• No results found

Summary in Dutch (samenvatting)

ALGEMENE CONCLUSIE

In dit proefschrift is de rol van marketingcommunicatie in automatisch consumentengedrag onderzocht. We hebben dit gedaan door ons in het bijzonder te richten op de wijze waarop marketinguitingen onbewuste processen kunnen activeren. We hebben onderzoek gedaan naar de effecten van marketingcommunicaties zoals merken, slogans, en persuasieve boodschappen op consumentenreacties variërend van attitudes, gedragsintenties en feitelijk gedrag. Een van de meest belangrijke bevindingen is dat automatische effecten van marketingcommunicaties op consumentenreacties vaak contextafhankelijk zijn. Dit betekent dat het optreden van automatische marketingcommunicatie effecten afhankelijk is van contextuele factoren die betrekking kunnen hebben op de situatie en op de consument zelf zoals de omstandigheden waarin consumenten blootgesteld worden aan een marketinguiting en individuele verschillen in regulatiemechanismen. Hieruit kan geconcludeerd worden dat het belangrijk is om rekening te houden met situationele en individuele verschillen tussen consumenten en de omstandigheden waarin ze geconfronteerd worden met marketinguitingen. Alleen dan is het mogelijk om een volledig beeld te krijgen van de manier waarop marketingcommunicaties consumentenprocessen en gedrag beïnvloeden. Het lijkt erop dat marketinguitingen niet altijd tot dezelfde reacties leiden onder alle omstandigheden bij alle consumenten. Door de contextafhankelijkheid van automatische consumentenreacties te onderzoeken hopen we de volgende stap te hebben gezet in het verwerven van meer kennis over automaticiteit in consumenten contexten.

Het waren 4 fantastische jaren!

Al waren er natuurlijk ook momenten waarop ik het even niet meer zag zitten. Echter, deze momenten zijn, dankzij de mensen in mijn omgeving, op één hand te tellen. Zij hebben er voor gezorgd dat ik het plezier in ‘promoveren’ geen moment verloren ben. Een aantal van deze mensen wil ik hier graag persoonlijk bedanken.

Allereerst wil ik mijn promotor, Ad Pruyn, bedanken. Ad, ook al kon je soms erg kritisch zijn, je hebt me altijd het gevoel gegeven dat je vertrouwen in mij had. Daarnaast heb je er voor gezorgd dat ik me niet te veel liet afleiden door onderwijstaken, projecten buiten mijn proefschrift en andere activiteiten. Nu pas zie ik hoe belangrijk dat was. Ook wil ik mijn co-promotor/dagelijks begeleider, Bob Fennis, bedanken. Bob, jij neemt je taak als dagelijks begeleider heel letterlijk. Ik kan me geen dag herinneren dat jouw deur niet openstond voor al mijn vragen, opmerkingen en het delen van de nieuwste roddels. Naast alle gesprekken die we over mijn onderzoek en statistiek hebben gehad, heb je me veel geleerd over het vak van wetenschapper. Het is moeilijk om niet meegevoerd te worden in jouw enthousiasme; je hebt me zelfs weer aan het sporten gekregen! Ik denk met heel veel plezier terug aan al die uren die we discussiërend in het zwembad, op de fiets en hardlopend hebben doorgebracht.

I am very grateful to my committee members. Thank you for your time and effort in reading my dissertation!

Promoveren aan de vakgroep Marketingcommunicatie en Consumentenpsychologie is een waar genoegen. Thomas, Peter, Mirjam, Jos, Monique en Vanessa, hartelijk dank voor de goede sfeer, betrokkenheid en alle leuke momenten in de ‘vrijhof’. Karin, Joost, en Loes, jullie waren de beste collega-aio’s die ik me maar kon wensen. Niet alleen waren jullie altijd bereid om mijn papers van feedback te voorzien, jullie boden ook altijd een luisterend oor wanneer ik even stoom af moest blazen over zeurende reviewers, niet significante data en andere onderzoeksperikelen.

