GEMEENTEnieuws HET MAANDELIJKS NIEUWSMAGAZINE VAN BEKKEVOORT, ASSENT EN MOLENBEEK-WERSBEEK

Hele tekst

(1)

HET MAANDELIJKS NIEUWSMAGAZINE VAN BEKKEVOORT, ASSENT EN MOLENBEEK-WERSBEEK AUGUSTUS 2019 13DE JAARGANG V.U. COLLEGE VAN BURGEMEESTER & SCHEPENEN

GEMEENTE nieuws

www.bekkevoort.be

Fietsstraat, de rode loper voor de fietser

Stoepborden tegen hondenpoep Gratis adviezen voor je woning

3

6

9

(2)

Toerisme Vlaams-Brabant organiseert samen met enkele Hagelandse gemeenten, waaronder de gemeente Bekkevoort, het project (Sp)rankelend Hageland. Vier weekends lang, tussen 17 augustus 2019 en 8 september 2019, openen de Hagelandse wijndomeinen hun deuren.

De Bekkevoortse wijnhoeves zijn op 24 en 25 augustus 2019 aan de beurt. Op deze dagen kan je een bezoek brengen aan Wijndomein Kluisberg en Wijndomein Petrushoeve.

Bekkevoortse wijnhoeves

Wijndomein Kluisberg

Laat je rondleiden door de wijngaarden en maak kennis met de wijnmakerij. Terwijl jij proeft, ravotten de kinderen op het springkasteel.

Neem gerust een belegd broodje. Daarna kan je van hieruit op stap naar de naburige wijndomeinen.

Adres: Rijnrode 5, 3460 Assent

Info: info@kluisberg.be, www.kluisberg.be Domein Petrushoeve

Wandel over dit domein, daal af in de oude wijnkelder en verken de nieuwe vinificatieruimte van deze Hagelandse wijnhoeve. Op het terras wachten je lekkere hapjes uit de streek en een glas wijn, een biertje of een unieke gin op basis van druiven.

De kinderen leven zich uit op de springkastelen en tussen de dieren.

Adres: Halensebaan 36, 3461 Molenbeek–Wersbeek Info: info@petrushoeve.be, www.petrushoeve.be

Brochure

Voor (Sp)rankelend Hageland is een speciale, handige brochure ontwikkeld die je een overzicht geeft van alle activiteiten en daarnaast nog wat extra informatie meegeeft.

Deze brochure verkrijg je gratis op het gemeentehuis (onthaal).

Info

Dienst vrije tijd – toerisme, 013/46 05 89, toerisme@bekkevoort.be www.toerismevlaamsbrabant.be/wijn

(Sp)rankelend Hageland

Ontdek de Hagelandse wijndomeinen

Finse piste – Truckshow

Omwille van de Truckshow zal de Finse piste in sportpark De Heide buiten gebruik zijn van 9 augustus 2019 tot en met 12 augustus 2019.

Ter bescherming zullen er metalen rijplaten over de piste geplaatst worden.

2

(3)

Blijf op de hoogte van wat er gebeurt in Bekkevoort

Website: www.bekkevoort.be Facebook: Gemeente Bekkevoort Twitter: @bekkevoort

App Happy Hageland

Nieuwsbrieven (algemeen en wegenwerken):

www.bekkevoort.be/nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte van wat er gebeurt in Bekkevoort Website: www.bekkevoort.be

Facebook: Gemeente Bekkevoort

Twitter: @bekkevoort

App Happy Hageland

Nieuwsbrieven (algemeen en wegenwerken):

www.bekkevoort.be/nieuwsbrieven Blijf op de hoogte van wat er gebeurt in Bekkevoort

Website: www.bekkevoort.be

Facebook: Gemeente Bekkevoort

Twitter: @bekkevoort

App Happy Hageland

Nieuwsbrieven (algemeen en wegenwerken):

www.bekkevoort.be/nieuwsbrieven Blijf op de hoogte van wat er gebeurt in Bekkevoort

Website: www.bekkevoort.be

Facebook: Gemeente Bekkevoort

Twitter: @bekkevoort

App Happy Hageland

Nieuwsbrieven (algemeen en wegenwerken):

www.bekkevoort.be/nieuwsbrieven Blijf op de hoogte van wat er gebeurt in Bekkevoort

Website: www.bekkevoort.be

Facebook: Gemeente Bekkevoort

Twitter: @bekkevoort

App Happy Hageland

Nieuwsbrieven (algemeen en wegenwerken):

www.bekkevoort.be/nieuwsbrieven

Huldiging sportkampioenen, opvallende

persoonlijkheden en verdienstelijke inwoners

De gemeente Bekkevoort huldigt op woensdag 23 oktober 2019 om 20u de sportkampioenen, opvallende persoonlijkheden en verdienstelijke inwoners in zaal “De Kring” in Bekkevoort.

