• No results found

Citeertitel

In document Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen (pagina 39-55)

Deze verordening wordt aangehaald als: Algemene plaatselijke verordening Etten-Leur 2021.

Aldus besloten in de openbare raadsvergadering van 12 april 2021

De raad voornoemd,

Dhr. drs. W.C.M. Voeten MBA griffier

Mw. dr. M.W.M. de Vries voorzitter

Bebouwde kom kaart 1

Toelichting bij de gewijzigde artikelen van de APV Etten-Leur 2021

Wijziging aanhef:

Het vermelden van medebewindswetgeving in de aanhef van het raadsbesluit tot vaststelling van de Algemene plaatselijke verordening Etten-Leur 2021 (hierna: APV);

In de aanhef van het raadsbesluit tot vaststelling van de APV hebben wij als grondslag van de verordenende bevoegdheid de medebewindswetgeving benoemd. De APV is voor een groot deel gebaseerd op de algemene verordende bevoegdheid van de gemeenteraad (artikel 149 van de Gemeentewet). Maar de APV bevat ook een aantal bepalingen waarvoor de verordenende bevoegdheid is gebaseerd op andere wettelijke bepalingen.

Herbenoemen hoofdstukken:

Het herbenoemen van een aantal hoofdstukken en afdelingen en het in verband hiermee schrappen van een aantal titels.

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Art. 1:1: Hier zijn enkele kleine wijzigingen t.o.v. de vorige APV. Zijn echter geen in het oog springende wijzigingen. Een aantal definities zijn overgeheveld naar art. 1:1 vanuit 5:1 en 5:31a.

Art. 1:2. Lid 3 is in overeenstemming met de model APV gebracht.

Art. 1:7: Lid 2 is toegevoegd. Artikel 1:7 is gewijzigd vanwege de nu al klassieke uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (02-11-2016) over de schaarse vergunningen (https://www.raadvanstate.nl/pers/persberichten/tekst-persbericht.html?id=995). Daaruit blijkt dat voor onbepaalde tijd verleende vergunningen zich niet altijd verdragen met het formele

gelijkheidsbeginsel.

Hoofdstuk 2 Openbare orde en veiligheid, volksgezondheid en milieu Afdeling 1. Voorkomen of bestrijden van ongeregeldheden

Art. 2.3: Lid 2 kleine tekstuele wijziging.

Art. 2:9: titel van het artikel is gewijzigd.

Afdeling 2. Bruikbaarheid, uiterlijk aanzien en veilig gebruik van openbare plaatsen

2:10: Is omgebouwd maar in de kern hetzelfde gebleven. Nieuw is lid 4 sub f. Als er nadere regels worden gesteld en een voorgenomen activiteit alleen gemeld hoeft te worden, is dit een stukje (administratieve) lastenverlichting voor bijvoorbeeld scholen die tijdelijk in het kader van een schoolactiviteit kleine objecten plaatsen (opblaasbare glijbaan, partytentje, klein springkussen).

Art. 2:11: Kern hetzelfde anders geformuleerd.

Art. 2:12 : korte toevoeging; ontvangen melding wordt gepubliceerd op de gemeentelijke website van De Bode.

Art. 2:19: Vervalt, wordt nooit gebruikt.

Afdeling 3. Evenementen Art.2:24:

Lid 1 sub a toevoeging overgenomen uit de model APV.

Lid 2 sub f kleine toevoeging rondom vechtsporten n.a.v. wijziging in de model APV.

Lid 3 is in feite het oude artikel 2:25 lid 2 met een enkele kleine aanpassing.

Lid 3 sub e: Geluidsnivo is concreet gemaakt, waarbij aansluiting is gezocht bij het geldende evenementenbeleid (vgl. artikel 2:25 lis 2 sub h APV 2017).

Lid 3 sub h: Is het aantal personen waarvoor o.g.v. de BGBOP géén gebruiksmelding nodig is.

Art:2:25

Lid 2 : nieuw opgenomen omdat met de komst van het Besluit brandveilig gebruik overige plaatsen (BGBOP) in 2018 de brandbeveiligingsverordening grotendeels is komen te vervallen. Onderwerpen als brandveiligheid van tenten op evenemententerreinen en tribunes worden in de BGBOP geregeld.

De gegevens die normaliter aangeleverd werden op basis van de Brandbeveiligingsverordening worden nu bij de evenementenvergunning gevraagd.

