BRIANÇON 2018

41  Download (0)

Hele tekst

(1)

BRIANÇON 2018

22-07 t/m 05-08

(2)

Ten geleide.

Voor u ligt het verslag van de KNNV-kampeervakantie Briançon 2018.

Er werd gekampeerd op de camping:

Camping Municipal Les Alberts (Le Bois des Alberts) 05100 - Montgenevre

Frankrijk

Departement: Hautes Alpes

http://www.montgenevre.com/ete/hebergement/res erver-votre-sejour/campings-caravaneiges/226201- camping-municipal-les-alberts.html

Tel: +33 492211611

GPS 44.93027 /6.68064 (44° 55' 49.0'' N 6° 40' 50.3'' O)

Kaarten

De IGN kaart 05 Brianconnais Queyras, 1: 75.000 geeft een goed overzicht van het gebied.

Of nauwkeuriger: IGN 1:25.000, 3536 OT Briançon;

3436 ET Meije/Pelvoux; 3437 Orcières-Merlette.

Een aantal in dit verslag genoemde excursies wordt ook genoemd in het boekje “Les environs de Briançon

… à pied”, deel 49 uit de serie “Promenade&

Randonnée” van TopoGuides,

ISBN 978-2-7514-0772-7. Deze excursies zijn aangeduid met het nummer van de wandeling in dit boekje voorafgegaan door de letters ‘pr’.

(3)

Voorwoord van de voorzitter

Beste lezer,

De zomer-bergkampen van de KNNV bieden volop mogelijkheden om in groepsverband veertien dagen te kruipen en te kuieren, maar ook om stevig door te lopen en flink te stijgen en te dalen. Zo ook dit kamp in Briançon dat gehouden werd van 22 juli tot en met 4 augustus 2018. Helaas waren er dit keer geen gezinnen met schoolgaande kinderen bij.

Voor de liefhebbers van schaduw is camping municipal Les Alberts dat op zo’n 6 km. van Briançon ligt een prima toevluchtsoord. Het bezit van een auto is echter wel noodzaak om alle door ons bezochte gebieden te kunnen bereiken.

Tijdens dit kamp hebben wij wel een paar flinke buien gehad en het dreigende onweer zorgde ervoor dat met name de langere/hogere wandelingen van het programma geschrapt moesten worden. Maar gelukkig was er bij de kortere wandelingen ook veel moois te zien en te beleven.

Het was een goed kamp!

Als jij , als lezer, overweegt om je vakantie in dit gebied door te brengen zou ik zeggen: DOEN! Briançon ligt op het kruispunt van 4 dalen en elk dal heeft weer zijdalen.

De variatie is enorm.

Ik wens je veel plezier met het doorlezen van dit verslag.

Loek van der Lans

Kampvoorzitter K12 Briançon 2018

(4)

Lijst van excursies

exc.nr.

1 rondwandeling via Val des Prés 5100 Val des Prés

2 Lac Rond, Lac Long 5100 Laval pr16

3 Casse Déserte/Lac Soulier 5350 Col de la Patrière 4 Marais de Névache / Bois Noir 5100 Névache (Ville basse)

5 Les Sagnières 5220 Le-Monêtier-les-Bains pr22

6 Sentier botanique de Cerviéres 5100 Le Laus, Cervières

7 Le sentier du Gouffre 5120 Roche-de Rame pr31

8 Le sentier du Mélézin 5290 Puy-Saint-Vincent Station 1600 pr45

9 Le Serre-Chevalier 5240 Station 1350 Téléferique

10 Bois des Ayes 5100 Chalets des Ayes

11 Le sentier des Cabanes 5121 Prelles pr47

12 Marais de Bourget P Aittes (3 km na Cerviéres)

13 Lac Vert 5100 Les Granges

14 Le Lac des Cordes 5100 Les Fonts de Cervières pr7

15 Le Fournel 5120 Vallon du Fournel pr36

16 hellingwandelingLautaret/Jardin Alpin 5220 Col du Lauteret P 17 Lac de Puy Vachier /La Grave 5320 La Grave, Gare Telecabin

18 Lac de l'Oule 5332 Col de Granon

19 Parc de la Schappe 5100 Briançon

20 Refuge du Glacier-Blanc 5290 Pre de Madame Carle (Pelvoux) pr41

21 Grotte des 50 Anes 5100 Val des Prés

Rups van de nachtvlinder Graellsia isabellae

Habitat oude dennenbossen

(5)

1 Rondwandeling via Val des Prés 1a

Lopen vanaf de camping.

De wandeling gaat in noordoostelijke richting vanaf het kamp langs de oostelijke oever van de rivier de Clarée, daarna de weg oversteken naar de hellingsbegroeiing die bestaat uit grasland met hier en daar een rotsig gedeelte gelegen tussen kleine akkers met luzerne. In totaal hebben we ca ¾ dag gedaan over enkele honderden meters en veel planten en vlinders waargenomen

1b

Een andere groep heeft hier ook een excursie gehouden maar wil wat meer lopen en niet bij elke plant stilstaan.

Ook zij lopen langs de rivier maar dan verder tot La Draye en vandaar via de brug en een gemarkeerde wandeling terug langs de bosrand en akkers tot Val de Prés of Le Rosier om een brug te nemen naar de oever waar de camping ligt.

In een rustig tempo wandelen ze de camping af waar ze vrijwel meteen interessante weitjes aantreffen met kruisbladgentiaan en andere oude bekenden. Al dan niet aangepast

aan het bergklimaat. Want ze nemen ook veel soorten waar die we kennen uit Nederland. Er is van alles te zien: vogels, vlinders, sprinkhanen en een fraai landschap. Een prima wandeling voor de eerste dag.

