• No results found

5. Conclusie en aanbevelingen

5.3 Aanbevelingen

Ter afsluiting van dit onderzoek kunnen er op basis van de resultaten een aantal aanbevelingen worden gedaan voor vervolgonderzoek. Er is weinig literatuur over bedrijfshuisvestingswensen van startende ondernemers, en er is weinig onderzoek naar gedaan. Dit thema vormt dan ook een relevant onderwerp voor verder onderzoek. Een aandachtspunt voor toekomstig onderzoek is het verhogen van de respons van startende ondernemers, om zodoende de validiteit en betrouwbaarheid van de gegevens te verhogen.

Toekomstig onderzoek naar een eventuele match vanuit de vraagkant zou zich meer kunnen richten op wat een startende ondernemers zou motiveren om een andere werkplek te zoeken. Tevens kan voor vervolgonderzoek vanuit de aanbodkant gekozen worden voor een andere doelgroep in plaats van startende ondernemers. Uit de literatuur bleek dat de vraag naar bedrijfshuisvesting niet of nauwelijks aanwezig is bij de startende ondernemer en dat deze vraag zich pas ontwikkelt wanneer de vroege groeifase of de groeifase

wordt doorlopen. Doordat zij groter worden en uit moeten breiden, wordt het interessant om te gaan kijken naar een nieuwe huisvesting voor hun bedrijf. Dit zijn ondernemers die al 4 of 5 jaar bestaan. Om door te kunnen groeien moeten investeringen worden gedaan in onder andere nieuwe huisvesting. Aanbevolen wordt om onderzoek te richten op deze categorie ondernemers.

Verder is het interessant om vervolgonderzoek te doen naar beweegredenen van vastgoedeigenaren om afwaardering van hun vastgoed uit te stellen. In andere steden, waaronder Groningen, stellen winkelpandeigenaren leegstaande panden beschikbaar voor start-ups, waarbij de ondernemer slechts een fractie van de huur betaalt. Daar staat tegenover dat wanneer het pand daadwerkelijk verhuurd wordt, de start-up per direct moet verhuizen. Het voordeel van een dergelijke constructie is dat het goed is voor de sociale-, ruimtelijke en economische omgeving. Toekomstig onderzoek zou zich kunnen richten op het stimuleren van dergelijke constructies om de leegstand van winkelpanden terug te dringen.

Verder bleek uit de enquête dat er vraag is naar bedrijfsverzamelgebouwen, echter in een interview met een eigenaar van 5 bedrijfsverzamelgebouwen bleek dat het aanbod verzadigd was en dat hij moeite had bij het vullen van zijn laatste aankoop. In het kader van het terugdringen van leegstand kan worden aanbevolen om dit onderwerp nader te onderzoeken.

````

Schieoevers Noord Delft

Vrij nieuw winkelcentrum Zuidpoort Delft (foto vanaf de Zuidwal) Winkels Centrum Delft (Oude Kerkstraat)

Kantoren langs de Tanthofdreef en Hoogspanningspad Delft

Kantoren langs Delftechpark (foto hierboven) , Informaticalaan (links bovenin) en Elektronicaweg (rechts bovenin)

6 Reflectie

Terugkijkend op het onderzoek kan er geconcludeerd worden dat er voldaan is aan het in hoofdstuk 1 opgestelde doel. Door middel van een literatuurstudie, observatie en het afnemen van een enquête is achterhaald of er aansluiting gevonden kan worden tussen de leegstand in Delft en de Delftse startende ondernemer. Er is er geen aansluiting gevonden tussen beide partijen. De voorraad leegstaande kantoor-, bedrijfs- en winkelpanden staan niet in lijn met de wensen van startende ondernemers, als zij al op zoek zijn naar een bedrijfsruimte.

Zoals hierboven genoemd zal er in een vervolgonderzoek geprobeerd moeten worden de respons van de startende ondernemer te verhogen om zo de validiteit en betrouwbaarheid van de uitkomsten te vergoten. Bij het maken van de enquête is niet voldoende rekening gehouden met de reactie van starters. Vaak wil een ondernemer zo min mogelijk tijd besteden aan het invullen van een enquête. In de enquête is gevraagd om een ideale situatie voor te stellen. Dit kost enig inlevingsvermogen en tijd van de geënquêteerde. In een aantal gevallen heeft een respondent hier niet de tijd voor genomen of is zo tevreden met de huidige situatie waardoor hij of zij geen ideale toekomstige situatie kon inbeelden, waardoor het invullen van dit gedeelte van de enquête niet geheel correct is uitgevoerd. Het was raadzaam geweest als er voor deze personen een andere invuloptie beschikbaar was waarin ze konden aangeven dat hun huidige situatie de ideale was.

Bij de vraag in welke bedrijfshuisvesting ondernemers zijn gevestigd is de optie ‘overige’ gegeven. Dit is door een aantal respondenten ingevuld. Maar het is niet duidelijk in welke overige bedrijfshuisvestingoptie zij zijn gevestigd. Het was verstandiger geweest om dit open te laten zodat de respondenten zelf hun huisvesting hadden kunnen beschrijven.

Ook de beslissing om de respondenten door middel van een brief te benaderen, is minder doeltreffend. Zeker omdat hier ook hoge kosten aan verbonden zijn, maar ook omdat deze brief waarschijnlijk toch op de ‘grote stapel’ beland. Dit kan ook een verklaring zijn voor het lage respons percentage van 4,3%. Echter lijkt een benadering via email geen hogere respons te geven. Het is dus de vraag wat voor vervolgonderzoek een betere benadermethode is. Een persoonlijke benadering via de telefoon heeft ervoor gezorgd dat een aantal respondenten alsnog de enquête hebben ingeleverd. Telefonisch contact kan misschien zorgen voor een hogere response, waarschijnlijk doordat mensen zich gedwongen voelen door de persoonlijke benadering. Gezien de lage respons, kan er voor een soortgelijk onderzoek eventueel beter gekozen worden voor een andere onderzoeksmethode, namelijk interviewen. Hierdoor kan er dieper worden ingegaan op de huidige bedrijfshuisvesting en de eventuele wensen voor een toekomstige huisvesting. Ook kan er gevraagd worden of er interesse is om in een leegstaand pand te vestigen. Voor deze vraag zouden dan voorbeelden van leegstaande panden kunnen worden getoond, waardoor het ook visueel beter voor een startende ondernemer is in te beelden. Doordat met behulp van interviews dieper op de stof kan worden ingegaan kan een beter beeld worden verkregen van de wensen van startende ondernemers. Eventueel zou een enquête kunnen worden uitgevoerd om kwantitatieve data te genereren ter onderbouwing van de interviews. De gesprekken kunnen zorgen voor een verdieping van de informatie. Zo kan uiteindelijk gerichter gezocht worden naar een match tussen beide partijen.