• No results found

7.3Als een rode draad was het werk voor dit proefschrift verweven met de afgelopen

studiejaren en het begin van mijn opleiding. Daaraan lijkt nu een einde gekomen te zijn. Spijtig, maar ik hoop in de toekomst nauw betrokken te blijven bij dit onderzoek. Dit dankwoord is dan ook niet alleen om te danken voor wat geweest is, maar te meer om stil te staan bij wat komen gaat. Hieronder staan heel wat personen die ik zwart op wit bedankt wil hebben. Ongetwijfeld zal ik iemand vergeten zijn, maar weet; u ook bedankt!

In de eerste plaats wil ik alle deelnemers van Generation R en hun ouders bedan- ken. Jullie bereidbaarheid, enthousiasme en ongelooflijke inzet om mee te blijven doen aan dit cohort zijn bewonderenswaardig. Zonder jullie deelname had dit onderzoek nooit bestaan! Ook wil ik alle patiënten via deze weg bedanken, die wilden deelnemen aan de validatiestudie!

Alle medewerkers van Generation R; de onderzoeksleiders, het bureau, de directie, het datamanagement, de onderzoeksmedewerkers en de promovendi, bedankt voor jullie tomeloze inzet om Generation R draaiende te houden. Uniek om te zien hoe zo’n groot cohort al zo vele jaren een hoog follow-up percentage weet te behouden. Dat kan alleen door jullie enorme inspanningen. Bedankt dat ik hier deel van uit heb mogen maken!

Beste professor Wolvius, dank voor het door u gestelde vertrouwen in mij. Als derdejaars geneeskundestudent kwam ik bij u om te praten over onderzoek voor mijn Research Master. Dat gesprek was het begin van dit proefschrift. Bedankt voor de kansen die ik bij u heb gekregen, alle feedback op onze manuscripten en uw rol als promotor. Ik zie de komende jaren opleiding met plezier tegemoet!

Beste Fernando, ook jij was vroeg betrokken bij mijn onderzoek en voorzag de meeste stukken van scherp en zeer deskundig commentaar. Ik herinner me een telefoongesprek over de statistiek van m’n eerste manuscript toen ik in de auto zat te wachten op de parkeerplaats van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis te Goes voor mijn coschap KNO. Tekenend voor de laagdrempeligheid waarmee er overleg gevoerd kon worden. Dank daarvoor en voor jouw rol als promotor voor dit proefschrift!

Beste Lea, jouw promotietraject startte ongeveer dezelfde periode als toen ik betrokken raakte bij Generation R. Inmiddels ben jij al gepromoveerd en werk je als postdoc verder voor onze afdeling. Ik waardeer je scherpte, punctualiteit en collegia- liteit. Dank voor al je werk en rol als co-promotor. Ik hoop dat je nog lang als postdoc bij de afdeling betrokken blijft!

Beste professor Jaddoe en professor Raat, bedankt voor het beoordelen van mijn proefschrift als leden van de leescommissie en nogmaals dank voor uw werk voor Generation R.

Beste professor ten Cate, dank dat u als extern lid deel uit wilde maken van de leescommissie voor de beoordeling van mijn proefschrift. Ik zie uit naar uw vragen op 4 november.

Beste co-auteurs, een artikel schrijf je niet alleen. Jullie zijn er met te veel om apart te benoemen, maar dank voor jullie feedback, harde werk aan de artikelen en daarmee jullie contributie aan dit proefschrift.

Kamergenoten van de 29ste verdieping, dank voor de tijd die ik als “vreemde eend

in de bijt” bij jullie op de kamer heb mogen doorbrengen. Als student-onderzoeker/ promovendus was ik maar even aanwezig en alweer snel vertrokken naar Nijmegen. Desalniettemin waren het een aantal waardevolle maanden met serieus werk welke werden afgewisseld met voetbaltafel intermezzo’s. Ik zie uit naar jullie promoties!

Alle collegae van de afdeling; stafleden, AIOS, poli-assistenten, OK-assistenten en het secretariaat, dank voor jullie interesse en de prettige werksfeer. Door jullie kijk ik terug op een zeer geslaagd eerste opleidingsjaar en zie de komende drie met nog meer plezier tegemoet!

Bart en Jeff, dank dat jullie naast me willen staan tijdens de verdediging. Mooi om te zien waar jullie mee bezig zijn, goed zijn in wat jullie doen en behoorlijk aan de weg timmeren.

Lieve familie en schoonfamilie, dank voor jullie aanwezigheid en jullie interesse in mijn werk. Indirect en direct heb ik ontzettend veel aan jullie te danken en ik verheug me op alles wat nog komen gaat met elkaar!

Paul nog even in het bijzonder, dank voor het ontwerpen van de kaft. Ik ben ontzettend blij met het eindresultaat!

Lieve pap en mam, tijdens het dankwoord na de uitreiking van m’n bul genees- kunde vergat ik jullie als enige op te noemen. Hier kwam ik later pas achter toen ik de beelden zag… Gelukkig staat het bij deze zwart op wit! Het is ook lastig in woorden of tekst uit te drukken hoeveel wij aan jullie te danken hebben. Een klein en tekenend voorbeeld is te vinden in hoofdstuk 4 van dit proefschrift. Bewonderenswaardig hoe- veel steun en mogelijkheden jullie ons bieden en geboden hebben om ons te kunnen ontwikkelen tot wie en wat we willen worden. Steeds meer raak ik me er bewust van hoe bijzonder dit is. Wijsheid komt met de jaren… Bedankt voor alles en voor de mooie momenten die nog komen gaan! Ik hou van jullie!

Lieve Fleur, vaak vraag ik je gekscherend; Waar zou ik toch zijn zonder jou? Het antwoord op deze vraag is echter simpel, nergens. Dank voor alles en op een mooie toekomst samen! Ik hou van je!

J.T . v an der T as A dv ances in Epidemiological R esear ch of Dent al Enamel Hypominer

alization and Dent

al Car

ies

J.T. van der Tas

Advances in Epidemiological Research

of Dental Enamel Hypomineralization