• No results found

AcKNoWledgeMeNts / dANKWoord

Mijn promotietraject is een leerzaam avontuur geweest waar ik met veel plezier op terugkijk. Ik wil iedereen die direct en indirect heeft bijgedragen aan de totstandko- ming van dit proefschrift hartelijk bedanken. Er zijn een aantal mensen die ik graag in het bijzonder wil bedanken.

Allereerst wil ik mijn grootste dank betuigen aan mijn co-promotor dr. Neggers. Beste Sebastian, dank voor je begeleiding, inspiratie en het vertrouwen dat je in mij hebt gesteld! Je hebt mij veel vrijheid gegeven om zelf invulling te geven aan mijn onderzoek. Ondanks alle obstakels ben je altijd optimistisch gebleven met je ‘alles komt goed’ mentaliteit. Dank voor je laagdrempelige karakter, benaderbaarheid en pragmatische aanpak. Jij hebt overal wel een praktische oplossing voor. Ik hoop dat we in de toekomst onze samenwerking zullen voortzetten.

Mijn promotor professor van der Lelij. Beste Aart Jan, hartelijk dank voor de kans dat ik op jouw afdeling onderzoek heb mogen doen! Hoewel je doorgaans meer op afstand betrokken was bij mijn onderzoek, waren de lijnen altijd kort om zaken te doen. Ik waardeer je snelle reacties op mijn manuscripten en je positieve feedback.

Ik wil graag de leden van mijn promotiecommissie, prof. dr. Hofland, prof. dr. Jørgensen, prof. dr. Beckers, prof. dr. van Gelder, prof. dr. Valk en dr. Janssen bedanken voor de bereidheid zitting te nemen in de promotiecommissie en voor het inhoudelijk beoordelen van mijn proefschrift.

Beste prof. dr. Hofland, beste Leo, dank voor je rol als secretaris en je begeleiding bij het somatostatine receptor stuk. Ik heb veel geleerd van jouw basale neuroendo- crinologische kennis en jouw interpretatie van de somatostatine receptor kleuringen. Dank voor de prettige samenwerking.

Dear professor Jørgensen, Dear Jens Otto, thank you very much for coming all the way from Aarhus (Denmark) for the defense of my dissertation. It is a privilege to work with you as an acromegaly expert in the field. I very much appreciate your generosity in sharing information and your constructive feedback. In this line I would also like to thank professor Frystyk from Odense (Denmark) for his assistance in the measurement of biomarkers for acromegaly.

I would also like to express my gratitude to prof. dr. Beckers from Liège, thank you for taking place in my dissertation committee. Dear prof. dr. Daly, dear Adrian thank you for your continued collaboration in the field genetics.

Beste dr. Janssen, beste Joop, ik heb je leren kennen als een gedreven kritische we- tenschapper. Ik kon je altijd raadplegen om advies waarbij je uitgebreid de tijd voor me nam. Hoewel je ideeën soms onconventioneel waren en bij mij meer vragen dan antwoorden opriepen heeft jouw kritische blik mij vaak aan het denken heeft gezet. Dear professor Kopchick, dear John, you truly are a giant in the field of growth hor- mone. Although I have attended your famous lecture on the discovery of pegvisomant several times, it still remains a fascinating story. Your enthousiasm is really inspiring and the contact with the members of your lab during the endo retreat was very valuable.

Beste prof. de Herder, beste Wouter, dank voor je zitting in de data safety monitoring board van de PAPE studie. Naast je deskundigheid, waardeer ik je eerlijkheid en je buitengewone gevoel voor humor. Beste dr. Feelders, beste Richard, dank voor je ondersteuning op momenten dat Sebastian even niet bereikbaar was.

Ik ben erkentelijk voor de bijdrage van de neurochirurgen van de Hypofyse Centrum Rotterdam; dr. Dallenga, dr. Delwel, dr. van den Berge en dr. Haitsma wil ik allen graag bedanken voor het uitvoeren van de transsfenoïdale adenectomieën waarbij hypofyseweefsel is verzameld voor de histologische somatostatine receptorkleuringen. Special thanks to Federico Gatto. Federico, thank you for your invaluable contribution to chapter 5 and your ingenious suggestions which really improved the manuscript. Your early studies on somatostatin receptor expression in acromegaly were the basis on which I could build upon. Grazie amico!