Lid 3 sub h: het aantal van 150 personen sluit aan bij de BGBOP. Boven de 150 personen geldt een melding o.g.v. de BGBOP daaronder hoeft geen gebruiksmelding gedaan te worden.

Lid 6: Door de meldingsplicht voor kleine evenementen niet van toepassing te verklaren op

vechtsportwedstrijden of -gala’s, geldt voor deze evenementen altijd een vergunningplicht op grond van het eerste lid.

Art.2:26:Toevoeging tweede en derde lid zijn nieuw

Op verzoek van de VNG-commissie Bestuur en Veiligheid zijn in de Model-Algemene plaatselijke verordening (Model-APV) bepalingen opgenomen die ertoe strekken uiterlijk vertoon van verboden organisaties, zoals Outlaw Motorcycle Gangs (OMG), in de openbare ruimte te verbieden.

Daarom wijzigt dit artikel over ordeverstoring bij evenementen (artikel 2:26) en nemen wij ook het nieuwe artikel 2:50a op in deze APV. Afdeling 4 van hoofdstuk 2 heeft een andere titel gekregen.

Afdeling 4. Toezicht op openbare inrichtingen

Art. 2:27: Het begrip horecabedrijf is vervangen door het begrip openbare inrichting. In dit artikel is waterpijpcafé (ook bekend als shisha-lounge) toegevoegd in de opsomming van openbare

inrichtingen. Voor de exploitatie van een waterpijpcafé is hierdoor altijd aan een vergunning nodig.

Art. 2:28: de verouderde term ‘horecabedrijf’ vervangen door ‘openbare inrichting’ om deze bepaling in overeenstemming te brengen met de terminologie in de huidige wet- en regelgeving.

Lid 5 is een samenvoeging van de lid 5 en 7 APV 2017.

Art. 2:29: Geen wezenlijke wijzigingen.

Art. 2:31: Is een samenvoeging van het art. 2:31 en 2:33 APV 2017.

Afdeling 7. Toezicht op speelgelegenheden

Art. 2:38a t/m 2:40: is nagenoeg gelijk aan Afdeling 10 art. 2:39 t/m 2:40 van de APV 2017. Omdat de in deze afdeling voorkomende begrippen dezelfde betekenis hebben als in die wet die in de Wet op de Kansspelen (Wok) zijn veel omschrijvingen verdwenen omdat ze in de Wok worden uitgelegd.

Laagdrempelige activiteiten zijn doorgaans: afhalen van maaltijden, bowlen, zalenverhuur voor feesten, sportkantine.

Hoogdrempelig zijn doorgaans: café, restaurant Let op: de feitelijke situatie blijft bepalend!

Afdeling 8. Maatregelen ter voorkoming van overlast, gevaar of schade

Art. 2:44a: Nieuw artikel. Voor de leesbaarheid is deze bepaling als een apart artikel opgenomen. In de APV 2017 staat het onder art. 2:44 lid 3 en 4.

Art. 2:48a:Nieuw artikel lachgas verbod

Op dit moment in er nog geen landelijk lachgas verbod, gemeenten kunnen tot die tijd een dergelijk verbod wel zelf opnemen in de APV. Het landelijke lachgasverbod wordt naar verwachting in 2021 ingevoerd door het plaatsen van dit genotmiddel op de lijst II van de Opiumwet. Hiermee komt een einde aan het recreatief gebruik van lachgas. Hierdoor zal onder meer de verkoop, het afleveren, het verstrekken en het aanwezig hebben van lachgas voor oneigenlijk gebruik verboden worden. Dat heeft een gunstig effect op de mate van overlast in de openbare ruimte.

Art. 2:50a: nieuw artikel

Op grond van dit artikel geldt een verbod om op openbare plaatsen en in voor publiek openstaande gebouwen en daarbij behorende erven zichtbaar goederen te dragen, bij zich te hebben of te

vervoeren die uiterlijke kenmerken zijn van een organisatie die bij rechterlijke uitspraak of bestuurlijk besluit verboden is verklaard of ontbonden is vanwege strijd met de openbare orde. Te denken valt hierbij aan zogenoemde Outlaw Motorcycle Gangs (OMG). Het kan bijvoorbeeld gaan om de naam, logo’s, spreuken, kleding en andere aanduiding op motoren.