Ken jij een verdienstelijke inwoner, een opvallende persoonlijkheid of iemand die in het seizoen 2017-2018 en 2018-2019 een kampioenstitel behaalde? Meld dit dan schriftelijk aan de dienst burger- en welzijnszaken (zie Info) ten laatste op 13 september 2019.

Info

Dienst burger- en welzijnszaken, 013/46 05 64, burgerzaken@bekkevoort.be.

Fietsstraat, de rode loper voor de fietser

De gemeente introduceert de eerste fietsstraat in onze gemeente: de Berkstraat. In een fietsstraat komen fietsers op de eerste plaats. Voor de gemeente is de verkeersveiligheid een prioriteit. De gemeente wil zoveel mogelijk inwoners op de fiets te krijgen.

Wat is een fietsstraat?

De straat wordt zo ingericht dat de fietser er de ‘hoofdgebruiker’ is.

Dit zijn de richtlijnen voor:

Alle weggebruikers:

Je respecteert de voorrangsregels.

De maximumsnelheid is 30 km/u voor alle verkeer.

Automobilisten en motorijders:

Auto’s of moto’s morgen fietsers nooit inhalen. Je blijft altijd achter de fietsers.

De snelheidslimiet van 30 km/u geldt altijd! Ook als er geen fietser voor je rijdt.

Fietsers:

In een tweerichtingsstraat mag je de helft van de breedte van de rijweg gebruiken. Het is dan de bedoeling dat de auto die van de andere kant komt altijd door kan.

Als er een auto achter je rijdt, blijf je op je positie en rijd je zo vlot mogelijk door. Als je gaat stoppen of afdraaien, doe je tijdig teken.

Hoe herken je een fietsstraat?

Een fietsstraat herken je door de verkeersborden F111 (begin) en F113 (einde).

Fietslogo’s worden op de rijbaan aangebracht van de fietsstraat.

Info

Afdeling grondgebiedzaken – mobiliteit, 013/46 05 78, mobiliteit@bekkevoort.be

3

(4)

Verhaal - Ons 'Klimaat', de opwarming van de aarde

Op 9 september 2018 spijbelde het 16-jarige Zweedse meisje, Greta Thunberg. Ze postte voor het Zweeds parlement met een spandoek, waarmee ze aandacht vroeg voor de klimaatveranderingen. Ze uitte haar angst en ongenoegen over het feit dat de jeugd werd geconfronteerd met een onleefbaar wordende aarde en ze verweet de besturende elite lafheid, laksheid en gebrek aan het besef van urgentie. Decades lange studies, gesprekken, conferenties en doelstellingen wereldwijd, leverden geen afdoende en concrete resultaten van verbetering op.

Haar gelijk werd door de Europese jeugd gedeeld en haar voorbeeld nagevolgd! Wat wetenschappers niet lukte, kreeg deze Zweedse scholiere voor elkaar. De klimaatproblematiek kreeg de prioriteit en aandacht die het verdiende: van wereldleiders, de Europese commissie, de Europese regeringsleiders, politieke partijen en de paus !

Laat ons, enkele oorzaken nader bekijken.

De hoofdoorzaak is de explosieve groei van de wereldbevolking die de jacht op macht en bezit ontketende, met uitbuiting en armoede voor de grote massa als gevolg.

Versnelde woestijnvorming door het kappen van oerwouden en bosbranden.

Natuurrampen door toenemende aantallen cyclonen, een stijgend zeeniveau en vulkanische erupties door plaattektoniek.

Zoetwater tekorten en luchtvervuiling door uitbreidende verstedelijking.

Snel stijgende energiebehoeften en prijzen, door automatisering van productieprocessen en overconsumptie van velen, ondanks de afname van werkgelegenheid.

Uitbraak van conflicten door migratie en schaarser wordende grondstoffen.

Toenemende gezondheidsrisico's door snelle en grootschalige uitwisseling van personen en goederen.

