• No results found

Accommodatie in het buitenland

In document GO INTERNATIONAL WITH HOWEST! (pagina 36-39)

Vaak zal de partnerinstelling helpen bij het vinden van een geschikte accommodatie in het gastland. Dit is echter geen verplichting. Deze hulp kan dus bestaan uit het daadwerkelijk reserveren van een studentenkamer of het toesturen van een adressenlijst. Bepaalde partnerinstellingen houden zich zelfs helemaal niet bezig met accommodatie. Anderen verwijzen naar een bemiddelingskantoor, dat de geleverde dienst meestal ook aanrekent.

Bij het zoeken naar een geschikte kamer zal een beetje zin voor initiatief een eerste maar belangrijk onderdeel vormen van de buitenlandse ervaring.

De kostprijs van het logement in het buitenland is erg afhankelijk van de streek, je eigen eisen en het al dan niet ter beschikking zijn van studentenresidenties van de partnerschool.

Je partnerschool of stageorganisatie zal je vast kunnen inlichten over de gemiddelde huurprijzen op de plaats van bestemming. Vaak kan ook je coördinator Internationalisering jou wel een idee geven van de prijzen, gebaseerd op de ervaringen van je voorgangers.

Wees voorzichtig bij het vooraf overmaken van huurgeld naar je land van bestemming. Er zijn mala fide spelers op de markt die studenten digitaal lokken naar huisvesting die niet blijkt te bestaan of waarvan zij geen eigenaar zijn, maar ze incasseren wel je “aanbetaling”.

Veiligheid

De veiligheid van onze studenten is een belangrijke bekommernis bij onze internationale mobiliteit. Zeker wanneer studenten naar landen buiten Europa trekken, moeten ze rekening houden met andere contexten, gebruiken en (een vaak extreem strenge) wetgeving, die elk op hun manier impact kunnen hebben op hun (bewegings)vrijheid, welbevinden of zelfs veiligheid.

Ter bewustmaking en preventie eist Howest International Office daarom van alle studenten die buiten Europa reizen dat ze de online “Verklaring veiligheidsmaatregelen bij mobiliteit buiten de Schengenzone (buiten Europa)” onderschrijven, en de daarin opgedragen stappen zetten. Je vindt dat document op onze Leho Go International infosite, in de Stappenplannen voor buitenlandse studie/stage. Bij Zuidstage zal de student daarnaast ook de Emergency Card moeten invullen, als onderdeel van het verplicht omkaderingstraject voor mobiliteit naar laag- en middeninkomenslanden.

Uiteraard staat Howest alleen mobiliteit toe naar gebieden die stabiel en veilig zijn, en moeten de studenten ten allen tijde het reisadvies van Buitenlandse Zaken opvolgen.

PRAKTISCHE INFO

70 71

Verzekering

/ Reis

Erasmus en andere beursprogramma´s gaan ervan uit dat je slechts éénmaal heen en terug reist. Het is de bedoeling dat de mobiele studenten hun reis zelf regelen. Bepaalde vliegtuigmaatschappijen bieden Erasmus voordelen aan, zoals een later te bepalen datum van je terugreis en gratis extra bagagekilo's. Het staat je uiteraard vrij om met een eigen voertuig te reizen. Het spreekt voor zich dat je dan een normale verzekering van het voertuig en inzittenden moet hebben, zoals verplicht door de Belgische wetgeving. Howest kan op geen enkele wijze aansprakelijk zijn voor enige schade aan het voertuig door ongeval, vandalisme, diefstal,…

/ Ziekteverzekering

De ongevallenverzekering van Howest dekt geen ziekte of medische aandoeningen die in het buitenland optreden. Daarvoor moet een student die een deel van het opleidingsprogramma in het buitenland volgt via lang- of kortlopende mobiliteit zich in regel stellen met de mutualiteit. Informeer naar de specifieke voorwaarden voor studie-of stageverblijf in het buitenland voor minstens drie maanden. Ook moet de student bij de betreffende mutualiteit de Europese Ziekteverzekeringskaart (EZ VK) aanvragen.

PRAKTISCHE INFO

Axel Brabants / Industrieel Product -ontwerpen / Universidade Europeia, Portugal / Erasmus studie

Peppa Donckels / Toerisme en

Recreatiemanagement / stage in Australië / Generieke Beurs

/ Verzekering student in het buitenland

Een belangrijk gegeven is uiteraard de verzekering van de mobiele Howest-student op weg naar en van het gastland en tijdens zijn/haar verblijf in het buitenland.

