• No results found

frame narrative benadrukken het belang van duty, dharma en spirituele begeleiding.

In dit hoofdstuk zal ik focussen op de intertekstualiteit, die bestaat tussen de Gita en de roman, als functie van spiritualiteit.

Verhaal

Na een verblijf van vier jaar in Amerika komt Abhay terug naar zijn geboorteland India. Zonder te weten waarom hij gefrustreerd is, schiet hij een lastige aap neer. Zijn ouders verzorgen de aap en zij schrikken allemaal wanneer blijkt dat de aap met hen kan communiceren door te typen. Door de schotwond kan de aap zich zijn vorige leven als een man herinneren; zijn naam is Sanjay. Snel daarna komt Yama, god van de dood, hem bezoeken. Yama wil hem meenemen maar met hulp van de god Hanuman kan Sanjay een deal sluiten met Yama. Twee uur per dag moet Sanjay meer dan de helft van een publiek geanimeerd houden met verhalen, lukt dit niet, dan moet hij met Yama mee. Hoewel de mensen de goden niet kunnen zien, geloven zij Sanjay wanneer hij uitlegt wat hij moet doen. Sanjay, Abhay en Abhay's ouders vertellen verhalen om de dood van Sanjay uit te stellen.

De hoofdstukken met de naam "now" worden afgewisseld met hoofdstukken die de vertellingen zijn van Sanjay en Abhay, en door een paar hoofdstukken genaamd "what really happened", verteld door de ouders van Abhay. Het verhaal dat Sanjay verteld leek in eerste instantie over anderen te gaan maar uiteindelijk blijkt dat het verhaal over hemzelf en de ontstaansgeschiedenis van zijn familie gaat. Abhay's verhalen gaan over zijn belevenissen in Amerika en zijn reis terug naar huis.

Śrīmad Bhagavadgītā

De Sanskriet literatuur van het oude India kent twee epische geschriften; de Mahābhārata en de Ramayana. De Śrīmad Bhagavadgītā, vaak kortweg de Gita genoemd, is onderdeel van de Mahābhārata. De basis van de Gita is een dialoog tussen de god Krishna en de prins Arjuna.

Als krijger moet Arjuna vechten tegen zijn oom en diens afstammelingen omdat zij het koninkrijk van Arjuna's deel van de familie hebben afgepakt. Arjuna is verstrikt in een moreel dilemma omdat hij niet wil vechten tegen familie maar ook zijn duty als krijger niet wil verwaarlozen. Hij vraagt de god Krishna om hem te leiden; "I am your disciple" (23) zegt Arjuna. Krishna gaat een dialoog met Arjuna aan en hij gebruikt de filosofie van yoga om Arjuna te laten begrijpen wat hij moet doen; Krishna vervult zijn rol als spiritual guide. In het verhaal speelt het concept dharma een belangrijke rol. Dit woord heeft geen equivalent in het Nederlands of Engels, het komt erop neer dat "In Hinduism, dharma is a fundamental concept, referring to the order and custom which make life and a universe possible, and thus to the behaviours appropriate to the maintenance of that order" (Oxford Dictionary of World Religions). Een van de onderdelen van dharma is het geloof in duty; iedereen heeft een taak in het leven, een taak die de orde van het leven in stand houdt. Krishna sluit een van zijn argumentaties letterlijk af met "[t]herefore, Arjuna, do you efficiently perform your duty, free from attachment, for the sake of sacrifice alone" (44). Arjuna leert van Krishna hoe beperkt zijn eigen visie is en hij gaat inzien dat het volgen van zijn duty nodig is om zijn leven naar eer en geweten te volbrengen.

In de eeuwenoude Gita is de verteller van het verhaal Sañjaya, deze man kan zien wat er op het slagveld gebeurd zonder dat hij erbij is. Hij vertelt de blinde koning wat er gebeurt en zo weet iedereen van het gesprek tussen Krishna en Arjuna. De leringen van yoga heeft Krishna al eerder overgebracht naar de aarde maar deze zijn vergeten. Hij komt naar Arjuna om de leringen weer nieuw leven in te blazen. Het morele dilemma van Arjuna werkt als elk ander dilemma en het doel van de Gita is om een handleiding te zijn om met deze problematiek om te gaan. In zijn boek The Gita as It Was schrijft dr. Phulgenda Sinha hierover "Instead of forcing others to do what one wishes, these Indian thinkers advocated persuasion through example. Being inspired by such precedents, the people would adopt and follow them of their own volition" (222). Uit dit citaat kan ik concluderen dat ook dr. Sinha denkt dat de Gita werkt als een voorbeeld dat door iedereen gevolgd kan worden. Het belang van de Gita wordt aan het einde van het boek benadrukt door Sañjaya "Wherever there is Bhagavān Śri Krsna, the Lord of Yoga, and wherever there is Arjuna, the wielder of the Gāndīva bow, goodness, victory, glory and unfailing righteousness will surely be there: such is My conviction" (222). Het gesprek tussen Arjuna en Krishna is de basis van de yoga filosofie, het volgen van deze leringen zal ervoor zorgen dat de dharma (righteousness) wordt

gehandhaafd. Hervertellingen van het verhaal worden aangemoedigd binnen de Gita, want hij die het verhaal heeft gehoord zal weten wat hij moet doen.