Spijbelen en demonstreren lossen die problemen niet op, net zomin als het verkondigen van allerlei mogelijke doemscenario's, die alleen maar angst aanjagen en leiden tot groepen die elkaar de schuld in de schoenen schuiven en verdeeldheid zaaien. Juist nu wereldwijde solidariteit en samenwerking van het grootste belang is, omdat deze ongewenste ontwikkelingen alle bewoners van deze planeet betreffen!

De eerste aanzetten tot verbetering van de situatie zijn ingezet, maar verlopen traag: de ontwikkelingen van schone energiewinning, het gebruik van zonnewarmte om uit zeewater zoetwater te maken, het zoveel mogelijk beperken van luchtvervuiling, het reinigen van de oceanen, het kweken van vlees voor consumptie door stamceldeling, een bijdrage aan minder veeteelt, minder ammoniak uitstoot, minder dierenleed, meer ruimte voor land- en tuinbouw, intelligenter gebruik van beschikbare middelen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden!

Maar ... het is de thans betogende jeugd die de uitdagingen moet aangaan en hun eigen wereld moet scheppen. Het grootste probleem dat verholpen moet worden, is het komen tot een wereldwijd besef dat er een mentaliteitsombuiging nodig is (van eigenbelang naar gemeenschappelijk belang) om tot de vereiste samenwerking te komen. Alles vormt een samenhangend geheel en iedereen verliest als niemand iets doet.

Om oplossingen te vinden zijn studeren en experimenteren effectiever dan spijbelen en demonstreren.

Er is behoefte aan kennis, inzicht, creativiteit en doorzettingsvermogen. Wereldwijde samenwerking vergt vertrouwen, broederschap, rechtvaardigheid, welwillendheid en respect voor alle vormen van leven.

Dit zijn absolute voorwaarden om te kunnen komen tot een beter beheer van 'Onze Aarde': die kleine, onvervangbare planeet van een dwergzonnestelsel in een oneindig Universum!

Alex Busselaar (lid cultuur- en erfgoedraad)

Ken je ook een verhaal uit het verleden dat je graag met ons wil delen?

De korte inhoud van het verhaal en/of anekdote mag je steeds, samen met je contactgegevens, indienen bij de bibliotheek.

Info

Bibliotheek, 013/46 05 55, bibliotheek@bekkevoort.be

4

(5)

Wat voor Mooimaker ben jij?

Heel Vlaanderen ergert zich te pletter aan zwerfvuil. Onderzoek toont aan dat ook meer en meer Vlamingen mee ten strijde trekken voor propere straten en buurten. We ruimen vaker zwerfvuil op straat en op openbare plaatsen. Bovendien protesteren we vaker als andere mensen iets op de grond gooien. De zomercampagne van Mooimakers wil in de verf zetten dat vele kleintjes één groot maken. Dat elke inspanning die zwerfvuil helpt terugdringen absoluut loont.

Affiche

Welk type Mooimaker ben jij? Alle snoeppapiertjes van je kinderen verzamelen in je jaszak. Elk kakje van je hond netjes in een zakje stoppen. Elke week al ploggend zwerfvuil oprapen. Alle beetjes helpen in de strijd tegen zwerfvuil. De zomercampagne van Mooimakers wil al die Vlamingen die mee ten strijde trekken tegen zwerfvuil en sluikstort in de schijnwerpers zetten. Met een raamaffiche kan je tonen welk type Mooimaker je zelf bent: een ‘geen-troep-op-mijn-stoep-Mooimaker’, een ‘ik-gooi-mijn-kassaticket-niet-op-de-grond-Mooimaker’, een ‘ik-fiets-met-mijn-afval-tot-thuis-Mooimaker’ of nog een ander soort Mooimaker. De campagne mikt op een kettingreactie, op buren die elkaar inspireren om ook mee ten strijde te trekken tegen zwerfvuil en afval.

Wie mee wil strijden tegen zwerfvuil en dit ook kenbaar wil maken, kan gratis raamposters afhalen bij de afdeling grondgebiedzaken in het @BEN-gebouw of bestellen op www.mooimakers.be.

Info

Afdeling grondgebiedzaken – dienst omgeving, 013/46 05 75, omgeving@bekkevoort.be

DE IK DUNK MIJN BLIKJE IN DE VUILNISBAK MOOIMAKER.

