10-17 juni 2017

48  Download (0)

Hele tekst

(1)

Viroinval

10-17 juni 2017

© 2017 Offi du Tourismi di Viroinval, ovirginomin mi ois imming

(2)

Deelnemers

Loek Batenburg Geertje Pettinga Koos van Bennekom Aart van den Berg Ellie de Vrijer Wytze Boersma Anneke Boersma-Last Dieuwke Bos

Erik Bartels Erik van Dijk Leny Huitzing Onno Kneepkens Annete van der Valk

Muriel Kommer-Sourdeval Andre Kommer

Nel Koorengevel Rixt Hovenkamp Maria Lauran Lian van Oers

Marijke den Oudendammer- Peters

Gerard den Oudendammer Wilfred Ouwerkerk

Annete Bos Hetti Pepping-Alers Simon Pepping

Guda Poot Huib Poot Gert Snoei Eric Stockx Bert Tolsma

Martha Tolsma-Westerdijk Ati Vijge

Francien Walraven Peter Wely

Sierd Zijlstra

Berty Zijlstra Dijkxhoorn

Bestuur

Annete Bos, voorziter

Maria Lauran, excursieregelaar Hetti en Simon Pepping, admin

Camping

Camping Ardinam Try des Baudets 1 5670 Olloy-sur-Viroin Belgie

(3)

Excursieprogramma natuurkampeervakantie Viroin

Zondag 11 juni Omgeving Olloy

1.1 Les Bornes 7 km.

1.2 Les sept Frères 6 km.

1.3 La Croix Sauvage 5 km.

‘s Avonds: Lezing door Aart van den Berg over slakken Maandag 12 juni

2.1 Excursie met Kurt Hofmans (1e groep), doel: Le Fondry des Chiens 2.2 Slakken excursie o.l.v. Aart, doel: La Tienne aux Breumont (gedeeltelijk) 2.3 La Tienne aux Paquis 8 km. omgeving Nismes

(beboste kalkheuvel met Palmboompje)

’s avonds: Lezing door Kurt Hofmans over flora/fauna omgeving Dinsdag 13 juni

3.1 Excursie met Kurt Hofmans (2e groep), doel: Le Fondry des Chiens 3.2 l’Etang des Pairières 4 km. omgeving Oignies

Woensdag 14 juni

4.1 Slakken excursie o.l.v. Aart, doel: Les Abannets bij Nismes 4.2 La Roches à Lomme 6 km. omgeving Dourbes

Hoog boven het omringende landschap uitstekend, biedt deze rotsachtige

kalksteenheuvel met imposant kruis een uniek zicht op de prachtige Viroinstreek. Niet te verwonderen dat zowel de neolithische mens, de galloromeinen en de middeleeuwse mens zich hier tijdlang gevestigd hebben. Een fortificatie met vierkantige toren uit het vroeg galloromeinse tijdperk is het belangrijkste bouwwerk dat hier een plaats heeft gehad.

De Roche à Lomme is internationaal bekend voor z’n grote natuurhistorische waarde: de rotsachtige zuidhelling wordt begroeid met een zuiders getinte flora waarin vooral het abundante voorkomen van het palmboompje opvalt.

4.3 Fietsexcursie, van Olloy, naar Oignies over de oude trambaan, via Vierves Donderdag 15 juni

5.1 Le Fondry des Chiens 4 km. omgeving Nismes

Een echt meesterwerk van moeder natuur zonder gelijke in ons land. Door het miljoenen jaren durende spel van water is in het harde kalkgesteente een enorme kuil uitgesleten die plaatselijk tot 20 m diep is. Hij wordt opgesmukt met gigantische rotsblokken die onwaarschijnlijk zachte rondingen vertonen. Deze natuurlijke kuilen worden dolines genoemd; ze komen in België uitsluitend in de Viroinstreek voor. Naast de „Fondry” ligt een enig mooi kalkgrasland waar in de lente vooral de duizenden blauwe bloemhoofdjes van de zeldzame kogelbloem opvallen. Het ganse gebied is integraal beschermd en werd geklasseerd als natuurmonument.

5.2 Les Bornes Frontières 8 km. omgeving Mazée Vrijdag 16 juni

6.1. l’Etang des Pairières 4 km. omgeving Oignies 6.2. Wandeling boven Vireux-Molhain

6.3. Fietsexcursie, van Olloy, naar Oignies over de oude trambaan, via Vierves

(4)

 Datum: 11-06-17

 Excursieleider: Leny Huitzing; 13 deelnemers

 Heledagsexcursie van 7 km; hoogteverschil: van ca 200 tot 320+ NAP

 Weer: warm en droog

 Onderwerpen: landschap, planten, vogels en insecten

 Waardering: 7,5

 Route: zie 1:25.000 wandelkaart Viroinval/ Carte de Promenades en/of Wandelgidsje La Viroinvaloise blz. 20-21, gemarkeerd met verticale bandering wit/rood/wit. Omdat de route langs de camping voert, zijn wij niet bij de kerk begonnen maar vanaf de camping.

 ‘Les Bornes’ betekent grensstenen. Het gaat om de grens tussen Olloy en een andere gemeente.