2 Lac Long en Lac Rond

Met twee auto’s en negen personen rijden we Vallée de la Clarée in tot de laatste parkeerplaats. De weg er naar toe wordt steeds smaller. De omgeving met hoog oprijzende bergen en grillige pieken, een smal dal met de bergbeek en heel veel bloeiende planten, is overweldigend. De eerste paar uur is het niet moeilijk om te lopen. Het brede pad gaat gestaag omhoog richting refuge. Het weer is prima, met hoge bewolking. De vlinders worden halverwege de ochtend actief en dat blijven ze de rest van de dag. Vogels laten zich minder horen en zien dan de vogelaars hopen. Bij de Refuge des Drayeres zijn honderden schapen en een aantal geiten en bokken bijeen gedreven door twee honden van de herder.

We nemen de GR 57 omhoog naar Lac Rond waar mooie uitzichten zijn. Langs het pad is het een natuurlijke tuin vol kleuren. Via Lac Long met daarboven enkele kleine meertjes gaat ons pad steiler naar beneden, soms met lastige passages.

(6)

Tijdens de afdaling vallen een paar dikke regendruppels , maar de bui trekt snel weg. Om kwart voor vijf bereiken we weer de auto’s en drie kwartier later zijn we bij de tenten. Een lange dag en zeer de moeite waard.

3 Casse Déserte/Lac Soulier

Na Briançon rijden we naar Cervières en vervolgens naar het zuiden naar Col d’Izoard. Aldaar een halfuur pauze. Fraaie alpenflora met edelweiss.

De parkeerplaats, waar ons pad begint, is bijna helemaal vol maar we kunnen er net bij. De wandeling voert ons over een makkelijk pad met een lichte constante stijging. Eerst door een zonnig dennenbos. Diverse bomen hebben een gedraaide stam en takken, alsof een grote reus ze heeft uitgewrongen.

Ook zijn ze nogal compact en hebben helder donkergroene vrij korte naalden. Na het bos lopen we door hellingen met aardige planten. De totale stijging bedraagt ca. 300 meter tot het Lac de Souliers, een rustig, vrij groot meer met forellen. Het is er toeristisch: een paar mountainbikers, mensen met ezels,

vissende gezinnen, die forellen van 12 cm vingen, maar het is opvallend rustig.

Na de lunch lopen we in hoog tempo naar de auto’s terug, sommigen gaan thee met taart nuttigen bij de Refuge Napoleon.

Turkooisblauwtje

4 Marais de Névache / Bois Noir

Van de camping naar Névache langs de Clarée tot de voorlaatste parkeerplaats voor de wegversperring.

Een prachtige wandeling.

Er zijn buiten de geplande wandeling nog twee bijzondere gebiedjes die de moeite waard zijn om te bekijken. Eigenwijs als wij zijn nemen we het verkeerde parkeerterrein en daar zijn we nog steeds heel blij om want we komen in een prachtig weitje vol bloemen, daarna beginnen we rustig aan een klimpartijtje en lopen zonder enige aanwijzing allemaal achter Erik aan naar een picknickbank in de schaduw. Daar hebben we koffiepauze. We gaan rustig omhoog en genieten van de vlinders vooral van de Erebia’s. Veel bijzondere bergplanten hebben we gezien. Vrij hoog op de helling strijken wij neer voor de lunch evenals de muggen! We zien ook nog een bijzonder gesteente en op de zonovergoten helling bloeien veel bergplanten. Na een adembenemende afdaling komen we bij een rivier en een moeras. We volgen de rivieroever en zien naaste interessante planten en insecten ook nog een donkere wolk; dus wordt het tempo verhoogd.

Omdat het toch wel aardig regent trekken we regenkleding aan en lopen we terug naar de auto’s. Moe maar voldaan.

(7)

5 Les Sagnières

Met de auto vanaf de camping naar Briançon en dan via de D1091naar Le Monêtier- Les Boins; het dorpje in en op één van de eerste parkeerplaatsen vlakbij een hoogspanningsmast geparkeerd.

Het begin van de weg gaat langs ruig uitgebloeid land met veel bereklauw. Verderop langs het pad treffen we meer bloemen aan met daarbij ook veel vlinders. Vlakbij de brug is een klein hoekje met veel knoopkruid en Scabiosa; bij uitstek vlinderplanten.

De kleine groep splitst zich want het determineren van parelmoervlinders en blauwtjes kost tijd. We zijn uiteindelijk alle vier uitgekomen bij les Sagnières twee volgens de geplande route en twee die denken dat ook te doen. Zij gaan echter via les Grangettes.

Onderweg zijn er gehooide weitjes waar veel krokussen bloeien en ook zijn er niet-gehooide weitjes. Bij les Gragnettes gaat de route langs een muurtje met kruisbessenstruikjes en hier en daar enkele kersen- en pruimebomen. Vandaar is de route naar Sangières gemarkeerd met een gele streep. Het is bij Grangnettes lastig de weg naar Sangières te vinden. Bij de parkeerplaats aangekomen treffen alle excursiedeelnemers elkaar weer.

6 Sentier Botanique de Cerviéres

Via Briançon gaan we over de weg (D902) naar Le Laus. Het Sentier Botanique is een rondwandeling van 5,8 km en ca 200meter stijgen.

Net buiten Le Lau rijden we de parkeerplaats op. Die ligt in een rond dal, voor een deel omgeven door sterk gekartelde bergen. We lopen door een bloemenzee het dal uit in richting het bos. Rechts van ons klatert een bergbeek. Verder horen we bergmarmotten, geelgorzen en een tuinfluiter. Later horen we ook nog de zang van de notenkraker.