Elke mooimaker rekent op zijn manier af met afval.

Hoe je het doet maakt eigenlijk niet zoveel uit, zolang je afval maar in de vuilnisbak belandt.

EN WAT VOOR MOOIMAKER BEN JIJ?

Elke mooimaker rekent op zijn manier af met afval.

Hoe je het doet maakt eigenlijk niet zoveel uit, zolang je afval maar in de vuilnisbak belandt.

EN WAT VOOR MOOIMAKER BEN JIJ?

DE GEEN KAKJE ZONDER ZAKJE MOOIMAKER.

Elke mooimaker rekent op zijn manier af met afval.

Hoe je het doet maakt eigenlijk niet zoveel uit, zolang je afval maar in de vuilnisbak belandt.

EN WAT VOOR MOOIMAKER BEN JIJ?

DE IK GOOI

MIJN PEUK NIET OP DE GROND MOOIMAKER.

Elke mooimaker rekent op zijn manier af met afval.

Hoe je het doet maakt eigenlijk niet zoveel uit, zolang je afval maar in de vuilnisbak belandt.

EN WAT VOOR MOOIMAKER BEN JIJ?

DE IK RAAP AL JOGGEND ZWERFVUIL MOOIMAKER.

5

(6)

Inzet stoepborden tegen hondenpoep

In het kader van het coachingtraject Mooimakers is de problematiek van de hondenpoep één van de thema’s waaraan de gemeente wil werken.

Om hondeneigenaars te sensibiliseren zet de gemeente stoepborden in waarbij een duidelijke boodschap wordt gegeven dat hondeneigenaars de hondenpoep moeten opruimen en niet zomaar in de berm of op de stoep mogen laten liggen. Bij het niet opruimen van de hondenpoep riskeert de hondeneigenaar een boete tot max. € 350. Hierop zullen de bevoegde instanties extra aandacht vestigen. De stoepborden zullen op regelmatige basis via een rotatieplan op het ganse grondgebied ingezet worden.

Hondenpoepbuizen

Een volgende stap is het plaatsen van hondenpoepbuizen in de gemeente, waarin eigenaars van honden de hondenpoep kunnen deponeren tijdens een wandeling met hun hond.

Info

Afdeling grondgebiedzaken – dienst omgeving, 013/46 05 75, omgeving@bekkevoort.be

Gemachtigde opzichters gezocht

Gemachtigde opzichters helpen kinderen om veilig de straat over te steken in de schoolomgeving en op schoolroutes. Met de inzet van gemachtigde opzichters op gevaarlijke oversteekplaatsen, kan de verkeersveiligheid sterk verbeteren.

Er zijn helaas te weinig gemachtigde opzichters. Daarom zoekt de provincie Vlaams-Brabant nieuwe kandidaten.

Interesse? Surf dan naar www.vlaamsbrabant.be/gemachtigdeopzichters. In het najaar van 2019 vindt er trouwens weer een cursus plaats.

Info

PIVO, 02/456 89 34, pivo.politie@vlaamsbrabant.be www.vlaamsbrabant.be/gemachtigdeopzichters

6

(7)

Operatie Proper

GBS De Verre Kijker en VBS ’t Scholeke beloond voor hun strijd tegen zwerfvuil

Het voorbije schooljaar leverden de scholen GBS De Verre Kijker (Bekkevoort) en VBS ’t Scholeke (Wersbeek) veel inspanningen om hun schoolomgeving proper te houden en de zwerfvuilproblematiek onder de aandacht te brengen.

Voor deze inspanningen krijgen deze twee scholen vanuit Mooimakers in het kader van Operatie Proper een financiële beloning. GBS De Verre Kijker ontvangt € 750, terwijl ’t Scholeke € 462 op hun rekening mag schrijven.

Correct sorteren en themalessen

Zo leren de leerlingen van ‘t Scholeke om het afval correct te sorteren op de speelplaats en krijgt elke graad themalessen rond de afval- en zwerfvuilproblematiek.

Ook verplicht de school het gebruik van brooddozen, drinkbussen en koekjesdozen bij de leerlingen. Op regelmatige tijdstippen ruimen de leerlingen en leerkrachten het zwerfvuil in en rond de school op.

