• No results found

Analyse en consequenties relevante plannen en beleid op

4.1 Plannen en Beleid

4.1.7 Analyse en consequenties relevante plannen en beleid op

De voorgaande beleidsnota’s en plannen sorteren voor of sluiten in het algemeen aan op de Natura 2000-doelstellingen voor Terschelling. In deze paragraaf wordt per thema in het kort aangegeven in hoeverre het bestaande beleid of de bestaande plannen aansluiten op de instandhoudingsdoelstellingen van Natura 2000 op Terschelling.

Thema natuurbescherming

Uiteraard zijn het beleid en de plannen, die vallen onder het thema

Natuurbescherming, niet strijdig met de instandhoudingsdoelstellingen van Natura 2000 op Terschelling. De flora- en faunawet en de ecologische hoofdstructuur ondersteunen deze doelstellingen.

Het herstel- en beheerplan de Grië richt zich met name op de landschappelijke en cultuurhistorische waarden van dit deelgebied. Waar mogelijk worden de

natuurwaarden versterkt. Dit betreft met name de kwelders en zilte

pioniersbegroeiingen. Het herstel van het cultuurhistorische landschap wordt niet als doelstelling voor Natura 2000 genoemd, maar het herstel van dit landschap draagt wel bij aan de kernopgave voor de duinen, waarbij een landschappelijke samenhang en interne compleetheid van het duinenlandschap nagestreefd wordt. Het

landschapsherstel van de Grië draagt hier zeker toe bij, omdat het een uniek kleinschalig landbouwgebied is, dat nog onder invloed van de getijden staat. De herintroductie van kleinschalige akkerbouw kan ook bijdragen aan een verbetering van het leefgebied van de blauwe kiekendief en de velduil. De akkers kunnen als foerageergebied dienen.

Thema Kust en Waddenzeebeleid

Het beleid en de plannen voor het thema Kust en Waddenzeebeleid zijn gericht op een duurzaam behoud van een gezonde en rijke Waddenzee, waarbij duurzaam medegebruik en veiligheid van de bewoners in het gebied gewaarborgd worden. Dit ondersteunt de realisering van de N2000-instandhoudingsdoelstellingen. Voor Terschelling geldt dat dit indirect gebeurt door het beleid en de plannen voor de gehele Waddenzee, waarvan de natuurwaarden op Terschelling mee profiteren. Een gezonde en natuurlijke Waddenzee met een duurzaam medegebruik zijn ook van invloed op een vitale natuur op Terschelling.

Daarnaast zijn ook directe effecten van dit beleid en deze plannen merkbaar voor de N2000-instandhoudingsdoelstellingen van Terschelling. Het streven naar een

natuurlijke dynamiek in en om de Waddenzee en het dynamisch kustbeheer ten behoeve van de veiligheid van de bewoners en gebruikers ondersteunen ook de natuurwaarden op Terschelling, ondanks het feit dat er geen suppleties op Terschelling plaats vinden.

Bij dynamisch kustbeheer wordt de basiskustlijn (uitgangssituatie 1990) gehandhaafd met suppleties (vooroever- en strandsuppleties). Deze vorm van kustbeheer heeft de afgelopen 20 jaar meer dynamiek gebracht in de duinen en op de eilanden. Het grotendeels vastleggen van de zeereep met helm wordt niet meer toegepast en daardoor kan er ook meer zand verstuiven. Veiligheid blijft voorop staan, maar er is meer ruimte voor natuurlijke processen. Dit is een

oplossingsrichting voor de knelpunten als de verdwenen dynamiek, vergrassing en veroudering van de habitattypen.

Door het terugbrengen van de dynamiek op een verantwoorde en duurzame manier zal de toename van de natuurlijke processen op Terschelling bijdragen aan de instandhoudingsdoelstellingen.

