• No results found

voor de Algemene Vergadering

(reglement als bedoeld in artikel 32 lid 1 sub a van het Huishoudelijk Reglement)

Machtiging en presentielijst Artikel 1

1. Het Bestuur van de Raad van Beheer stelt machtigingsformulieren als bedoeld in artikel 28 lid 1 Huishoudelijk Reglement ter beschikking.

2. Iedere vertegenwoordiger tekent voorts de presentielijst.

3. Het Bestuur kan op eigen initiatief of op verzoek van de Algemene Vergadering de vergadering doen bijstaan door een of meer deskundigen.

4. De kynologische pers wordt in de gelegenheid gesteld als toehoorder tijdens de Algemene Vergadering aanwezig te zijn, tenzij de Algemene Vergadering besluit tot een besloten vergadering

Amendementen Artikel 2

1. Amendementen als bedoeld in artikel 13, lid 5, van het Huishoudelijk Reglement kunnen worden ingediend tot drie weken vóór de dag waarop de Algemene

Vergadering zal worden gehouden. Binnen één week na het verstrijken van deze termijn zendt het Bestuur alle ingediende amendementen toe aan de Aangesloten Verenigingen en aan de Rasgroepen en Rayons.

2. Het Bestuur mag in amendementen, alvorens tot de in lid 1 bedoelde toezending over te gaan, wijzigingen van technische aard aanbrengen, zo mogelijk na overleg met de indiener, mits de strekking van het amendement daardoor niet wordt gewijzigd.

Beraadslaging Artikel 3

1. Een stemgerechtigde vertegenwoordiger mag in de Algemene Vergadering over

onwelvoeglijke taal gebruikt of dat anderszins de orde van de vergadering verstoort, het woord ontnemen.

Moties Artikel 5

1. Over onderwerpen die niet op de agenda zijn vermeld, kunnen ter vergadering geen besluiten worden genomen.

2. Iedere Aangesloten Vereniging kan over een onderwerp als in lid 1 bedoeld, bij de rondvraag een motie indienen. Een motie behelst een duidelijk omschreven verzoek aan het Bestuur om een bepaald voorstel in procedure te brengen.

3. Een motie vormt slechts onderwerp van beraadslaging indien de motie door tenminste tien andere leden wordt ondersteund.

4. Een aangenomen motie wordt beschouwd als een voorstel en wordt overeenkomstig het bepaalde in artikel 13 van het Huishoudelijk Reglement in procedure gebracht ten behoeve van besluitvorming in de eerstvolgende Algemene Vergadering.

Voorstellen van orde Artikel 6

1. Iedere Aangesloten Vereniging kan tijdens de vergadering te allen tijde een voorstel van orde doen. Een dergelijk voorstel betreft het afvoeren van agendapunten, dan wel de wijze van behandeling van de agenda of van een agendapunt.

2. Een voorstel van orde vormt slechts onderwerp van beraadslaging indien het door ten minste vijf andere Aangesloten Verenigingen wordt ondersteund. Het wordt onmiddellijk na indiening in behandeling genomen.

Wijziging van ontwerp-besluiten Artikel 7

Het Bestuur heeft het recht om met toestemming van de Algemene Vergadering ter vergadering wijzigingen in een ontwerp-besluit aan te brengen tot het moment waarop tot eindstemming over dat ontwerp-besluit wordt overgegaan.

Besluitvorming Artikel 8

1. Over ieder agendapunt afzonderlijk vindt na afsluiting van de beraadslaging besluitvorming plaats.

2. Achtereenvolgens vindt besluitvorming plaats over:

a. de ingediende amendementen;

b. de ontwerp-besluiten zoals deze met inachtneming van de aanvaarde

amendementen en na de eventuele wijziging door het Bestuur zijn komen te luiden.

3. De voorzitter bepaalt de volgorde waarin over de amendementen, onderscheidenlijk de ontwerp-besluiten besluitvorming plaats vindt, tenzij de vergadering daarover met toepassing van artikel 6 een voorstel van orde heeft aangenomen.

Stemmingen Artikel 9

1. De meerderheid van stemmen is behaald indien tenminste één stem meer voor dan tegen is uitgebracht, waarbij blanco en ongeldige stemmen niet worden

meegerekend.

2. Een stem is ongeldig, indien de keuze van de desbetreffende Aangesloten Vereniging daaruit naar het oordeel van de voorzitter of, als het een schriftelijke stemming betreft, naar het oordeel van het stembureau niet duidelijk en

ondubbelzinnig blijkt.

3. Een schriftelijke stemming is voorts ongeldig, indien meer stemmen zijn uitgebracht dan er volgens de presentielijst Aangesloten Verenigingen aanwezig zijn en het verschil op de uitslag van de stemming van invloed kan zijn.

4. Indien de stemmen staken, wordt het voorstel geacht te zijn verworpen.

Wijze van stemmen Artikel 10

1. Alle stemmingen worden mondeling gehouden tenzij de voorzitter een schriftelijke stemming gewenst acht of ten minste tien Aangesloten Verenigingen dit vóór de stemming verlangen.

2. Indien niemand stemming verlangt wordt het besluit bij acclamatie genomen.

3. Indien mondelinge stemming dient plaats te vinden, kan de voorzitter besluiten tot stemming bij handopsteken, tenzij tien Aangesloten Verenigingen hoofdelijke stemming verlangen. Ook kan de voorzitter alsnog tot hoofdelijke stemming

besluiten, indien hij bij de stemming bij handopsteken de uitslag der stemming niet kan vaststellen.

4. Met handopsteken wordt het stemmen met gekleurde kaarten en/of via stemkastjes langs elektronische weg gelijk gesteld.

Stembureau Artikel 11

1. Indien een of meer schriftelijke stemmingen moeten worden gehouden, wijst de Algemene Vergadering op voorstel van het Bestuur drie leden van de Algemene Vergadering aan, die tezamen het stembureau vormen.

2. Het stembureau verzamelt de stembriefjes, telt de stemmen en stelt de uitslag vast.

De uitslag wordt aan de voorzitter meegedeeld, die deze aan de vergadering bekend

2. Bij een besluit als bedoeld in het vorige lid wordt aangegeven of aan de in dat lid onder a bedoelde besluitvorming dan wel aan het in dat lid onder b bedoelde overleg kan worden deelgenomen door:

a. uitsluitend de vertegenwoordigers van de Rasverenigingen en eventueel de vertegenwoordigers van een of meer met name aan te duiden Bijzondere Verenigingen, dan wel

b. uitsluitend de vertegenwoordigers van de kynologische verenigingen en eventueel de vertegenwoordigers van een of meer met name aan te duiden Bijzondere Verenigingen, dan wel

c. de vertegenwoordigers van met name aan te duiden verenigingen.

Artikel 13

Op een vergadering van de Raad van Beheer met een groepering als bedoeld in artikel 14 lid 2 van het Huishoudelijk Reglement is dit Reglement van Orde voor zoveel mogelijk van overeenkomstige toepassing.

Verslag Artikel 14

1. Door de secretaris van het Bestuur wordt van iedere Algemene Vergadering een beknopt verslag opgemaakt.

2. Na voorlopige vaststelling van dit verslag door het Bestuur wordt het door de secretaris toegezonden aan de besturen van alle Aangesloten Verenigingen.

Uitleg Artikel 15

Bij onduidelijkheden over de uitleg van dit reglement en in gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist de voorzitter.

Register