Voor we het bos ingaan bekijken we het (goed onderhouden) kapelletje van St. Gervais. Het blijkt ook het grafmonument te zijn voor vier soldaten, verkenners op de ski, die hier op 19 maart 1945 de dood vonden.

We gaan het bos in. Het is een nogal open vegetatie met onder andere alpenroosje en wintergroen. Van de naaldbomen kijken we naar de arve(Pinus cembra) die vier of vijf naalden bij elkaar heeft staan.

Op ons hoogste uitzichtpunt besluiten we het op de kaart uitgestippelde pad terug te nemen.

(8)

7 Le Sentier du Gouffre /Roche de Rame

Vanaf het kampeerterrein naar Briançon en daar de weg naar Gap volgen. Je rijdt dan in het dal van de Durance. De afslag nemen naar Freissinieres, de brug over dan direct links, dus niet de weg omhoog.

Je moet de weg blijven volgen tot Chapelle de Rame. Hier wordt geparkeerd. Voor de vlinderaars begint de dag goed want een veld vol luzerne is erg in trek bij vlinders. Het is moeilijk om met zoveel fladderend moois niet dwars door de akker te sjouwen. Daarna gaat het pad met korte zigzag slingers de bergop; een mooie warme helling en het duurt even voor een schaduwrijk plekje gevonden wordt voor een koffiepauze. De klim gaat over een geleidelijk stijgend pad . Hier is halverwege het doel van de excursie: de uitkijk plek op de kloof (een diep ravijn).

Daarna komen we al gauw op de verharde weg naar het dorp Pallon. Vlak voor het dorp is rechts een voetpad naar Chapelle de Rame. Een stijl voetpad. Het is nog steeds warm, de wolken pakken zich samen maar de regen blijft uit. Om half vier zijn we weer op de camping.

8 “Le Sentier du Mélézin” /Puy-Saint-Vincent Station 1600 8a

Het is ca. een uur rijden naar Puy-Saint-Vincent. Neem hiervoor eerst de weg richting Gap, vervolgens richting Vallouise en dan afslaan naar Puy-Saint-Vincent.

Naar het skioord Puy-Saint-Vincent gereden om stoeltjes lift 1600 te nemen. Daar aangekomen bleek deze gesloten en alleen operatief op dinsdag! Dan maar 1400 genomen. Na even zoeken trouwens.

Op 1835m hoogte uitgestapt. Het restaurant blijkt dicht dus eigen drank genuttigd. M.b.v. het informatiebord

met alle wandelpaden hebben we een eigen route samengesteld. Het begint met ruim honderd meter stijgen tot 1980m over een breed pad, dan een smal en mooi bergpaadje op gelijke hoogte met veel nieuwe plantensoorten. We lunchen bij bloeiende Turkse lelies. Daarna vervolgen we onze tocht langs een vochtig weitje met heel veel orchideeën. Uiteindelijk komen we op de geplande route die we voor een deel volgen. Maar omdat onze auto’s 250 m lager staan, bij station 1400 i.p.v. 1600, kiezen we weer een aangepaste route. Dit keer langs een kanaaltje, een soort spreng. Het opkomende onweer zit ons op de hielen dus snel naar de auto. Dat gaat via een steile afdaling onder de stoeltjeslift. Als de regen losbarst zitten we droog in de auto. Het is een prachtige en stille wandeling.

8b

Het is ca. een uur rijden naar Puy-Saint-Vincent. Neem hiervoor eerst de weg richting Gap, vervolgens richting Vallouise en dan afslaan naar Puy-Saint- Vincent.

In het luxe ski-oord vertrekt kabelbaan 1600 naar 2140m.Dat duurt slechts 8 minuten. Een prachtig uitzicht. Opvallend is dat er weinig toeristen zijn. De wandeling naar beneden is erg makkelijk. Naast de rivier met het uitzicht op een waterval in de verte wordt geluncht om ca half twee. Om 1600 zijn we weer beneden bij de parkeerplaats.

(9)

9 Le Serre-Chevalier

Met de auto naar de Télecabine in Chantemerle dat ca. 12 km van de camping ligt, aan de weg naar Col du Lautaret.

De lift start om 9.30. Het retourticket is ook geldig op het traject Prorel- Briançon.

Aankomst op station 2400m was om 10.15u. Het landschap is indrukwekkend; er zijn veel toppen van de Écrin te zien. Een alternatief voor onze voorgenomen wandeling wordt ons aangeraden door de liftconducteur: lopen naar de Col de Prorel en dan met de lift naar Briançon en daar de bus naar Chantemerle nemen. Wij vervolgen echter onze route naar de Sommet de Prorel en dalen af naar het eerste station van onze lift. Dat is ter hoogte van de Téléski de Serre. Onze weg voert langs Les Trois Croix. Hier is het oppassen de goede afslag te nemen. Heel goed zijn de banen voor de mountainbikes en de bergcarts aangegeven, maar voor de wandelaarszijn geen aanduidingen. Ze lijken hier niet welkom.

De afdaling neemt een uur bij gewoon tempo. Om 15.00 zijn we dan weer bij de lift en om 15.45 op de Camping.

We hebben dan 6,8 km gelopen, 188m gestegen en 500m gedaald. Dianthus alpinus

10 Bois des Ayes

Met de auto door Briançon via Villar Saint-Pancrace omhoog blijven rijden over een deels geasfalteerd smal weggetje. Desnoods doorrijden naar de parkeerplaats maar dan mis je een mooie wandeling, met heel veel vlinders en de waterspreeuw, langs de rechterzijde van de beek. We wandelen omhoog voor koffieplek. Een goed pad leidt ons verder naar het stuwmeer. Waar we een korte pauze houden om de gierenrots te bestuderen. We zijn net op tijd om ze te zien vertrekken! Tussen de arven wordt geluncht. We worden verrast door een groep van tientallen vale gieren.