Art. 2:51: Is anders geformuleerd. Inhoud hetzelfde.

Art. 2:57: Overeenkomstig de model APV is het verbod voor niet-aangelijnde honden uitgebreid tot openbare plaatsen binnen de bebouwde kom (was alleen binnen de bebouwde kom op de weg, zie eerste lid, onder b). Hierdoor geldt het verbod ook voor andere plaatsen binnen de bebouwde kom, zoals parken en plantsoenen of andere voor publiek openstaande plaatsen. Dat past ook beter bij de uitzondering in het tweede lid, waar wordt gesproken over ‘aangewezen plaatsen’.

In het eerste lid is een nieuw onderdeel c ingevoegd en het oude onderdeel c verletterd tot

onderdeel d. Lid c biedt de mogelijkheid om buiten de bebouwde kom gebieden aan te wijzen waar de hond aan de lijn moet blijven. Die mogelijkheid wordt hier gecreëerd. Vanwege het nieuwe onderdeel c in het eerste lid is ook het derde lid aangepast. Verder hebben het tweede en derde lid een kleine (nadere) redactionele verbetering ondergaan

Art. 2:58: Inhoud onveranderd, wel anders genoteerd.

Artikel 2:59: In lid 2 en 3 is uitdrukkelijker aangegeven dat de eigenaar of houder van de hond zich moet houden aan een opgelegd aanlijn- en muilkorfgebod. Dit is mede gebeurd op aanwijzing van het OM in het kader van de handhaving. Het aanlijngebod houdt in dat de lijn een lengte kan hebben van ten hoogste 1,50 meter. In de feitcodes van het OM staat ‘kort aangelijnd’. Om discussie te voorkomen, hebben wij het woord ‘kort’ toegevoegd aan de bepaling.

Lid 5 wordt hier geschrapt omdat het ruimer geformuleerde art. 4:5c is opgenomen.

Artikel 2:59a: Nieuw artikel. Artikel 2:59 voorkomt niet dat mensen geconfronteerd worden met bijtincidenten op privéterrein. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan postbezorgers en koeriers, maar ook aan bijtincidenten die plaatsvinden binnen een huishouden. Om hier aan tegemoet te komen is artikel 2:59a opgenomen. De vereisten in lid 2 zijn cumulatief.

Art. 2:59b: is vernummerd was 2:59A Art. 2:59c: is vernummerd was 2:59B

Art 2:59d: is vernummerd was 2:59C. Een fout uit de vorige APV wordt hier hersteld; het betreft hier een burgemeestersbevoegdheid en geen collegebevoegdheid.

Art.2:60:Andere taalkundige formulering.

Art. 2:65: Er geldt een bedelverbod voor aangewezen gebieden of op de weg of in een voor het publiek toegankelijk gebouw. Deze begrippen zijn vervangen door het begrip ‘openbare plaatsen’, waardoor het verbod ook in bijvoorbeeld parken of plantsoenen gaat gelden. ‘Een voor het publiek toegankelijk gebouw’ voor zover het verblijf daarin door de gerechtigde niet aan een doel is gebonden, is ook een openbare plaats.

Afdeling 10. Consumentenvuurwerk en Carbidschieten Art. 2:71: Begripsomschrijving is anders geformuleerd.

Art. 2:72 lid 2: nieuw, conform modelverordening.

Art. 73a: Artikel gewijzigd n.a.v. toezegging burgemeester december 2020. Het houdt globaal in dat carbid schieten verboden is, alleen tijdens de jaarwisseling is het toegestaan buiten de bebouwde kom op eigen terrein of met toestemming van de rechthebbende van het terrein carbid te schieten, onder een aantal door het college te bepalen strenge voorwaarden. Daarnaast kan het college ook nog plaatsen aanwijzen buiten de bebouwde kom waarbinnen ook een verbod geldt.

Hiermee halen we het artikel uit de vergunningensfeer zoals dat in december 2020 is opgenomen in de APV, maar behouden we wel de mogelijkheid om te handhaven als niet voldaan wordt aan de voorwaarden.

Art. 2:73b: Kan vervallen nu de voorwaarden in art. 2:73a staan.

