• No results found

In 2017 heeft Leergeld West-Friesland in de hieronder beschreven activiteiten, haar rol van signaleren, adviseren en beïnvloeden wederom actief opgepakt.

Actief is in het verslagjaar ingezet op het vergroten van onze naamsbekendheid in de regio en het vergroten van het bereik van Leergeld.

3.1 Bestuurlijke beleidsactiviteiten

Memo Verkenning bestedingen extra armoedegelden voor kinderen 2017

Medio januari 2017 is de genoemde memo, samen met een begeleidende brief, naar de wethouders en beleidsmedewerkers van de zeven West-Friese gemeenten gestuurd. Aanleiding was de

decembercirculaire 2016 van het Gemeentefonds waarin de gemeenten werden geïnformeerd over de toewijzing en verdeling van 85 miljoen extra geld voor de bestrijding van armoede onder kinderen. Het betreft extra middelen met de afspraak dat de gelden in natura bij kinderen terecht moet komen. In de memo doet Leergeld suggesties hoe meer kinderen kunnen worden bereikt en hoe de gemeenten samen met Leergeld de kinderen ook beter kunnen helpen. Daarop heeft Leergeld een forse investering gedaan door in gesprek te gaan met de beleidsmedewerkers en verantwoordelijke wethouders van de zeven West-Friese gemeenten. In dit gesprek zijn in aanvulling op dat wat

Leergeld de kinderen al biedt, gemeentelijke uitbreidingsmogelijkheden voor een optimaal Kind pakket aangereikt.

Oproep aan politieke partijen in kader van het schrijven van verkiezingsprogramma’s 2018

In onze oproep ”Kansen voor alle kinderen” vraagt Leergeld aandacht voor kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen en aan de 54 politieke partijen om zich in de voorbereidingen op de verkiezingsprogramma’s daarvoor sterk te willen maken. De oproep ging vergezeld van een aanbod om de oproep nader toe te lichten. Voor een aantal (regionale) politieke partijen of gezamenlijke commissievergadering van een gemeente, heeft Leergeld een presentatie gegeven.

Resultaten en acties op de enquête Klanttevredenheid

Leergeld West-Friesland wilde (op zoek naar verbetermogelijkheden) weten hoe cliënten de

dienstverlening ervaren. De respons op de uitgestuurde vragenlijst was in de maand december 2016, 20,8%. In 2017 zijn de uitkomsten in het kantooroverleg besproken en verbeteracties ingevoerd, waaronder het vergroten van de telefonische bereikbaarheid.

Memo Ouders met schulden

In dit document is door het bestuur in mei 2017 het formele beleid vastgesteld over de wijze waarop Leergeld West-Friesland oordeelt over gezinnen met schulden; wat de bijdrage van Leergeld kan zijn en wat dan de criteria zijn:

- Leergeld inkomensnorm blijft bepalend - Leergeld ondersteunt gezinnen met leefgeld.

Vergroten bereik van Leergeld: groep ondernemers

Een intern onderzoek van alle aanvragen in 2016 toonde aan dat Leergeld West-Friesland geen actieve ondernemers heeft geholpen. Omdat wij streven naar het vergroten van ons bereik en uit cijfers van het CBS blijkt dat 13% van de armoedegezinnen ondernemer is, is in 2017 contact gezocht met de afdeling Besluit Bijstand Zelfstandigen (BBZ) van WerkSaam. Zelfstandigen in (tijdelijke)

financiële problemen, kunnen in bepaalde gevallen een beroep doen op de BBZ. Deze afdeling ziet de meeste ondernemers met een financiële hulpvraag.

Gemaakte werkafspraak: de afdeling BBZ wijst die ondernemers met kinderen op de voorzieningen van Leergeld.

Memo Pleegzorgvergoeding t.b.v. beoordelen norminkomen

Uitgezocht is dat pleegzorgvergoeding geen inkomen is en ook geen invloed heeft op een eventuele uitkering of Kind Gebonden Budget. Het bestuur deelt de conclusie uit de notitie dat

pleegzorgverzorging een kostenvergoeding is en dat deze vergoeding door Leergeld bij de beoordeling van een aanvraag, niet tot het inkomen wordt gerekend.

