• No results found

memoblad 2

de kosten van gevelmaatregelen voor het gering aantal nog te bouwen woningen. Daarnaast heeft het vervangen van het huidige wegdek een effect van slechts 1 dB en bedraagt de geluidbelasting nog altijd 57 dB. Het opnieuw vervangen kan ook worden aangemerkt als kapitaalvernietiging.

Ad 2:

In de huidige situatie bedraagt de maximum snelheid op de Langeweg 80 km/uur. Het effect van het verlagen van de snelheid naar 70 km/uur en 50 km/uur is onderzocht.

Indien de maximumsnelheid wordt terug gebracht naar 70 km/uur bedraagt de geluidbelasting nog maximaal 57 dB, een effect van slechts 1 dB op de geluidbelasting. Het is niet reëel om de maximum snelheid voor zo’n gering effect aan te passen, mede gelet op de verkeersfunctie van de weg.

Als gevolg van het verlagen van de maximumsnelheid naar 50 km/uur zal de geluidbelasting nog maximaal 52 dB bedragen, een effect van 6 dB. Deze forse reductie is gedeeltelijk het gevolg van het feit dat de aftrek art. 110g Wgh in die situatie 5 dB bedraagt in plaats van 2 dB bedraagt. Gelet op de functie van de weg is de verlaging van de maximum snelheid naar 50 km/uur nu geen reële optie. In de toekomst na realisatie van de noordelijke randweg (Noordrand) zal dit zeker een reële optie worden. In die situatie zal ook de etmaalintensiteit fors reduceren. Bij eerdere prognoses is er van uit gegaan dat de etmaalintensiteit op de Langeweg na realisatie van de Noordrand nog maximaal 5000 zal bedragen. Indien tegelijk met de realisatie van de noordrand, de maximum snelheid op de

Langeweg wordt terug gebracht naar 50 km/uur, bedraagt de geluidbelasting nog maximaal 48 dB en is het verlenen van een hogere waarde niet meer nodig. De realisatie van deze randweg is voorzien in 2017. In het uitgevoerde onderzoek is evenwel uitgegaan van een zogenaamd ‘worst case’ scenario, waarbij realisatie van de randweg niet is meegenomen in de zichtjaren tot 2022.

Ad. 3:

Ten aanzien van schermen is bepaald dat indien langs de Langeweg een scherm met een lengte van 150 meter en een hoogte van 4 meter wordt geplaatst, voldaan kan worden aan de ten hoogste toelaatbare geluidbelasting van 48 dB. Een dergelijk scherm is echter niet mogelijk binnen het

vigerende bestemmingsplan en past ook niet binnen de open landelijke structuur van het dorp. Verder is voor een scherm met een hoogte van 4 meter een bouwvergunning noodzakelijk. Dit in combinatie met het feit dat de kosten, zijnde circa € 180.000,--, niet opwegen tegen de kosten van

gevelmaatregelen aan een gering aantal nog te bouwen woningen, is voldoende motivatie om vast te stellen dat het plaatsen van een scherm geen reële optie is.

Conclusie wegverkeer

Gelet op het bovenstaande blijkt dat de maatregelen ter reductie van de geluidbelasting hoge kosten met zich meebrengen en in sommige gevallen een gering effect hebben. De kosten van het treffen van gevelmaatregelen ten einde in de woning een goed woon- en leefklimaat te garanderen, zijn beduidend lager. Zeker omdat het maatregelen aan een klein aantal nog te bouwen woningen betreft.

Hierbij kan nog worden opgemerkt dat bij dit type woningbouw (appartementen) het woon- en leefklimaat met name wordt bepaald door het binnen klimaat. Extra geluidwering draagt hieraan bij.

Daarnaast mag worden aangenomen dat de geluidbelasting na realisatie van de Noordrand fors lager zal worden. De realisatie van de Noordrand in 2017 zal het toch al goede woon- en leefklimaat in de woningen verder verbeteren.

Als gevolg van de bovenstaande motivatie kan gefundeerd worden overgegaan tot het verlenen van een hogere waarde wegverkeer van 58 dB voor het plan “De Westhoek” te Zevenbergen.

AGEL adviseurs

memoblad 3

railverkeer

De geluidbelasting als gevolg van railverkeer (spoortraject 630) bedraagt maximaal 58 dB. Hiermee wordt de voorkeursgrenswaarde van 55 dB met 3 dB overschreden.

Ten aanzien van het railverkeer zijn de volgende maatregelen onderzocht:

1. Plaatsen raildempers (bronmaatregel);

2. Plaatsen van een scherm (overdrachtsmaatregel).

Aangezien een combinatie van deze maatregelen noodzakelijk is om aan de voorkeursgrenswaarde te kunnen voldoen, zijn de kosten van de combinatie van deze maatregelen vastgesteld. Dit betreft circa

€ 450.000,--. Ook hiervoor geldt dat deze niet opwegen tegen de kosten van gevelmaatregelen aan een gering aantal woningen.

Als gevolg van de bovenstaande (financiële) motivatie kan gefundeerd worden overgegaan tot het verlenen van een hogere waarde railverkeer van 58 dB voor het plan “De Westhoek” te Zevenbergen.

industrielawaai

Voor de geluidbelasting als gevolg van industrielawaai (industrieterrein Schansdijk / De Koekoek) wordt een hogere waarde aangevraagd van 55 dB. Dit is 5 dB hoger dan de voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A).