Afdeling 11. Drugsoverlast

Art. 2:74a: Nieuw artikel dat het mogelijk maakt ook tegen het openlijk gebruik van drugs op te kunnen treden. Op sommige plaatsen in de publieke ruimte ervaren mensen hinder, overlast en gevoelens van onveiligheid doordat op die plaatsen drugs wordt gebruikt. Deze bepaling, die vanuit een openbare orde motief is ingegeven, strijdt niet met de Opiumwet.

Afdeling 12. Bijzondere bevoegdheden van de burgemeester

Art.2:75: kleine ondergeschikte wijziging van vervallen en nieuwe artikelen in de opsomming.

Hoofdstuk 4 Bescherming van het milieu en het natuurschoon en zorg voor het uiterlijk aanzien van de gemeente

Afdeling 1. Voorkomen of beperken geluidhinder en hinder door verlichting

In het gehele hoofdstuk 4 afdeling 1 zijn geen noemenswaardige wijzigingen aangebracht. Betreft m.n. kleine ondergeschikte wijzigingen zoals het vervangen van vervallen wetsartikelen door nieuwe artikelen.

Art. 4:1: Geen noemenswaardige wijzigingen

Art. 4:2 lid 1 en lid 8: toevoeging van 2:17a en 2:19a van het Activiteitenbesluit milieubeheer:

Lid 2: ander artikel Activiteitenbesluit milieubeheer.

Art. 4:3 lid 1 en lid 8: toevoeging van 2:17a en 2:19a van het Activiteitenbesluit milieubeheer:

Lid 2: ander artikel Activiteitenbesluit milieubeheer.

Art. 4:5: Inhoudelijk geen wijzigingen, enkel in de redactie.

Art 4:5c: Nieuw artikel; is in de plaats gekomen van het geschrapte artikel 2:59 lid 5 APV 2017.

Dit artikel is ruimer geformuleerd waardoor niet alleen tegen overlast van honden maar ook van andere dieren kan worden opgetreden. Denk bijvoorbeeld aan hanen.

Art. 4:6 lid 4 en 5:Vervallen. Het inzetten van een geluidswagen komt alleen voor bij evenementen en wordt dan in de evenementenvergunning meegenomen.

Afdeling 2. Bodem-, weg- en milieuverontreiniging

Art. 4:7: Vervalt. Artikel wordt nooit gebruikt. Mocht het zo zijn dat onderhoud aan de weg

noodzakelijk is terwijl we er niet bij kunnen vanwege de aanwezigheid van voertuigen dan kan altijd nog worden opgetreden op grond van hoofdstuk 5 afdeling 1:parkeerexcessen.

Art. 4:9a: Nieuw artikel.

Dit verbod is opgenomen n.a.v. een eerdere toezegging aan de raad in 2019. Ook het oplaten van wensballonnen vallen onder dit verbod. De metalen constructie verwondt vogels, en het vuur erin kan brand veroorzaken. Als de ballonnen met een kabel of touw bevestigd zijn, waardoor ze niet de lucht in gaan, geldt het verbod niet. Dan worden de ballonnen niet opgelaten.

Afdeling 3. Het bewaren van houtopstanden

Art. 4:10: Is anders geredigeerd. De criteria voor een beschermde boom horen niet in de APV maar in de bomenlijst en zijn daarom verwijderd. Definitie van een bomenlijst is verplaatst naar 4:11 lid 1.

Art. 4:11 : Anders geredigeerd en dubbelingen met de Wet Natuurbescherming zijn eruit gehaald (lid 4 APV 2017). Wat daar geregeld is, hoeft en mag niet meer in de APV. Daarnaast staan de bomen genoemd in het vervallen lid 4 sub c niet op de beschermde bomenlijst en geldt er daarom geen vergunningplicht o.g.v. de APV voor.

Lid 3 sub k”: de weigeringsgrond ”de hoofdgroen- of hoofdwaterstructuur” uit de APV 2017 is vervallen omdat dit uit de groenbeleidsnota volgt.

De verwijzing naar het Bomenfonds is verwijderd omdat deze nooit van de grond is gekomen. Wel is in lid 5 een herplantplicht opgenomen. In de bomenlijst staan de criteria hiervoor uitgewerkt.

Afdeling 4. Maatregelen tegen ontsiering en stankoverlast Art. 4:13: Is anders genoteerd.

lid 2 oude APV 2017 is vervallen, was dubbelop.

Afdeling 5. Kamperen buiten kampeerterreinen Art.4:18: Tekstuele wijziging.

