• No results found

THE ACCOMPANYING EMAIL AND QUESTIONNAIRE The accompanying e-mail

Hallo collega’s,

Graag wil ik jullie vragen mijn enquête in te vullen voor mijn afstudeerscriptie. Ik studeer aan de RijksUniversiteit Groningen en volg de opleiding Bedrijfskunde met de specialisatie Changemanagement. Mijn onderzoek gaat over de workshops en activiteiten die georganiseerd worden tijdens de Luisteren Leren Doen weken. Zoals wellicht bekend, heeft vorige week de MVO

Leren Week plaats gevonden in Leeuwarden en Den Haag (zie bijlage voor het overzicht van de

workshops en activiteiten die hebben plaats gevonden tijdens de Luisteren Leren Doen weken in Leeuwarden in de afgelopen 2 jaar).

Er kunnen zich twee situaties voor doen; in de afgelopen 2 jaar heb je deelgenomen aan één of meerdere workshop(s) of je hebt niet deelgenomen aan één workshop.

1. Je hebt wel deelgenomen aan één of meerdere workshop(s): graag wil ik je verzoeken om de enquête op zo’n manier in te vullen dat je één workshop (meest recente!) van de

Luisteren Leren Doen weken voor ogen hebt; ook al heb je deelgenomen aan meerdere

workshops. Wat waren je verwachtingen van die specifieke workshop?

2. Je hebt nog nooit deelgenomen aan een workshop: je hebt nog niet eerder deelgenomen aan een workshop maar je hebt er vast een beeld bij. Graag wil ik je verzoeken om je verwachtingen uit te spreken van wat je denkt van een workshop. Wat verwacht je van de workshops die gegeven worden tijdens de Luisteren Leren Doen weken? Denk je dat je er wat aan hebt of juist helemaal niet?

Onderaan elke vraag kun je jouw voortgang in de enquête bijhouden en in totaal kun je 64 vragen verwachten. Het invullen van de enquête duurt 5 à 10 minuten.

De enquête is volledig anoniem en jouw antwoorden zullen daarbij niet traceerbaar zijn in het onderzoek.

Link naar de online enquête:

Alvast heel veel dank voor het invullen. Je helpt er mij ontzettend mee! Sabine Visser

Questionnaire:

THE TRANSFER-QUALITY OF TRAINING

Steun van collega’s.

1. Ik verwacht dat ik veel met mijn collega’s zal praten over de ervaringen die ik in de workshop heb opgedaan, als gevolg van mijn deelname aan de workshop.

2. Ik verwacht dat ik veel met mijn collega’s zal praten over de problemen met betrekking tot het gebruik van de nieuwe vaardigheden en kennis, als gevolg van mijn deelname aan de workshop.

3. Ik verwacht dat mijn collega’s mij zullen gaan aanmoedigen om de nieuwe vaardigheden en kennis te gebruiken, als gevolg van mijn deelname aan de workshop.

4. Ik verwacht dat mijn collega’s het opmerken wanneer ik mijn nieuwe vaardigheden gebruik tijdens mijn werk, als gevolg van mijn deelname aan de workshop.

5. Ik verwacht dat ik veel met mijn collega’s zal praten over de toegevoegde waarde van de workshop, als gevolg van mijn deelname aan de workshop.

6. Ik verwacht dat mijn collega’s het effect gaan zien wanneer ik mijn nieuwe vaardigheden gebruik tijdens mijn werk, als gevolg van mijn deelname aan de workshop.

Steun van leidinggevende.

7. Ik verwacht dat ik veel met mijn manager zal gaan praten over de ervaringen die ik in de workshop heb opgedaan, als gevolg van mijn deelname aan de workshop.

8. Ik verwacht dat ik veel met mijn manager zal gaan praten over de problemen met betrekking tot het gebruik van de nieuwe vaardigheden en kennis, als gevolg van mijn deelname aan de workshop.

9. Ik verwacht dat mijn manager mij zal gaan aanmoedigen om de nieuwe vaardigheden en kennis te gebruiken, als gevolg van mijn deelname aan de workshop.

10. Ik verwacht dat mijn manager het zal gaan opmerken wanneer ik mijn nieuwe

vaardigheden gebruik tijdens mijn werk, als gevolg van mijn deelname aan de workshop. 11. Ik verwacht dat ik veel met mijn manager zal gaan praten over de toegevoegde waarde

van de workshop, als gevolg van mijn deelname aan de workshop.

12. Ik verwacht dat mijn manager het effect op mijn werk gaat zien wanneer ik mijn nieuwe vaardigheden en kennis gebruik tijdens mijn werk, als gevolg van mijn deelname aan de workshop.

13. Ik verwacht dat mijn manager mij gaat helpen bij het gebruik van de nieuwe vaardigheden en kennis, als gevolg van mijn deelname aan de workshop

14. Ik verwacht dat mijn manager mij de gelegenheid geeft om de nieuwe kennis en vaardigheden te oefenen en te gebruiken tijdens mijn werk, als gevolg van mijn deelname aan de workshop.

15. Ik verwacht dat mijn manager mij gaat waarderen of belonen wanneer ik mijn nieuwe vaardigheden en kennis ga gebruiken tijdens mijn werk, als gevolg van mijn deelname aan de workshop.

Feedback van collega’s (bron).

16. Ik verwacht dat mijn collega’s het mij laten weten als ik de geleerde vaardigheden adequaat in praktijk breng, als gevolg van mijn deelname aan de workshop.

17. Ik verwacht dat mijn collega’s het mij laten weten als ik de geleerde vaardigheden niet adequaat in praktijk breng, als gevolg van mijn deelname aan de workshop.

Feedback van manager (bron).

18. Ik verwacht dat mijn manager het mij laat weten als ik de geleerde vaardigheden adequaat in praktijk breng, als gevolg van mijn deelname aan de workshop.

19. Ik verwacht dat mijn manager het mij laat weten als ik de geleerde vaardigheden niet adequaat in praktijk breng, als gevolg van mijn deelname aan de workshop.

THE BENEFITS OF TRAINING

Employee-related benefits of training (a better you; improving yourself!)

20. Ik verwacht dat mijn eigen werkzaamheden een stuk interessanter worden, als gevolg van mijn deelname aan de workshop.

21. Ik verwacht dat ik veel ga hebben aan deze workshop.

22. Ik verwacht dat ik mijzelf persoonlijk beter kan ontwikkelen, als gevolg van mijn deelname aan de workshop.

23. Ik verwacht dat mijn deelname aan de workshop zal leiden tot meer respect van mijn collega’s.

24. Ik verwacht dat ik beter kan netwerken met andere medewerkers, als gevolg van mijn deelname aan de workshop.

25. Ik verwacht dat mijn kans op promotie groter wordt, als gevolg van mijn deelname aan de workshop.

26. Ik verwacht dat de deelname aan de workshop mij gaat helpen om een salarisverhoging te krijgen.

27. Ik verwacht dat mijn deelname aan de workshop gaat resulteren in meer kansen om verschillende loopbaantrajecten in te slaan.

28. Ik verwacht dat ik een beter idee krijg van welk carrièrepad ik wil volgen, als gevolg van mijn deelname aan de workshop.

29. Ik verwacht dat ik mijn ambities kan waarmaken, als gevolg van mijn deelname aan de workshop.

Job-related benefits of training (improving your work!)

30. Ik verwacht dat ik de opgedane kennis en vaardigheden nuttig zal vinden bij het oplossen van problemen tijdens mijn werk, als gevolg van mijn deelname aan de workshop. 31. Ik verwacht dat de workshop relevant is voor mijn werk.

32. Ik verwacht dat mijn afdeling beter gaat functioneren, als gevolg van mijn deelname aan de workshop.

33. Ik verwacht dat ik mijn werk beter kan uitvoeren, als gevolg van mijn deelname aan de workshop.

34. Ik verwacht dat mijn werk verbeterd wordt, als gevolg van mijn deelname aan de workshop.

35. Ik verwacht dat ik beter op de hoogte ben van nieuwe processen, producten, procedures of veranderingen die gerelateerd zijn aan mijn werk, als gevolg van mijn deelname aan de workshop.

36. Ik verwacht dat de relatie tussen mij en mijn manager wordt verbeterd, als gevolg van mijn deelname aan de workshop.

37. Ik verwacht dat de relatie tussen mij en mijn collega’s wordt verbeterd, als gevolg van mijn deelname aan de workshop.

INTENTION TO PARTICIPATE IN TRAINING

Intentional (positive/negative)

38. Ik ben van plan actief deel te nemen aan de workshop.

39. Ik ben van plan mijn directe collega’s aan te moedigen om aan de workshop mee te doen.

40. Ik ben van plan om er voor te zorgen dat iedereen op mijn afdeling gaat deelnemen aan de workshop.

41. Ik ben van plan de eventuele voordelen die aan de deelname van de workshop zitten, aan te prijzen bij mijn collega’s.

42. Ik ben van plan om deelname aan de workshop te ondersteunen. 43. Ik ben van plan om mij te verzetten tegen deelname aan de workshop.

44. Ik ben van plan om mijn collega’s aan te moedigen, om zich ook te verzetten tegen de deelname aan de workshop.

45. Ik ben van plan om mijn collega’s aan te moedigen om niet deel te nemen aan de workshop.

46. Ik ben van plan de eventuele nadelen die aan de deelname van de workshop zitten kenbaar te maken aan mijn collega’s.

ORGANIZATIONAL COMMITMENT

Affective commitment

47. Ik zou graag de rest van mijn loopbaan bij Aegon blijven werken. 48. Ik heb het gevoel dat ik echt bij Aegon hoor.

49. Ik voel me emotioneel gehecht aan Aegon. 50. Ik voel me als ‘een deel van de Aegon-familie’. 51. Aegon betekent veel voor mij.

52. Ik ervaar de problemen Aegon als mijn eigen problemen.

Continuance commitment

53. Het zou voor mij op dit moment moeilijk zijn om weg te gaan bij Aegon, ook al zou ik dat willen.

54. Er zou te veel in mijn leven verstoord worden als ik nu ontslag zou nemen. 55. Ik heb het gevoel dat ik te weinig andere opties heb om nu ontslag te overwegen. 56. Als ik niet al zo veel van mezelf in Aegon had gestopt, zou ik misschien overwegen

ergens anders te gaan werken.

57. Als ik ontslag neem wordt het moeilijk een vergelijkbare baan te vinden.

58. Ik blijf bij Aegon werken omdat dit noodzakelijk is, niet omdat ik dit zo graag wil.

Normative commitment

59. Ik vind dat ik het aan Aegon verplicht ben om te blijven.

60. Zelfs als het in mijn voordeel was, zou het niet rechtvaardig zijn Aegon nu te verlaten. 61. Het zou onbehoorlijk zijn om nu ontslag te nemen.

62. Aegon verdient mijn loyaliteit.

63. Ik zal op dit moment geen ontslag nemen, omdat ik de mensen op mijn werk iets verschuldigd ben.