• No results found

Dankwoord

En toen was ik ‘ineens’ 4 jaar verder… in november 2010 begon ik aan dit leuke en leerzame project. Die eerste dag bij Tranzo kan ik me nog goed herinneren, vooral de vragen die me toen bezig hielden: hoe gaat dat ook alweer: een onderzoeksopzet schrijven en literatuur zoeken? Waar zal ik beginnen? Nu, vier jaar later, ligt het resultaat van dit project in boekvorm klaar. Dit proefschrift beschrijft het proces van dit project en ook het andere resultaat, namelijk twee op maat ontwikkelde interventies. Velen hielpen mee aan het ontstaan van dit proefschrift en de twee interventies en die wil ik graag bedanken!

Allereerst natuurlijk Henk en Hans als promotoren en Jolanda als co-promotor. Tijdens de overlegmomenten deed ik meestal een voorstel over hoe een bepaalde fase aan te pakken. Jullie vertrouwden mij hierin en hielden tegelijk ook de hoofdlijn en wetenschappelijke kwaliteit in de gaten. Ik heb deze overleggen als inspirerend ervaren en ook de ontspannen en gezellige sfeer waardeer(de) ik erg. Henk, als ik een vraag had, maakte je hier tijd voor, soms tussen meerdere afspraken door. Als ik een tijdje geen vraag had, kwam je zelf vragen hoe het met me ging. Hans, met jouw duidelijke visie op het doel van het onderzoek, van elke fase en elk artikel konden we goed de richting bepalen, waarmee ik aan de slag kon. Jolanda, we hebben samen heel wat uren in jouw kamer doorgebracht, om de zes studies van het literatuur review uit te pluizen, over de opzet en inhoud van de artikelen, de dataverzameling en interventieontwikkeling. Ook als ik tussendoor iets wilde overleggen, zocht je altijd naar een mogelijkheid in je agenda. Je kwam zelfs een keer in de stromende regen op je vrije dag naar Tranzo voor een overleg. In het schrijfproces van de artikelen brachten jullie een goede mengeling van kwaliteiten: Henk, je hebt goed zicht op de hoofdlijnen en de kapstok van een artikel wat mij hielp om de focus vast te houden tijdens het schrijven en aanpassen. Hans, veel van jouw reacties waren gericht op aanscherping van de tekst en op betere Engelse formuleringen (waarvan ik vaak dacht: o ja, zo leest dat inderdaad beter). Jolanda, jij las de artikelen op detail-niveau en vroeg je regelmatig af wat ik bedoelde en of dat wel klopte, wat ook zorgde voor een verbeterslag. Ik ben jullie heel dankbaar dat jullie in mijn planning (en fases -), met die vele versies en deadlines, vooral op het laatst, mee wilden gaan en dat jullie het mee mogelijk maakten dat ik het manuscript voor mijn zomervakantie in kon leveren.

Marja, je was gedurende het hele project betrokken, eerst vanuit de GGD-praktijk en daarna verbonden aan het Trimbos. Bedankt voor jouw kritische blik en je praktische oplossingen, zowel in de dataverzameling als in het schrijven van de artikelen. Ik ben blij dat jij op 17 december achter me staat!

Bij meerdere scholen voor Voortgezet Onderwijs (vanwege de anonimiteit van de onderzoeksresultaten niet nader bij naam te noemen) heb ik focusgroepen met leerlingen gehouden. Deze scholen wil ik bedanken voor de mogelijkheid om leerlingen in groepsverband te interviewen. Om leerlingen te kunnen interviewen, was het eerst nodig dat leerlingen uit meerdere klassen een vragenlijst invulden om het segment van de jongeren te kunnen bepalen en om zodoende de socialen en nuchteren te kunnen selecteren. Alle vijf scholen waren hulpvaardig hiermee en ook met het motiveren van een aantal leerlingen om mee te doen met de focusgroepen.

Ook wil ik alle experts bedanken die tijdens een van de expertmeetings meedachten en die bijgedragen hebben aan de keuzes die in het onderzoek zijn gemaakt, bijvoorbeeld voor de onderbouwing om interventies te ontwikkelen op basis van inzichten in de socialen en nuchteren en om de bestaande PAS-interventie aan te passen.

Tijdens de interventieontwikkeling dacht een aantal experts met me mee. Julie, onze eerste kennismaking was in de training sociale marketing die jij gaf. Ik vond het fijn dat ik met jou kon sparren over gedragsdoelen voor de twee segmenten en dat jij meedacht in de vertaling van de inzichten in de segmenten naar de interventies. Ralf, jij liet een grote interesse zien in mijn onderzoek en in het thema alcoholpreventie voor jongeren. Je wilde graag groepsinterviews doen met sociale en nuchteren jongeren zodat je zelf kon horen wat jongeren hierover vertelden en om feeling met hun denkwereld te krijgen. Met de indrukken uit deze groepsinterviews bedacht je ideeën voor interventies. Dat je dit deels deed uit maatschappelijke betrokkenheid maakt je wat mij betreft een mooi mens. Yvon, jij hebt veel ervaring in het geven van voorlichting over alcohol op scholen aan jongeren en ouders. Jouw praktijkervaringen leverde waardevolle informatie voor de interventieontwikkeling. Frank de Rooij, bedankt voor je betrokkenheid bij en enthousiasme over de interventie-ideeën. Huub maakte de eerste opzet voor de Cool Choice. Marieke, bedankt voor het fine tunen van de Cool Choice interventie en training.

