• No results found

Deze paragraaf is geschreven voor de gebruikers van producten van de dienst Extract en/of BAG-Compact, die bestanden automatisch willen laten downloaden door systemen. Het downloaden gebeurt via de generieke afgifte service van het Kadaster. Er zijn twee kanalen beschikbaar voor u als BAG Afnemer:

- Notificatie (E-mail)

- Webservice (Een loket voor grote bestanden)

Als u uitsluitend gebruik maakt van de url in de e-mail dan verandert er niets. In dat geval bevat deze paragraaf voor u geen relevante informatie. Als u gebruik wilt maken van de mogelijkheid om gebruik te maken van een webservice voor het opvragen van bestanden, dan is de informatie in deze paragraaf wel van belang. Via de webservice kan automatisch opgevraagd worden of er nog te downloaden LVBAG bestanden voor u klaar staan.

Ongeacht de keuze om hier gebruik van te maken ontvangt (nog steeds) de e-mail. Het is niet nodig om een nieuwe bestelling te plaatsen.

Kanaal webservice

Dit is het webservice kanaal voor het grote bestanden loket, waarmee de LV BAG bestanden van de dienst Extract levert.

Via de webservice kunt u een bestandenlijst opvragen, van de voor u klaarstaande bestanden, met algemene informatie en voor elk bestand en een download url, (stap 1), om vervolgens via de url de bestanden te downloaden (stap 2).

In een plaatje staan de twee genoemde stappen beschreven:

Wij adviseren u voor de BAG een apart proces in te richten die de bestandenlijst opvraagt voor (alleen) de LVBAG. Op deze manier kunt u via een eigen BAG applicatie de bestanden automatisch ophalen en verwerken.

Authenticatie via PKI Overheidscertificaten

Bij gebruik van deWebservice is authenticatie altijd vereist.

Het downloaden zelf van de url's die via deze webservice worden verkregen is geen authenticatie vereist. Dit betekent dat voor het gebruik van de webservice een PKI

overheidscertificaat nodig is. Bron: Gebruikershandleiding – paragraaf 1.3 Authenticatie URL en anonieme URL

Opvraagtermijn

De bestanden BAG Extract en BAG Compact worden 1 jaar bewaard. Dagelijke mutaties worden 3 maanden bewaard. Hierna zijn de bestanden niet meer op te vragen.

Handreiking voor ontwerpers en software ontwikkelaars

Documentatie van de afgifte (web) service

Deze leeswijzer van de BAG is een eenvoudige korte versie van de originele documenten van deze generieke downloadservice. Waar nodig wordt hiernaar gerefereerd:

- Gebruikershandleiding voor klanten van GDS.pdf - Handleiding Koppelvlak GDS.pdf

Te vinden via: www.kadaster.nl - Zakelijk - Aandachtsgebieden - Direct naar - tabblad GDS2.

Rechtstreekse link: https://developer.kadaster.nl/schemas- tabblad GDS2

Voor ontwerpers: hierin staan UML diagrammen met alle gegevens die worden uitgewisseld. De meeste gegevens zijn nuttig, maar niet vereist.

Voor ontwikkelaars: hier zijn de wsdl, xsd's en een deployable Stub met voorbeeldberichten te vinden.

Aanbevelingen vanuit de LVBAG bij de Afgifte (web) service

Op Handleiding Koppelvlak GDS pagina 12 staan Afgifte bestandenlijst Selectiecriteria genoemd. Maak in ieder geval gebruik van de volgende mogelijkheden.

- Alle(en) nieuwe bestanden sinds de vorige keer: geef het veld Selectiecriteria.nogNietGerapporteerd de waarde 1. Het advies is om deze voor automatische download te gebruiken. U ontvangt dan alleen de nieuwe url's en niet al eerder verkregen url's. Per url kan vervolgens elk bestand worden gedownload.

- Alle bestanden behorende bij een bestelling1: geef het veld

AfgifteSelectieCriteria.Bestandkenmerken.contractnummer de waarde ordernummer. U heeft deze gekregen in de e-mail bestelling bevestiging. Als u (tot nu toe) handmatig heeft gedownload dan is het ordernummer tevens deze te vinden in levering.xml in het veld ordernummer.

Wij adviseren u bij automatische download beide velden in te vullen. U krijgt dan voor de opgegeven

bestelling de nog niet ontvangen url's. Alle niet ontvangen url's opvragen kan ook, maar dit kan verkeerd gaan indien een ander organisatie onderdeel met een eigen downloader eigen downloads doet en ook bestanden opvraagt. Het is handig om deze url's eerst zelf op te slaan, met de afgifte id erbij, en daarna de opgeslagen url's te gebruiken om voor elke url een bestand te downloaden via de url. Op deze manier is er eigenlijk nooit sprake van lastige foutsituaties. Mocht er toch iets fout gaan, dan zijn er mogelijkheden zoals genoemd in paragraaf 1.5 van de handleiding.

Download snelheid

Het is niet mogelijk garanties te geven voor de downloadsnelheid. In de praktijk is de downloadsnelheid onder normale omstandigheden voor een volledig bag extract van heel Nederland (~1.5 GB) circa 15 minuten en voor een dagelijks mutatiebestand (~10MB) circa 10 seconden. Dit is ook afhankelijk van uw eigen netwerk.

1 LVBAG levert de bestanden in een levering, met een leveringsnummer, welke per levering uniek is. Het ordernummer is stabiel over alle leveringen heen en kent u. Voor communicatie over specifieke leveringen kan het handig zijn om ook het leveringnummer op te slaan of om deze door te geven bij contact met klantenservice LVBAG.

2 Schema: Informatie model IMBAG V0.70(01-09-2009)

De gegevens van de BAG zijn beschreven in de documenten Grondslagen Adressen en Grondslagen Gebouwen van VROM. Vervolgens zijn deze gegevens in samenhang gemodelleerd in de vorm van een UML class diagram: het Informatie Model BAG, en wordt beheerd door het Kadaster. Het model vormt de basis voor het ontwerp van alle gegevens gerelateerde zaken, zoals database, producten, diensten en berichten.

De Class diagram is beschikbaar in twee smaken: een voor het genereren van XML: