• No results found

Achtergronden

In document Roosendaal Raadsmededeling (pagina 12-16)

Gemeentelijk beleid

Roosendaal committeert zich aan de landelijke norm als doelstelling voor de afvalinzameling: 75%

afvalscheiding en maximaal 100 kg restafval per inwoner per jaar in 2020.

De gemeente vindt een financiële prikkel een goed instrument om inwoners aan te sporen om beter te scheiden en heft afvalstoffenheffing volgens het systeem van diftar. Daarbij wordt een huishouden aangeslagen voor een vast tarief voor de afvalstoffenheffing, terwijl een variabele aanslag bestaat uit het in rekening brengen van een bedrag per inworp in de ondergrondse container of voor het laten legen van de minicontainer.

Afvalstoffenheffing

De afvalstoffenheffing voor huishoudens bestaat uit een vast en een variabel deel. Het vaste deel wordt aan elk huishouden belast. Het variabele deel wordt gevormd door een bijdrage voor de hoeveelheid restafval dat aangeboden wordt aan de inzameldienst. De tarieven die in 2020 worden gehanteerd zijn:

 Vastrecht per bemeterde perceel : € 205,-

 240-ltr. restafvalcontainer, per lediging : € 6,60

 140 ltr. restafvalcontainer, per lediging : € 3,85

 Ondergrondse restafvalcontainer, per inworp 60 ltr. trommel : € 1,10

 Ondergrondse restafvalcontainer, per inworp 30 ltr. trommel : € 0,55

 Extra container : € 40,-

Halvering inzamelfrequentie minicontainers restafval

In het voorjaar van 2020 is nieuw afvalbeleid van kracht geworden. De frequentie van de inzameling van de grijze minicontainer is gehalveerd naar eens per vier weken. Doordat inwoners langer restafval moeten opsparen in hun container ontstaat een extra prikkel om meer grondstoffen uit het restafval te houden. Doordat elke lediging of storting geld kost, ontstaat een extra prikkel om zo veel mogelijk PBD uit het restafval te scheiden. Inwoners die gebruik maken van de ondergrondse container hebben enkel de financiële stimulans om minder restafval aan te bieden.

Huidige inzamellogistiek

Saver NV zamelt alle huishoudelijke afvalstoffen in die vrijkomen in de gemeente Roosendaal. Dit is met een dienstverleningsovereenkomst geregeld. De kosten die Saver hiervoor maakt worden aan Roosendaal in rekening gebracht. Veranderingen in de dienstverlening, zoals meer of minder inzet op een taak of dienst, hebben invloed op de exploitatie van Saver NV en daarmee ook op de vergoeding die Roosendaal aan Saver betaalt.

Veranderingen in de dienstverlening bij andere deelnemende gemeenten kunnen ook leiden tot veranderingen in de vergoeding die Roosendaal aan Saver betaalt. Kleinere gezamenlijke volumes geven een minder goede onderhandelingspositie en meer diversiteit bij de inzet van mensen en middelen in het verzorgingsgebied van Saver kan leiden tot lagere voordelen uit synergie.

Hieronder beperkt de rapportage zich tot de inzameling van restafval en PBD.

Roosendaal – bronscheiden vs. nascheiden – januari 2021 – definitief Pagina 11 van 30

Restafval

Ongeveer 21% van de huishoudens woont in de gestapelde bouw. De andere 79% heeft een tuin.

Bij woningen met een tuin wordt het restafval ingezameld met minicontainers. Roosendaal hanteert een inzamelfrequentie van 1 x 4 weken. Voor gestapelde woningen zijn in Roosendaal anno 2020 ongeveer 207 ondergrondse containers voor restafval beschikbaar die gemiddeld twee keer per week worden geleegd. Deze ondergrondse containers zijn van het type Translift die alleen met een specifiek voertuig kunnen worden geleegd.

PBD

In Roosendaal wordt PBD aan huis ingezameld met behulp van zakken. Deze frequentie ligt op 1 x per 2 weken. Daarnaast zijn er PBD-verzamelcontainers beschikbaar die naar behoefte worden geleegd.

Er staan ongeveer 33 bovengrondse verzamelcontainers en 11 ondergrondse containers voor PBD.

Ook op de milieustraat kan PBD worden achtergelaten. De containers voor PBD zijn onderlossende containers die met een kraanauto worden geleegd.

De boekwaarde van ondergrondse PBD-perscontainers in 2020 is € 37.500,-.

Van de overige PBD-containers resteert een kleine boekwaarde van € 1.950,-.

Gratis zakken

Roosendaal verstrekt gratis zakken aan alle inwoners, ongeacht of het huishoudens in de gestapelde bouw betreft of huishoudens met een tuin. De kosten voor het gratis verstrekken bedragen voor Roosendaal € 54.201,- per jaar.

Overeenkomsten voor restafval en voor PBD Nedvang (Afvalfonds)

Voortkomend uit de afspraken die de landelijke overheid met de producenten heeft gemaakt in het kader van producentenverantwoordelijkheid betaalt het Afvalfonds in opdracht van Stichting Nedvang de inzameling en sortering van verpakkingsmateriaal.

Bronscheiding

Roosendaal krijgt met ingang van 1 januari 2021 een inzamelvergoeding van € 245,- voor elke (via bronscheiding) ingezamelde ton PBD. Deze vergoeding is bedoeld ter dekking van de kosten die de gemeente maakt voor de inzameling tot aan de sorteerinstallatie van Suez in de Rotterdamse Waalhaven. Suez maakt zelf contractafspraken met Nedvang (Afvalfonds) over de sortering van de brongescheiden kunststoffen en de verdere afzet daarvan.