Via een goed pad lopen we op hoogte door lariksen arven en andere naaldbomen langs niet gemaaide weitjes met veel bloemen. Van het stuwmeer waar we in omgekeerde richting langslopen is niets te zien. Ter hoogte van een picknickplaats begint een steile, maar niet moeilijke afdaling. We lopen weer aan de rechterkant van de beek terug. We kiezen een laag gelegen pad met veel verrassingen zoals omgevallen bomen, keien en natte stukken. Om 16.30 komen weer bij de auto’s.

11 Le Sentier des Cabane

Met de auto richting Gap en afslaan naar Prelles. Vanaf de parkeerplaats volgen we de rivier in zuidelijke richting. Onderweg zien we heel veel vlinders. Bij de in verval geraakte brug gaan we wat omhoog en door het bos terug. In het dorp voert het pad langs tuinen. Om 13.15 zijn we terug op de parkeerplaats.

(10)

12 Marais de Bourget

Volg in Briançon de D902 naar Cervières. Daar aangekomen omhoog rijden(D89T) naar de moerasjes van Le Bourget. We wandelen langs een smal paadje richting een steile rotswand waar de Torrent de Cerveyrette voor langs stroomt. Een paar dagen eerder zijn daar twee rotskruipers gezien. De vogels lieten zich nu niet zien.

We vervolgen stroomopwaarts en zien rondbladig wintergroen, karthuizer anjer en nog veel meer soorten. Het vochtige gebied is goed begaanbaar. Op de helling gaat het pad ineens over in niet in gebruik zijnde weiden.

Dan komen we door een onbewoond dorpje, La Chau, en de kerk blijkt dicht te zijn.

Veldparelmoervlinder

(11)

13 Lac Vert (Les Granges)

De weg langs de camping volgen naar Névache. Even voor Névache rechts afslaan en de D1T volgen.

Doorrijden naar Pian del Colle en daar afslaan naar Les Gragnes. Doorrijden tot de betaalde parkeerplaats. Eerst is de weg nog goed daarna hobbelig en met kuilen.

We volgen de weg door het “dorpje” met restaurant en Refuge. Na het dorpje voert de weg omhoog.

Nu volgt een klimmetje naar het Lac. Het uitzicht op het Lac is prachtig, door veel groene kleuren veroorzaakt door algen en fotosynthetische bacteriën. Om 13.25 wordt de terugreis aanvaard; nu aan de andere kant van de beek.

(12)

14 Le Lac des Cordes

Neem in Briançon de D902 naar Cervières. Vandaar de D89T omhoog nemen en door rijden tot het gehucht Le Bourgea (niet Le Bourget!). Hier starten we met de wandeling, 9,5 km lang. Eerst de rivier oversteken en door het bos omhoog. Boven het bos de rotswand omhoog volgen naar de col. Om 13.00 komen we aan bij het Lac de Cordes en gebruiken de lunch. Na drie kwartier weer op weg naar col nummer twee. Ook daar is het genieten van een prachtig panorama. In het tweede dal is een meertje waar nog ijs in ligt. Aan de oever groeit Soldanella.

Nu volgt nog een klimmetje naar de Col des Marseilles (2601m). En een lange afdaling naar Les Fonds. Vandaar over de weg terug naar de auto’s.

15 Le Fournel + reservaat met blauw distels

Met de auto naar Argentières en vandaar borden volgen naar Vallée le Fournel.

Het beginpunt van de wandeling is de parkeerplaats Les Albrands maar deze wordt niet aangegeven.

We hadden nog 3,3km verder door moeten rijden om deze te vinden. De wandeling voert langs de rivier le Fournel aan de rechterzijde. Het water stroomt nogal woest en er zijn veel stroomversnellingen. De wandeling voert deels door het bos met o.a. Astrantia en deels door hooilandjes met veel tijlloos.

We besluiten de wandeling in te korten en aan de andere zijde van de rivier terug te gaan. Deze weg voert echter niet vlak langs de beek. Wolken vlinders waar water uit de bergen over het pad stroomt.

Als je je de moeite getroost om het pad helemaal uit te rijden langs de Torrent kom je bij het Reserve des Deslioures waar het vol staat met Chardon bleu, Eringium alpinum de alpenkruisdistel. Deze plant wordt daar beschermd en bestudeerd.

Reserve des Deslioures met Chardon bleu, Eringium alpinum

(13)

16 Hellingwandeling Lautaret/Jardin Alpin Met de auto naar Col du Lautaret.

Het pad , Sentier Interprative des Crevasses, gelopen met een geleidelijke stijging van ca. 100m. De wandeling start bij de tweede parkeerplaats links van de weg direct na de col. Onderweg zijn stenen geplaatst met informatie over de geologie van de omgeving. Waar het pad links afslaat naar de Vallée de Romanche lunchen we en gaan we terug voor een bezoek aan de botanische tuin.

De planten sttaan niet gerangschikt op familie maar op habitat. Het bezoek aan de tuin is zeker de moeite waard.

17 Lac du Puy Vachier, La Grave, Gare Telecabin

Via col du Lautaret naar Grave. Naar het kabelbaanstation. Om half tien is er nog ruimschoots parkeergelegenheid. We gaan direct naar de top:

naar Gare des Ruillans op 3211m. en hebben een prachtig uitzicht op de gletsjer en omgeving. Dan lopen we terug naar het tussenstation Gare Peyrou

d’ Amont. Vervolgens in ca. een uur gelopen naar Lac du Puy vachier. Eerst een steile afdaling en vervolgens een goed aangegeven comfortabel pad. We lopen in een stenige omgeving met alpine planten. Om 1600 alweer terug op de camping.

