• No results found

& Intendance Materieel)

In document Emblemen bij de Koninklijke Luchtmacht (pagina 195-200)

Heraldische beschrijving:

In azuur een bijenkorf van goud omgeven door een tandwiel van zilver; voor en achter de korf en over het tandwiel een blik-semschicht van zilver, wijzend naar heraldisch links. Het geheel omgeven door de vastgestelde omlijsting, met op het ovaalvor-mige gouden plaatje de afkorting ‘DATIM’ en op het gouden lint de embleemspreuk ‘PROVIDENDO FORTIOR’ (door vooruitzien sterker), alles in Latijnse letters van sabel.

Symbolische betekenis:

De diode als symbool voor het DELM:

a. Een diode is een elektrisch element, dat bij een bepaalde spanning, een bepaalde stroom doorlaat

1. De spanning staat voor de vraag door de KLu-onderdelen naar artikelen en/of technische assistentie;

2. De stroom staat voor de artikelen c.q. technici, die gaan van het DELM naar de KLu-onderdelen.

b. Eigenschap van een diode: hoe hoger de spanning, des te groter de stroom.

De opgeheven vlucht geeft de dynamiek weer waarmee op een onderdeel als het DELM moet worden gewerkt door de steeds vernieuwende technieken in de elektronica. Door deze manier van werken, bouwt het DELM voortdurend aan haar toekomst.

Keel is de kleur van de overwinnende kracht. Dagelijks worden door het DELM talloze problemen overwonnen door de aanwezigheid van enorm veel kennis op het gebied van elektronica. Goud geeft de voortreffelijkheid, het verstand weer. Door de al eerdergenoemde kennis is het werk op het DELM van hoge kwaliteit.

Nummer en datum ministeriële beschikking:

Nr. 460.054 d.d. 14-12-1979 Latijnse spreuk:

Pars de toto Vertaling:

Deel van het geheel Soort onderdeel:

Depot elektronisch materieel Opgericht:

1957 Opheffing:

2000

Traditieovername door:

Logistieke Divisie Rhenen (LDR) en 982 Squadron

Embleem ingesteld:

1979

DELM

(Depot Elektronisch Materieel Luchtmacht)

Heraldische beschrijving:

In keel een diode tussen twee vleugels, alles van goud. Het ge-heel omgeven door de vastgestelde omlijsting met in het ovaal-vormige plaatje in Latijnse letters van sabel ‘DELM’ en met de embleemspreuk ‘PARS DE TOTO’.

Symbolische betekenis:

De symbolen turbinewiel en vliegtuig zijn overgenomen uit de emblemen van het Depot Straalmotoren (DSM) respectievelijk het Depot Vliegtuig Materieel (DVM) en verbeelden de taakstelling ten aanzien van de opslag, de distributie en het onderhoud aan vliegtuigen, straalmotoren en mechanisch vliegtuigma-terieel. De embleemspreuk duidt op de noodzaak om in de (militaire) lucht-vaart hoge eisen te stellen aan opslag, onderhoud en overige verzorging van het materieel om ongevallen en fatale ongelukken te voorkomen.

Nummer en datum ministeriële beschikking:

Brief DO 90/018/25770 d.d. 08-11-1990 Latijnse spreuk:

Curae cedit fatum Vertaling:

Door verzorging wijkt het noodlot Soort onderdeel:

Depot mechanisch vliegtuigmaterieel en straalmotoren

Opgericht:

02-02-1990

Traditievoortzetting van:

Depot Vliegtuig Materieel (DVM) [ge-deeltelijk] en Depot Straalmotoren (DSM) [gedeeltelijk]

Opgeheven:

2000

Traditieovername door:

980 Squadron Embleem ingesteld:

02-02-1990 Bijzonderheden:

Het embleem van DMVS is ontstaan uit een samensmelting van het voor-malige depot vliegtuig materieel (DVM) en het Depot straalmotoren (DSM).

DMVS

(Depot Mechanisch Vliegtuig-materieel en Straalmotoren)

Heraldische beschrijving:

In azuur een vliegtuig van goud, van beneden gezien en gaande over een turbinewiel met vierentwintig bladen van zilver. Het ge-heel omgeven door de vastgestelde omlijsting met in het ovaalvor-mige plaatje de letters ‘DMVS’ in sabel en met de embleemspreuk

‘CURAE CEDIT FATUM’.

