• No results found

1. Onderzoeken welke krachten optreden in een gewapende asfaltconstructie

Om de benodigde eigenschappen van een asfaltwapening te kunnen bepalen is het nodig om te weten welke krachten er optreden in de asfaltconstructie. Nu wordt er op basis van gevoel een wapening ge- kozen.

2. Uniforme proeven ontwikkelen om de treksterkte te bepalen

Als er een proef ontwikkeld kan worden om van alle materialen de treksterkte op een gelijke manier te bepalen, wordt er een beter beeld verkregen bij het onderling vergelijken. Op dit moment worden pro- ducten wel onderling vergeleken, maar omdat er soms verschillende proeven zijn is dit niet altijd te vergelijken.

3. Een methode ontwikkelen om te rekenen met asfaltwapening

Er zijn verschillende programma’s beschikbaar om met asfalt te rekenen. Echter is in deze program- ma’s nog geen mogelijkheid om ook met asfaltwapening te rekenen. Hierdoor is het effect van de as- faltwapening op de asfaltconstructie nog niet aan te tonen. Dit terwijl er leveranciers zijn die beweren veel asfaltreductie te kunnen behalen met asfaltwapening.

T&M<-1032034-JH/BB revisie, Definitief 4. Onderzoek uitvoeren naar de kosten van asfaltwapening

In dit onderzoek is er geen tijd overgebleven om naar de kosten van asfaltwapening te kijken. Terwijl voor een wegbeheerder het budget maatgevend kan zijn voor het type asfaltwapening dat zij kunnen toepassen. Het liefst naar de lifecyclekosten, maar dat zal op dit moment nog lastig gaan omdat ondui- delijk is hoelang een asfaltwapening mee gaat.

5. Onderzoek naar alternatieven van asfaltwapening

Behalve asfaltwapening zijn er meer manieren om scheurgroei te vertragen, zoals een extra laag asfalt of een SAMI. Mogelijk dat in een aantal situaties een alternatief beter kan werken, of economisch voordeliger is.

8

Bronvermelding

1. CROW publicatie 146b ‘Handleiding globale visuele inspectie’, (2005) 2. CROW publicatie 295 ‘Wegverhardingen op slappe bodem’, (2010) 3. CROW publicatie 95 ‘Geen vrees voor de frees’ (1995)

4. CROW publicatie 69 ‘Asfaltwapening zin of onzin’ (1993)

5. http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/default.aspx?DM=SLNL&PA=70806ned&D1=0- 1%2c8%2c14&D2=0%2c5-16&D3=a&HDR=G2&STB=G1%2cT&VW=T 6. http://www.asfaltnet.com/Static/18726/ASFALT 7. http://www.centexbel.be/files/PDF_files/geosynthetics/en-iso-10319-2008-wide-with-tensile-test.pdf 8. http://www.latexfalt.com/emulsie_asfalt_beton.html 9. http://www.lenntech.nl/water-consumptie.htm 10. http://www.vbwasfalt.nl/cms/Media/Blad%20Asfalt%202009- 2/2009%202%20Verhardingsontwerp%20(1).pdf 11. http://www.vbwasfalt.nl/cms/Media/Publicaties%20en%20video/Asfalt_Onderhoudstechnieken%20septe mber%202005.pdf 12. http://www.wegenbouw.be/pdf/wegeninasfalt.pdf

13. Onderzoek naar het effect van Stress Absorbing Membrane Interlayers (SAMI’s) bij overlaging van ver- hardingen – Dr.Ir. A.A.A. Molenaar / ing. J.H.H. Verhoeven in opdracht van T.H. Delft, 1984

14. Toepassing van asfaltwapeningen en scheurremmende lagen (1999)

15. “zoveel mensen zoveel meningen” rapportage interviews asfaltwapening. B. Bosscher en J. Hummelink, 2011

Achtergrond literatuur:

• A. H. de Bondt, Required properties of reinforcing products, september 1999. • A. H. de Bondt, Research on geogrids in asphalt pavements, september 2009. • CROW Ede, asfaltwapening 13 jaar praktijkervaring op de A6, juni 2006.

