• No results found

CODEBOEK VOORVERKIEZINGEN VS

REGELS EN AFSPRAKEN

A. ALGEMENE INFORMATIE A1 Itemnummer

Dit nummer wordt toegewezen tijdens de selectie van nieuwsprogramma’s. A2. Codeur 0. Sacha 1. Lizel 2. Marit 3. Charlotte A3. Datum

De datum moet worden gecodeerd als DD/MM/JJJJ Voorbeeld: 21/01/2001. <open antwoord>

A4. Naam van het medium

0. USA Today 1. New York Times 2. ABC World News 3. CBS Evening News 4. Fox News Sunday

A6. Lengte item

De lengte van het item wordt berekend op basis van de algemene richtlijnen. De lengte reken je om in secondes. Omdat het om secondewerk zal gaan, is het de bedoeling dat we coderen per 5 secondes. Voorbeeld: Indien een item ongeveer 1 minuut en 13 seconden duurt, moet dit gecodeerd worden als 75. Indien een item 5 minuten en 1 seconde duurt, moet dit gecodeerd worden als 300. Indien het item 2 minuten en 3 seconden duurt, moet er naar boven afgerond worden, naar 125. Als het om krantenartikelen gaat, codeer je een 0.

B. RELEVANTIE

Bepaal aan de hand van de inleiding van het anker (de nieuwslezer/nieuwslezeres) of het item relevant is (lees: politiek nieuws, zie B1). Dit houdt in dat de gehele inleiding van het anker wordt bekeken. Bij twijfel wordt het gehele item bekeken. Beantwoord altijd vraag B1. Indien het item niet relevant is, stop je met coderen na beantwoording van B1. Daarentegen codeer je verder als het artikel relevant is.

B1. Betreft het artikel Amerikaans politiek nieuws?

Bij nieuwsitems is er sprake van politiek nieuws indien er (1) minimaal één actor in het item voorkomt, (2) deze actor een politieke actor is, of als het item gaat over de

(voor)verkiezingen in de VS van 2016. Een politieke actor kunnen zowel een groep of personen zijn. Voorbeelden zijn de democratische partij, de republikeinse partij, een politicus, een senator en de president.

0. Nee 1. Ja

INDIEN HET ANTWOORD NEE IS, DAN NIET VERDER CODEREN.

B2. Om welke voorverkiezingen gaat het?

Dit is vaak al af te lezen aan de datum van de uitzending. Indien het onduidelijk is om welke voorverkiezingen het gaat, kies voor optie 2.

0. 2007/2008 1. 2015/2016

2. Niet van toepassing

B3. Hoe vaak wordt de naam van de Democratische partij genoemd in het nieuwsitem?

Tel hoe vaak de naam van de Democratische partij genoemd wordt. Indien de naam van de partij niet genoemd wordt, noteer dan 0. Het gaat hierbij alleen om audio en niet om visuele teksten. Elke actor in het nieuwsitem die de naam van de Democratische partij noemt moet worden meegeteld. De volgende verwijzingen naar de Democratische partij moeten ook meegeteld worden: Liberal Party, Liberals.

Als het om krantenartikelen gaat codeer je 999. <open vraag>

B4. Hoe vaak wordt de naam van de Republikeinse partij genoemd in het nieuwsitem?

Tel hoe vaak de naam van de Republikeinse partij genoemd wordt. Indien de naam van de partij niet genoemd wordt, noteer dan 0. Het gaat hierbij alleen om audio en niet om visuele teksten. Elke actor in het nieuwsitem die de naam van de Republikeinse partij noemt moet worden meegeteld. De volgende verwijzingen naar de Republikeinse partij moeten ook meegeteld worden: Conservative Party, Conservatives, Grand Old Party (GOP).

Als het om krantenartikelen gaat codeer je 999. <open vraag>

B5. Wordt er gesproken over een kandidaat tijdens de voorverkiezingen?

Volgens de algemene richtlijnen, moet de kandidaat minstens twee keer met naam in het item genoemd worden.

0. Nee 1. Ja

INDIEN HET ANTWOORD NEE IS, DAN NIET VERDER CODEREN.

B6. Welke kandidaat komt in het ITEM voor?

De kandidaat moet minstens twee keer in het item genoemd worden (zie algemene richtlijnen). Verwijzingen naar de kandidaat zoals hij/zij worden niet meegeteld.

De kandidaat mag alleen worden meegenomen als deze twee keer genoemd is, ongeacht of dat in de aankondiging is. Namen van kandidaten visueel zichtbaar in beeld tellen niet mee.

De eerste kandidaat die voorkomt in het item wordt als eerste actor geregistreerd, de tweede kandidaat is de tweede registratie-eenheid en zo verder. Zoals in de algemene richtlijnen te lezen is, is er een maximum van 10 registratie-eenheden per artikel of nieuwsitem.

Code Kandidaat Partij Jaar

1 Hillary Clinton DEM 2008, 2016

2 Bernie Sanders DEM 2016

3 Lawrence Lessig DEM 2016

4 Martin O’Malley DEM 2016

5 Jim Webb DEM 2016

6 Joseph R. Biden JR DEM 2016 (not running)

7 Elizabeth Warren DEM 2016 (not running)

8 Ben Carson REP 2016

9 Ted Cruz REP 2016

10 John Kasich REP 2016

11 Marco Rubio REP 2016

12 Donald Trump REP 2016

13 Jeb Bush REP 2016

14 Chris Cristie REP 2016

15 Carly Fiorina REP 2016

16 Jim Gilmore REP 2016

17 Lindsay Graham (man)

REP 2016

18 Mike Huckabee REP 2016, 2008

19 Bobby Jindal REP 2016

20 George Pataki REP 2016

22 Rick Perry REP 2016

23 Rick Santorum REP 2016

24 Scott Walker REP 2016

25 Joe Biden DEM 2008

26 Christoffer Dodd DEM 2008

27 John Edwards DEM 2008

28 Mike Gravel DEM 2008

29 Dennis Kucinich DEM 2008

30 Barack Obama DEM 2008

31 Bill Richardson DEM 2008

32 Tom Vilsack DEM 2008

33 Sam Brownback REP 2008

34 Jim Gilmore REP 2008

35 Rudy Guiliani REP 2008

36 Duncan Hunter REP 2008

37 John McCain REP 2008

38 Ron Paul REP 2008

39 Mitt Romney REP 2008

40 Tom Tancredo REP 2008

41 Fred Thompson REP 2008

42 Tommy Thompson REP 2008

B7. Uit welke partij komt de kandidaat?