18 van Col de Granon naar Grand Lac de l'Oule

Van het kamp naar Chantemerle en vandaar naar Col de Granon. Een tocht van ca 40 minuten.

De excursie bestaat uit een rondwandeling vanaf de Col naar Col de l’ Oule naar lac de l’Oule. Het behelst een stenig traject met plasjes, bronnetjes, moerasjes afgewisseld met stenige rotsige stukjes. Het water was op diverse plaatsen roestbruin gekleurd met een aanslag op de stenen.

(14)

19 Parc de la Schappe in Briançon

Met de auto naar Briançon en geparkeerd bij port Embrun. De wandeling gaat via de fortificaties, de brug d’Asfeld en de oude stad door het park.

20 Refuge du Glacier-Blanc

Vanaf Briançon de weg naar Gap nemen en afslaan bij Vallouise. Vandaar gaat een goede weg het dal in naar Ailfroide. De camping voorbij rijden naar het einde van het dal bij de parkeerplaats van Refuge Cézanne.

Vandaar het dal verder uitlopen, de beek over. Het pad wijst zich vanzelf. Na een korte stijging komt een splitsing. Links naar Glacier Noir en rechts naar Glacier Blanc. Het is een royaal rustig klimmend pad dat op het eind wat steil en steenachtig wordt. De tocht eindigt bij de vlakte waar het gletsjerwater meandert. Het is een mooie omgeving waar men zich echt in de bergen waant.

21 Grotte des 50 Anes

Met de auto over de D201 naar het noorden gereden langs de Clarée. Opletten want het bordje dat de juiste richting aanduidt is onopvallend.

Het is een mooie maar pittige klim naar de ezelsgrot waarbij halsbrekende toeren nodig zijn om de grot te bereiken. De grot is imposant hoog, donker en vochtig. Het water sijpelt door de achterwand de grot in en vormt een plas op de bodem. Het hoogteverschil bedraagt ca 400 meter. Aangekomen bij de rivier zijn we teruggelopen via de D201 naar het beginpunt.

(15)

Plantenlijst door Harro Kraal

Excursienummer 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Nederlandse naam Wetenschappelijke naam

Wolfsklauwfamilie Lycopodiaceae

Stekende wolfsklauw Lycopodium annotinum x

Addertongfamilie Ophioglossaceae

Gelobde maanvaren Botrychium lunaria x x x x x

Paardenstaartenfamilie Equisetaceae

Lidrus Equisetum palustre x

Lintvarenfamilie Pteridaceae

Peterselievaren - gekroesde

rolvaren Cryptogramma crispa x

Eikvarenfamilie Polypodiaceae

Gewone eikvaren Polypodium vulgare s.l. x

Niervarenfamilie Dryopteridaceae

Lansvaren Polystichum lonchitis x x x x x x

Mannetjesvaren Dryopteris filix-mas x x x x

Smalle stekelvaren Dryopteris carthusiana x

Streepvarenfamilie Aspleniaceae

Muurvaren Asplenium ruta-muraria x

Noordse streepvaren Asplenium septentrionale x

Steenbreekvaren Asplenium trichomanes x x x

Groensteel Asplenium viride x

Wijfjesvarenfamilie Athyriaceae

Wijfjesvaren Athyrium filix-femina x x

(16)

Excursienummer 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Blaasvaren Cystopteris fragilis x x x x x

Cystopteridaceae

Gebogen driehoeksvaren Gymnocarpium dryopteris x

Rechte driehoeksvaren

Gymnocarpium

robertianum x x x x

Gebogen driehoeksvaren Gymnocarpium dryopterus x

Dennenfamilie Pinaceae

Larix Larix decidua x x x x x x x

Arve - Alpenden Pinus cembra x x

Bergden Pinus mugo spp. uncinata x

Bergden Pinus mugo mughus x

Grove den Pinus sylvestris x

Cypresfamilie Cupressaceae

Alpenjeneverbes Juniperus alpinus x x x x x

Jeneverbes Juniperus communis x x

Leliefamilie Liliaceae

Alpentijloos Colchium alpinum x

Geelster Gagea fistulosa x

Roggelelie

Lilium bulbiferum subsp.

croceum x

Turkse lelie Lilium martagon x x x x

Tofieldia Tofieldia calyculata x x x x x

Dodenwaad - Witte nieswortel Veratrum album x x x x

Herfsttijloosfamilie Colchicaceae

Alpentijloos Colchium alpinum x x x

Herfsttijloos Colchicum autumnale x

Orchideeënfamilie Orchidaceae

Rood bosvogeltje Cephalanthera rubra x

Groene nachtorchis Coeloglossum viride x x

(17)

Excursienummer 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Vrouwenschoentje -

Venusschoentje Cypripedium calceolus x

Dactylorhiza alpestris x

Gevlekte moerasorchis Dactylorhiza cruenta x x

Bosrochis Dactylorhiza fuchsii x

Gevlekte orchis Dactylorhiza maculata x x

Bosorchis

Dactylorhiza maculata

subsp. fuchsii x

Bruinrode wespenorchis Epipactis atrorubens x x x x

Brede wespenorchis Epipactis helleborine x x x

Grote muggenorchis Gymnadenia conopsea x x x x x x x x

Grote keverorchis

Neottia ovata (Listera

ovata) x x

Roze vanilleorchis Nigritella rubra x x x

Witte muggenorchis Pseudorchis albida x

Knotsorchis Traunsteinera globosa x

Aspergefamilie Asparagaceae

Asperge Asparagus officinalis x

Gewone salomonszegel Polygonatum multiflorum x

Kranssalomonszegel Polygonatum verticillatum x x

Lookfamilie Alliaceae

Bieslook Allium schoenoprasum x x x x x

Egelskopfamilie Sparganiaceae

Drijvende egelskop Sparganium angustifolium x

Russenfamilie Juncaceae

Platte rus Juncus compressus x

Juncus jacquinii x

Juncus trifidus x

Gele veldbies Luzula lutea x

Sneeuwwitte veldbies Luzula nivea x x

Luzula spicata x

(18)

