• No results found

Identificatie: AantCtrcturenPWk Formaat: N(5,2)

Omschrijving: Het tussen de werkgever en werknemer vast overeengekomen aantal uren per week zoals opgenomen in of af te leiden uit de CAO of individuele arbeidsovereenkomst of dat voortvloeit uit de publiekrechtelijke aanstelling of de fictieve dienstbetrekking.

Waardenbereik:

Code: Betekenis:

– – Poortcontrole overig:

2206 ALS [Code soort inkomstenverhouding / inkomenscode ongelijk is aan 11, 13, 15, 17, 33, 53 en 62]

DAN [Aantal contracturen per week niet aanleveren of aanleveren met waarde 0].

1614 ALS [Code soort inkomstenverhouding / inkomenscode gelijk is aan 11, 13, 15 of 17]

DAN [Aantal contracturen per week verplicht aanleveren]

Terugkoppelcontrole:

Toelichting:

Het overeengekomen aantal uren is een onderdeel van het arbeidscontract. Deze rubriek moet worden gevuld voor alle arbeidsverhoudingen, dus voor een arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht, maar ook voor een publiekrechtelijke aanstelling en een fictieve dienstbetrekking.

Meer of minder gewerkte uren

Het gaat om het aantal vaste contracturen per week zonder rekening te houden met de uitbetaalde meer gewerkte uren of niet uitbetaalde minder gewerkte uren.

Voorbeeld 1

Een arbeidsovereenkomst is aangegaan voor 36 uur per week. Als in een bepaalde week 40 uur wordt gewerkt, dan moet in deze rubriek ‘36’ worden gevuld. Ook in de situatie als in een bepaalde week 3 uur onbetaald verlof is genomen moet in deze rubriek ‘36’ worden gevuld.

Werken in deeltijd

Als uitsluitend een deeltijdfactor is overeengekomen, herleidt u dit naar het aantal uren per week. De gebruikelijke voltijds arbeidsduur per week vermenigvuldigt u in dat geval met de deeltijdfactor.

Voorbeeld 2

De arbeidsovereenkomst is aangegaan voor 50%. Bij een gebruikelijke voltijds arbeidsduur per week van 38 uur, moeten in deze rubriek 38 * 0,5 = 19 contracturen worden aangegeven.

Peildatum

Het aantal contracturen per week kan veranderen in de loop van een aangiftetijdvak. Daarom gaat u uit van de situatie op de laatste dag van het aangiftetijdvak, tenzij de inkomstenverhouding eerder beëindigd is. In dat geval vult u het aantal in dat van toepassing is op de laatste dag van de inkomstenverhouding.

Het overeengekomen aantal uren is niet per week vastgesteld

Indien de periode die hoort bij het vast overeengekomen aantal uren ongelijk is aan een week, herleidt u het aantal overeengekomen uren naar een week. Bij de omzetting naar een week vanuit bijvoorbeeld een maand noteert u de uitkomst van de volgende formule: uren per maand * 12/52.

Voorbeeld 3

De arbeidsovereenkomst is aangegaan voor 174 uur per maand. Bij de omzetting naar een week noteert u de uitkomst van de volgende formule: uren per maand * 12/52. Dat is dan 174 * 12/52 = 40.15 uren.

Voorbeeld 4

De arbeidsovereenkomst is aangegaan voor 4 uur per dag en de arbeid zal steeds op elke werkdag plaatsvinden. Het aan te geven aantal contracturen bedraagt dan 4 * 5 = 20 uren. Als op een ander aantal werkdagen dan 5 per week wordt gewerkt, vermenigvuldigt u de uren per dag met dat aantal.

Met betrekking tot de afronding geldt de rekenkundige afronding op twee decimalen, d.w.z. de 4 naar beneden en de 5 naar boven (bijvoorbeeld 38.734 wordt afgerond naar 38.73 en 38.735 wordt afgerond naar 38.74).

Bijzondere situaties

Het vaste aantal uren is overeengekomen voor een periode van meerdere weken

Indien er een vast aantal uren is overeengekomen voor een periode van meerdere weken waarbij de uren per week variëren, dan berekent u een weekgemiddelde. Bijvoorbeeld de ene week 16 uur en de andere week 24 uur resulteert in 20 uur.

Indien het overeengekomen urenpatroon niet beschikbaar is voor de software vult u 0 in.

Geen vast aantal uren overeengekomen

Als de werkgever geen vast aantal contracturen is overeengekomen moet de rubriek met 0 (nul) worden gevuld.

Dit geldt als er sprake is van een oproepovereenkomst. Het gaat daarbij onder andere om

nulurencontracten, min-maxcontracten, en stukloon. Wanneer binnen een fictieve dienstbetrekking de afspraken overeenkomen met een hiervoor genoemde bijzondere situatie vult u ook 0 (nul) in. Een fictieve dienstbetrekking geldt als een werknemer hoort bij een van de groepen Deelvisser, Musicus / artiest, Stagiair, Opting-in regeling en Overige fictieve dienstbetrekkingen, genoemd in achtereenvolgens Code aard arbeidsverhouding 4, 6, 7, 79 en 81.

Consignatiediensten en beschikbaarheidsdiensten

In bepaalde gevallen kunnen consignatiediensten of beschikbaarheidsdiensten worden overeengekomen zonder dat sprake is van een oproepovereenkomst. Als overeengekomen aantal uren geldt dan de vaste arbeidsduur van de werknemer, waarbij de uren dat de werknemer beschikbaar moet zijn voor oproepen niet worden meegeteld.

Voorbeeld 5

De arbeidsovereenkomst is aangegaan voor 30 uur per week plus 10 uur aan consignatiediensten per week en er is geen sprake van een oproepovereenkomst. Het overeengekomen aantal uren per week is 30, ongeacht of de werknemer wordt opgeroepen of niet.

Let op: als de consignatiediensten niet per uur worden vergoed in geld of gecompenseerd in vrije tijd en er geen sprake is van een vaste arbeidsduur, dan is er sprake van een oproepovereenkomst en moet de rubriek met 0 (nul) worden gevuld.

Aanwezigheidsdiensten

Aanwezigheidsdiensten zijn bijzondere diensten, aangezien de gehele dienst wordt gezien als arbeidstijd in de zin van de Arbeidstijdenwet. Het hangt af van de individuele overeenkomst of deze diensten binnen de overeengekomen arbeidsduur worden verricht, of dat deze diensten incidenteel buiten de overeengekomen arbeidsduur worden verricht. Er is geen sprake van een oproepovereenkomst, mits daar een vergoeding in tijd of geld tegenover staat (en voor het overige geen sprake is van een oproepovereenkomst, het is bijvoorbeeld geen nuluren- of min-maxcontract).

Voorbeeld 6

De arbeidsovereenkomst is aangegaan voor 30 uur per week. Binnen die dertig uur worden 10 uur in de week slaapdiensten verricht. In dat geval is het overeengekomen aantal uren per week 30.

Voorbeeld 7

De arbeidsovereenkomst is aangegaan voor 30 uur per week. Daarnaast wordt incidenteel een aanwezigheidsdienst opgelegd, waarbij de uren die als aanwezigheidsdienst worden verricht worden gecompenseerd in betaalde vrije tijd. Als overeengekomen aantal uren geldt dan de vaste arbeidsduur van de werknemer, dus 30 uur per week.