Beste kamergenoten en collega onderzoekers, wat heb ik genoten van jullie verhalen, humor, statistische kennis en wilde roddels. Mark en Wouter dank voor de prettige samenwerking en de gezelligheid in het ‘kippenhok’ op de oude zusterflat. Mark, we zijn tegelijkertijd begonnen en hebben veel meegemaakt en gedeeld. Dank voor de gezellige tijd. Jammer dat we in al die jaren nog geen congres samen hebben bezocht. Wouter, mijn paranimf, dank voor de gezelligheid, slechte humor en de eindeloze discussies over wereldpolitiek waar we niet altijd over uitkwamen. Hoewel je inmiddels naar Twente bent vertrokken moeten we onze discussies zeker weer hervatten. Sanne, mijn voorgangster, dank voor jouw ondersteuning in het begin en de

A

basis die hebt gelegd waarop ik mocht voortborduren. Verder wil ik de ‘NETte’ dames Roxanne en Kimberly bedanken voor de gezelligheid op onze kamer. Mesut jij ook dank voor de inhoudelijke discussies op onderzoeksgebied en onze avonturen in Florida! Graag wil ik Patric, Jenny, Axel, Aldo, Hans, Martin, Cobie, Anke, Piet, Guido, Bas, Margreet en Keng van het metabole lab bedanken voor de leerzame en gezellige tijd tijdens de laboratoriumbesprekingen op maandagochtend. Ik heb veel geleerd van jullie feedback tijdens de presentatie van mijn data, maar minstens zo belangrijk is dat ik meer inzicht heb gekregen in het boeiende basaal metabool onderzoek dat jullie verrichten. Dear Patric, you are a true English gentleman, always ready to help in your own style. I very much appreciated your assistance in the ghrelin studies. Verder wil ik prof. Folkert van Kemenade en Esther Korpershoek van de afdeling pathologie bedanken voor de fijne samenwerking op het gebied van genetische aspecten van acromegalie. Hans Stoop, ik ben je dankbaar voor de vele histologische kleuringen die je voor mij hebt gedaan en blokjes die je voor mij hebt opgevraagd. Thierry van den Bosch, dank voor je mooie immunofluorescentiekleuringen. Beste Michail Doukas, als leverpatholoog was je begeleiding bij het laatste hoofdstuk van dit proefschrift onmisbaar.

Bram van der Eerden, dank voor de leerzame tijd op het botlab. Hoewel mijn groei- hormoon experimenten niet hebben geleid tot een publicatie kijk ik positief terug op die periode.

Beste Trudie, Yvette, Eveline, Marieke, Kader, Nicole, Esther, Nancy en de andere dames, dank voor jullie ondersteuning op de polikliniek interne geneeskunde. Trudie, jij bent van onschatbare waarde geweest door je flexibiliteit en behulpzaamheid bij het inplannen van de vele studiebezoeken op de acromegalie polikliniek. Sjaan, jou wil ook graag bedanken voor je vele inspanningen met de logistieke zaken voor de studies en de ontelbare aantal bloedafnames. Tevens dank aan Irma, Saskia, Belinda en de andere verpleegkundigen van 5-midden. Karin en Anneke hartelijk bedankt voor jullie secretariële ondersteuning en vooral jullie vrolijke aanwezigheid.

Alle patiënten die hebben meegedaan aan de studies beschreven in dit proefschrift wil ik graag van harte bedanken. Zonder patiënten die meewerken aan wetenschap- pelijk onderzoek is wetenschappelijke vooruitgang in de gezondheidszorg onmogelijk. Collega’s van het Franciscus Gasthuis, dank jullie allen voor jullie steun en leerzame periode in de kliniek.

Natuurlijk ben ik veel dank verschuldigd aan mijn familie. Lieve papa en mama, zonder de offers die jullie hebben gebracht was ik nooit gekomen waar ik nu ben. Bedankt voor jullie onvoorwaardelijke steun, vertrouwen en liefde. Jullie hebben mij altijd gestimuleerd het maximale uit mij zelf te halen. Selma en Ameer dank voor jullie vriendschap! Ameer, ik ben trots dat ik een vertrouwd gezicht als jij bij mijn zijde heb als paranimf.

Tot slot, Lieve Sara, jij bent mijn rots in de branding. We zijn tegelijkertijd begonnen met promoveren, jij in de organische chemie en ik in de geneeskunde. Zonder jouw steun en geduld was dit proefschrift er niet van gekomen. Dank voor je luisterend oor en constructief meedenken. Ik kijk uit naar onze toekomst samen. Dank voor alles, ik houd van je!

GERELATEERDE DOCUMENTEN