• No results found

1.1 Toepasbaarheid

Het sociaal plan is van toepassing op huurders:

• met een huurovereenkomst (*) voor onbepaalde tijd op één van de adressen in het bovenstaande schema;

• die in de basisadministratie van de gemeente Breda op het gehuurde adres staan ingeschreven;

• en feitelijk woonachtig zijn in de woning.

Huurders met een tijdelijke huurovereenkomst of een gebruiksovereenkomst kunnen geen aanspraak maken op de bepalingen van dit sociaal plan.

1.2 Duur van het sociaal plan

Dit sociaal plan gaat in als het Managementteam van Alwel definitief besluit om het renovatie aan het complex Linie-Zuid uit te voeren. Voorwaarde is dat er bij de draagvlakmeting (*) minimaal 70% van de huurders akkoord gaat met het grootonderhoudsplan. Het sociaal plan eindigt 6 maanden na

oplevering van de laatste woning binnen het project.

1.3 Bijlagen

De volgende bijlagen zijn opgenomen:

1. Begrippenlijst

2. Algemene inkoopvoorwaarden Alwel

2 Communicatie en plan van aanpak

2.1 Afspraken over de communicatie

- Minimaal 5 keer per jaar overleggen Alwel en de BBC Liniekwartier en/of de werkgroep of een afvaardiging hiervan in subgroepen.

- Per fase in het project ontvangen de huurders een nieuwsbrief over de ontwikkelingen van het project. Alwel is verantwoordelijk voor de inhoud van deze brieven. De WSP heeft de taak om deze brieven zo nodig mondeling toe te lichten aan de huurders.

- Alwel onderhoudt de website www.liniezuid.nl. Hier vinden huurders en overige geïnteresseerden de laatste informatie over het project, die al eerder met hen gedeeld is.

- Wekelijks houdt Alwel spreekuur voor huurders tussen 14.00 en 15.00 uur in De Buurtsalon, op Edisonplein 3.

- Alwel maakt twee modelwoningen. Eén portiekwoning en één eengezinswoning.

- Alwel zorgt ervoor dat er binnen Linie-Zuid een vergaderruimte beschikbaar is.

- Op belangrijke momenten in de voorbereiding van het renovatie organiseert Alwel een informatiebijeenkomst voor alle huurders van Linie-Zuid.

2.2 Planning voortraject

a. U ontvangt het projectboekje van uw type woning b. Eerste gesprek over het renovatiecontract

c. Draagvlakmeting door het tekenen van de akkoordverklaring d. Tweede gesprek over het renovatiecontract

e. Derde gesprek net voor start renovatie

Nadat het projectboekje per woningtype is gedeeld (a), volgt het eerste gesprek bij de huurder thuis (b). Elk huishouden krijgt een renovatiecontract (b). Daarna meet Alwel het draagvlak met een akkoordverklaring waarop de huurder een handtekening plaatst (c). Twee weken voor de start van de renovatie is er nog een gesprek over de afspraken die zijn vastgelegd in het renovatiecontract (d). Ook bespreken we de (aanvullende) praktische invulling, zoals:

- de werkzaamheden in de woning;

- wat afgeschermd moet worden tijdens de werkzaamheden;

- afspraken over wat er verplaatst moet worden door huurder om het werk in de woning mogelijk te maken;

- gekozen verbeteringen tegen huurverhoging;

- gekozen verbeteringen uit de optielijst tegen betaling binnen of buiten het individuele budget van € 1.750,00 (zie 2.3);

- afspraken over eventueel zelf aangebrachte voorzieningen (door de huurder);

- tijdsplanning;

- het renovatiecontract;

- en wat verder ter tafel komt.

Ongeveer twee dagen voor de start van de renovatie is er een derde gesprek (e). Dit om zeker te zijn dat Alwel en de huurder klaar zijn voor de start van de renovatie.

Om er zeker van te zijn dat de huurder bevoegd is om besluiten te nemen over de werkzaamheden, dient de huurder zich te legitimeren.

Tijdens de gesprekken mag de huurder zich laten bijstaan door een vertrouwenspersoon. Dat kan iemand uit de eigen omgeving van de huurder zijn, maar ook iemand uit de WSP. De bijstand door de WSP is gratis. Vraagt een vertrouwenspersoon kosten voor de bijstand? Dan dient de huurder die zelf te betalen.

2.3 Extra budget

Naast het complete onderhoudspakket kan een huurder kiezen uit individuele opties. Alwel stelt per woning een bedrag van maximaal € 1.750,- inclusief BTW beschikbaar. In de optielijst staan de werkzaamheden waaruit de huurder kan kiezen. De optielijsten dient met de draagvlakmeting getekend te zijn ingeleverd.

Het bedrag of het restant ervan wordt niet aan de huurder uitgekeerd, maar is uitsluitend bestemd om maatregelen uit de optielijst voor de woning te bestellen. Een eventueel restbedrag vervalt.

Huurders zijn vrij om individuele opties te kiezen, ook al overschrijden deze het bedrag van €1.750,- . Alle bedragen hoger dan €1.750,- rekent de huurder af bij de aannemer door eigen middelen.