Lid 2 is nieuw. Overgenomen uit model APV.

Hoofdstuk 5. Andere onderwerpen betreffende de huishouding van de gemeente Afdeling 1. Parkeerexcessen en stopverbod

Art. 5:1: De begripsomschrijving is vervallen.

Art.5:6: De benaming van de Westpolderplas is vervallen omdat in 2017 de gemeenteraad het bestemmingsplan ‘Westpolderplas’ heeft vastgesteld. In dit bestemmingsplan is binnen de

bestemming ‘Recreatie’ een strook van ca. 80 meter ten westen van de jachthaven aangeduid voor camperplaatsen. Dezelfde strook is mede bestemd voor opslag van boten en winterstalling van boten. Deze strook mag vol worden gezet met campers, er is geen maximum aantal campers genoemd (vol=vol).

Art 5:10: Nieuw artikel. Wordt toegevoegd n.a.v. de uitspraak van Hof Arnhem-Leeuwarden van 23 mei 2016, ECLI:NL:GHARL:2016:3927, en uitleg daarin van het Verdrag inzake verkeerstekens.

Verkeersbord E1 (verkeersverbod) geldt alleen voor de rijbaan. De APV-bepaling is nodig om het parkeerverbod ook voor de berm te laten gelden. Daarvoor is dan eigen bebording nodig.

Afdeling 2. Collecteren

Art. 5:13: Nieuw is dat donateur en ledenwerving ook in het artikel is opgenomen. In de praktijk bestaat soms onduidelijkheid over de vraag of voor deze wervingsactiviteiten nu wel of geen

vergunning moet worden aangevraagd en zo ja wat voor soort vergunning daarvoor precies benodigd is. Deze onduidelijkheid wordt door zowel de gemeenten als de betrokken organisaties als

onwenselijk ervaren. Om die reden worden wervingsacties thans expliciet geregeld in dit artikel.

Er zijn leden samengevoegd in de nieuwe APV, wat de leesbaarheid ten goede komt.

Lid 3 sub c is nieuw. Hierdoor hoeven lokale verenigingen en instellingen geen vergunning meer aan te vragen en volstaat een melding mits ze aan de voorwaarden voldoen.

Lid 4: CBF-keur of certificaat bestaat niet meer en is vervangen door een CBF-erkenning Afdeling 3. Venten

Art. 5:16: Vervallen, conform model APV. Geregeld in Grondwet, mag niet beperkt worden Afdeling 4. Standplaatsen

Art. 5:17 lid 2 sub a: h wordt vervangen door g..

Art. 5:18: lid 1 is anders geformuleerd maar inhoud is onveranderd.

Lid 4 is nieuw: LSP opgenomen vanwege openbare orde en veiligheid karakter.

Art. 5:19: Nieuw, conform model APV VNG.

Art. 5:20 lid 2 : Verwijzing naar tweede lid is vervangen door derde lid Afdeling 6. Openbaar water en waterstaatswerken

Art 5:24: lid 4 is nieuw.

Art. 5.25 is een samenvoeging van 5:25 en 5:26 APV 2017

Art.5.26 Komt hierdoor te vervallen.

Art.5:27 Vervalt omdat dit verwijst naar 5:26 oud.

Afdeling 7. Crossterreinen en gemotoriseerd en ruiterverkeer in natuurgebieden Artikel 5:32: Tekstueel aangepast.

Artikel 5:33: Tekstueel aangepast (gebruik van andere woorden, vermelding van nieuwere wetgeving).

Afdeling 8. Vuurverbod

Art 5:36 lid 3: Anders geformuleerd, inhoudelijk hetzelfde.

Hoofdstuk 6. Sanctie-, overgangs- en slotbepalingen Art. 6:2 :Anders geformuleerd, inhoudelijk hetzelfde.

Art. 6:4: Juridische aanpassing Art. 6:5: Compactere formulering.