Excursienummer 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Luzula sudetica x

Grote veldbies Luzula sylvatica x

Cypergrassenfamilie Cyperaceae

Platte bies Blysmus compressus x

Veenzegge Carex davalliana x

Sterzegge Carex echinata x

Stinkende zegge Carex foetida x

Pluimzegge Carex paniculata x

Gewone bermzegge - Stekelzegge Carex spicata x

Gewone waterbies Eleocharis palustris x

Veenpluis Eriophorum angustifolium x x x

Scheuchzers wollegras Eriophorum scheuchzeri x

Eenarig wollegras Eriophorum vaginatum x x

Kobresia simpliciuscula x

Gewone veenbies

Trichophorum cespitosum

subsp. germanicum x

Trichophorum pumillum x

Grassenfamilie Poaceae

Vedergras

Achnaterum

calamagrostis x x

Gewoon struisgras Agrostis tenuis x

Helm Ammophila arenaria x?

Alpenreukgras Anthoxanthum alpinum x

Gewoon reukgras Anthoxanthum odoratum x x

Frans raaigras Arrhenaterum elatius x

Gevinde kortsteel Brachypodium pinnatum x

Bevertjes Briza media x x x x

Kropaar Dactylis glomerata x x

Ruwe smele Deschampsia cespitosa x

Bochtige smele Deschampsia flexuosa x x x

Kweek Elytrichia repens x x x

Wimperparelgras Melica ciliata x

Knikkend parelgras Melica nutans x x

(19)

Excursienummer 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Eenbloemig parelgras Melica uniflora x x

Bosgierstgras Millium effusum x?

Pijpenstrootje Molinea caerulea x

Borstelgras Nardus stricta x x

Phleum sp. x

Alpentimoteegras Phleum alpinum x x

Timoteegras Phleum pratense s.l. x x x

Straatgras Poa annua x

Blauwgras Sesleria caerulea x

Groene naaldaar Setaria viridis

Berberisfamilie Berberidaceae

Zuurbes Berberis vulgaris x

Ranonkelfamilie Ranunculaceae

Blauwe monnikskap Aconitum napellus x

Gele monnikskap Aconitum vulparia x x x x

Monte-Baldo-anemoon Anemone baldensis x

Berganemoon Anemone montana x

Anemone narcissiflora x

Wilde akelei Aquilegia vulgaris x x

Dotterbloem Caltha palustris s.l. x

Alpenbosrank Clematis alpina x

Bosrank Clematis vitalba x x

Stinkend nieskruid Helleborus foetidus x x

Leverbloempje Hepatica nobilis x x x x

Alpenanemoon Pulsatilla alpina x x x

Witte boterbloem Ranunculus aconitifolius x x x

Scherpe boterbloem Ranunculus acris x x x

Gletsjerranonkel Ranunculus glacialis x

Pyrenese boterbloem Ranunculus kuepferi x

Berghanevoet Ranunculus montanus x

Kruipende boterbloem Ranunculus repens x

Akeleiruit Thalictrum aquilegiifolium x x x x

Europese trollius Trollius europaeus x x

(20)

Excursienummer 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Papaverfamilie Papaveraceae

Grote klaproos Papaver rhoeas x

Tamariskfamilie Tamaricaceae

Duitse tamarisk Myricaria germanica x

Strandkruidfamilie Plumbaginaceae

Engels gras Armeria alpina x x x x

Schijnweegbree Armeria arenaria x

Duizendknoopfamilie Polygonaceae

Alpenzuring Oxyria digyna x

Gewoon varkensgras Polygonum aviculare x

Adderwortel Polygonum bistorta x x x x x

Levend barende duizendknoop Polygonum viviparum x x x x x

Alpenzuring Rumex alpestris x

Waterzuring Rumex hydrolapathum

Spaanse zuring Rumex scutatus x x x

Anjerfamilie Caryophyllaceae

Alpenhoornbloem Cerastium alpinum x

Akkerhoornbloem Cerastium arvense x

Kartuizeranjer Dianthus carthusianorum x

Rotsanjer

Dianthus

gratianopolitanus x x

Bosanjer Dianthus sylvestris x x x x x

Kruipend gipskruid Gypsophila repens x x

Behaard breukkruid Herniaria hirsuta x

Veldmuur Minuartia rupestris x

Liggende vetmuur Sagina procumbens x x x

Zeepkruid Saponaria officinalis x

Stengelloze silene Silene acaulis x x

Dagkoekoeksbloem Silene dioica x

Jupiterbloem Silene flos-jovis x x

(21)

Excursienummer 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Rotssilene Silene rupestris x x x