Feestvarkentje

GBS De Verre Kijker doet naast de zwerfvuilopruimacties rond de school en op de weg van en naar het speelbos, ook inspanningen om het sorteergedrag bij de kinderen te vergroten, onder meer dankzij het project ‘feestvarkentjes’

van EcoWerf en door verschillende afvalbakken op de speelplaats te plaatsen. Met het Plastic Soup-lesmateriaal leren de klassen alles over plasticsoep en gaan ze actief aan de slag om het plasticverbruik te verminderen.

Info

Afdeling grondgebiedzaken – dienst omgeving, 013/46 05 75, omgeving@bekkevoort.be

Operatie Proper kadert in het coachingtraject van Mooimakers dat de gemeente ondersteunt in haar strijd tegen de zwerfvuil- en sluikstortproblematiek.

7

(8)

Behaag je tuin met streekeigen planten

Samenaankoop (fruit)bomen, hagen, heggen en houtkanten in Vlaams-Brabant

85% van de Vlaams-Brabanders heeft een tuin. Grote kans dus dat jij er ook één hebt. Dan is de samenaankoop

‘Behaag je tuin’ iets voor jou.

Jouw tuin, hoe groot of klein ook, kan immers al een verschil maken voor natuur en klimaat. Hoe? Plant een boom, haag of klimplant. Samen zorgen we zo voor meer groen. Dat is goed voor mens en dier. Maak van je tuin een fijne plek voor vogels, bijen en vlinders en geniet zelf ook volop van de bloesems en het fruit.

Aanbod

De regionale landschappen van Vlaams-Brabant garanderen je kwalitatief streekeigen plantgoed aan een goede prijs.

Gemengde pakketten voor hagen, heggen, houtkanten en bosranden

Je kan kiezen uit gemengde pakketten van telkens 30 planten: een doornloze haag, doornige haag, bloesemheg, bijenheg, houtkanten voor verschillende bodems, een bosrandpakket of een vogelbosje. De gemengde pakketten zijn samengesteld met streekeigen soorten die van nature voorkomen in de regio en er goed gedijen.

Ze zijn aangepast aan ons klimaat waardoor ze minder gevoelig zijn voor ziektes en plagen. Met een gemengde haag trek je meer diersoorten aan en vergroot je de natuurwaarde van je tuin.

Hoogstamfruitbomen

Heimwee naar de smaak van een Jefkespeer of Brabanderskersen? In het aanbod vind je tientallen oude variëteiten die zeer lekker smaken: appel, peer, kers, kriek, pruim, okkernoot, kweepeer, mispel en moerbei.

Loofbomen en knotwilgen

Een Zomereik, Winterlinde, Boskers of Zwarte els zullen prachtig staan in je tuin. De hoogstammige Veldesdoorn is geschikt voor een kleinere tuin en een zegen voor de bijen. Wilgenpoten zijn ideaal voor een nattere bodem.

Wilgenhut

Met bundels wilgentakken bouw je een levende groene speelhut of een schaduwrijk plekje. Een handleiding vertelt je stap voor stap hoe je hiervoor te werk gaat.

Nieuw in 2019: Paardenheg

Het Paardenheg is een mengeling van Eenstijlige meidoorn, Hazelaar, Rode kornoelje, Haagbeuk en Veldesdoorn.

Eén paardenpakket bevat 30 plantjes voor één of meer rijen met 3 planten/m. Dit pakket vormt een ideale natuurlijke afsluiting voor je paardenweide.

Hoe kan ik bestellen?

Alle informatie over de pakketten en boomsoorten vind je op www.behaagjetuin.be. Ook de gemeentelijke afdeling grondgebiedzaken (dienst omgeving) kan je wegwijs maken.

Online bestellen doe je tussen 1 september 2019 en 31 oktober 2019 op www.behaagjetuin.be.

Hoe krijg ik mijn bestelde plantgoed?

Het bestelde plantgoed haal je af op zaterdag 7 december 2019 (8u-11u) in het gemeentelijk afhaalpunt. Dit afhaalpunt is het gemeentelijk magazijn, Staatsbaan 307, 3460 Bekkevoort.

Ondersteuning en advies

Voor concrete vragen over je bestelling en de aanplanting in je tuin contacteer je regionaal landschap (haag@rlnh.be).

Info

Regionaal Landschap Noord-Hageland, 016/63 59 54, info@rlnh.be

8

(9)

Gratis adviezen voor je woning

Als inwoner van Bekkevoort kan je voor je woning gratis adviezen aanvragen. Deze adviezen zijn steeds vrijblijvend, neutraal en op maat van jouw woning en jouw situatie.