De Hogeschool West-Vlaanderen verzekert haar studenten die zich in het buitenland bevinden voor lichamelijke ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid tijdens alle studie- of stagegebonden activiteiten, op weg van en naar die activiteiten, tijdens de heen- en terugreis maar ook in privétijd (behoudens enkele uitzonderingen, zoals het uitoefenen van risicovolle vrijetijdsactiviteiten). Een bijkomende clausule in de verzekeringspolis verzekert ook elke student bij onopzettelijke schade of ongeval berokkend tegen bedrijven of instellingen en hun personeel (burgerlijke aansprakelijkheid). Indien de gastinstelling vraagt naar een bewijs van verzekering, kun je een origineel attest op naam aanvragen bij de coördinator Internationalisering van je campus.

LET WEL: studenten die een bezoldigde stage lopen zijn in principe niet langer verzekerd door de schoolpolis voor lichamelijke ongevallen. Voor zoverre hun betaling door de stagestageorganisatie niet meer bedraagt dan een onkostenvergoeding (moet je kunnen bewijzen via bijv. reistickets en huurcontract), zal onze verzekering dit niet als een bezoldiging beschouwen en blijft de dekking geldig. Studenten die méér dan die pure onkostenvergoeding ontvangen van hun stageplaats, worden beschouwd als bezoldigd, en moeten zich ervan vergewissen dat ofwel hun stageorganisatie zorgt voor afdoende dekking inzake lichamelijke ongevallen, ofwel zelf een verzekering afsluiten, bijv. de Global Student Insurance van Expat&Co of bij Student Insurance Programme, of ...

De dekking Burgerlijke Aansprakelijkheid van onze schoolverzekering blijft wél geldig in geval van bezoldigde stage.

PRAKTISCHE INFO

Pieter-Jan De Cock / Multimedia &

Communicatie Technologie / stage University of the Western Cape, Zuid Afrika / beurs provincie West-Vlaanderen

“Ik raad het iedereen heel hard aan om naar het buitenland te gaan. Je leert niet enkel nieuwe mensen en een nieuwe cultuur kennen, maar je leert ook bij over jezelf. Bovendien is het een unieke kans om jouw persoonlijk én professioneel netwerk uit te breiden.”

72 73

/ Reisbijstand

De ongevallenverzekering van Howest voorziet geen repatriëring of reisbijstand.

Howest raadt al haar internationaal mobiele studenten aan een reisbijstandsverze-kering af te sluiten! Voor bestemmingen buiten Europa is dit zelfs verplicht. De reis-bijstandsverzekering moet voorzien in repatriëring en -zeker voor wat betreft Afrika, Azië en Latijns-Amerika- in afdoende garanties op daadwerkelijke snelle tussenkomst op de plaats van bestemming. De Verklaring veiligheidsmaatregelen bij mobiliteit bui­

ten de Schengenzone, die reizigers buiten Europa online moeten indienen, bevat ook een clausule rond de verplichte reisbijstandsverzekering. Studenten die naar het Globale Zui-den trekken moeten daarenboven de polisgegevens invullen op hun Emergency Card, als onderdeel van het verplicht omkaderingstraject.

p

LET OP: Veel reisbijstandsverzekeringen zijn slechts geldig voor een verblijf tot maxi-mum 3 maanden in het buitenland. Controleer ook of stage/studie in het kader van je opleiding sowieso in aanmerking komt voor dekking. Lees goed de ‘kleine lettertjes’ van de polis. De reisbijstandsverzekering die gratis door de mutualiteiten wordt aangeboden aan alle aangeslotenen is doorgaans niet toereikend. Je kunt een persoonlijke uitbreiding reisbijstand bij de Howest-schoolverzekering aanvragen (betalend - contacteer tijdig ver-zekeringen@howest.be). De Global Student Insurance van Expat&Co biedt een totaalpak-ket aan voor studenten die naar het buitenland trekken. Uiteraard zijn er ook talrijke ande-re verzekeraars op de markt. Specifiek voor studie bij onze overzeese partners dien je na te gaan op hun website welke verzekeringseisen zij stellen en de polis die je afsluit daarop af te stemmen. De universiteiten in de US bijv. eisen heel erg hoge verzekerde waarden waar lang niet alle polissen die je in België kan afsluiten aan voldoen.

Shauni Dekeyzer / Ergotherapie / stage in Zuid-Afrika / beurs VLIR-UOS en provincie West-Vlaanderen

Aline Noël / Verpleegkunde / stage Oeganda / beurs provincie West-Vlaanderen

PRAKTISCHE INFO

/ Risicoanalyse en gezondheidstoezicht stagiairs bij buitenlandse stage

De bepalingen m.b.t. risicoanalyse en gezondheidstoezicht die je vindt in de stage-richtlijnen van je opleiding zijn enkel van toepassing voor België. Door een buitenlandse stageplaats dient GEEN risicoanalyse uitgevoerd te worden. Indien het gaat om een eerste stage binnen een opleiding waarvoor normaal gezien gezondheidstoezicht vereist is (bv.

Ergotherapie, Verpleegkunde,...) dan is dit uiteraard ook aangewezen voor aanvang van een buitenlandse stage.

LET WEL: stage in de USA is uitgesloten indien er zorg/behandeling aan mensen moet worden verstrekt als onderdeel van de stagetaken. Concreet betekent dit dat ze voor studenten Verpleegkunde en Ergotherapie zo goed als onhaalbaar wordt, en voor Toegepaste Psychologie slechts mogelijk in een aantal domeinen. Indien je stage gaat lopen in een niet EU-land waar er andere infectierisico´s zijn dan in België, dan dien je contact op te nemen met het Tropisch Instituut en hun instructies op te volgen.

Visum

Voor studie of stage buiten Europa is meestal een specifiek visum nodig. Howest- studenten moeten zich verplicht houden aan de visumvoorschriften en consulaire regels van het gastland. Het is bijvoorbeeld onder geen beding toegestaan om een stage, hoe kort ook, te lopen in de VS met een toeristenvisum. Daarvoor heb je een J1-visum nodig, zie Leho. Informeer je grondig en vooral ook tijdig bij de ambassade of het consulaat van het gastland. Hun website is vlot toegankelijk via diplomatie.belgium.be

Rhuwe Verrept / TRM / studie aan TEC de Monterrey, Mexico / PC beurs

“Je moet plots vaarwel zeggen aan al die nieuwe vrienden, feestjes, reisjes en al dat lekkere eten. Gelukkig zullen de mooie herinneringen nooit verdwijnen.”

PRAKTISCHE INFO

74 75

Als uitgaande student ga je een aantal engagementen aan:

/ Tegenover de gastinstelling

Het spreekt voor zich dat de internationaal mobiele Howest-student zich correct gedraagt en de regels en richtlijnen van de gastinstelling opvolgt. Je doet dat met kennis van en respect voor de lokale cultuur. We verwachten dat je fungeert als een waardig ambassadeur van Howest en zo bijdraagt aan de uitbouw van een globaal netwerk voor jezelf en je hogeschool.

/ Tegenover Howest

Daar je ook in het buitenland een student blijft van Howest zal je moeten blijven voldoen aan elke regelgeving zoals gesteld in het Onderwijs- en Examenreglement van de hogeschool.

We verwachten dat je met regelmaat contact houdt met Howest. Je begeleidende lector zal in dat verband een aantal afspraken met je maken. Daarnaast appreciëren wij ook enorm elke bijdrage die je post op onze Facebookpagina en Instagram ‘Howest International’. Zo maken jullie met zijn allen een ware global village van onze hogeschool, en kunnen ook de thuisblijvers meegenieten van jullie ervaringen.

Voor je vertrek of onmiddellijk na aankomst mail je je verblijfsadres en lokaal gsm-nummer naar de coördinator Internationalisering van je opleiding, en in cc. aan het International Office van Howest.

Binnen de vijf werkdagen na terugkeer uit het buitenland contacteer je je lector-begeleider en je coördinator Internationalisering om een terugkeergesprek te plannen.

/ Tegenover de instantie die je beurs verschaft

Studenten die een beurs ontvangen voor hun mobiliteit, moeten doorgaans een eindverslag indienen bij de financierende instantie binnen de maand na hun terugkeer. Het niet of te laat voldoen aan die verplichting kan aanleiding geven tot het terugvorderen van de beurs of het inhouden van de tweede schijf.

Dat verslag staat los van enig ander stageverslag opgelegd door de opleiding.

DE MOBIELE STUDENT ALS

In document GO INTERNATIONAL WITH HOWEST! (pagina 36-39)

GERELATEERDE DOCUMENTEN