Nachtsilene Silene nutans x x x x

Blaassilene Silene vulgaris s.l. x x x x

Amarantenfamilie Amaranthaceae Brave hendrik

Chenopodium bonus-

henricus x x x x x

Sandelhoutfamilie Santalaceae

Maretak Viscum album x

Alpenbergvlas Thesium alpinum x x

Weidebergvlas Thesium pyrenaicum x

Ribesfamilie Grossulariaceae

Rode aalbes Ribes rubrum x

Kruisbes Ribes uva-crispa x

x Steenbreekfamilie Saxifragaceae

Parnassia Parnassia palustris x x x

Gele en oranje bergsteenbreek Saxifraga aizoides x x x x x

Saxifraga aspera x

Mossteenbreek Saxifraga bryoides x x

Saxifraga cuneifolia x

Trossteenbreek Saxifraga paniculata x x

Rondbladige steenbreek Saxifraga rotundifolia x x

Saxifraga stellaris x x

Vetplantenfamilie Crassulaceae

Muurpeper Sedum acre x

Wit vetkruid Sedum album x x x x

Tripmadam Sedum reflexum x x x

Tripmadam Sedum rupestre x

Hemelsleutel Sedum telephium x x x x

Spinnewebhuislook

Sempervivum

arachnoideum x x x

(22)

Excursienummer 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Donderblad - Huislook Sempervivum tectorum x x x x

Ooievaarsbekfamilie Geraniaceae

Bermooievaarsbek Geranium pyrenaicum x x x

Bosooievaarsbek Geranium sylvaticum x x x x

Teunisbloemfamilie Onagraceae

Wilgenroosje Chamerion angustifolium x x x x x

Glanzende basterdwederik Epilobium alsinifolium x x

Fleischers wilgenroosje Epilobium fleischeri x x x x

Parnassiafamilie Parnassiaceae

Parnassia Parnassia palustris x x x x x

Wilgenfamilie Salicaceae

Populier Populus sp. x

Ratelpopulier Populus tremula x x

Kruidwilg Salix herbacea x

Laurierwilg Salix pentandra x

Bittere wilg Salix purpurea x x

Kruipwilg Salix repens x x

Netnervige wilg Salix reticulata x x

Salix retusa x x

Viooltjesfamilie Violaceae

Tweebloemig viooltje,geel Viola biflora x x

Langsporig viooltje Viola calcarata x

Wolfsmelkfamilie Euphorbiaceae

Cypreswolfsmelk Euphorbia cyparissias x x x x

Zoete wolfsmelk Euphorbia dulcis x x x

Bosbingelkruid Mercurialis perennis x

Hertshooifamilie Hypericaceae

Sint-Janskruid Hypericum perforatum x x

(23)

Excursienummer 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Vlasfamilie Linaceae

Geelhartje Linum catharticum x x x x x

Vlinderbloemenfamilie Fabaceae

Wondklaver Anthyllis vulneraria x x

Alpenwondklaver

Anthyllis vulneraria ssp.

alpestris x x x x

Astragalus sp. x

Hokjespeul Astragalus glycyphyllos x

Esparcette-tragant Astragalus onobrychis x x

Brede lathyrus Lathyrus latifolius x

Veldlathyrus Lathyrus pratensis x x

Boslathyrus Lathyrus sylvestris x x x x

Voorjaarslathyrus Lathyrus vernus x

Gewone rolklaver Lotus corniculatus x x x

Luzerne Medicago sativa s.l. x x x

Sikkelklaver

Medicago sativa ssp.

falcata x x

Witte honingklaver Melilotus albus x

Goudgele honingklaver Melilotus altissimus x x

Esparcette Onobrychis viciifolia x x x x x x x

Ononis fructicosa x

Geel stalkruid Ononis lutea x

Geel stalkruid Ononis natrix x x

Kruipend stalkruid Ononis repens x x

Rondbladig stalkruid Ononis rotundifolia x x

Kattendoorn

Ononis spinosa subsp.

spinosa x x

Oxytropis campestris x

Oxytropis jacquinii x

Robinia Robinia pseudoacacia x

Alpenklaver Trifolium alpestre x x x x

Bruine klaver Trifolium badium x x x x

Bassterdklaver Trifolium hybridum x

(24)

Excursienummer 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Bochtige klaver Trifolium medium x

Bergklaver Trifolium montanum x x x x

Rode klaver Trifolium pratense x x x

Witte klaver Trifolium repens x x

Vogelwikke Vicia cracca x x x

Esparcettewikke Vicia onobrychioides x

Vleugeltjesbloemfamilie Polygalaceae

een Vleugeltjesbloem Polygala spec. x

Rozenfamilie Rosaceae

Gewone agrimonie Agrimonia eupatoria x x x

Vrouwenmantel Alchemilla sp. x

Alpenvrouwenmantel Alchemilla alpina x x x x

Europees krentenboompje Amelanchier ovalis x x x

Zilverwortel - Zilverkruid Dryas octopetala x x x x

Moerasspirea Filupendula ulmaria x x

Bosaardbei Fragaria vesca x x

Alpennagelkruid Geum montanum x x x

Knikkend nagelkruid Geum rivale x

Gewoon nagelkruid Geum urbanum x x

Viltganzerik Potentilla argentea x x x

Tormentil Potentilla erecta x x x

Grootbloemige ganzerik Potentilla grandiflora x x

Boskriek - Zoete kers Prunus avium x

Weichselbaum Prunus mahaleb x

Framboos Rubus idaeus x x x

Peterseliebraam Rubus laciniatus

Rotsbraam - steenbraam Rubus saxatilis x x

Kleine pimpernel Sanguisorba minor x x x

Grote pimpernel Sanguisorba officinalis x x

Sibbaldia procumbens x x

Meelbes Sorbus aria x

Wilde lijsterbes Sorbus aucuparia x x x

Zweedse meelbes Sorbus intermedia x

(25)

Excursienummer 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Duindoornfamilie Elaeagnaceae