Gratis duurzaam bouwadvies

Ga je verbouwen of plan je een nieuwbouw? Vraag dan een duurzaam bouwadvies. Tijdens een persoonlijk gesprek met een professioneel adviseur van het Steunpunt Duurzaam Bouwen van de provincie Vlaams- Brabant krijg je tips over hoe jouw renovatie of nieuwbouw op een duurzame manier kan gebeuren. Duurzaam, dat betekent comfortabel voor jou en goed voor je omgeving. Het advies is onafhankelijk, kwalitatief, helder en duidelijk. Onderwerpen zoals isolatie, ventileren, oriëntatie en duurzaam materiaalgebruik komen aan bod.

Wil je een afspraak maken voor dit gratis advies? Mail dan naar steunpuntdubo@vlaamsbrabant.be of bel naar 016/23 26 49.

Gratis brandadvies

Hoe brandveilig is jouw woning? Zijn alle elektrische apparaten veilig aangesloten? Heb je voldoende rookmelders en zijn deze correct geplaatst? Heb je een vluchtplan?

Hulpverleningszone Oost, Vlaams-Brabant biedt gratis en vrijblijvende bezoeken aan rond brandveiligheid.

Tijdens dit huisbezoek doet een brandpreventieadviseur (een speciaal daartoe opgeleide brandweervrouw of -man) een controle in en rond je woning om zo de verbeterpunten inzake de brandveiligheid van de woning toe te lichten.

Door het uitvoeren van een huisbezoek kan de brandpreventieadviseur gericht inspelen op jouw situatie waardoor je woning brandveiliger wordt!

Je vraagt dit gratis huisbezoek aan op www.hvzoost.be.

Diefstalpreventie advies

Wanneer een inbreker in jouw huis wil binnenraken, zoekt hij altijd naar de zwakste schakel. Een deur met een te licht slot, een raam dat niet goed sluit ... Met een beter beveiligde woning heb je meer kans dat deze voldoende lang weerstand biedt aan een inbreker zodat hij het opgeeft. Wil je je woning beter beveiligen tegen inbrekers?

Vraag dan gratis advies aan bij de politie.

Iedere inwoner van Bekkevoort die zijn woning beter wil beveiligen tegen inbraak, kan dit advies aanvragen.

Dit kan zowel als eigenaar van een nieuwbouwwoning of een bestaand huis of als huurder. De tips voor aanpassingen kunnen gaan van eenvoudige zaken tot iets meer ingrijpende maatregelen. Ook door relatief eenvoudige maatregelen te nemen, kunnen de risico’s op inbraak aanzienlijk worden verminderd!

Dit advies is neutraal, objectief, gratis en vrijblijvend. Wil je een afspraak maken voor dit advies? Mail dan naar luc.aerts.3@police.belgium.eu of bel naar 013/35 03 50 .

Advies wonen en premies

Voor alle inlichtingen rond wonen en premies ben je steeds welkom op donderdagvoormiddag op het wooninfopunt van Hartje Hageland in het gemeentehuis (ook open tijdens de zomermaanden).

Info

Hartje Hageland, 016/63 95 65, info@hartjehageland.be, www.hartjehageland.be Wooninfopunt Bekkevoort: elke donderdag tussen 9u en 12u in het gemeentehuis

9

(10)

Naam Leeftijd Vanhove Gabriella 88 Wouters Georges 85 Gybels Livinus 68

Aerts Armand 86

Blockx Karine 53 Vandenberg Jean 81

Naam Leeftijd Bilsen Romaine 85 Robeyns Maria 88 Mathues Maria 89

Swinnen Marcel 91

Van Winkel Ernest 94 Costermans Emerencia 93

Overlijdens 2

de

kwartaal 2019

Naam Leeftijd

Bergmans Maria 91

Willems Alfons 86 Meskens Victor 79 Jacobs Etienne 91

Opleiding burenbemiddeling voor (vrijwillige) bemiddelaars

Van september tot en met november 2019 organiseert het PIVO (Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding - Bestuursschool) de opleiding tot burenbemiddelaar in Relegem (Asse).

Wat is burenbemiddeling?

