• No results found

Alternatieve oplossingen Hotel De Roode Schuur

5. Conclusie

7.2 Alternatieve oplossingen Hotel De Roode Schuur

In deze paragraaf worden alternatieve oplossingen aangedragen voor Hotel De Roode Schuur. De drie oplossingen zijn gebaseerd op de onderzoeksresultaten en dragen bij aan de doelstelling van Hotel De Roode Schuur. Nadat de diverse oplossingen zijn beschreven wordt beargumenteerd welk alternatief het best aansluit bij de gehanteerde criteria en bij Hotel De Roode Schuur.

7.2.1 Voorstel 1: Direct voordeelprogramma

Het eerste voorstel wat beschreven wordt is het direct voordeelprogramma. Een direct

voordeelprogramma is één van de vele loyaliteitsprogramma’s die hedendaags bestaan. Zoals de naam al zegt krijgen gasten direct voordeel, nog voor zij daadwerkelijk een verblijf geboekt hebben. Dit voorstel komt voort uit het onderzoek. Uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen naar verscheidene loyaliteitsprogramma’s blijkt dat een direct voordeelprogramma het meest effectief is. Dit komt mede vanwege de laagdrempelige toegang tot het loyaliteitsprogramma. Een gast hoeft niet eerst punten gespaard te hebben of een aantal keer bij Hotel De Roode Schuur overnacht te hebben. Tevens blijkt uit de enquête en desk research dat prijs één van de belangrijkste, dan wel niet het belangrijkste aspect is waar de gast naar kijkt voor het boeken van een hotelkamer. Respondenten van de enquête geven aan dat zij gemiddeld 17,76% korting verwachten op een eventueel volgend verblijf.

De meerwaarde van het bieden van korting voor gasten is duidelijk. Als de gast het vorige verblijf positief heeft ervaren, is hij waarschijnlijk bereid om terug te keren naar het hotel. Dit 'verlangen' wordt versterkt door de korting. Dit heeft een positieve invloed op de consideration fase van de klant. Vanuit het perspectief van het hotel betekent dit een extra boeking en dus een verhoging van de

bezettingsgraad. Ook voor gasten die nog niet eerder bij Hotel De Roode Schuur verbleven hebben is een direct voordeelprogramma interessant. Een korting kan de doorslag geven voor gasten die twijfelen tussen verschillende hotels. Bij een direct voordeelprogramma moet uiteraard wel rekening worden gehouden met het variabele deel van de kostprijs. Zo moet gedurende het verblijf service worden verleend en moet na het verblijf de kamer worden schoongemaakt.

Voor zowel gasten die rechtstreeks boeken als via een online travel agent kan een direct voordeelprogramma een trigger zijn om rechtstreeks te boeken bij Hotel De Roode Schuur.

Vanzelfsprekend dragen deze boekingen bij aan het doel van Hotel De Roode Schuur, namelijk 4,5% meer rechtstreekse reserveringen in 2021.

7.2.2 Incentives

Het tweede voorstel gaat over incentives. Incentives zijn beloningen voor

de gast in de vorm van een cadeau of ander extraatje. Een direct voordeelprogramma en incentives hebben overlappingen met elkaar, maar ook verschillen. Bij een direct

voordeelprogramma krijgt de gast direct korting op het verblijf, terwijl incentives gericht zijn op extraatjes. Tevens kunnen incentives ook aan de gast gegeven worden nadat de gast het verblijf geboekt heeft.

Uit de interviews blijkt dat gasten het leuk vinden om een extraatje te ontvangen van Hotel De Roode Schuur. Deze groep gasten vindt een persoonlijke service en waardering belangrijker dan korting. Uit de enquête blijkt dat de meeste respondenten geen extraatje verwachten. Ook de geïnterviewde gasten geven dit aan, maar tegelijkertijd appreciëren zij een extraatje wel. Ook desk research toont aan dat het bieden van incentives een trigger kan zijn voor de gasten om rechtstreeks te boeken bij een hotel. Zo blijkt uit een onderzoek onder 2500 reizigers dat de helft hiervan rechtstreeks bij een hotel zou boeken als het hotel een room upgrade aanbied. Ook het aanbieden van roomservice blijkt een krachtige motivator voor de gast om rechtstreeks te boeken. Het is belangrijk om gasten te informeren over de incentives die zij mogen verwachten als zij rechtstreeks bij het hotel boeken. Social media en marketing kunnen hier een grote rol in spelen.

Door het aanbieden van een room upgrade hoeft Hotel De Roode Schuur het kamertarief niet te verlagen, maar kan op deze manier wel gasten verleiden om rechtstreeks te boeken. Andere incentives kunnen daarentegen wel geld kosten. Een room upgrade bij een lage bezetting en een aantal vrije kamers is een goed moment om de gast wat extra’s te bieden. Wel moet er rekening worden gehouden met hogere schoonmaakkosten. Een grotere en luxere kamer vergt namelijk meer tijd om schoon te maken.

Hierom is het is belangrijk om de eventuele opbrengsten en kosten in beeld te brengen. Er zullen scenario’s uitgewerkt moeten worden. Door extra’s aan de gasten te geven wordt gehoopt dat het aantal bezette kamers stijgt, tegelijkertijd moet er rekening worden gehouden met de eventuele kosten van de extra’s. Door incentives worden zowel gasten die rechtstreeks, als via online travel agents boeken getriggerd om bij Hotel De Roode Schuur te verblijven. Uiteraard moeten zij wel rechtstreeks boeken om een extraatje te ontvangen.

7.2.3 Friend referral programma

Het derde en tevens laatste voorstel gaat over friend referral programs. In het theoretisch kader is beschreven dat dit een voordeelprogramma is waarbij iemand beloond wordt voor het aanbrengen van nieuwe (potentiële) gasten.

Uit desk research blijkt dat een friend referral program verschillende voordelen heeft. Zo wordt een aanbeveling van een vriend of familielid meer gewaardeerd dan een betaalde advertentie, genereren gasten die via mond-tot-mondreclame zijn verworven meer inkomsten dan gasten die via traditionele media zijn verworven en is de kans groter dat zij langer een vaste gast blijven bij het hotel. Bovendien blijkt uit de enquête dat 65% van de gasten die Hotel De Roode Schuur vindt doormiddel van mond- tot-mondreclame rechtstreeks boekt. Daarnaast geeft 86% van de gasten aan dat zij bereid zijn om Hotel De Roode Schuur aan te bevelen bij vrienden, familie en kennissen. De bereidheid wordt versterkt als zij hiervoor beloond worden. Rond de 25% van de respondenten geeft aan dat zij het hotel vinden doormiddel van mond-tot-mondreclame. Doormiddel van een friend referral program gaat dit percentage verder omhoog en stijgt het aantal rechtstreekse reserveringen.