Het verdienmodel is de manier waarop jullie onderneming geld verdient. Jullie kunnen op verschillende manieren geld verdienen.

Download (0)

Hele tekst

(1)

Bijlage verdienmodel

Het verdienmodel is de manier waarop jullie onderneming geld verdient. Jullie kunnen op verschillende manieren geld verdienen.

Een belangrijk onderdeel van jullie Business Model CANVAS is het verdienmodel.

Uiteindelijk willen jullie iets verdienen aan het product, of dienst.

Met een verdienmodel zet je waarde om in geld. Maar wat is waarde nou precies? Het is in ieder geval niet de investering die gedaan is door jullie. Deze ‘waarde’ is voor een klant misschien wel waardeloos.

Een klant is niet gemotiveerd om jullie kosten te betalen, een klant is op zoek naar een oplossing voor zijn of haar probleem.

Iets wat het leven net iets prettiger maakt. En in veel gevallen is de klant bereid om daarvoor te betalen. Waarde kan in verschillende onderdelen van jullie product of dienst zitten; of in een combinatie ervan.

.

(2)

Door goed te kijken naar welke onderdelen echt toegevoegde waarde bieden en

onderscheidend zijn ten opzichte van concurrenten, kun je beter bepalen waar jullie geld voor kunnen vragen.

Er wordt vaak gesproken en geschreven over 10 typen verdienmodellen.

1. Transactiemodel

Het meest traditionele verdienmodel; het betreft een eenmalige verkoop van product of dienst.

Denk aan de verkoop van een (e)boek of een app. De relatie met de klant kan van korte duur zijn en dat is iets om rekening mee te houden.

2. Abonnement- of lidmaatschapsmodel

Dit model betekent, dat de klant een bedrag betaalt en die krijgt in ruil daarvoor een bepaalde tijd toegang tot jouw product of dienst. Het aantal gebruikers of aantal functionaliteiten kan ook een rol spelen.

3. Licentiemodel

Dit is een model, dat jullie kunnen gebruiken als jullie zogenoemde intellectuele

eigendomsrechten bezitten. Dan kun je deze rechten als het ware verhuren aan anderen.

Voorbeeld…..de tekenaar Dick Bruna, die licenties verkoopt op het merk van zijn creatie: Nijntje. Producenten van T-shirts met een afbeelding van Nijntje,

moeten licentiekosten afdragen aan Dick Bruna.

(3)

4. Verhuurmodel

Naast dat je producten kunt verkopen, kun je ook kiezen voor verhuur. Denk aan

Autoverhuurbedrijf Hertz

, waar je een auto huurt voor een paar dagen.

5. Verbruiksmodel

Je kunt klanten ook laten betalen voor de mate waarin ze gebruik maken van jullie product, infrastructuur of resources. Hoe meer de klant verbruikt of wil gebruiken, hoe meer hij betaalt. We kennen dit model van bijvoorbeeld providers van telefonie en internet, zoals

BELSIMPEL, Hollandse Nieuwe, Vodafone, KPN enz.

1. Premium-model

Jullie kunnen naast het basisproduct ook een premium versie van jullie product of dienst aanbieden. Deze premium versie bevat dan bijvoorbeeld extra functionaliteiten die echt waardevol zijn voor de klant. Zodra het basisproduct gratis aangeboden wordt, wordt dat wel free-mium (samenvoeging van de woorden ‘free’ en ‘premium’) genoemd. Dit is gratis te gebruiken. Als je jullie klant een doorzoekbaar archief wilt aanbieden, dan laten jullie hem ervoor betalen.

(4)

7. Intermediair- of bemiddelingsmodel

Als gebruikers met behulp van jullie product of dienst iets aankopen bij een andere partij, waarmee jullie afspraken gemaakt hebben, dan kunnen jullie over deze aankopen een bemiddelingscommissie ontvangen. Een goed voorbeeld hiervan is:

Marktplaats.

8. Advertentie- of sponsoringmodel

Bij dit model verdienen jullie niet direct aan de klanten van jullie product, maar aan een derde partij. Jullie maken in jullie product reclame voor een ander bedrijf en krijgen hier een vergoeding voor.

Denk aan banners op Nu.nl.

9. Productiemodel

Dit is ook een eenvoudig model ……… jullie produceren iets in opdracht van een andere partij en ontvangen daar geld voor. De marge is jullie verdienste.

10. Hybride verdienmodel

Je ziet steeds vaker dat bedrijven twee of meerdere verdienmodellen combineren, in plaats van te kiezen voor simpelweg één van bovenstaande modellen. Dit maakt het vaak

makkelijker om nóg beter in te spelen op de vraag vanuit de markt en om tot een rendabele activiteit te komen.

Startups zie je vaak experimenteren met een of meer verdienmodellen. Werkt het ene niet?

Dan implementeren ze een ander model.

(5)

een andere benadering van het VERDIENMODEL:

Bij een vaste prijs per product reken je steeds dezelfde prijs per product. Dit model werkt goed als je steeds hetzelfde product levert. Firma Celestial Footwear hebben b.v. een vaste prijs per product; elk paar schoenen heeft een vaste prijs.

Bij een vaste prijs per dienst reken je steeds dezelfde prijs per dienst. Dit model werkt goed als je steeds dezelfde dienst levert. Mariska (thuiskapster) rekent een vaste prijs per dienst. Haar klanten betalen voor een dienst dezelfde prijs.

Bij een uurtarief reken je een vast tarief p/u. Ans (boekhouder) rekent een uurtarief.

Ze houdt bij hoeveel uur ze voor haar klanten werkt en dat factureert ze.

Bij een prijs per opdracht reken je per opdracht of klus een ander bedrag, afhankelijk van de hoeveelheid tijd die de opdracht in beslag neemt en de kosten van de

materialen die je moet inkopen. Tim (timmerman) werkt met een prijs per opdracht.

Van tevoren maakt hij een offerte, waarin hij inschat hoeveel kosten hij maakt en zo de prijs die de klant betaalt inschat.

Bij een abonnement betaalt de klant een vast bedrag per maand. Het voordeel hiervan is dat je als ondernemer verzekerd bent van inkomsten. Eric (eigenaar sportschool) werkt met abonnementen bij zijn sportschool.

Afbeelding

Updating...

Referenties

Gerelateerde onderwerpen :