leemslagenplad is rondom afgesloten. Vanuit de omgeving is er nauwelijks zicht op de plas.

Vanuit Almelo is de Leemslagenweg een belangrijke recreatieve route richting het buitengebied. Dwars door het plangebied staan hoogspanningsmasten waaronder niks mag worden geplaatst. Richting de A35 is het gebied opener van karakter, al zijn de boomsingels op sommige plekken nog gedeeltelijk zichtbaar.

5 3

1

6 2 4

7 9

11 10

De Leemslagenweg aan de westzijde van het Twentekanaal met zicht op het plangebied

1 3

2

8/28 De Leemslagen De Leemslagen 9/28

Plangebied gezien vanaf de A35 met de bestaande bomenrij langs het kanaal

4 5

6 7

Leemslagenplas geheel rondom afgesloten

8 9

11 3

10

10/28 De Leemslagen De Leemslagen 11/28

De gemeente Almelo heeft een Duurzame Energieladder (2019) opgesteld die zoekgebieden aanwijst voor de opwekking van duurzame energie. Tevens geeft het document randvoorwaarden voor de inpassing van zon.

Het plangebied Leemslagen ligt binnen het zoekgebied 2 voor grootschalige opwek van duurzame energie. Een goede inpassing zou moeten bijdragen aan de toeganke-lijkheid en karakteristiek van het gebied.

De gemeente Almelo heeft in haar Duurzame

Energieladder de waarden van de locatie Leemslagen beschreven:

▪ de rechthoekige structuur in Leemslagengebied (de grote groene kamer van Leemslagen) vormt de hoofdstructuur van het gebied en moet herkenbaar blijven;

▪ de belangrijkste structuur, de Leemslagenweg met eikenlaan, herkenbaar houden en afstand tot deze weg bewaren;

▪ de huidige kavelstructuur is richtinggevend.

Deze landschappelijke waarden moeten in de toekomst behouden blijven. Tevens heeft de gemeente voor deze locatie meekoppelkansen beschreven:

2. BELEID

▪ ruimte voor waterberging;

▪ routes en recreatieve dooradering;

▪ versterken van de biodiversiteit;

▪ stadslandbouw en lokale voedselproductie;

▪ educatie en bewustwording.

12/28 De Leemslagen De Leemslagen 13/28

3.1 De Leemslagen als entreegebied

De gemeente Almelo heeft Leemslagen aangewezen als locatie waar duurzame energie kan worden opgewekt.

Tegelijkertijd wil de gemeente wat breder kijken, omdat er in buitengebieden vlakbij de stad meer functies een plek moeten krijgen. We zien het gebied zich in de toekomst ontwikkelen als een modern landgoed. Daar horen verschillende functies bij zoals recreatie, (stads) landbouw, natuur en energiewinning.

De Leemslagenweg is de belangrijkste verbinding vanuit de wijk Almelo Windmolenbroek. Het gebied direct ten noorden van de weg leent zich daarom goed voor intensief recreatiegebied. De Leemslagenplas blijft voornamelijk een natuurkern, maar enkele zichten richting de plas versterken wel de beleving van het gebied. Verder zijn er plannen om de boerderij aan de Leemslagenweg te transformeren naar een plek die ook toegankelijk is voor recreanten. Het gebied tussen de Leemslagenweg en de A35 leent zich goed voor de ontwikkeling van duurzame energie. Nieuwe ommetjes knopen de verschillende gebieden aan elkaar.

Een zonneveld in de hoek zuidwest hoek kan de toegan-kelijkheid van het gebied voor recreanten juist vergroten doordat paden en recreatieve voorzieningen worden toegevoegd. In de toekomst zou het zonneveld eventueel

3. VISIE OP HET GEBIED

Meer wandelpaden maken het gebied toegankelijk en verknopen de verschillende functies met elkaar

Conceptueel beeld van het

inrichtingsvoorstel, met

doorgroeimo-14/28 De Leemslagen De Leemslagen 15/28

3.2 Ontwerpprincipes voor het zonnepark Om tot een goede landschappelijke inpassing voor het zonnepark die aansluit bij bovengenoemde visie hanteren we de volgende spelregels. Indien het deelgebied ten noorden van de Leemslagenweg in de toekomst ook wordt ontwikkeld als zonnepark gelden hiervoor deze ontwerpprincipes zodat er een eenduidig beeld ontstaat.

4. De rand die grenst aan het Twentekanaal beplanten met een bomenrij (eiken) zodat het kanaal als ruimtelijke structuur wordt benadrukt. Ten noorden 3. De recreatieve waarde van het gebied wordt vergroot

door meer routes aan te leggen door het gebied. Ook wordt een boomgaard aangelegd, in de zuidhoek 2. Vanaf de A35 kunnen automobilisten een blik op het

zonnepark werpen. Ook vanaf het Twentekanaal zal zicht over het zonnepark mogelijk zijn. Het zonnepark 1. Het landgoederenkarakter wordt vergroot door het

groene raamwerk te versterken. Het zonnepark wordt ingepast tussen bestaande en nieuwe

5. De zone onder de hoogspanningsmasten wordt ingericht met bloemrijk grasland, aangevuld met poelen voor amfibiën. Deze natuurlijke kwaliteit die

6.

7. Het zonnepark wordt zo ingericht dat er een rustig

16/28 De Leemslagen De Leemslagen 17/28

De totale oppervlakte van het plangebied beslaat circa 22 hectare waarvan 15 hectare zal worden ingericht als zonnepark.

Randen en recreatieve ontsluiting

Het zonnepark wordt ingepast in het coulissenlandschap.

Langs de noord- en noordwestrand is al een brede houtwal aanwezig. Langs de randen aan de zuidwest zijde wordt nieuw struweel aangebracht. Hiervoor gebruiken we streekeigen vegetatie. Halverwege het zonnepark, ten zuiden van het bestaande groene

‘carré’ wordt een nieuwe boomgaard aangelegd, met verschillende fruitdragende bomen en een onder-begroeiing van kruiden-, en bloemrijk grasland.Deze boomgaard is openbaar toegankelijk. Hier zullen ook twee houten bankjes (stijl in overleg met gemeente te bepalen) en een informatiepaneel worden geplaatst.

Het informatiepaneel kan iets vertellen over de energie die het zonnepark opwekt. In de boomgaard wordt ook een paddenpoel gegraven. Vanaf de Leemslagenweg wordt een onverharde wandelroute aangelegd aan de binnenzijde van het bestaande groene carré. Een trap in het talud vanaf de Leemslagenweg zal toegang tot deze route geven. Op de zuidwestelijke punt van het carré wordt een doorsteek gemaakt richting zonneveld, waar een wandelpad tussen de panelen doorloopt tot aan het Twentekanaal. Langs dit pad wordt met diverse fruchtdragende bomen een nieuwe laan gevormd.