Bij de GGD waren veel collega’s geïnteresseerd in hoe het met mij ging en met het onderzoek. Veel van jullie leefden mee wat ik erg fijn vond. Een aantal collega’s wil ik in het bijzonder bedanken. Vanuit het regionale alcoholproject Linda, Esther H en Noortje in het begin van mijn project en Judith, Yvonne en Yvon later in mijn project. Eefje, Emmi en Esther P, voor de gezellige samenwerking en voor jullie regelmatige interesse. Theo, voor het regelmatig inhoudelijk sparren en ook voor de herkenning van hoe het is om te werken aan een promotietraject. Ik ben blij dat jij achter me staat op 17 december! Ook een speciaal bedankje aan Elly en Walter voor het meerdere malen klaarzetten van de segmentatievragenlijst in NetQ en het binnenhalen van de gegevens. Atie, dank voor het doen van gestructureerde zoekopdrachten in oa PubMed. Marijke B, Marijke W en Patricia, bedankt voor het versturen van de brieven over de groepsinterviews naar de ouders en leerlingen en voor het in huisstijl zetten van de interventiehandleidingen.

Ook bij Tranzo ervoer ik veel betrokkenheid van collega’s. Ik zal jullie en Tranzo als werkplek missen. Leonieke en Charlotte, ik vond het fijn om met jullie te sparren over de laatste fase van het promoveren: welke formulieren moeten wanneer ingeleverd zijn, hoe schrijf je een discussie, hoe komt het kaft eruit te zien, bij welke drukker, waar de borrel enzovoorts? Leonieke, ook bedankt voor het meelezen van sommige artikelen. Rosalie als oud-Tranzoër; jij deed ook onderzoek naar alcohol en jongeren en jij gaf me allerlei tips. Ook heb je meegeholpen bij de eerste focusgroepen. Dank je wel voor je gezelligheid en betrokkenheid. Marjan, bedankt voor de regeldingen die je voor me deed, bijvoorbeeld het pielen met dia’s zodat er Engelse tekst over Nederlandse tekst kwam te staan. En (oud)kamergenootjes Sandra, Paulien, Inge, Will, Marie-José, Maaike en Marieke, bedankt voor de gezelligheid, het kunnen sparren en soms even stoom afblazen.

Ook bedank ik mijn lieve vriendinnen voor jullie interesse en betrokkenheid. Jullie hoorden mijn verhalen aan en dachten met me mee. Ik ben blij met jullie als vriendin!

Ingrid en Pieter, bedankt dat jullie zo enthousiast waren over de mogelijkheid om te kunnen promoveren. Mede door jullie enthousiasme ben ik er serieus over na gaan denken.

Pama, dank jullie wel voor alle mogelijkheden die jullie me gaven, bijvoorbeeld het studeren in Maastricht, wat het promoveren op dit thema mogelijk heeft gemaakt. Jullie waren erg geïnteresseerd in de stand van zaken van de artikelen en de (aanpassing van de) interventies, hoe het promoveren in zijn werk gaat en wat daarvoor nodig is. Dank je wel dat jullie zo betrokken zijn bij mij en ons. Lieve zussen, jullie ook dank je wel voor jullie betrokkenheid en gezelligheid. Jullie spraken meerdere malen jullie bewondering uit over wat ik doe en over mijn doorzettingsvermogen en discipline. Terwijl ik dan denk: ik doe ook maar gewoon mijn werk… Annemarie, speciaal voor jou dank je wel voor je Engelse vertalingen via de app -. Op naar de volgende zussendate!

Lieve Martijn, jij was ook meteen enthousiast over de mogelijkheid om te promoveren. Je gaf zelfs aan dat jij het wel zou doen als ik het niet ging doen -. Dank je wel voor het bij me zijn, je relativering en je knuffels. Ik ben blij dat we nu allebei klaar zijn met studeren, eindelijk wat meer rust (in ons hoofd) en meer tijd voor andere leuke dingen. Ik ben erg blij met jou!

En dan tot slot onze lieve Hannah en Isis. Jullie gezellige kletspraatjes, knuffels en jullie vraag om een spelletje te doen of (voor) te lezen zorgde ervoor dat ik uit mijn hoofd moest komen. Daardoor kon ik me lekker met jullie ontspannen. Ik ben trots op en blij met jullie!

About the author

GERELATEERDE DOCUMENTEN