• No results found

Aangifte doen, belasting en

13 Aangifte doen, belasting en loonheffingen betalen

13.2 Aangifte doen

13.2.1

Verschil aanslagbelasting en aangiftebelasting

Er zijn 2 typen belastingen: aanslag- en aangiftebelastingen. Bij aanslagbelastingen staat het doen van de aangifte voorop. Aan de hand van uw informatie berekenen wij de belasting die u moet betalen. Daarvoor krijgt u een belastingaanslag. Voorbeelden van aanslagbelastingen zijn de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting. Bij aangiftebelastingen levert u ons informatie in de vorm van een verplichte aangifte, maar nu berekent én betaalt u de belasting op eigen initiatief. U krijgt dus geen belastingaanslag.

Voorbeelden van aangiftebelastingen zijn de loonheffingen en de btw.

13.2.2

Digitaal aangifte doen

Als in Nederland wonende of gevestigde ondernemer, bent u verplicht digitaal aangifte te doen voor onder meer de volgende belastingen:

Als wij u een aangiftebrief sturen, moet u de digitale aangifte altijd invullen en op tijd indienen.

Dat geldt ook als u vermoedt, of zelfs zeker weet, dat u niets hoeft te betalen of terugkrijgt. Als u wel belasting moet betalen, maar om wat voor reden dan ook geen aangifte of aangiftebrief hebt gekregen, moet u zelf een aangifte aanvragen. Doet u dit niet, dan loopt u het risico op een boete.

U kunt op 3 manieren digitaal aangifte doen:

– via aangifteprogramma’s van de Belastingdienst

Gebruikt u de aangiftesoftware van de Belastingdienst om aangifte loonheffingen te doen, dan doet u aangifte via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Voor meer informatie zie belastingdienst.nl.

– via aangifte- of administratiesoftware

– via een fiscaal dienstverlener aan wie u de aangifte uitbesteedt Aangifte doen via aangifteprogramma’s van de Belastingdienst

Met uw gebruikersnaam en wachtwoord logt u in bij Mijn Belastingdienst Zakelijk. U ziet hier een overzicht van de aangiften die u nog moet indienen en de aangiften die u al hebt ingediend. Verleend uitstel voor het doen van een aangifte is niet zichtbaar.

Wilt u aangifte inkomstenbelasting doen? Dan logt u met DigiD in op Mijn Belastingdienst.

Aangifte loonheffingen

De aangifte loonheffingen via ons aangifteprogramma is geschikt voor werkgevers met maximaal 10

Aangifte doen via aangifte- of administratiesoftware

Gebruikt u voor uw aangiften en opgaven aangifte- of administratiesoftware? Dan moet u Standard Business Reporting (SBR) gebruiken voor onder meer:

– aangiften inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting – aangiften btw en opgaven intracommunautaire prestaties – aangiften loonheffingen en eerstedagsmeldingen

U gebruikt met SBR het beveiligde digitale kanaal van de overheid: Digipoort. Meer informatie over SBR vindt u op belastingdienst.nl/sbr.

Op Mijn Belastingdienst Zakelijk kunt u de status van uw aangiften bekijken.

Aangifte laten verzorgen door een fiscaal dienstverlener

Als u uw aangiften laat verzorgen door een fiscaal dienstverlener, stelt hij de digitale aangifte met een software pakket samen en verstuurt deze naar ons. U kunt op Mijn Belastingdienst Zakelijk de status van uw aangiften bekijken. Eventueel uitstel dat u of uw fiscaal dienstverlener heeft gekregen, wordt niet in het overzicht aangegeven.

13.2.3

Bijzonderheden bij de aangifte inkomsten- en vennootschapsbelasting

Bij de aangifte inkomsten- en vennootschapsbelasting zijn er de volgende bijzonderheden:

Specificaties

De balans, de winst-en-verliesrekening en de fiscalewinstberekening zijn volledig geïntegreerd in de digitale aangifte inkomsten- en vennootschapsbelasting. Ze hebben een vaste vorm en zijn verplichte onderdelen van de aangifte. Soms moet u de gegevens die u hier invult verder specificeren. U kunt geen bijlagen of toelichtingen toevoegen.

Let op!

Als u aangifte doet voor de inkomstenbelasting, gaat het om meer dan alleen de winst. U moet ook uw andere inkomen in box 1 (inkomen uit werk en woning), box 2 (inkomen uit aanmerkelijk belang) en box 3 (inkomen uit sparen en beleggen) aangeven.

13.2.4

Bijzonderheden bij de btw-aangifte

Nadat u zich als ondernemer hebt aangemeld, hoort u van ons wat uw aangiftetijdvak voor de btw is.