Aanvraag SZW subsidie in kader project “Alle kinderen doen mee” bij Leergeld Nederland

Leergeld heeft op basis van haar aanvraag in september subsidie toegekend gekregen voor 2017 en 2018. De subsidie is specifiek bestemd voor het vergroten van het bereik en om kinderen nog beter te helpen. Daarop is een voorstel tot verruiming van ons eigen voorzieningenpakket gemaakt; van een aantal voorzieningen is het bedrag verhoogd dan wel de leeftijd verlaagd. Tevens is besloten om in schrijnende gezinssituaties, in overleg met de coördinator, maatwerk toe te passen tot een

inkomensnorm van 130%. Dit per ingang van 1 januari 2018.

Samenwerking met Stichting Jarige Job

In het eerste jaar van onze samenwerking en na overleg en met instemming van de ouder hebben 318 Leergeld kinderen een pakket ontvangen om hun verjaardag thuis en op school te kunnen vieren.

Leergeld stemt af met de Voedselbank om te voorkomen dat een pakket dubbel wordt verstuurd.

Leergeld ontvangt veel dankbare reacties van de ouders.

Verlenging (structurele) regeling MBO schoolkosten: schooljaar 2017-2018 (OCW)

Dit betreft de financiering van leermiddelen voor 16 - en 17 jarige MBO scholieren uit minima gezinnen. Leergeld verzorgt voor de scholen de inkomenstoets.

Het Clusius College in Hoorn en Grootebroek, heeft naar aanleiding van dit OCW budget twee regelingen opgesteld, ingaande het schooljaar 01-07-2017.

In de regelingen:

- Ouders / verzorgers van MBO studenten met financiële problemen: “Meedoen in het MBO”

- Ouders / verzorgers van VMBO leerlingen met financiële problemen: “Regeling meedoen VMBO”, staat informatie wie en wat in aanmerking komt voor kwijtschelding en hoe dat wordt bepaald.

Het ministerie van OCW heeft in 2017 onder alle MBO-instellingen en een aantal Leergeld stichtingen, waaronder Leergeld West-Friesland, gevraagd naar de ervaringen met deze “Regeling MBO

schoolkosten voor minimagezinnen”.

Comité van Aanbeveling (CVA)

In maart en november van 2017 heeft een bijeenkomst met het Algemeen Bestuur van Leergeld plaats gevonden. In deze bijeenkomsten vindt onder andere reflectie plaats op de bestuurlijke ontwikkelingen van het tot dan gevoerde beleid en kan advies worden gevraagd.

Leergeld Nederland

In de maand november is door LG Nederland een 1e landelijke bijeenkomst voor de coördinatoren van alle Leergeld stichtingen georganiseerd en zijn gemeenschappelijke thema’s geïnventariseerd.

De coördinator van Leergeld West-Friesland heeft zich aangesloten bij de projectwerkgroep

“Zichtbaarheidstraject” van LG Nederland.

Op verzoek van Leergeld Nederland is een presentatie gehouden bij de gemeente Zaandam en Haarlem waar plannen zijn voor de oprichting van een Leergeld stichting.

3.2 Kantoor

Uitbreiding aanwezigheid kantoor

Om de toestroom van het aantal aanvragen en de inkomenstoetsen voor het MBO-onderwijs te kunnen verwerken, is het kantoor nu vier dagen per week open.

Eind december 2017 staat het aantal vrijwilligers dat zich inzet voor de stichting, op 37.

3.3 Financiële zaken

Structurele sponsoring Rabobank

De Rabobank heeft aangegeven de stichting Leergeld een warm hart toe te dragen en structureel te willen steunen. Er is een sponsorovereenkomst voor drie jaar overeengekomen.

Om de naamsbekendheid van Leergeld West-Friesland te vergroten is een gezamenlijk interview opgenomen in het Rabo ledenmagazine “Dichtbij” met een heel groot bereik in de regio.

Vacature

Per november bestaat een vacature (voorzitter) in de commissie financiën. Ton Vergeer heeft afscheid genomen van Leergeld als bestuurslid en daarmee ook als commissielid. Ton heeft aan de

professionalisering van Leergeld veel bijgedragen en aan het nog beter op de kaart zetten van

Leergeld bij de gemeenten, organisaties en instellingen. Vooral in de relatie met de gemeenten is een goed fundament gelegd en de gemeenten nemen Leergeld serieus als partner op het armoedebeleid voor kinderen. Het bestuur gaat Ton met zijn tomeloze inzet voor Leergeld, zeer missen.