Duindoorn Hippophae rhamnoides x x

Wegedoornfamilie Rhamnaceae

Sporkehout Rhamnus frangula x

Iepenfamilie Ulmaceae

Iep ulmus sp. x

Brandnetelfamilie Urticaceae

Grote brandnetel Urtica dioica x x

Berkenfamilie Betulaceae

Grauwe els Alnus incarnata x

Groene els, bergels of alpenels Alnus viridis x x

Ruwe berk Betula pendula x

Hazelaar Corylus avellana x

Resedafamilie Resedaceae

Wilde reseda Reseda lutea x x x

Kruisbloemenfamilie Brassicaceae

Brilkruid Biscutella laevigata s.l. x x x x x x

Grote hardvrucht Bunias orientalis x

Herderstasje Capsella bursa-pastoris x

Wede Isatis tinctoria x

Petrocallis pyrenaica x

Zonneroosjesfamilie Cistaceae

Wit zonneroosje Helianthemum apenninum x

Gewoon zonneroosje

Helianthemum

nummularium x x x x x x x x

Peperboompjesfamilie Thymelaeaceae

(26)

Excursienummer 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Peperboompje Daphne mezereum x x x

Zeepboomfamilie Sapindaceae

Gewone esdoorn Acer pseudoplatanus x x

Kornoeljefamilie Cornaceae

Rode kornoelje Cornus sanguinea x

Sleutelbloemfamilie Primulaceae

Rotsjasmijn Androsace septentrionalis x

Primula farinosa x

Gulden sleutelbloem Primula veris x

Alpenkwastjesbloem Soldanella alpina x

Heifamilie Ericaceae

Berendruif Arctostaphylos uva-ursi x

Gewone alpenroos

Rhododendron

ferrugineum x x x x x

Blauwe bosbes Vaccinium myrtillus x

Rijsbes Vaccinium uliginosum x x x x x

Rode bosbes Vaccinium vitis-idaea x

Ruwbladigenfamilie Boraginaceae

Gewone ossentong Anchusa officinalis x

Geel wasbloempje Cerinthe minor x x x

Hondstong Cynoglossum nervosum x

Slangenkruid Echium vulgare x x x x

Alpenvergeet-mij-nietje Myosotis alpestris x x

Akkervergeet-mij-nietje Myosotis arvense x

Longkruid Pulmonaria sp. x

Sterbladigenfamilie Rubiaceae

Kalkbedstro Asperula cynanchica x x

Glad walstro Galium mollugo x x x

Kalkwalstro Galium pumilum x

(27)

Excursienummer 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Galium saxosum x

Geel walstro - Echt walstro Galium verum x x x x

Gentiaanfamilie Gentianaceae

Kortbladgentiaan Gentiana brachyphylla x

Sneeuwgentiaan Gentiana nivalis x x x

Veldgentiaan Gentianella campestris x x

Kruisbladgentiaan Gentiana cruciata x x x

Gele gentiaan Gentiana lutea x x x x x x x

Blaasgentiaan Gentiana utriculosa x

Gestippelde gentiaan Gentiana punctata x x x x

Poelgentiaan Swertia perennis x x

Maagdenpalmfamilie Apocynaceae

Witte engbloem Vincetoxicum hirundinaria x x

Windefamilie Convolvulaceae

Akkerwinde Convolvulus arvensis x

Groot warkruid Cuscuta europaea x x

Olijffamilie Oleaceae

Es Fraxinus excelsior x

Wilde liguster Ligustrum vulgare x

Helmkruidfamilie Scrophulariaceae

Stijve ogentroost Euphrasia stricta x

Gestreepte leeuwenbek (?) Linaria repens (?) x

Boshengel Melampyrum sylvaticum x x

Hengel Melampyrum pratense x x x x x

Odontites lutea x

Kranskartelblad Pedicularis verticillata x

Vleesrode moeraskartelblad Pedicularis rostraspicata x

Harige ratelaar Rhinanthus alectorolophus x x

Alpenratelaar Rhinanthus alpinus x

Grote ratelaar Rhinanthus glaber x

(28)

Excursienummer 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Kleine ratelaar Rhinanthus minor x x

Knopig helmkruid Scrophularia nodosa x

Blauw glidkruid Scutellaria galericulata x

Zwarte toorts Verbascum nigrum x x x

Koningskaars Verbascum thapsus x

Gewone ereprijs Veronica chamaedrys x

Aaar-ereprijs Veronica spicata x

Kogelbloemfamilie Globulariaceae

Hartbladige kogelbloem Globularia cordifolia x x

Lipbloemenfamilie Lamiaceae

Alpensteenthijm Acinos alpinus x x x x x

Grootbloemsteenthijm Calamintha grandiflora x

Gewone hennepnetel Galeopsis tetrahit x

Echte lavendel Lavandula angustifolia x

Hertsmunt Mentha longifolia x x

Kattenkruid Nepeta nepetella x x x x

Gewone brunel Prunella vulgaris x

Grote brunel Prunella grandiflora x x x

Veldsalie Salvia pratensis x x x

Borstelkrans Satureja vulgaris x

Alpenglidkruid Scutellaria alpina x x x x

Betonie Stachys officinalis x

Alpenbetonie Stachys prodica x x x

Bergandoorn Stachys recta x x

Stachys stricta x

Echte gamander Teucrium chamaedrys x x

Kleine wilde thijm Thymus serpyllum x

Kruipthijm Thymus praecox x

Grote tijm Thymus pulegioides x

Echte tijm - Gewone thijm Thymus vulgaris x x x

Bremraapfamilie Orobanchaceae

Alpenhelm Bartsia alpina x x x

Afbeelding

Updating...

Referenties

Gerelateerde onderwerpen :