Inhoudsopgave

Algemene plaatselijke verordening Etten-Leur 2021 ...1

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen...1

Artikel 1:1 Definities ...1

Artikel 1:2 Beslistermijn ...2

Artikel 1:3 Indiening aanvraag ...2

Artikel 1:4 Voorschriften en beperkingen...2

Artikel 1:5 Persoonlijk karakter van vergunning of ontheffing ...2

Artikel 1:6 Intrekking of wijziging van vergunning of ontheffing...2

Artikel 1:7 Termijnen...2

Artikel 1:8 Weigeringsgronden...2

Hoofdstuk 2. Openbare orde en veiligheid, volksgezondheid en milieu ...3

Afdeling 1. Voorkomen of bestrijden van ongeregeldheden ...3

Artikel 2:1 Samenscholing en ongeregeldheden ...3

Artikel 2:2 Optochten ...3

Artikel 2:3 Kennisgeving betogingen op openbare plaatsen...3

Artikel 2:4 Afwijking termijn ...4

Artikel 2:5 Te verstrekken gegevens ...4

Artikel 2:6 Verspreiden geschreven of gedrukte stukken of afbeeldingen...4

Artikel 2:7 Feest, muziek en wedstrijd e.d...4

Artikel 2:8 Dienstverlening...4

Artikel 2:9 Vertoningen op openbare plaatsen ...4

Afdeling 2. Bruikbaarheid, uiterlijk aanzien en veilig gebruik van openbare plaatsen ...4

Artikel 2:10 Voorwerpen op of aan de weg ...4

1. Het is verboden zonder vergunning van het bevoegde bestuursorgaan een openbare plaats anders te gebruiken dan overeenkomstig de publieke functie daarvan. ...4

Artikel 2:11 (Omgevings)vergunning voor het aanleggen, beschadigen en veranderen van een weg...5

Artikel 2:12 Maken of veranderen van een uitweg ...5

Artikel 2:13 Veroorzaken van gladheid...6

Artikel 2:14 Winkelwagentjes ...6

(Vervallen) ...6

Artikel 2:15 Hinderlijke beplanting of gevaarlijk voorwerp ...6

(Vervallen) ...6

Artikel 2:16 Openen straatkolken en dergelijke ...6

Artikel 2:17 Kelderingangen en dergelijke...6

Artikel 2:18 Rookverbod in bossen en natuurterreinen...6

(Vervallen) ...6

Artikel 2:19 Gevaarlijk of hinderlijk voorwerp...6

(Vervallen) ...6

Artikel 2:20 Vallende voorwerpen ...6

Artikel 2:21 Voorzieningen voor verkeer en verlichting...6

Artikel 2:22 Objecten onder hoogspanningslijn ...6

Artikel 2:23 Veiligheid op het ijs ...6

(Vervallen) ...6

Afdeling 3. Evenementen ...6

Artikel 2:24 Definities ...6

Artikel 2:25 Evenementenvergunning...7

Artikel 2:26 Ordeverstoring...7

Afdeling 4. Toezicht op openbare inrichtingen...8

Artikel 2:27 Definitie...8

Artikel 2:28 Exploitatie openbare inrichting...8

Artikel 2:29 Sluitingstijd ...8

Artikel 2:30 Afwijking sluitingstijd; tijdelijke sluiting ...9

Artikel 2:31 Verboden gedragingen ...9

Artikel 2:32 Handel binnen openbare inrichtingen ...9

Artikel 2:33 Het college als bevoegd bestuursorgaan ...9

Artikel 2:34 Het college als bevoegd bestuursorgaan ...9

Afdeling 5. Regulering paracommerciële rechtspersonen en overige aangelegenheden uit de Drank- en Horecawet...9

Artikel 2:34a Definities ...9

Artikel 2:34b Regulering paracommerciële rechtspersonen ...10

Artikel 2:34c Bijeenkomsten bij paracommerciële rechtspersonen ...10

Artikel 2:34d Verbod ‘happy hours’ ...10

Afdeling 6. Toezicht op inrichtingen tot het verschaffen van nachtverblijf...10

Artikel 2:35 Definitie...10

Artikel 2:36 Kennisgeving exploitatie...10

Artikel 2:37 Nachtregister ...10

Artikel 2:38 Verschaffing gegevens nachtregister ...11

(Vervallen) ...11

Afdeling 7. Toezicht op speelgelegenheden ...11

Artikel 2:40 Kansspelautomaten ...11

Afdeling 7A. Toezicht op smartshops...11

Afdeling 8. Maatregelen ter voorkoming van overlast, gevaar of schade ...14

Artikel 2:41 Betreden gesloten woning of lokaal ...14

Artikel 2:42 Plakken en kladden...14

Artikel 2:43 Vervoer plakgereedschap en dergelijke...14

Artikel 2:44 Vervoer inbrekerswerktuigen...15

Artikel 2:44a Vervoer geprepareerde voorwerpen ...15

2. Het in het eerste lid gestelde verbod is niet van toepassing indien redelijkerwijs kan worden aangenomen dat het in dat lid bedoelde voorwerp niet bestemd is voor de in dat lid bedoelde handelingen...15