Burenbemiddeling richt zich op het herstellen van de communicatie en het oplossen van conflicten tussen buren via de methodiek van bemiddeling. Kleine, alledaagse conflicten, opgehoopte spanningen en problemen kunnen de sfeer en de leefbaarheid in een wijk negatief beïnvloeden. De meeste conflicten gaan over geluidsoverlast, overlast door huisdieren (blaffende hond), geluidshinder door kinderen, tuinproblemen (overhangende takken, onkruid, afvalverbranding), zwerfvuil, rondslingerende rommel, geurhinder enz. Het bemiddelingsgesprek gebeurt door twee goed opgeleide vrijwilligers. De lokale of provinciale coördinator burenbemiddeling begeleidt en ondersteunt hen hierbij.

Hoe word ik burenbemiddelaar?

De (vrijwillige) burenbemiddelaar beschikt over sociale en communicatieve vaardigheden, is integer en discreet en in staat om een neutrale, objectieve houding aan te nemen. Het opleidingsniveau is daarbij niet belangrijk.

Kennis over de werking van gemeente, politie en justitie is nuttig, maar is geen absolute noodzaak.

De vrijwilliger of doorverwijzer moet bereid zijn alle 6 opleidingsdagen te volgen en nadien tijd vrijmaken voor het project burenbemiddeling. Vooraf is er een verkenningsgesprek waarin de wederzijdse verwachtingen worden afgetoetst en gepeild wordt naar de motivatie van de kandidaat.

Wie geïnteresseerd is in deze vorming en zich geroepen voelt om een persoonlijke bijdrage te leveren aan een beter samenleven, kan een aanvraag indienen.

De opleiding in het najaar 2019 is gepland op:

− Maandag 30 september 2019 9u – 17u

− Vrijdag 4 oktober 2019 9u – 17u

− Maandag 7 oktober 2019 9u – 17u

− Maandag 14 oktober 2019 9u – 17u

− Maandag 21 oktober 2019 9u – 17u

− Maandag 25 november 2019 9u – 17u

Stel je kandidaat door te mailen naar burenbemiddeling@vlaamsbrabant.be. Je ontvangt bijkomende informatie en een uitnodiging voor een verkenningsgesprek. Na dit gesprek word je al dan niet toegelaten tot de opleiding.

Info

Provincie Vlaams-Brabant, 016/26 78 01, burenbemiddeling@vlaamsbrabant.be www.vlaamsbrabant/burenbemiddeling

Burenbemiddeling is een initiatief van de provinciegouverneur van Vlaams-Brabant (dienst maatschappelijke veiligheid) in samenwerking met de geïnteresseerde steden en gemeenten.

10

(11)

Wegenwerken in Bekkevoort

Hieronder vind je een overzicht van de huidige en toekomstige wegenwerken. Uitgebreide informatie, updates

… over wegenwerken in Bekkevoort vind je op www.bekkevoort.be/wegenwerken of contacteer de afdeling grondgebiedzaken (zie Info).

Huidige wegenwerken

De werken aan de Staatsbaan (rijweg en fietspad) en E. Coolsstraat / Berkstraat (verkeersveiligheid en riolering) zijn beëindigd.

Toekomstige wegenwerken

• Ruimen grachten - fase 2 (najaar 2019)

• Heraanleg Vierbunderweg (najaar 2019)

• Provinciebaan (2020): riolering, grachten, verkeersveiligheid (fietspaden)

• Halensebaan (2021): verkeersveiligheid en riolering

Info

- Afdeling grondgebiedzaken – dienst openbare werken, 013/46 05 79, openbare.werken@bekkevoort.be - Voor alle wegenwerken in Vlaanderen: www.wegenwerken.be

Openbaar onderzoek gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘9 Zillen’

In uitvoering van artikel 2.2.21 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kondigt het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Bekkevoort aan dat er van 25 juli 2019 tot en met 22 september 2019 een openbaar onderzoek wordt gehouden over het ontwerp van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘9 Zillen’, zoals dit voorlopig werd vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 1 juli 2019.

Dit ruimtelijk uitvoeringsplan bevat het ganse bouwblok ‘Minnestraat – Dorpsstraat – Mierenberg’, het binnengebied van het bouwblok ‘Mierenberg – Bekweg – Kwadestraat’, alsook enkele percelen langs de Zandstraat.

Inzage

Het ontwerp van het ruimtelijk uitvoeringsplan (met alle bijhorende stukken) kan je inkijken van 25 juli 2019 tot en met 22 september 2019 bij de afdeling grondgebiedzaken - dienst omgeving in het gemeentehuis (Eugeen Coolsstraat 17, 3460 Bekkevoort) tijdens de openingsuren van de afdeling grondgebiedzaken (zie p. 12).