Onze camping ligt op een plateautje dat Les Tris de Baimont heet. Even na 9.00 uur dalen we vanaf de camping af richting Olloy. Loek onderwijst de deelnemers over de varens en Wietse deelt zijn

plantenkennis. Na enkele honderden meters nemen we de eerste afslag links waardoor we op de route van Les Bornes komen. Het met steenslag van kolenkalk ‘bestrate’ pad voert ons halverwege de helling van het

dal van de Viroin ‘stroomopwaarts’ naar grofweg het westen. Aanvankelijk loopt het pad door het bos. Later wijkt het bos aan onze rechterhand en zien we over akkers en later over grasland de overzijde van het Viroinval. Nu er uitzicht is, vinden we het tijd voor een (koffie)pauze.

Halverwege de helling aan de overzijde van het dal zien we een kalksteengroeve. Op de loodrechte wand daarvan tekent zich de schaduw van een roofvogel af.

Even later zien we die roofvogel ook echt: een rode wouw. Wietse maakt van de pauze gebruik om van een ca. 4m hoge rozenstruik enkele bloemen te bemachtigen.

Verder lopend langs de bloeiende bramen langs de bosrand, zien we regelmatig een Kleine Ijsvogelvlinder . Nu het pad niet meer is ‘bestraat’ met kolenkalksteenslag blijkt dat de bodem van klei is. Dat stemt overeen met wat ik van dit dal weet: de Viroin heef in de ‘schieferbodem’1 een breed dal uitgesleten - de Fagnes-Famenne veen te maken . (‘Fagnes’ heef overigens niets met hoogveen te maken, zo werd ons de volgende avond door Kurt Hofmans verteld.) In dit plaatselijk wel 20 km brede dal komen verspreid kalksteenheuvels voor: dat zijn de restanten van koraalrifen uit het Devoon. De steengroeve aan de overzijde is zo’n Devonisch koraalrif; op woensdag 15 juni zullen we daaromheen wandelen o.l.v Aart en op zoek gaan naar slakken.

Loek klautert omlaag naar een moerasje in de hoop daar nieuwe varens te vinden; die hoop is ijdel maar verderop vindt hij alsnog de Wijfesvaren.

De route voert ons uit het dal van de Viroin naar het zuiden over een met bomen overkluisd pad: loofos met een enkele Fijnspar. Gert ontdekt een boom met vreemde ‘pukkels’ maar dat is nog niet de ‘Arbre remarquable’ die de kaart ons beloof. Een blik op de kaart leert dat we nog lang niet zijn waar ik dacht te zijn; het is dan ook erg warm en we zien veel boeiende fora en fauna(sporen). Na een klim door het loofos lunchen we op ca 305m hoogte aan de rand van een Fijnsparaanplant.

1

‘Schiefer’ is een verzamelnaam voor leisteenachtig gesteente dat onder hoge druk en niet al te hoge temperatuur bij gebergtevorming uit klei is ontstaan en bij verwering weer klei levert.

(5)

Randonnée slaat van onze route af en Wietse gaat op zoek naar de ‘Arbre remarquable’ die aan het begin van die afslag zou moeten staan. Of ie hem heef gevonden, is mij ontgaan.

Na de kam dalen we heel steil af langs een beekje de Nouée; het beekje is vrijwel droog, geen wonder: dit gebied beleef het droogste voorjaar sinds 1976.

Waar het terrein afvlakt is een moerasje met leuke plantjes en vlinders. Na een stukje heel vlak fetspad – een voormalige spoorbaan – dalen we gestadig verder af. Meters lager links van het pad is een moeras met heel veel Wijfesvarens. We passeren een dode berk waarop heel veel zwammen: zijn het Berkendoders, Tonderzwammen of toch de Weerschijnzwam?

De laatste loodjes wegen zwaar met dit warme weer.

Gelukkig zijn we vlakbij Olloy en zijn er vlinders te bewonderen: Keizermantel, Groot dikkopje, Kleine vos en Gehakkelde aurelia.

Terwijl we vanuit het zuiden een mooi uitzicht hebben op Olloy met zijn superslanke kerktoren, valt de groep uiteen. Enkele deelnemers krijgen een lif van Erik van Dijk waardoor de hoge klim naar de camping hun bespaard wordt. Vier deelnemers, waaronder ikzelf, belanden op een caféterras waar Koos trakteert;

het lokale bier - de Super Blonde des Fagnes - smaakt er prima. Maar dan wacht ons nog de klim naar de camping……..

Al met al een vooral mooie wandeling met een variatie aan landschappen.

Wandeling Les Sept Frères 1.2

 Datum: 11-06-17

 Excursieleider: Dieuwke Bos; 6 deelnemers

 ¾ dagsexcursie van 6 km; hoogteverschil: van ca 200 tot 320+ NAP

 Weer: warm en droog

 Onderwerpen: planten, vogels en insecten

 Waardering: 8

Het is 1.3km van de camping naar de kerk van Olloy, waar de excursie begint. Het kan te voet of met de auto. De weg is behoorlijk steil.