Meestal zal dat een kwartaal zijn.

Wilt u per jaar aangifte doen? Dan kunt u een verzoek doen aan uw belastingkantoor. U moet voldoen aan alle volgende voorwaarden:

– U betaalt per jaar minder dan € 1.883 btw.

– U hebt geen vergunning artikel 23.

– U bent een natuurlijk persoon (eenmanszaak) of een combinatie van natuurlijke personen, bijvoorbeeld een maatschap of vof.

– U hebt per jaar voor minder dan € 10.000 aan elk van de volgende activiteiten:

– intracommunautaire leveringen – intracommunautaire diensten – intracommunautaire verwervingen – afgenomen intracommunautaire diensten

Doet u aangifte per jaar en voldoet u niet meer aan de voorwaarden? Dan veranderen wij uw aangiftetijdvak.

U krijgt dan een nieuwe aangiftebrief van ons.

Zorg dat uw aangifte uiterlijk op de uiterste inleverdatum bij ons binnen is. Als u geen aangifte doet, krijgt u van ons een naheffingsaanslag. Wij maken dan een schatting van het btw-bedrag dat u verschuldigd bent.

U moet de 1e keer btw aangeven en betalen

Bent u een startende ondernemer? Dan sturen wij u de 1e btw-aangifte digitaal óf op papier. U ontvangt het aangifteformulier nadat u zich hebt aangemeld bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. Op dit formulier geeft u de btw aan over de periode waarin u met uw onderneming bent gestart. Ook als u in die periode nog geen omzet hebt gemaakt, doet u aangifte.

1e aangifte vaak op papier

U krijgt uw 1e btw-aangifte vaak op papier. Als u btw moet betalen, ontvangt u een naheffingsaanslag.

Krijgt u btw terug? Dan ontvangt u een teruggaafbeschikking. Dit is een brief waarin staat hoeveel u terugkrijgt.

Let op!

Hebt u geen btw­aangifte ontvangen? Bel dan de BelastingTelefoon: 0800 ­ 0543.

Btw-aangifte digitaal

U doet digitaal aangifte via Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Doet u zaken met een ander EU-land?

Als u producten levert aan of diensten verricht voor een ondernemer in een ander EU-land, moet u uw intracommunautaire diensten en leveringen van goederen aan een ander EU-land specificeren in de

‘Opgaaf intracommunautaire prestaties’. Deze opgaaf dient als controlemiddel voor de verschillende belastingdiensten in de EU. Ook deze opgaaf kunt u digitaal en op dezelfde wijze (ingevuld) verzenden.

Uw laatste btw-aangifte van het jaar

De laatste btw-aangifte van het jaar is de aangifte over het 4e kwartaal of de aangifte over de maand december. Hierop moet u een aantal afrekeningen opnemen over het afgelopen kalenderjaar, zoals uw privégebruik van de auto van de zaak, van gas, water en elektra, de btw over uw fictieve diensten en herzieningen. Mogelijk kunt u de voorbelasting op goederen of diensten voor uw onderneming niet helemaal aftrekken, omdat u ze gedeeltelijk voor vrijgestelde doeleinden hebt gebruikt of gedeeltelijk voor privédoeleinden. In dat geval moet u het bedrag van de voorbelasting opnieuw berekenen. Ook corrigeert u de voorbelasting die u hebt afgetrokken bij de aanschaf van relatiegeschenken en andere giften en voorzieningen voor uw personeel, zoals de personeelscatering. Hebt u de aangifte over het laatste belasting tijdvak al ingediend? Gebruik dan het formulier ‘Suppletie omzetbelasting’. U vindt dit formulier op Mijn Belastingdienst Zakelijk.

13.2.5

Bijzonderheden bij de aangifte loonheffingen

Nadat u zich als werkgever bij ons hebt aangemeld, ontvangt u jaarlijks een aangiftebrief. Hierin staat voor welke aangiftetijdvakken van een belastingjaar u aangifte loonheffingen moet doen. U doet steeds aangifte per aangiftetijdvak. Gewoonlijk is dit een maand of 4 weken. U vult de aangifte in aan de hand van de loonstaten van uw werknemers. U berekent ook hoeveel loonheffingen u moet betalen. Bij een aangifte over een bepaald aangiftetijdvak kunt u correcties bijvoegen als u eerder een onjuiste aangifte hebt ingezonden van hetzelfde kalenderjaar. Eventuele positieve of negatieve correctiesaldo’s verrekent u met de betaling over het aangiftetijdvak waar u de correcties hebt bijgevoegd.

Let op!