De aanwijzing en beoogde aanpassingen van de primaire waterkering op Terschelling hebben geen gevolgen voor de instandhoudingsdoelstellingen. De functie van de zeereep tussen paal 8 en paal 12 als primaire waterkering houdt in dat daar minder dynamische processen kunnen plaatsvinden. Die dynamiek mag daar niet ten koste gaan van de kustverdediging en de veiligheid van Terschelling. Deze vermindering van dynamiek in de duinen is beperkt, omdat er elders op het eiland voldoende ruimte overblijft, waar de gewenste dynamische processen wel plaats kunnen vinden.

Thema Waterbeheer

Het beleid en de plannen voor het waterbeheer richten zich steeds meer op een integrale samenhang, waarbij thema’s waterveiligheid, voldoende (drink)water en schoon water niet alleen ten behoeve van de belangen van duurzaam gebruik uitgewerkt worden. Ook de ecologische belangen spelen een steeds grotere rol in het waterbeheer. Dit komt tot uitdrukking in het GGOR, waarin ook maatregelen opgenomen zijn ten behoeve van een meer duurzaam eco-hydrologisch

watersysteem op het eiland.

De maatregelen in het GGOR Terschelling zijn gericht op de afstemming van de waterhuishouding op de verschillende functies op Terschelling. De maatregelen voor het verminderen van de verdroging in de duinen dragen bij aan de realisatie van de Natura 2000-instandhoudingsdoelstellingen en zullen worden meegenomen in dit beheerplan.

Thema Ruimtelijke Ordening

In het beleid en de plannen voor de ruimtelijke ordening wordt ook gewerkt aan een behoud van een duurzame bescherming en ontwikkeling van de Waddenzee met daarnaast ruimte voor activiteiten als wonen, werken en recreëren in de

Waddenzee. Voor Terschelling is voor deze afweging het streekplan het meest bepalend. In dit document wordt het belang van de natuurwaarden onderschreven als basis van de eilander economie. Een duurzame instandhouding van deze natuurwaarden kan alleen met de juiste afstemming van de andere functies op het eiland.

Een aantal opgaven en maatregelen uit het ontwikkelplan Terschellinger polder hebben een relatie met Natura 2000. De wens om zoet water langer vast te houden in de duinen en de polder en herstel van de landschappelijke structuur van de binnenduinrand stroken met de instandhoudingsdoelstellingen van Natura 2000. Voor een herstructurering van de recreatie in de kwetsbare binnenduinrand is gezocht naar alternatieve locaties in de duinen. Bij een juiste inpassing van recreatieactiviteiten hoeven deze locaties niet strijdig te zijn met de doelstellingen van Natura 2000. Dit zal bij de nadere uitwerking beoordeeld moeten worden. Verder wordt in de omgeving van de Kooibosjes een aanpassing van de

waterhuishouding gewenst is ten behoeve van de waterkwaliteit, de weidevogels en de landbouw voorzien. Een aanpassing van de waterhuishouding in dit gebied kan de instandhoudingsdoelstellingen van Natura 2000 ter plaatse versterken.

De uitvoering van het ontwikkelplan ligt stil, maar er zal in 2015 worden bezien of en hoe vervolg wordt gegeven aan de uitvoering.

Een gewenste uitbreiding van de waterwinning in de polder zal wel zelfstandig op de gevolgen voor de N2000-doelstellingen beoordeeld moeten worden.

Thema Defensieactiviteiten

In de Defensie Duurzaamheidsnota wordt aangegeven dat Defensie haar activiteiten zal afstemmen op de biodiversiteit in Nederland en op de

instandhoudingsdoelstellingen van Natura 2000. Na de sluiting van de

Noordsvaarder als militair oefenterrein voor de Koninklijke luchtmacht in 1996 wordt in het kader van nazorg het voormalige oefenterrein geïnspecteerd op schootresten en oude munitie. Deze worden dan ook geruimd. Dit opruimen draagt direct bij aan de kwaliteit van de Noordsvaarder en indirect aan een toename van dynamiek, waarbij duinvorming op de Noordsvaarder versterkt wordt.

4.2 Vormen van bestaand gebruik in de Natura 2000 gebieden op