• No results found

Aanvraagprocedures bijstand politie in het kader van rampen en zware ongevallen

tussen Nederland en België

5.3 Aanvraagprocedures bijstand politie in het kader van rampen en zware ongevallen

De aanvraagprocedure voor het verlenen van politiebijstand, verloopt iets anders dan de bijstandsverlening van brandweer en GHOR. In bijlage 3 zijn aanvraagformulieren en verzamelstaten opgenomen voor grensoverschrijdende politiebijstand

5.3.1 Nederland vraagt bijstand aan in België

Figuur 19: Aanvraagprocedure bijstand politie in het kader van rampen en zware ongevallen vanuit Nederland richting België

Toelichting op schema

Als er zich een incident voordoet in de (grens)regio is het allereerst van belang om te weten of er sprake is van een ramp of zwaar ongeval. Is dat niet het geval, dan is er geen sprake van grensoverschrijdende bijstandsverlening waarvoor dit handboek in het leven is geroepen (zie paragraaf 1.3).

Is er wel sprake van een ramp of zwaar ongeval, is het voor de bijstandsverlening van belang om te weten of het incident wel of niet heeft plaatsgevonden in één van de grensregio’s met België (zie paragraaf 3.2.1).

Er worden drie verschillende scenario’s beschreven. Het eerste scenario is van toepassing wanneer een ramp of zwaar ongeval niet plaatsvindt in een grensregio.

Het tweede scenario schetst de procedure die plaatsvindt wanneer een ramp of zwaar ongeval wel plaatsvindt in een grensregio en waarbij er wel sprake is van spoedeisende situatie.

Het derde scenario schetst de procedure die plaatsvindt wanneer een ramp of zwaar ongeval wel plaatsvindt in een grensregio maar waarbij er geen sprake is van spoedeisende situatie.

Bijstandsverlening BZK en de gouveneur van de naburige Belgische provincie

5.3.1.1 Scenario 1: ramp of zwaar ongeval vindt niet plaats in een grensregio

Wanneer een ramp of zwaar ongeval niet plaats heeft gevonden in een grensregio, zal het nationale bijstandsverzoek verlopen zoals beschreven in deel 1 van het Handboek Nationaal. De burgemeester van het getroffen gebied zal een bijstandsverzoek doorleiden naar de korpsbeheerder van het regiokorps waarbinnen het incident heeft plaatsgevonden.11 Vervolgens wordt het bijstandsverzoek naar de CdK doorgeleid. De CdK bekijkt in hoeverre er binnen de provincie bijstand kan worden verleend. Als de gevraagde bijstand niet geleverd kan worden vanuit de Nederlandse provincie, zal de CdK het verzoek doorleiden naar het Ministerie van BZK. Het LOCC bekijkt vervolgens of er elders in Nederland kan worden voldaan aan het verzoek. Als er in Nederland sprake blijkt van een situatie waarbij de Nederlandse bijstandsmiddelen kwalitatief en kwantitatief tekort schieten, kan er een officieel bijstandsverzoek worden opgesteld richting België. In dat geval zal de Minister van BZK in Nederland, op basis van de bilaterale overeenkomst tussen Nederland en België (Den Haag 1984) en het Verdrag van Senningen uit 2004 (artikel 4), een officieel bijstandsverzoek indienen bij de Minister van BiZa in België.

Dit verzoek komt in België binnen bij de Directie van het Nationale Invalspunt van de Federale politie.12 Belangrijk

Deze procedure is echter alleen van toepassing voor situaties waarbij er beperkte bijstand wordt aangevraagd. Als er echter sprake is van een grootschalige rampsituatie, waarbij er op nationaal niveau een uitputting is van mensen en/of middelen en waarbij er grootschalige buitenlandse bijstand uit verschillende landen gewenst is, zal de aanvraagprocedure verlopen via het EU Monitoring en Information Centre (EU MIC). De aanvraagprocedure zal dan verlopen volgens het schema van paragraaf 1.5.1 van het handboek deel 3, inkomende buitenlandse bijstand.

5.3.1.2 Scenario 2: ramp of zwaar ongeval vindt wel plaats in een grensregio en er is wel sprake van een spoedeisende situatie.

Als er sprake is van een spoedeisende situatie als gevolg van een ramp of zwaar ongeval in een grensstreek, zal de regionale Nederlandse meldkamer direct contact opnemen met de Belgische meldkamer, de zogenaamde ‘100 Centrale’. De Belgische 100 Centrale kan in een dergelijk geval direct bijstand toezeggen. Achteraf zal via de formele weg dit bijstandsverzoek worden bevestigd via de lijn burgemeester – korpsbeheerder - CdK – ministerie van BZK in Nederland en de Gouverneur van de Belgische provincie.

5.3.1.3 Scenario 3: ramp of zwaar ongeval vindt wel plaats in een grensregio, maar er is geen sprake van een spoedeisende situatie.