Symbolische betekenis:

De oranjekleurige cirkel staat voor de oranje zon van de vliegerwing. Beide zilveren balken symboliseren de Scheldestromen aan de rand waarvan het onderdeel is gelegen. De Scheldestromen doen recht aan de locatie van het onderdeel nabij de grens tussen Zeeland en Noord-Brabant en de origine van het personeel dat voornamelijk uit deze provincies stamt en/of daarin woont.

Tevens symboliseren beide balken het vliegbanen-stelsel van de vliegbasis, te weten de in dezelfde richting gelegen hoofd- en parallelbaan. Het geheel is omsloten door een turbinewiel in zilver, omrand door blauw; de kleur van de Koninklijke Luchtmacht. Dit turbinewiel symboliseert het Depot Straalmoto-ren dat op de vliegbasis is gelegen.

Nummer en datum ministeriële beschikking:

Nr. D 86/081/31724 d.d. 13-10-1986 Latijnse spreuk:

Niet aanwezig Vertaling:

Begin en voltooi Soort onderdeel:

Depot straalmotoren Opgericht:

1951

Opgeheven:

1990

Traditieovername door:

Depot Mechanisch Vliegtuigmaterieel en Straalmotoren (DMVS) [gedeelte-lijk] en 981 Squadron [gedeelte[gedeelte-lijk]

Embleem ingesteld:

1986

Bijzonderheden:

Nadat zowel het Depot Straalmotoren als de vliegbasis Woensdrecht tegelij-kertijd een nieuw embleem hadden ingediend, werden beide emblemen afgekeurd. Daarna zijn de ideeën sa-mengevoegd en hebben zij samen één embleem voorgelegd, dat wel werd goedgekeurd. Vandaar dat zowel DSM

DSM

(Depot Straalmotoren)

Heraldische beschrijving:

In oranje een zeshoek van sinopel, omzoomd van sabel, verge-zeld van verkorte balken van zilver, de bovenste half zo breed als de onderste, schuinlinks omhoog lopende, aansluitend aan de overeenkomstige zijden van de zeshoek, het oranje vlak om-geven door een turbinewiel van zilver, gevat in een brede zoom van azuur. Het geheel omgeven door de vastgestelde omlijsting met in het ovaalvormige plaatje in Latijnse letters van sabel:

‘DSM’. Embleemspreuk: BEGIN EN VOLTOOI.

Symbolische betekenis:

De vliegtuigfiguur in het embleem symboliseert de oude propellervliegtuigen waaraan na de Tweede Wereldoorlog door het Depot Vliegtuig Materieel werd begonnen met het groot onderhoud. Als zodanig kan dit symbool gelden als symbool voor al haar opvolgers. Het afgebeelde silhouet is een onderaanzicht om aan te duiden dat het vliegtuig zich in de vlucht bevindt. De beide handen die het vliegtuig omvatten drukken de zorg en betrokkenheid uit van het totale DVM-personeel bij de uitvoering van hun taak. De handen staan symbool voor het hoogwaardige technisch niveau van de te leveren prestatie. De kobalt-blau-we achtergrond geeft de verbondenheid met de Koninklijke Luchtmacht kobalt-blau-weer.

De kleur komt ook voor in de luchtmachtvlag. Aangezien de propellervlieg-tuigen nagenoeg geheel van metaal waren, is gekozen voor de gouden kleur.

Een saillante bijzonderheid is dat die toenmalige typen vliegtuigen in werke-lijkheid in okergele kleur waren geschilderd, waardoor het in het embleem als zodanig voor elke luchtmachtman herkenbaar is.

Nummer en datum ministeriële beschikking:

Nr. D 85/081/5371 d.d. 25-02-1985 Latijnse spreuk:

Curae cedit fatum Vertaling:

Door verzorging wijkt het noodlot Soort onderdeel:

Depot vliegtuigmaterieel Opgericht:

15-08-1951 Opgeheven:

1990

Traditieovername door:

Depot Mechanisch Vliegtuigmaterieel en Straalmotoren (DMVS) [gedeelte-lijk] en 980 Squadron [gedeelte[gedeelte-lijk]

Embleem ingesteld:

1985

DVM

(Depot Vliegtuig Materieel)

Heraldische beschrijving:

In azuur een vliegtuig van goud, van beneden gezien. Het vlieg-tuig wordt beschermd en verzorgd door twee handen van zilver.

Het geheel omgeven door de vastgestelde omlijsting met in het ovaalvormige plaatje de letters ‘DVM’ in sabel en met de em-bleemspreuk ‘CURAE CEDIT FATUM’.

In document Emblemen bij de Koninklijke Luchtmacht (pagina 195-200)