Nascheiding

In een situatie waarbij Roosendaal zou nascheiden geeft Nedvang aan de gemeente met ingang van 1 januari 2021 een transportvergoeding van € 8,90 per ingezamelde ton (PBD-houdend) fijn restafval.

Een combinatie van bronscheiding en nascheiding levert geen dubbele vergoeding op. Er wordt slechts een van de twee varianten vergoed.

Roosendaal – bronscheiden vs. nascheiden – januari 2021 – definitief Pagina 12 van 30

Verwerkingsovereenkomst voor restafval

Roosendaal neemt voor de verwerking van het restafval samen met de drie andere aandeelhoudende gemeenten deel in het contract dat Saver NV heeft met Suez (locatie Roosendaal).

Het restafval wordt hier direct naar toe gebracht.

Het contract tussen Saver en Suez is tot stand gekomen door middel van een openbare aanbesteding die voor en namens de vier deelnemende gemeenten. Het contract ziet toe op de verbranding van het restafval voor deze vier gemeenten. Het contract is onlangs verlengd en loopt door tot en met 31 januari 2025. Daarna kan nog een keer worden verlengd met een periode van drie jaar, waarmee de uiterlijke afloopdatum van het contract 31 januari 2028 is.

In het contract met Suez is niet expliciet opgenomen hoeveel restafval door Saver op jaarbasis wordt aangeboden. Hiermee wordt Saver niet gebonden aan een aanleververplichting. Dit is gunstig als de samenstelling van het restafval verandert als gevolg van verbeterde afvalscheiding en daarmee de hoeveelheid aangeboden restafval minder wordt. Het gegeven dat er geen aanleververplichting is, geeft in beginsel ruimte voor het (deels) tussentijds uittreden van een gemeente uit de overeenkomst.

In de overeenkomst is wel expliciet benoemd dat bewerkingsstappen niet mogen worden uitgevoerd.

Het machinaal uitsorteren van PBD of andere grondstoffen uit het restafval alvorens het aan Suez wordt aangeboden is dus niet toegestaan.

De locatie van Suez in Roosendaal heeft niet de mogelijkheid tot het nascheiden van PBD uit het restafval. Zover bekend ontwikkelt Suez hiervoor ook geen plannen. Op dit moment zijn er in Nederland twee private partijen die kunnen nascheiden. Dit zijn Attero in Wijster, Groningen en de AVR in Rotterdam. Verder zijn er drie publieke partijen die nascheiding kunnen bieden: AEB in Amsterdam, HVC in Alkmaar en Omrin in Oudehaske.

Verwerkingstarief voor restafval

Het verwerkingstarief van Suez is €49,40 per ton (huidig prijspeil) waarop een verplichte verbrandingsbelasting wordt geheven ten bedrage van € 32,62 per ton. Het verwerkingstarief is gunstig geprijsd. Signalen wijzen erop dat in de huidige markt het verwerkingstarief € 40,- tot € 60,- per ton hoger ligt (exclusief de verbrandingsbelasting). In ogenschouw moet worden genomen dat deze markt sterk kan fluctueren en dat het lastig is om voorspellingen te doen. De aanstaande Brexit kan bijvoorbeeld een effect hebben op de hoeveelheid geïmporteerd brandbaar afval uit Engeland.

Minder import kan leiden tot meer verbrandingscapaciteit voor de eigen markt en daardoor leiden tot lagere tarieven.

Overslag van PBD bij Saver

Hoewel het soortelijk gewicht van zuivere kunststoffen rond de 1000 kg/m3 zit is het soortelijk gewicht van ingezameld verpakkingsafval een stuk lager. Dit komt omdat er veel lucht zit ingesloten tussen de verpakkingen. De kraakperswagen comprimeert verpakkingsafval maar kan het niet sterker verdichten dan tot ca 130 kg/m3.

Met als doel het aantal transporten naar Suez in de Waalhaven van Rotterdam te minimaliseren wordt alle PBD van de deelnemende gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom, Halderberge en

Roosendaal – bronscheiden vs. nascheiden – januari 2021 – definitief Pagina 13 van 30

Woensdrecht overgeslagen in de grote overslaghal op het vestigingsadres van Saver NV aan de Stepvelden 8 te Roosendaal. Dit totaal is Het PBD wordt hier met een krachtige wormpers tot balen gecomprimeerd en verladen in combi-vrachtwagens. Per rit wordt 20 ton PBD van de Stepvelden 8 naar de Waalhaven afgevoerd.

Als dienst aan de gemeenten in de regio wordt ook het PBD van Etten Leur, Moerdijk, Rucphen, Zundert en Steenbergen en overgeslagen en getransporteerd naar Suez Rotterdam. Door een sluitende massabalans worden de gewichten per gemeente gegarandeerd.

Saver ontvangt van Midwaste hiervoor een overslagvergoeding. Deze vergoeding biedt dekking op de vaste kosten van Saver. Deze kosten zijn kapitaalslasten op de investering in de pers en een dekking op de overslaghal.

Roosendaal – bronscheiden vs. nascheiden – januari 2021 – definitief Pagina 14 van 30

In document Roosendaal Raadsmededeling (pagina 12-16)