Het derde scenario is van toepassing wanneer er sprake is van een ramp of zwaar ongeval in de grensstreek, maar waarbij er geen sprake is van een spoedeisende situatie. In dat geval zal direct een formelere weg gevolgd te worden.

Dat betekent dat de burgemeester via de korpsbeheerder en de CdK een bijstandsverzoek indient bij de Gouverneur van de naburige Belgische provincie. De Gouverneur zal vervolgens beslissen of er wel/geen bijstand zal worden verleend. Achteraf zal de CdK het ministerie van BZK informeren over de aangevraagde bijstand in België.

5.3.2 België vraagt bijstand aan in Nederland

5.3.2.1 Ramp of zwaar ongeval vindt niet plaats in een grensregio

Conform de bilaterale overeenkomst tussen België en Nederland (Den Haag, 1984) en het Verdrag van Senningen (2004)) kan een Belgische gemeente/regio politiebijstand aanvragen in Nederland. De locatie waar de ramp of zwaar ongeval zich in België heeft afgespeeld is in allereerst bepalend voor de manier waarop de bijstandsaanvraag dient te verlopen.

Als er sprake is van een ramp of zwaar ongeval in België, dat zich niet afspeelt in een grensregio, dan zal de formele bijstandsaanvraag als volgt verlopen.

Figuur 20: Formele aanvraagprocedure politiebijstand vanuit België richting Nederland

Toelichting op schema

Op het moment dat bijstandsmiddelen en/of –eenheden in België kwantitatief of kwalitatief te kort schieten, zal het Belgische Ministerie van BiZa een officiële bijstandsaanvraag indienen bij het Nederlandse Ministerie van BZK. Deze aanvraag zal binnenkomen via het NCC. Na goedkeuring van het verzoek zal het LOCC het verzoek in Nederland uitzetten. Dit verloopt vervolgens via de lijn CdK – - korpsbeheerder, die de betreffende mensen en/of middelen ter beschikking stelt.

5.3.2.2 Ramp of zwaar ongeval vindt wel plaats in een grensregio en er is wel sprake van een spoedeisende situatie De situatie kan zich ook voordoen dat er een ramp of zwaar ongeval plaatsvindt in een aangrenzende Belgische regio, zie paragraaf 3.2.2, en waarbij er sprake is van een spoedeisende situatie.

De aanvraagprocedure die gevolgd wordt ziet er als volgt uit.

Figuur 21 : Aanvraagprocedure spoedeisende bijstand politie vanuit Belgische grensregio richting Nederland Minister BiZa België

(Directie Nationale Invalspunt)

Minister BZK Nederland (NCC en LOCC)

Commissaris van

de Koningin Korpsbeheerder

Belgische regionale meldkamer (’100 Centrale’)

Nederlandse regionale

meldkamer Bijstandsverlening

Gouverneur Belgische provincie

Korpsbeheerder

Inlichten over verzoek Burgemeester

Belgische gemeente

CdK

Toelichting op schema

Als er sprake is van een ramp of zwaar ongeval in een Belgische grensstreek met Nederland, en waarbij er een spoedeisende situatie is ontstaan, kan de Belgische regionale meldkamer (‘100 Centrale’) direct bijstand aanvragen bij de naburige Nederlandse regionale meldkamer. De Nederlandse regionale meldkamer kan in dat geval direct beslissen over de bijstandsverlening. Vervolgens zal het verzoek achteraf formeel worden bevestigd via de lijn burgemeester Belgische gemeente – Gouverneur Belgische provincie – CdK Nederlandse provincie - korpsbeheerder.

5.3.2.3 Ramp of zwaar ongeval vindt wel plaats in een grensregio maar er is geen sprake van een spoedeisende situatie Deze procedure die wordt gevolgd wanneer er sprake is van een ramp of zwaar ongeval in de Duitse grensregio waarbij er geen sprake is van een spoedeisende situatie, verloopt anders dan de procedure die gevolgd wordt wanneer er wel sprake is van een spoedeisende situatie.

Deze aanvraagprocedure ziet er als volgt uit.

Figuur 22: Aanvraagprocedure bijstand politie bij een niet spoedeisende situatie vanuit Belgische grensregio richting Nederland

Toelichting op schema

Als er sprake is van een ramp of zwaar ongeval in de Belgische grensstreek met Nederland, maar waarbij er geen sprake is van een spoedeisende situatie, zal het bijstandsverzoek direct formeel verlopen. Dat betekent dat de burgemeester van de Belgische gemeente een bijstandsverzoek indient bij de Gouverneur van de Belgische provincie. Deze dient het bijstandsverzoek in bij de CdK van de aangrenzende Nederlandse provincie. De CdK leidt het verzoek door naar de korpsbeheerder aan wie het verzoek is gericht.

Burgemeester Belgische gemeente

Gouverneur Belgische provincie

CdK

Nederlandse provincie Korpsbeheerder

5.4 Aanvraagprocedures justitiële bijstandsverlening tussen