2.4 Geriefverbeteringen

Het is ook mogelijk om te kiezen voor verbeteringen in de woning (oftewel geriefverbeteringen) tegen een huurverhoging. Bijvoorbeeld bij het verplaatsen van de badkamer naar de slaapkamer of bij het vergroten van de badkamer met toilet. In de geriefverbeteringenlijst staan de werkzaamheden waaruit de huurder kan kiezen. De (gerief)verbeteringenlijsten moeten ook minimaal drie maanden voor de start van het project getekend zijn ingeleverd.

2.5 Tekenen renovatiecontract

De afspraken die tijdens de eerste gesprekken worden gemaakt, worden vastgelegd in een renovatiecontract. Daarin staan duidelijk alle afspraken en de financiële gevolgen. De huurder ontvangt het ondertekende renovatiecontract binnen één week in tweevoud. De huurder dient zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen tien werkdagen, één exemplaar ondertekend retour te sturen naar Zwaluwe Bouw of aan te geven dat er onjuistheden/onvolledigheden op het contract staan. Na ondertekening worden er geen werkzaamheden meer toegevoegd.

2.6 Huurverhoging

In het contract wordt de huurprijs vóór de start van het renovatie, de gespecificeerde huurverhogingen dóór renovatie en de huurprijs ná renovatie vermeld. De nieuwe huurprijs is verschuldigd vanaf de eerste dag van de kalendermaand NA de maand waarin de werkzaamheden aan de woning zijn opgeleverd.

De huurder draagt zelf zorg voor het doorgeven van de nieuwe huurprijs aan de belastingdienst, voor de eventuele nieuwe huurtoeslag.

2.7 Oplevering

De woning wordt opgeleverd door de aannemer aan de huurder, als de werkzaamheden aan de woning klaar zijn. De huurder kan op het renovatiecontract aangeven of het gewenst is dat de

projectopzichter van Alwel dan meeloopt. Een woning mag bij oplevering maximaal vijf opleverpunten hebben. Zijn er meer opleverpunten? Dan mag de aannemer niet overgaan tot opleveren van de woning. Tijdens de oplevering stelt de aannemer in overleg met de bewoner en de projectopzichter de opleverpunten vast. Als de huurder het daar niet mee eens is, geeft hij/zij dat door aan Alwel.

Vervolgens bepaalt de projectopzichter van Alwel of het wel of geen opleverpunt is.

In het geval dat de aannemer niet kan opleveren, omdat er meer dan vijf opleverpunten zijn, ontvangt de huurder een extra vergoeding per dag volgens artikel 3.2.

In het geval dat er een opleverpunt is die de huurder ernstig aantast in het woongenot, kan de huurder dit melden bij de oplevering. Denk bijvoorbeeld aan: er is geen warm water aanwezig en hierdoorkan de keuken niet gebruikt worden. De projectopzichter van Alwel brengt dan een advies aan de

projectleider van Alwel. De projectleider beoordeelt of er sprake is van een ernstige aantasting van het

woongenot. Als dat het geval is, kan de aannemer de woning niet opleveren, ook al voldoet men aan het criterium van maximaal vijf opleverpunten.

Na oplevering is er een onderhoudstermijn van zes maanden. Als er binnen deze termijn gebreken zijn, moet de huurder dat melden bij de aannemer.

2.8 Model-en rustwoning

Alwel richt minimaal één woning in als model- en rustwoning. In deze woning is een

douchegelegenheid, keuken, woonkamer, toilet en (op verzoek) slaapruimte voor kinderen aanwezig.

De woning mag alleen overdag gebruikt worden. Bij een te grote vraag naar gebruik van de rustwoning worden er verdere afspraken gemaakt. De projectopzichter beoordeelt, in samenspraak met de

aannemer of de aanvraag rustwoning kan worden gehonoreerd.

2.9 Opslagcontainer

Indien nodig en gewenst kunnen huurders kosteloos gebruik maken van een opslagcontainer voor de inboedel. Het gaat om een onverwarmde container die vergelijkbaar is met een zeecontainer.

Voor het gebruik van de container wordt een overeenkomst opgesteld met de voorwaarden. Als de huurder langer dan toegestaan gebruik maakt van de container dient de huurder een vergoeding te betalen. Daarnaast is de huurder zelf verantwoordelijk voor de verzekering van de inboedel. De huurder kan daarvoor advies opvragen bij de eigen verzekeraar.

Alwel en de medewerker van de aannemer stellen tijdens het eerste gesprek samen met de huurder vast of er behoefte aan opslag is. Om de opslagcontainer te mogen gebruiken moeten er tijdens het onderhoud in minimaal twee vertrekken gelijktijdig werkzaamheden worden verricht.

2.10 Tijdelijke huisvesting in bijzondere situaties

Als (een) huurder(s) vanwege gezondheids- en/of zwaarwegende redenen, ter beoordeling van Alwel, tijdens de uitvoering niet in de woning verblijven, zal Alwel voor tijdelijke verblijf elders zorgen. Als het om gezondheidsredenen gaat, dient de huurder hiervoor een gezondheidsverklaring op te vragen bij een (huis)arts. Conform de hardheidsclausule (*) neemt Alwel een besluit.

Alle afspraken over tijdelijke huisvesting zullen in een aparte 'gebruiksovereenkomst tijdelijke huisvesting’ worden overeengekomen

GERELATEERDE DOCUMENTEN