• EMPA akademie, Auswirkungen von geotextilien auf den schichtverbund bei bitumenhaltigemhochein- bau auf betonstrassen, 15-Mei-2007

• NGO, lastspreiding geokunststoffen, januari 2000.

• OCW mededelingen 3/1995, Scheurremmende tussenlagen.

• OCW renoveren gescheurde wegdekken door tussenlaagsystemen, sterrebeek 23-november-2000. • OCW toepassen asfaltwapening en scheurremmende lagen, 1999.

• TBU instituut, test reports, juni 1996.

• TH Delft, onderzoek naar effect van SAMI’s bij overlaging verharding, oktober 1984. Internet: • http://www.aat-baks.com/Marktsegmenten/Asfaltwapening/ABMeshStaal/tabid/93/language/nl- NL/Default.aspx • http://www.bituned.nl/nl/asfaltwapening.html • http://www.cecobv.nl/pagina8.html • http://www.citeko.com/pages/technieken/asfaltwapening.php • http://www.intercodaminfra.com/grond-weg-en-waterbouw/asfalt-fundatie-en-graslandwapening/ • http://www.sp-reinforcement.nl/producten/spasfaltwapening • http://www.tencate.com/4004/TenCate/Geosynthetics/eu/nl/nl-TenCate-Geosynthethics- Europe/Producten/TenCate-Polyfelt-PGM-en-PGM-G • http://www.tensar.nl/asfaltwapening.asp

T&M<-1032034-JH/BB revisie, Definitief

9

Begrippenlijst

Ter verduidelijking van een aantal gehanteerde begrippen wordt hier een overzicht weergegeven. Dit zodat voor enkele begrippen niet door het hele rapport gebladerd moet worden.

Trekzone Gedeelte van de constructie waar trekspanning optreedt

Bitumen Bitumen is een residu van de aardolieraffinage en wordt gebruikt als de 'lijm' in asfalt SAMI Afkorting van Stress Absorbing Membrane Interlayer. Dit is een laag van gemodificeerd

bitumen die in staat is spanning op te nemen die ontstaat in de onderliggende laag EAB Afkorting van Emulsie Asfalt Beton. Dit is een soort asfalt die in-situ geproduceerd wordt,

bestaande uit minerale bestanddelen, gemodificeerde bitumenemulsie en water. Dit wordt onder andere gebruikt om stalen asfaltwapening vast te leggen.

Treksterkte Met dit begrip wordt eigen trekkracht bedoeld, maar omdat leveranciers altijd een trek- sterkte opgeven is deze term gebruikt.

Ribben Onderdeel van het grid (raster), dit zijn de strengen die het raster vormen.

Gebitumineerd Hierbij zijn de wapeningen vooraf ingespoten met bitumen. Dit gebeurt in de fabriek bij fabricage van het product.

PP Afkorting van Polypropyleen, wordt gebruikt als grid en als nonwoven. PET Afkorting van Polyester, wordt gebruikt als grid en als nonwoven.

VGD meting Afkorting van Valgewicht deflectie meting. Met deze meting wordt van wegen de restle- vensduur vastgesteld, door middel van een gewicht te laten vallen en de reflectie te me- ten op een bepaalde afstand.

Grid Een raster van strengen. Die krachten kunnen opnemen vanuit de asfaltverharding Nonwoven Willekeurig in elkaar gedraaide vezels.

Zwaar verkeer Dit geeft de verkeersintensiteit aan die over de weg komt, zie hiervoor bijlage 2. Met zwaar verkeer wordt hier een intensief belaste (IB) weg bedoeld

Omslaan Dit is een proces dat bij bitumen optreedt. Hierbij verandert de kleur van bitumen van bruin naar zwart (glans naar dof). Dit wordt ook wel uitfluxen of breken genoemd.

Bijlage 1

Overzicht leveranciers en eigenschappen van ver-

schillende soorten asfaltwapening

Bijlage 2 Overzicht leveranciers en eigenschap-

pen van verschillende soorten asfaltwapening