• No results found

Hoofdstuk 5 : Doelstellingen 2011

5.1. Algemene doelstellingen

De balanced scorecard is sinds 2011 toegankelijk voor alle directies. Het gaat hier om een dynamisch systeem, dat tot doel heeft te laten zien in hoeverre een dienst haar doelstellingen heeft bereikt. De vroegere doelstellingen worden hierbij als norm gebruikt.

Het systeem moet pyramidaal opgevat worden: bovenaan de nationale cijfers, in het midden de regionale cijfers en onderaan de cijfers van de directies.

De directies hebben toegang tot de cijfers die figureren in het jaarverslag en de Ad Hoc verslagen. Deze hebben een historiek van 5 jaar.

5.1.2. Termijnen voor de afhandeling van dossiers

De dienst Toezicht op de Sociale Wetten hecht veel belang aan de naleving van de termijnen waarbinnen de dossiers moeten worden afgehandeld en de kwaliteit van de controles.

Een beter beheer van de afhandelingstermijnen heeft tot doel het werk beter te organiseren en dus de resultaten van de dienst te verbeteren.

De termijnen waarbinnen dossiers moeten worden afgehandeld blijven hetzelfde als in 2010:

− in de eerste maand na de opening van een dossier wordt een eerste controle gedaan − de Ed-verslagen worden na een termijn van 2 maanden doorgestuurd

− bemiddeling voor een arbeidsreglement: in principe binnen een maand − klachten en kantschriften: een eerst bezoek binnen een maand

− andere dossiers: een termijn van 3 maanden. De klager heeft recht om na 3 maanden informatie te krijgen en/of een tussentijds rapport wordt aan het directiehoofd gestuurd

5.1.3. Verdeling van de dossiers

Zestig procent van de dossiers hebben betrekking op de kerntaken van de dienst (de bescherming van werknemers) en veertig procent wordt besteed aan de strijd tegen de sociale fraude. Van de kerntaakdossiers bestaat 75 % uit een algemene controle. Van de tien Covrondossiers zijn er twee algemene controles.

5.1.4. De strijd tegen de sociale fraude

In 2011 werd er een strategisch plan uitgewerkt en goedgekeurd door de partners.

Dit plan is vooral belangrijk voor de dienst Toezicht op de Sociale Wetten, de Sociale Inspectie, de RVA en de RSZ. In dit plan worden verschillende maatregelen genomen om bijdrage- en/of uitkeringsfraude te bestrijden.

Het aantal controles dat in 2011 per arrondissementscel met worden gerealiseerd werd vastgelegd op 10.000 controles. Dit cijfer werd vastgesteld, rekening houdend met het aantal controles dat in 2010 werd gerealiseerd. Voor het vaststellen van het aantal controles werd rekening gehouden met de middelen ter beschikking van de cellen, vooral het personeelseffectief, maar ook het aantal ondernemingen per gerechtelijk arrondissement. Dit aantal werd verdeeld over de gerechtelijke arrondissementen. Elke arrondissementscel krijgt in 2011 een minimaal aantal controles toegewezen. Strijd tegen de zichtbare fraudefenomenen

Drie prioritaire doelstellingen: - de strijd tegen het zwartwerk

- de strijd tegen de georganiseerde fraude

De strijd tegen het klassieke niet gedeclareerde arbeid met de gestructureerde uitwisseling van de controleresultaten met RVA, RIZIV en RSVZ.

Zoals de vorige jaren, moet een deel van de geplande controles zich concentreren op twee activiteitssectoren: bouw en horeca, met een opgelegd minimum aantal controles.

De Horecasector blijft een prioriteit in 2011, omdat de BTW gedaald is van 21% naar 12% in ruil voor het engagement van de sector dat zij het tewerkgestelde personeel op een correcte manier zullen declareren.

Naast deze twee activiteitssectoren is er nog een risicosector: de vleessector - waar zware fraude werd vastgesteld - is het doel van gerichte acties in 2011. Deze controles werden gepland in samenwerking met de politie, FAVV (het Federaal Agentschap voor Veiligheid van de Voedselketen) en de Gewesten.

Daarnaast werd er ook prioriteit gegeven aan de schoonmaaksektor.

Kwalitatieve benadering van de controles: er wordt gevraagd dat 25% van de controles positief zouden zijn (proces-verbaal in verband met deeltijds werk, tewerkstelling van buitenlandse arbeidskrachten, dimona, limosa…)

Verbeteren van de internationale samenwerking

De doelstelling voor 2011 is de voortzetting van de internationale samenwerking in nauw overleg met de internationale diensten van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg aan de ene kant en de Sociale Zekerheid aan de andere kant.

Strijd tegen de georganiseerde fraude

Foute aangiften: het gaat hier over criminele organisaties. Het doel van deze strijd is het stoppen van de uitgaven van de sociale zekerheid (toekenning van de werkloosheidsuitkeringen, ziekte- of invaliditeitsuitkeringen).

Ontwikkeling van de techniek van data mining met het doel te strijden tegen nieuwe manieren van koppelbazerij in de schoonmaak, de bouwsector en de sector van de metaalbouw.

In 2011 zal er een multidisciplinaire cel operationeel zijn die de strijd zal aanbinden tegen de ernstige en georganiseerde sociale fraude. Deze cel zal trachten de techniek van datamining die door de BBI werd ontwikkeld voor de Directie van de Strijd tegen de Financiële Criminaliteit van de federale politie om BTW carrousels op te sporen, geheel of gedeeltelijk toe te passen in de strijd tegen de sociale fraude.

De CFI (Cel Financiële Informatieverwerking) communiceert de sociale inbreuken die zij vaststelt in het kader van de strijd tegen witwassen van geld aan de SIOD.

Verbeteren van het werk van de arrondissementscellen

De maandelijkse vergaderingen van de arrondissementscellen moeten gebruikt worden als een forum voor discussies die het mogelijk maken de controles te verbeteren.

Daarnaast moet aan de Groep voor Regionale Interventie (GRI), die werd opgericht door de programmawet van 27 december 2006, de mogelijkheid gegeven worden om zich te ontplooien. Zij moet in de eerste plaats gebruikt worden om het doel van de maandelijkse acties vast te stellen en er op toe te zien dat de proportionaliteitsregel wordt gerespecteerd door te zorgen voor een evenwicht tussen het aantal controleurs en het aantal controles dat wordt uitgevoerd.

De samenwerking verbeteren

Het samenwerkingsprotocol met de Gewesten en Gemeenschappen moet nog worden goedgekeurd door de verschillende parlementen.

Voor het protocol met het BBI waakt de SIOD in 2010 erover, dat de SPOC’s een actieve rol spelen bij de uitwisseling van informatie.

Het samenwerkingsprotocol met de Algemene Belastingadministratie is in 2010 in werking getreden. Er is nog een project dat meewerkt om de samenwerking tussen inspectiediensten te verstevigen, namelijk het E-pv, dat in productie werd genomen in 2010. Hierdoor kan men beschikken over een

elektronisch proces-verbaal van inbreuken, dat uniek is voor de diensten. Dit E-pv moet een beter kwaliteitsniveau garanderen voor vaststellingen, zowel op juridisch als op statistisch gebied.

De inwerkingtreding van het Sociaal Strafwetboek op 1 juli 2011 heeft nood aan een omkadering van de inspectiediensten voor de interpretatie die moet gegeven worden aan een aantal begrippen, die verschillen van degene die voorkomen in de wet van 16 november 1972 betreffende de arbeidsinspectie.