Ook alle andere aio’s van de voormalige afdeling CW wil ik bedanken voor hun bijdrage aan de ‘promovendi-club’. Het was erg leerzaam om te discussiëren met onderzoekers uit zoveel verschillende richtingen. Daarnaast wil ik het NESCoR bedanken voor het aanbieden van inspirerende cursussen en workshops.

Kathleen, thank you very much for your all your supportive comments and inspiring feedback, it is great working with you!

Enny, het is altijd weer leuk om met jou over onderzoek (en andere dingen) te praten. Ik hoop dat, nu ik ook in Amsterdam woon, we onze samenwerking weer kunnen oppakken.

Claartje, het is een raar idee dat we elkaar nog geen 4 jaar geleden ontmoet hebben. Eerst als collega’s maar al snel als vriendinnen. Jij kunt als geen ander meeleven met de leuke en ook minder leuke momenten in mijn leven. Het is ongelooflijk hoeveel we de afgelopen jaren samen hebben beleefd; van leuke vakanties, tot aan gekmakende all-

inclusive schrijfweken en afzien tijdens de marathon (dat nooit meer!). Ik hoop dat we in de toekomst nog veel zullen delen en dat we blijven samenwerken zodat de hele collectie van Warholl uiteindelijk op een congresposter verschijnt. Wist je trouwens dat de afstand tussen onze huisjes nu in Amsterdam en toen in Enschede precies gelijk is (3,3 km; www.routenet.nl)?

‘La Familia’ (Clara, Henrik, Joris, Kell, Maarten en Marc), wat heerlijk dat jullie een deel van mijn leven zijn! ‘Gracias’ voor alle gezelligheid tijdens de vele vakanties, concertjes, etentjes, cava’s en biertjes. Het is echt ‘mejor para todos’ om hier nog lang mee door te gaan.

Annemarie, sinds onze productieve samenwerking tijdens ‘informatiekunde II’ zijn we elkaar nooit meer uit het oog verloren. We hebben allebei voor sociale psychologie, promoveren, en (uiteindelijk) de Randstad gekozen. Het is fijn om met jou in de buurt deze ‘zelfde’ weg te bewandelen. Dankjewel voor alle leuke momenten!

Rachel, ook al was je gedurende mijn hele promotietijd ver weg en was het moeilijk om elkaar te zien, het is goed om te weten dat we altijd vriendjes zullen blijven, waar op de wereld we ons ook bevinden.

Jiska, Lotje, Joyce, Martijn & Angela, Ivo en Michiel, dank jullie wel voor jullie interesse in mijn onderzoek en voor de ontspannende momenten die ik met jullie beleefd heb.

Ben & Tineke, Bas & Jana, Jorrit & Femke, het is fijn om jullie als (schoon)familie te hebben. Op jullie eigen manier hebben jullie allemaal bijgedragen aan de totstandkoming van dit proefschrift. Bedankt hiervoor.

Papa & mama, het geeft een goed gevoel te weten dat jullie achter mij staan wat ik ook doe of wil. Na veel te hebben geïnvesteerd in mijn ‘danscarrière’ was het voor jullie een hele verassing dat ik na het afronden van de dansacademie besloot om ‘echt’ te gaan studeren en geen baan te zoeken als danseres. Ik kan me nog herinneren dat jullie vroegen ‘is dat nou nodig?’. Mijn korte ‘ja’ als antwoord was genoeg om direct jullie volledige steun te krijgen. Dank jullie wel voor alles!

Lieve Maarten, natuurlijk heel erg bedankt voor al je praktische hulp bij de totstandkoming van mijn experimenten. Logo’s ontwerpen, merknamen verzinnen, merknamen inspreken, niets was je te gek. Maar ik ben vooral blij dat je er altijd voor me was, zonder jou was het allemaal een stuk minder leuk geweest! Ik hoop dat ik nog lang van jouw humor mag genieten, jouw originaliteit verbaast me elke keer weer!

GERELATEERDE DOCUMENTEN