• No results found

Acties om het lerarentekort te helpen oplossen

In document Woord vooraf (pagina 108-111)

het salaris, het uitstapplan 58+…;

De technische specificaties van EDISON staan er ter beschikking.

www.agodi.be speelt in op specifieke en actuele thema’s. Verder kan op eenvoudige wijze de dossierbehandelaar of verificateur van een school opgezocht worden. Ook de nieuwe rapporten van AgODi krijgen steevast een plaats op de website.

Acties om het lerarentekort te helpen oplossen

AgODi wil een actieve bijdrage leveren om het tekort aan leerkrachten te verminderen en de onderwijsarbeidsmarkt te optimaliseren. Daarvoor neemt het agentschap verschillende initiatieven.

Cel ‘Word leerkracht’

De Cel ‘Word Leerkracht’ biedt eerstelijnshulp aan kandidaat-leerkrachten. Dit callcenter beantwoordt telefonische en elektronische vragen over onderwijsbevoegdheid, bekwaamheidsbewijzen, nuttige ervaring, solliciteren in het onderwijs… Ook voor informatie over de samenstelling van het salaris, geldelijke anciënniteit en salarisschalen en voor een beperkte salarissimulatie kunnen geïnteresseerden bij de cel ‘Word Leerkracht’ terecht.

Infosessies aan laatstejaarsstudenten van de lerarenopleiding

De infosessies aan de laatstejaarsstudenten van de lerarenopleiding aan hogescholen en universiteiten hebben als doel de eerste indiensttreding van een personeelslid in het onderwijs vlot te laten verlopen. In de infosessie schetsen medewerkers van AgODi het onderwijslandschap en lichten zij de begrippen ‘onderwijsbevoegdheid’ en ‘bekwaamheidsbewijzen’ uitgebreid toe aan de hand van voorbeelden. Ook de praktische kant van de indiensttreding komt aan bod: sollicitatietips, contactgegevens, de nodige documenten bij een eerste indiensttreding…

De infosessies worden gegeven op vraag van de hogescholen en universiteiten en bereiken jaarlijks zo’n duizend studenten.

Leerkrachtendatabank

Om vraag en aanbod in het onderwijs vlot samen te brengen ging in juni 2005 de leerkrachtendatabank van start in een samenwerkingsverband tussen AgODi en de VDAB. De cel ‘Word Leerkracht’ speelt hierin een belangrijke rol omdat de cel diploma’s certificeert en de onderwijsbevoegdheid bepaalt van kandidaat- leerkrachten in de leerkrachtendatabank.

Interessant voor scholen én voor toekomstige leerkrachten op zoek naar een job.

Centraal informatiepunt…

Op de website www.agodi.be brengt AgODi alle informatie samen die leerkrachten nodig hebben bij de start van hun onderwijsloopbaan. Die informatie wordt ook op papier aangeboden in de publicatie Je Verdiende Loon en verdeeld op jobbeurzen, afstudeerevenementen,… Bij elke wijziging wordt de informatie bijgewerkt.

… voor Nederlandse leerkrachten

Speciaal voor Nederlandse leerkrachten werkte AgODi ook aan een rubriek op de website voor Nederlandse leerkrachten. Met een infopunt Grensarbeid wil AgODi de boventallige Nederlandse leerkrachten alle nuttige informatie m.b.t. grensarbeid en werken in het Vlaamse onderwijs op één centrale plaats aanbieden. Het beschikken over objectieve (en vergelijkbare) informatie verlaagt de drempel voor Nederlandse leerkrachten om (tijdelijk) een job in het Vlaamse onderwijs op te nemen. In 2012 werkte AgODi dan ook een volledige rubriek uit op haar website in samenwerking met de collega’s van het team Grensoverschrijdend Werken uit Maastricht.

Tot slot zorgde AgODi ook voor de nodige ondersteuning en informatie tijdens de verschillende overlegmomenten in Nederland en stelt het agentschap haar expertise ter beschikking voor het opstarten van grensoverschrijdende projecten.

Om de inzetbaarheid van Nederlandse leerkrachten te stimuleren is het bundelen en gericht verspreiden van informatie van groot belang. Daarom participeert AgODi ook aan diverse overlegmomenten en projectvergaderingen rond dit thema. In 2012 nam het agentschap deel aan het overleg met collega’s van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap uit Nederland, was er overleg met de provincie Zeeland en de scholengemeenschap Leertij.

Maandelijkse monitoring van de onderwijsarbeidsmarkt

Sinds de financieel-economische crisis werd de noodzaak duidelijk om de evolutie op de onderwijsarbeidsmarkt op de voet te volgen. Sindsdien publiceert AgODi een arbeidsmarktbarometer, die ook jaarlijks wordt gebundeld. De maandelijkse nieuwsbrieven over de onderwijsarbeidsmarkt worden sinds februari 2010 op de website van AgODi gepubliceerd (www.agodi.be). In 2012 veranderde de VDAB zijn bedrijfsregels. AgODi evalueerde de impact van deze invoering op de kwaliteit van de beschikbare cijfers en bezorgde feedback aan de VDAB.

Samenwerking met Antwerpen en Onderwijstalent

AgODi maakte ook in 2012 deel uit van het sectoraal netwerk dat zich buigt over een sector- en netoverstijgende aanpak om het lerarentekort in Antwerpen op te vangen.

Daarnaast maakt AgODi ook deel uit van verschillende deelwerkgroepen in Antwerpen, rond cijfers en recrutering, arbeidsvoorwaarden en uitstroom en opleiding en zijinstroom.

In 2012 publiceerde de stad Antwerpen met medewerking van AgODi de sectorfoto basisonderwijs: een lokale analyse van de arbeidsmarkt voor het kleuter- en lager onderwijs in Antwerpen. In deze analyse werd voor het eerst een lokale arbeidsmarktprognose opgesteld.

AgODi bood ondersteuning via het aanleveren van gegevens en methodiek. Het resultaat is een erg beleidsrelevant rapport voor de beleidsmakers op lokaal en Vlaams niveau.

Met Onderwijstalent – een lokaal samenwerkingsverband tussen de stad Antwerpen, de VDAB en AgODi – ondersteunen we niet alleen werkzoekenden in hun zoektocht naar een geschikte job maar ook de toekomstige leerkrachten en directies van scholen. AgODi stelde in 2012 personeel ter beschikking om de opstart van dit onderwijsloket voor te bereiden. Een single point of contact binnen het agentschap garandeert een continue dienstverlening op maat van de partners en klanten. AgODi is als partner aanwezig op relevante acties door Onderwijstalent opgezet. Medewerkers van het agentschap waren aanwezig op de informatiedagen voor werkzoekende leerkrachten in Turnhout, Herentals en Geel, de informatienamiddag voor werkzoekende kinderverzorgsters in de regio Antwerpen en de studie-informatiedagen in Antwerpen.

Ten slotte was AgODi in 2012 aanwezig op het afstudeerevenement in Antwerpen en op jobbeurzen zoals Talentum in Brussel.

In document Woord vooraf (pagina 108-111)