• No results found

5 Conclusies en aanbevelingen

5.1 Aanbevelingen

Op basis van de conclusies die zijn getrokken in dit hoofdstuk kan er een aantal aanbevelingen worden gedaan ten opzichte van burgerparticipatie in de gemeente Weert. Deze aanbevelingen hebben vooral betrekking op duidelijkheid en transparantie ten aanzien van burgerparticipatie binnen de gemeente Weert. Het is te verwachten dat als alles met betrekking tot burgerparticipatie binnen de gemeentelijke organisatie duidelijker is, dat het dan naar buiten toe ook duidelijker is en burgers beter weten wat ze kunnen verwachten en waar ze participatiemogelijkheden hebben. Als eerste is het van belang om het begrip burgerparticipatie helder te krijgen voor alle ambtenaren binnen de gemeente Weert. Met name omdat er binnen de gemeente burgerparticipatie steeds vaker genoemd wordt als iets wat de gemeente wil nastreven is het van belang dat er eenduidigheid bestaat over het begrip zelf om misverstanden te voorkomen. Helemaal omdat blijkt dat er

verschillende interpretaties en invullingen zijn van dit begrip. Dit varieert van het puur informeren van de burger als actieve rol van de overheid tot het meedenken en meedoen vanuit de burger als actieve rol vanuit de burger.

Met betrekking tot de randvoorwaarden is het van belang dat de ambtenaren vooral duidelijk krijgen waarin ze open en transparant moeten zijn richting de burger. Niet alleen met betrekking tot het beleid of het project en het proces daarvan, maar ook de standpunten die de gemeente zelf inneemt moeten duidelijk vaststaan van te voren. Daarnaast is het heel belangrijk dat in elk participatietraject er een goede verslaglegging plaatsvindt en dit nauwkeurig naar de burger teruggekoppeld wordt. Hierdoor krijgt de burger meer inzicht in het proces en is het duidelijk wat er met zijn inbreng is gedaan.

Het is voor de representativiteit van belang dat er een heldere lijn is uitgezet welke rol de wijk- en dorpsraden hebben in de gemeente Weert en op welke manier ambtenaren burgers behoren te betrekken bij hun werkzaamheden. Hierdoor weet de burger precies wat hij kan verwachten bij een project en hangt het niet van de betreffende ambtenaar af hoe die er mee omgaat en welke invulling deze ambtenaar eraan geeft.

Het moet ook in de organisatie duidelijk zijn welke (speel)ruimte er bestaat om burgers te betrekken, zodat elke ambtenaar weet wanneer het in elk geval nodig is of wanneer het juist minder belangrijk is om burgerparticipatie te stimuleren. Daarnaast moet elke ambtenaar die burgers betrekt bij zijn werkzaamheden de burger ook de ruimte geven om te participeren en duidelijk maken op welke manier de inbreng van de burger verwerkt wordt in het besluitvormingsproces.

63 Erkenning van burgerparticipatie is iets wat elke betrokken ambtenaar moet hebben of moet leren. In elk geval is het ook hier van belang dat er één duidelijke lijn is waardoor de burger weet waar hij aan toe is ongeacht welke ambtenaar verantwoordelijk is voor het project.

Concreet zal er binnen de organisatie een visie moeten worden opgesteld over wat

burgerparticipatie precies moet zijn binnen de gemeente, welke plaats burgerparticipatie op dit moment heeft binnen de gemeente en wat het streven is van de gemeente ten opzichte van burgerparticipatie. Het gaat er dan met name om welke mate van burgerparticipatie uiteindelijk bereikt zal moeten worden en over welke tijdsperiode er dan gesproken wordt. Als leidraad kan hierbij de participatieladder worden gebruikt. Hiermee kan per stap op de ladder worden bekeken hoe de gemeente zich moet opstellen naar de burger toe en welke rol de burger dan toebedeeld moet krijgen naar de gemeente toe.

Deze visie moet openbaar zijn zodat ambtenaren binnen de organisatie, maar ook burgers weten op welke manier burgerparticipatie is ingebed in de organisatie en wat het uiteindelijke streven is met betrekking tot burgerparticipatie binnen de gemeente Weert.

Voor de ambtenaren zal er een handleiding moeten komen waarin bovenstaande aanbevelingen worden beschreven zodat elke ambtenaar dezelfde kennis heeft en dezelfde methoden hanteert om burgerparticipatie te stimuleren en vorm te geven in de gemeente Weert. Deze handleiding hoeft niet per se bol te staan van allerlei regels waaraan de ambtenaar zich moet houden, maar het gaat meer om het belang van een helder kader met goede richtlijnen over de uitwerking en vormgeving van burgerparticipatie en de mogelijke methoden die daarbij gehanteerd kunnen worden.

Hiernaast zal er ook concreet iets gedaan moeten worden aan sturing van de ambtenaren met betrekking tot burgerparticipatie binnen de organisatie zelf. Uit de analyse is gebleken dat er verschillende methoden bestaan tussen verschillende sectoren en afdelingen (bijvoorbeeld het gebruik van de communicatieparagraaf). Tussen de leidinggevenden zal er overleg moeten zijn met betrekking tot de sturing van burgerparticipatie naar de ambtenaren toe. Ook zal er regelmatig op elkaar moeten worden afgestemd welke methoden en manieren worden gestimuleerd en op welke manier problemen met betrekking tot burgerparticipatie worden opgelost. Op deze manier wordt zorg gedragen voor eenduidigheid binnen de organisatie en ook naar buiten toe, zodat het voor burgers niet uit zal maken met welke ambtenaar uit welke sector of afdeling ze te maken krijgen.