Je kan dit ook raadplegen op de gemeentelijke website: www.bekkevoort.be.

Bezwaren

Eventuele bezwaren en opmerkingen moet je uiterlijk 22 september 2019 schriftelijk bezorgen aan de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO):

- Ofwel per aangetekende brief (Eugeen Coolsstraat 17, 3460 Bekkevoort) - Ofwel door afgifte tegen ontvangstbewijs op het gemeentehuis

- Ofwel digitaal (omgeving@bekkevoort.be)

Info

Afdeling grondgebiedzaken – dienst omgeving, 013/46 05 73, omgeving@bekkevoort.be

Naam Leeftijd

Bergmans Maria 91

Willems Alfons 86 Meskens Victor 79 Jacobs Etienne 91

11

(12)

GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE DIENSTEN

Eugeen Coolsstraat 17, 3460 Bekkevoort Openinguren:

Tel. 013/46 05 60 Alle dagen van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u

Fax 013/32 29 77 Woensdagnamiddag van 13.30u tot 15.30u

E-mail: info@bekkevoort.be Donderdagavond van 17u tot 20u

De dienst vrije tijd en de afdeling grondgebiedzaken huizen in de nieuwbouw (@BEN-gebouw) op de gemeentehuissite. Het @BEN-gebouw ligt langs het gemeentehuis en de bib, grenzend aan de sociale woningen. Het @BEN-gebouw is zichtbaar vanop de parking waarmee het verbonden is via een voetpad.

Sluitingsdagen gemeentelijke administratieve diensten 2019:

Donderdag 15 augustus 2019, vrijdag 16 augustus 2019, vrijdag 1 november 2019, maandag 11 november 2019, woensdag 25 december 2019, donderdag 26 december 2019 en vrijdag 27 december 2019

AFDELING GRONDGEBIEDZAKEN (@BEN-gebouw)

Openingsuren loket: Op afspraak (20-tal minuten):

- Maandag van 9u tot 12u - Woensdag van 9u tot 12u - Dinsdag van 9u tot 12u - Vrijdag van 9u tot 12u - Donderdag van 9u tot 12u en 17u tot 20u

RECYCLAGEPARK

Nieuwstraat, 3460 Bekkevoort (Assent) Openingsuren:

Tel. 013/32 37 48 - Woensdag en donderdag van 12.30u tot 19.30u - Zaterdag van 9u tot 16u

OCMW

Eugeen Coolsstraat 17, 3460 Bekkevoort Openingsuren:

Tel. 013/46 05 90 Zelfde als gemeentelijke administratieve diensten E-mail: info@ocmwbekkevoort.be

BIBLIOTHEEK

Eugeen Coolsstraat 17 A, 3460 Bekkevoort Tel. 013/46 05 55

Fax 013/32 29 77

E-mail: bibliotheek@bekkevoort.be

Openingsuren:

Dinsdag van 15u tot 17u en van 18u tot 20u Woensdag van 14u tot 17u

Donderdag van 18u tot 20u Zaterdag van 10u tot 12u

POLITIEZONE HAGELAND

Eugeen Coolsstraat 11 A, 3460 Bekkevoort Openingsuren centraal onthaal:

Tel. 013/35 03 50 Elke werkdag van 7u tot 19u

Fax 013/35 03 85

E-mail: pz.hageland@police.belgium.eu

Wijkkantoor Bekkevoort (gehuisvest in het centraal politiehuis): 013/35 03 52

Buiten de kantooruren dien je in dringende gevallen rechtstreeks het nummer 101 te contacteren.

Openingsuren: - Maandag tot vrijdag van 9u tot 12u - Woensdag van 13.30u tot 15.30u - Donderdag van 17u tot 20u

Sluitingsdagen bibliotheek 2019:

- 22 juli 2019 - 3 augustus 2019 (jaarlijks verlof) - Donderdag 15 augustus 2019

- Zaterdag 17 augustus - Zaterdag 2 november 2019 - Dinsdag 24 december 2019 - Woensdag 25 december 2019 - Donderdag 26 december 2019 - Vrijdag 31 december 2019

12

Afbeelding

Updating...

Referenties

Updating...

Gerelateerde onderwerpen :