Zie bovenstaande informatie achter elke kandidaat. DEM betekent democratisch, terwijl REP een republikeinse kandidaat is.

0. Democraten 1. Republikeinen

B8. Is de kandidaat een man of een vrouw?

0. Man 1. Vrouw

B10. Hoe vaak wordt de naam van de kandidaat in het nieuwsitem genoemd?

Vul in hoe vaak de naam van een hierboven genoemde kandidaat wordt genoemd in het item. De voor en achternamen moeten geteld worden, zowel afzonderlijk als samen. Wanneer de voor- en achternaam direct achter elkaar vermeld wordt, is de frequentie: 1. Het gaat hierbij alleen om audio en niet om visuele teksten. Elke actor in het nieuwsitem die de naam van een kandidaat noemt moet worden meegeteld. Verwijzingen naar de kandidaat zoals hij/zij worden niet meegeteld. Voorbeeld: “Donald Trump is kandidaat van de Republikeinen. Hij is een opvallende kandidaat, Trump neemt namelijk veel

controversiële standpunten in.” Hierbij wordt de kandidaat twee keer genoemd, ‘hij’ wordt niet mee gerekend.

<open vraag>

C. TOON

In de toon ten aanzien van presidentskandidaten wordt onderscheid gemaakt tussen een negatieve, positieve en neutrale toon. Hieronder volgt een uitleg waarmee beoordeeld kan worden of de toon in een tekst of nieuwsitem negatief, positief of neutraal is.

Er is sprake van een negatieve toon wanneer er in de tekst of het nieuwsitem gewezen wordt op negatieve/tegenvallende resultaten, politieke tegenslag of achteruitgang, wanneer er mislukkingen, schandalen en ‘foute’ acties van de kandidaat worden aangehaald en wanneer elke vorm van kritiek op de acties, resultaten en het karakter van de kandidaat wordt geuit. De kandidaat wordt in een negatief daglicht geplaatst. Wanneer de kandidaat iets negatiefs over zichzelf zegt telt dit niet als negatieve toon.

Er is onder andere sprake van een positieve toon wanneer er in de tekst of het nieuwsitem gewezen wordt op een opmars, succesvolle resultaten en overwinningen van de kandidaat en wanneer de kandidaat positief wordt geportretteerd, lof ontvangt of wordt

gecomplimenteerd over zijn/haar handelen of op de persoon zelf. De kandidaat wordt in een positief daglicht geplaatst. Wanneer de kandidaat iets positiefs over zichzelf zegt telt dit niet als positieve toon.

Indien er in de tekst of het nieuwsitem geen duidelijke positieve of negatieve toon naar voren komt ten aanzien van de presidentskandidaat wordt er in dit onderzoek uitgegaan van een neutrale toon. De kandidaat wordt niet in een positief of negatief daglicht geplaatst.

C1. Komt er een positieve toon ten aanzien van de kandidaat naar voren in het nieuwsitem?

Zie uitleg bij C.

0. Nee 1. Ja

C2. Kom er een negatieve toon ten aanzien van de kandidaat naar voren in het nieuwsitem?

0. Nee 1. Ja

C3. Komt er een overwegend positieve of negatieve toon tegenover de kandidaat naar voren in het nieuwsitem/artikel?

De toon is overwegend positief wanneer er meer positieve dan negatieve uitspraken over de kandidaat worden gedaan. Het tegenovergestelde geldt voor een negatieve toon. Indien het aantal positieve en negatieve uitspraken gelijk zijn of er geen positieve of negatieve uitspraken over de kandidaat worden gedaan moet voor de optie ‘neutraal’ worden gekozen.

0. Negatief 1. Positief 2. Neutraal

C4. Is de verslaggever/presentator positief over de kandidaat? (Alleen nieuwsuitzendingen

Indien er niet positief over de kandidaat wordt gesproken en/of wanneer er niet door een presentator of verslaggever positief over de kandidaat wordt gesproken moet de optie ‘nee’ worden gekozen.

0. Nee 1. Ja

C5. Is de verslaggever/presentator negatief over de kandidaat?

Indien er niet positief over de kandidaat wordt gesproken en/of wanneer er niet door een andere individuele kandidaat positief over de kandidaat wordt gesproken moet de optie ‘nee’ worden gekozen.

0. Nee 1. Ja

Indien er niet positief over de kandidaat wordt gesproken en/of wanneer er niet door een andere individuele kandidaat positief over de kandidaat wordt gesproken moet de optie ‘nee’ worden gekozen. De kandidaat waar positief over gesproken wordt, moet gecodeerd worden.

0. Nee 1. Ja

C7. Is een andere individuele kandidaat negatief over de kandidaat?

Indien er niet positief over de kandidaat wordt gesproken en/of wanneer er niet door een andere individuele kandidaat positief over de kandidaat wordt gesproken moet de optie ‘nee’ worden gekozen.

0. Nee 1. Ja