Artikel 2:45 Betreden van plantsoenen en dergelijke ...15

Artikel 2:46 Rijden over bermen en dergelijke ...15

(Gereserveerd) ...15

Artikel 2:47 Hinderlijk gedrag op openbare plaatsen...15

Artikel 2:48 Verboden drankgebruik...15

Artikel 2:49 Verboden gedrag bij of in gebouwen...15

Artikel 2:50 Hinderlijk gedrag in voor het publiek toegankelijke ruimten...16

Artikel 2:50a Verbod op zichtbare uitingen van verboden organisaties...16

Artikel 2:51 Neerzetten van fietsen of bromfietsen...16

Artikel 2:52 Overlast van fiets of bromfiets op markt en kermisterrein en dergelijke ...16

Artikel 2:53 Bespieden van personen ...16

(Vervallen) ...16

Artikel 2:54 Bewakingsapparatuur...16

Artikel 2:55 Nodeloos alarmeren ...16

Artikel 2:56 Alarminstallaties...16

Artikel 2:57 Loslopende honden ...16

Artikel 2:58 Verontreiniging door honden...17

Artikel 2:59 Gevaarlijke honden...17

Artikel 2:59a Gevaarlijke honden op eigen terrein...17

Artikel 2:60 Houden of voeren van hinderlijke of schadelijke dieren...18

Artikel 2:61 Wilde dieren...19

Artikel 2:62 Loslopend vee ...19

Artikel 2:63 Duiven ...19

Artikel 2:64 Bijen ...19

Artikel 2:65 Bedelarij ...19

Afdeling 9. Bestrijding van heling van goederen ...19

Artikel 2:66 Definitie...19

Artikel 2:67 Verplichtingen met betrekking tot het verkoopregister ...19

Artikel 2:68 Voorschriften als bedoeld in artikel 437 van het Wetboek van Strafrecht...20

Artikel 2:69 Vervreemding van door opkoop verkregen goederen ...20

Artikel 2:70 Handel in horecabedrijven ...20

Afdeling 10. Consumentenvuurwerk en Carbidschieten...20

Artikel 2:71 Definitie...20

Artikel 2:72 Ter beschikking stellen van consumentenvuurwerk tijdens de verkoopdagen...20

Artikel 2:73 Gebruik van consumentenvuurwerk tijdens de jaarwisseling ...20

Afdeling 11. Drugsoverlast ...21

Artikel 2:74 Drugshandel op straat ...21

Afdeling 12. Bijzondere bevoegdheden van de burgemeester ...22

Artikel 2:75 Bestuurlijke ophouding ...22

De burgemeester kan overeenkomstig artikel 154a van de Gemeentewet besluiten tot het tijdelijk doen ophouden van door hem aangewezen groepen van personen op een door hem aangewezen plaats als deze personen het bepaalde in artikelen 2:1, 2:10., 2:11., 2:26, 2:47 tot en met 2:50a, 2:74, 2:74a en 5:34 groepsgewijs niet naleven. ...22

Artikel 2:76 Veiligheidsrisicogebieden...22

Artikel 2:77 Cameratoezicht op openbare plaatsen ...22

Artikel 2:79 Woonoverlast als bedoeld in artikel 151d Gemeentewet...22

(vervallen)...27

Hoofdstuk 4. Bescherming van het milieu en het natuurschoon en zorg voor het uiterlijk aanzien van de gemeente ...27

Afdeling 1. Voorkomen of beperken geluidhinder en hinder door verlichting...27

Artikel 4:1 Definities ...27

Artikel 4:2 Aanwijzing collectieve festiviteiten...27

Artikel 4:3 Melding incidentele festiviteiten ...28

Artikel 4:4...28

Artikel 4:5 Onversterkte muziek ...28

5. Het eerste lid is niet van toepassing op collectieve en incidentele festiviteiten als bedoeld in

5. Het eerste lid is niet van toepassing op collectieve en incidentele festiviteiten als bedoeld in

In document Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen (pagina 39-55)