• No results found

AANPAK HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING REGIO NOORD- EN MIDDEN LIMBURG

Regionaal projectleider Ilse Crompvoets Mail: i.crompvoets@venlo.nl

Raadsvoorstel

Zaaknummer Steller Jenny Bosman

Team MO

Raad datum 27 oktober 2020 Teammanager Ernst-Jan Meerbeek

Portefeuillehouder Anne Thielen

1. De Regiovisie Aanpak Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Noord- en Midden-Limburg vast te stellen.

Samenvatting

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling, dit is opgenomen in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en in de Jeugdwet. Het is landelijk bepaald dat deze aanpak regionaal is georganiseerd. Centrumgemeente Venlo heeft hierin een voortrekkersrol voor Noord- en Midden-Limburg. Door regionaal samen te werken willen de 14 gemeenten in de regio Noord- en Midden-Limburg, in nauwe samenwerking met de partners in de keten zorg en veiligheid, een sluitende en integrale aanpak voor slachtoffers, daders en direct betrokkenen (zoals kinderen) van huiselijk geweld en kindermishandeling realiseren.

Om richting te geven aan deze aanpak is een gezamenlijke regionale visie opgesteld. Het hebben van een gezamenlijke regionale visie is conform het advies van het Toezicht Sociaal Domein.

Als basis voor de regiovisie kiest de regio Noord- en Midden-Limburg het landelijk programma ‘Geweld Hoort Nergens Thuis’. In 2019 is dit programma gelanceerd en heeft als opdracht het volgende geformuleerd:

“Geweld hoort nergens thuis, zeker niet in je eigen huis, waar je veilig moet zijn en je veilig moet voelen om jezelf te kunnen zijn, te groeien en je te ontwikkelen. Veel mensen hebben thuis niet zo’n veilige omgeving. De schade die dit veroorzaakt is groot. Daar mag niemand van wegkijken. Onze opgave is huiselijk geweld en kindermishandeling terug te dringen, de schade ervan te beperken en zo de cirkel van geweld, de overdracht van generatie op generatie, te doorbreken.”

Regio Noord- en Midden-Limburg wil namelijk niet wegkijken van nog steeds bestaand huiselijk geweld en kindermishandeling (alle vormen van kindermishandeling, oa. fysiek geweld, psychisch geweld, emotionele verwaarlozing, seksueel misbruik) dat plaatsvindt in huiselijke kring, in de eigen directe leefomgeving. Ieder kind en/of volwassene in een afhankelijkheidsrelatie, heeft het recht om veilig te kunnen leven en opgroeien.

Hiervoor is een sluitende aanpak nodig. Daarom kiest de regio Noord- en Midden-Limburg om samen te werken, met betrokken gemeenten en ketenpartners, vanuit de visie op gefaseerde ketenzorg: “eerst samenwerken voor veiligheid, dan samenwerken voor risico gestuurde zorg’.

Beoogd resultaat

Een sluitende en integrale aanpak in de regio Noord- en Midden-Limburg realiseren voor slachtoffers, daders en direct betrokkenen (zoals kinderen) van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Argumenten

1.1 Dit voorstel draagt bij aan de toekomstvisie 2030 ‘Venray loopt voorop’.

Pagina 2 van 3

Dit voorstel sluit met name aan op ambitie 1 van de toekomstvisie; “In het Venray van 2030 zijn inwoners, hun netwerken, culturen en voorzieningen met elkaar verbonden. Zodat iedereen kan meedoen en er in Venray altijd wat te beleven valt.” Deze ambitie beschrijft hoe iedereen in Venray zich veilig moet kunnen voelen en er altijd voldoende ondersteuning moet zijn voor inwoners. Deze regiovisie legt vast hoe we

veiligheid willen vergroten. En hoe we specifiek voor slachtoffers, daders en betrokkenen van huiselijk geweld en kindermishandeling vorm gaan geven aan deze ondersteuning op maat.

1.2 De regionale visie aanpak kindermishandeling en huiselijk geweld was niet meer actueel.

De regionale samenwerking met betrekking tot de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld dateert al van 2009 en vanaf 2011 hebben we gezamenlijke doelen betreffende het aanpakken en voorkomen van huiselijk geweld. Vanwege het veranderde sociale domein in 2015 (Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 en de Jeugdwet) heeft in 2016 een herijking van het regionale beleid plaatsgevonden. Dit heeft geresulteerd in de regiovisie ‘Aanpak Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Noord- en Midden-Limburg 2016-2019’. Deze regiovisie is nu geactualiseerd en de belangrijkste wijziging betreft het integreren van het Rijksprogramma

‘Geweld Hoort Nergens Thuis’ in de regionale visie. Onderdeel van de visie zijn uitvoeringsplannen. En deze worden twee jaarlijks geëvalueerd en geactualiseerd.

1.3 We volgen de landelijke lijn uit het programma Geweld Hoort Nergens thuis, zodat er een goede aansluiting is tussen regionale en landelijke initiatieven.