3.4 Public Relations en Sponsoring

10 jarig bestaan Leergeld West-Friesland

In september 2017 is Leergeld West-Friesland 10 jaar actief. Met het organiseren van een symposium

“Alle kinderen tellen mee” is hierbij stilgestaan met als doel om de naam, de noodzaak en het werk van Leergeld nog meer op de kaart te zetten. Hiervoor waren alle maatschappelijke, gemeentelijke en vrijwilligers organisaties uitgenodigd, die betrokken zijn of in contact komen met gezinnen waar kinderen de dupe dreigen te worden van geldgebrek in het gezin.

Leergeld was kosteloos te gast in het TABOR schoolgebouw op de locatie d’Ampte.

Docenten en leerlingen (Media en Techniek) maakten een video productie; de ontvangst, de catering en praktische organisatie was in handen van de leerlingen Facilitair. Het enthousiasme van de school was hartverwarmend.

De inhoudelijke organisatie was in handen van een jubileumwerkgroep. Het programma bestond uit sprekers, muziek, persoonlijke verhalen over de eigen ervaring met Leergeld en gekregen steun alsook de introductie van een nieuwe jonge ambassadeur voor Leergeld West-Friesland.

De aanwezigheid van staatssecretaris Klijnsma, een speciale nieuwsbrief, berichten op de website en in de lokale pers alsook een speciaal logo op alle correspondentie, markeerden het 10 jarig bestaan en zorgden voor veel publiciteit.

Vergroten naamsbekendheid van Leergeld en daarmee vergroten bereik van kinderen Enkele activiteiten uitgelicht:

○ Met de Kinderkledingbank in Hoorn en Stede Broec zijn persoonlijke contacten gelegd. Dit heeft geresulteerd dat bij de kassa’s een A4 met korte informatie over Leergeld is geplaatst en zijn ook onze folders afgegeven.

○ Een tekstvoorstel over het werk van Leergeld is verspreid:

- Voor op de websites van de gemeenten in de regio, waarin een verwijzing naar Stichting Leergeld.

- Naar de MBO-en VO-scholen voor plaatsing in de schoolgidsen.

- Voor het intranet, de interne nieuwsbrief en op het informatiescherm voor de cliënten in de ontvangsthal van WerkSaam Hoorn, uitvoerder van de Participatie Wet in de regio West-Friesland Oost.

○ Een verspreidingsplan voor de folders of een e-mail bericht en een ge-update externe

adressenbestand is gemaakt. Onder andere is een informatiebrief naar de huisartsenpraktijken gestuurd. In de genoemde brief is gevraagd om onze flyers in de wachtruimte neer te willen leggen en is de mogelijkheid van doorverwijzen naar Leergeld aangestipt .

○ Medewerking door Leergeld is verleend aan de kermisactie en kerstvakantie actie van de gemeente Hoorn.

○ De Kinderkledingbank Hoorn verzorgde voor 200 kinderen een uitstapje en de kinderen kregen een ‘goody bag’ mee waarin een pen met opdruk van Leergeld West-Friesland alsook een flyer.

○ De aanwezigheid van een delegatie van Leergeld op diverse sportevenementen en de presentaties voor de wijkteams en voor de commissie samenlevingszaken in de gemeente Medemblik.

10e Kerstgala

Als afsluiting van alle activiteiten rondom het 10 jarig bestaan is in december het tiende Kerst Gala georganiseerd. Dankzij veel sponsors was dit wederom mogelijk en in deze editie waren twaalf optredens van veel jonge mensen, die al eens eerder zich hadden gepresenteerd op een eerder Kerstgala. Optredens met zang, dans, pop, freerunning en jonge talenten van de Muziekschool Gerard Boedijn zorgden voor een mooi en afwisselend programma.

Het Kerstgala leverde voor Leergeld na aftrek van alle kosten, een mooi bedrag op.

Lustrum sponsor diner

In november werd het vijfde sponsordiner georganiseerd ten behoeve van kinderen in West-Friesland, die een steuntje in de rug verdienen.