Ten aanzien van industrielawaai worden geen maatregelen onderzocht. De gemeente stelt zich namelijk op het standpunt dat het treffen van dergelijke maatregelen zal leiden tot een verkleining van de zone rond het industrieterrein, hetgeen richting de bedrijven en hun toekomstige ontwikkelingen als zeer onwenselijk kan worden aangemerkt. Verder is de geluidbelasting als gevolg van het industrieterrein lager dan de geluidbelasting tengevolge van het weg- en railverkeer. De gevelmaatregelen die in verband met de geluidbelasting ten gevolge van het weg- en railverkeer getroffen moeten worden bieden de toekomstige bewoners voldoende bescherming voor het geluid afkomstig van het industrieterrein.

AGEL adviseurs

memoblad 2

rekening gehouden met dosis-effect relaties van verschillende bronsoorten (zie bijlage 1 van het Reken- en meetvoorschrift geluidhinder 2006).

In de voorliggende memo wordt aangetoond dat de realisatie van een geluidluwe gevel mogelijk is voor alle appartementen waarvoor een hoger waarde wordt aangevraagd die meer dan 3 dB hoger ligt dan de voorkeursgrenswaarde (eis art. 5.1). De invulling van art. 5.2 volgt uit de indeling van het appartement. Daarnaast zal worden getoetst aan art. 5.3.

Methode

Zoals reeds eerder gerapporteerd zullen de appartementen worden voorzien van een buitenruimte zijnde een inpandig balkon. Het balkon ligt buiten de thermische schil van het complex (eis Bouwbesluit ten aanzien van een buitenruimte).

Met behulp van het rekenprogramma BOA geluidwering Gevels van dirActivity-software BV (rekenmethode NPR 5272) is het geluidniveau op het balkon berekend.

Bij deze berekeningen zijn de volgende uitgangspunten gehanteerd:

- Gevelbelasting LVLCUM = 59,7 dB en LILCUM = 61,2 dB(A) (verantwoording zie bijlage 1 bij deze memo). Dit betreft de hoogste van de cumulatieve geluidbelasting van de betreffende bronsoorten en treed op ter plaatse van de 3e bouwlaag;

- Gemetselde borstwering h = 1,0 meter;

- Glazen scherm h = 1,5 meter;

- Opening h = 0,1 meter;

- Nagalmtijd op balkon T60 = 0,5 s.

Als gevolg van het glazen scherm blijft ook vrije toetreding van licht mogelijk, als gevolg van de opening blijft de vrije toetreding van verse lucht mogelijk (eis Bouwbesluit ten aanzien van een buitenruimte). Een nagalmtijd van 0,5 seconde is haalbaar indien het plafond absorberend wordt uitgevoerd (zie berekening bijlage 2).

Rekenresultaten

In bijlage 3 bij deze memo zijn de berekeningen opgenomen. Uit deze berekeningen blijkt dat het geluidniveau op het balkon voor de bronsoorten wegverkeer en industrielawaai 48 dB respectievelijk 50 dB(A) bedraagt. Hiermee wordt voldaan aan de art. 5.1 van het hogere waarde beleid van de gemeente Moerdijk.

Conclusie

Uit de aanvullende berekeningen blijkt dat alle appartementen waarop art. 5.1 van het beleid hogere waarde van de gemeente Moerdijk van toepassing is, kunnen beschikken over een geluidluwe gevel indien het balkon wordt voorzien van een gemetselde borstwering (h = 1 m) en een glazen wand (h = 1,5 m). Voor de indeling van de appartementen aan de noordzijde geldt als eis dat ten minste 1 slaapkamer gesitueerd moet zijn aan de zijde van de geluidluwe gevel (art. 5.2).

Uit de aanvullende berekeningen blijkt tevens dat het geluidniveau op de balkons (buitenruimte) voor de bronsoorten wegverkeer en industrielawaai maximaal 48 dB respectievelijk 50 dB(A) bedraagt.

Hiermee wordt voldaan aan art. 5.3 uit het hogere waarde beleid van de gemeente Moerdijk.

AGEL adviseurs

memoblad 3

BIJLAGE 1

Berekening cumulatieve geluidbelasting

AGEL

adviseurs

Memo aanvullende berekeningen geluid, geluidluwe gevel 20070434, bijlage 1

Gecumuleerde gevelbelasting, uitgaande van de waarden uit het Hogere waarde besluit

ID Omschrijving H wegverkeer railverkeer industrielawaai cumulatie

Lvl L*vl Lrl L*rl Lil L*il Lcum Lvlcum Lilcum

(excl aftrek) (incl aftrek)

01_A noordgevel 2 59,4 59,4 50,1 46,2 51,0 52,0 60,3 57,8 59,3

01_B noordgevel 5 60,6 60,6 50,4 46,5 53,0 54,0 61,6 59,1 60,6

01_C noordgevel 8 60,8 60,8 51,0 47,1 55,0 56,0 62,2 59,7 61,2

Voor de omrekening van Lcum naar Lvlcum is overeenkomstig de van toepassing zijnde rekenmethode de aftrek art. 110g Wgh in rekening gebracht.

Deze aftrek bedraagt 2 dB voor de Langeweg en 5 dB voor de overige wegen.

De voor deze omrekening gehanteerde aftrek is gebaseerd op de cumulatieve geluidbelasring wegverkeer incl. en excl. aftrek (zie rap. D04)

excl aftr incl aftr aftr.

01_A noordgevel 2 59,4 56,9 2,5

01_B noordgevel 5 60,6 58,1 2,5

01_C noordgevel 8 60,8 58,3 2,5

AGEL adviseurs

memoblad 4

BIJLAGE 2

Berekening nagalmtijd balkon