De onderlegger van de regiovisie ‘Aanpak Huiselijk Geweld en Kindermishandeling’ is het landelijke programma

‘Geweld Hoort Nergens Thuis’. De opdracht van dit programma onderschrijven wij. Wij streven dit ook na in de regio Noord- en Midden-Limburg. Door regionaal aan te sluiten op het landelijk programma, creëren wij steeds meer een sluitende aanpak rondom huiselijk geweld en kindermishandeling.

1.4 Deze regiovisie legt verantwoordelijkheden van betrokken partijen beter vast.

De regiovisie gaat leiden tot een beter lokaal en regionaal beleid doordat duidelijker is vastgelegd wat de verantwoordelijkheden van alle betrokken partijen binnen de aanpak van huiselijk geweld en

kindermishandeling zijn. Waarbij werkgroepen zijn gestart om extra aandacht te geven aan specifieke doelgroepen met specifieke problemen (o.a. slachtoffers van seksueel geweld en aanpak

ouderenmishandeling). Duurzaam oplossen of stoppen vraagt soms namelijk om een andere aanpak met specifieke expertise of er moeten andere organisaties bij worden betrokken. Als we voor deze specifieke groepen geen oog hebben, vallen ze tussen wal en schip.

1.5. Het Toezicht Sociaal Domein heeft geadviseerd om een gezamenlijke visie vast te stellen.

Het Toezicht Sociaal Domein heeft een stimulerend onderzoek gedaan in de gemeenten Beesel, Roermond en Venlo naar het functioneren van het lokale netwerk na een overdracht van Veilig Thuis. In de drie

eindrapporten zijn naast lokale ook een aantal regionale verbeterpunten genoemd. Eén van deze adviezen is om geadviseerd een gezamenlijke visie vast te stellen zodat vanuit die visie de samenwerking kan worden doorontwikkeld. Om die reden willen we de regiovisie door alle gemeenteraden laten vaststellen.

1.6 De Bestuurs Commissie WMO heeft positief geadviseerd op deze regiovisie.

Deze regiovisie is besproken in de Bestuurs Commissie WMO. De betrokken wethouders hebben ermee

ingestemd dat deze regiovisie ter vaststelling wordt voorgelegd aan alle colleges en/of raden van de 14 Noord- en Midden-Limburgse gemeenten, conform de binnen de betreffende gemeente geldende afspraken. Het maakt de aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling krachtig om op deze schaalgrootte de handen in een te slaan.

Pagina 3 van 3

Voor de verschillende specifieke doelgroepen zijn werkgroepen ingericht waarin gemeenten samen met ketenpartners onderzoeken welke stappen concreet gezet moeten worden om de doelen zoals beschreven in de regiovisie te bereiken. Op basis daarvan gaat de regionale projectleider Geweld Hoort Nergens Thuis samen met de ketenpartners vormgeven aan de verschillende doelen. Daar waar dat relevant is zal ook communicatie naar inwoners worden ingezet.

Financiële gevolgen

De centrumgemeente Venlo ontvangt van de rijksoverheid voor een periode van 3 jaar jaarlijks €75.000,- voor het aanstellen van een regionale projectleider “Geweld Hoort Nergens Thuis”. Naast deze middelen zijn er geen extra financiële middelen beschikbaar voor de uitvoering van het programma.

De activiteiten die vanuit de uitvoeringsprogramma’s worden voorgesteld en opgepakt, vragen niet allemaal een financiële investering. Activiteiten die wel een financiële investering, buiten de bestaande budgetten, vragen worden via de reguliere weg van begroting, ingediend. Op dit moment lijkt dat niet aan de orde te zijn.

Daarnaast zijn er mogelijkheden tot het aanvragen van landelijke en provinciale subsidies.

Personele/organisatorische gevolgen n.v.t.

Juridische gevolgen n.v.t.

Rechtmatigheid n.v.t.

Fatale termijnen n.v.t

Vervolgtraject besluitvorming n.v.t.

Evaluatie

Onderdeel van de visie zijn uitvoeringsplannen. Leidend in deze uitvoeringsprogramma’s zijn de actielijnen zoals deze benoemd zijn in het programma ‘Geweld hoort Nergens Thuis’ en dus ook in de regiovisie. De uitvoeringsprogramma’s zijn dynamische documenten waarvan gemeenten en ketenpartners samen eigenaar zijn. Deze worden twee jaarlijks geëvalueerd en geactualiseerd.

Het portefeuillehoudersoverleg Veilig Thuis volgt kritisch de resultaten die worden behaald. Wethouder Thielen is lid van het portefeuillehoudersoverleg Veilig Thuis. Minimaal halfjaarlijks wordt de stand van zaken omtrent de regiovisie daar geagendeerd en wordt zo nodig bijgestuurd.

Bijlagen

1. Regiovisie aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling Noord- en Midden-Limburg 2. Factsheet

Naslagwerk n.v.t.

Besluit van de raad

Onderwerp Datum 27 oktober 2020

Regiovisie aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling Noord- en

Midden-Limburg Pagina 1 van 1

De raad van Venray,

gelezen het advies van B en W, gelezen het advies van de commissie,

besluit:

1. De Regiovisie Aanpak Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Noord- en Midden-Limburg vast te stellen.

Aldus besloten in de openbare vergadering van 27 oktober 2020.

De voorzitter, De griffier,

L.M.C. Winants S.A. Boere