We waren met een kleine groep, maar er bleek veel kennis aanwezig: vogels, vlinders en planten. Dat was wel zo prettig, want van alles was er veel te zien.

De wandeling begint rechts van de kerk en wordt aangegeven door groene wiebertjes, de bordjes zijn duidelijk te vinden. Eerst een stukje langs huizen en weitjes en daarna het bos in. Halverwege een finke klim, maar prima te doen.

Er is veel te zien. Door de warmte en de zon zijn er veel actieve vlinders en libellen. Ze fadderen om ons heen, ik word er een beetje draaierig van. Maar het is wel fantastisch om al die beestjes te zien. Het gebrek aan bijzondere vogels wordt ruimschoots gecompenseerd.

(6)

Om ½ 2 zijn we weer terug, ruimschoots op tijd om nog iets te drinken op een terrasje.

Het was een leuke groep en een gezellige, leerzame dag.

Halverwege de wandeling wordt duidelijk waarom de wandeling “Sept Frères” heet: een eik met 7 stammen staat naast het pad.

Wandeling La Croix Sauvage 1.3

 Datum: 11-06-17

 Excursieleider: Onno Kneepkens; 15 deelnemers

 ¾ dagsexcursie van 5 km; hoogteverschil: van ca 200 tot 320+ NAP

 Weer: warm en droog

 Onderwerpen: planten, vogels en insecten, slakken

 Waardering: 8+

Met de Auto naar de kerk van Olloy, waar voldoende parkeergelegenheid is.

De wandeling is duidelijk aangegeven met bordjes met een gele liggende ruit en begint op het plein voor de kerk in Olloy. Het weer werkte mee: volop zon een een lichte bries; dus veel vlinders en andere bloemeninsecten en een laag tempo. De eerste stopzoekplaats was al de brug over de Viroin. Het oversteken van de weg is een riskante bezigheid, maar verder biedt de wandeling een prima en afwisselend parcours. De eerste 2,5km bood veel planten en vlinders. Zowel de koffiepauzeplaats (ca 10:45u) tegenover de steengroeve gaf een keur aan vlinders. Verderop een andere steengroeve, die ook gebruikt

wordt voor buitensport, met een mooi uitzicht. Daarna volgt een stuk door beuken-elzenbos met enkele dennen, waarin twee proto-historische archeologische sites zijn gelegen. Een serieus probleem kan het laatste stuk opleveren: de steile afdaling naar de weg en brug met veel keien, zeker bij regen of nat weer geen aanrader! Wij hebben veel planten, vlinders en andere insecten gezien en ook wat slakken.

Landschappelijk een paar fraaie uitzichten. Een excursie die bij goed weer zeker is aanbevolen.

Het gezelschap was gemêleerd en bestond uit doorlopers, wandelaars en kruipers, die elkaar bij de pauzes weer tegenkwamen.

Om drie uur waren wij weer terug bij de brug...en toen begon het te regenen.

(Fo o Erik van Dijk)

(7)

Di iirs i kring

Voorafgaandi aan di slakkinixfursiis gaf Aar iin “folligi”

(8)

Foto's Erik van Dijk

(9)

Wandeling bij Le Fondry des Chiens 2.1

 Datum: 12-06-17, maandag

 Excursieleider: ??; 11 deelnemers

 ½ dagsexcursie van 5 km; op een hoogte van ca 320+ NAP

 Weer: warm en droog

 Onderwerpen: planten, vogels en insecten, geologie

 Waardering: 9

Met een aantal auto's naar Le Fondry.

Onder leiding van locale gids Kurt Hofmans (spreek uit Kurt, dus niet Koert), gespecialiseerd in insecten, sprinkhanen, krekels, wantsen, mieren, dagvlinders en planten en weet ook veel van vogels.

De wandeling ging over/door de Fondry des Chiens. Een gebied gevormd 365 miljoen jaar geleden door 2x overspoeling van zee met daardoor afzetting van sedimenten en wisselingen van klimaat, waardoor het is geworden tot wat het nu is.

Kurt vertelde eerst over de ontstaansgeschiedenis van het gebied, waarna we op weg gingen. Steeds een (heel) klein stukje verder, want er was heel veel te zien op allerlei gebied. Ieders interesse kwam aan bod.

Ein van di Dolinis bij di Fondry (fo o Koos)

(10)

Door de tijd gedwongen hielden we op, maar de mensen hadden nog wel een tijd door kunnen gaan.

Wandeling bij Tienne Breumont 2.2

 Datum: 12-06-17, maandag

 Excursieleider: Aart van den Berg; 16 deelnemers

 ½ dagsexcursie van 5 km; op een hoogte van ca 320+ NAP

 Weer: warm en droog

 Onderwerpen: slakken

 Waardering: 8

Met een aantal auto's zijn we om 9u vertrokken naar Nismes en liepen de wandeling Tienne Breumont. Het was dus een slakke(n)excursie en dat hebben we geweten. Al direct zat de slakkengang erin en die is er ook niet meer uitgegaan.

Vol enthousiasme werd er gezocht naar slakken en slakjes die we de eerste avond op de plaatjes tijdens de lezing gezien hadden. Het grote spul is niet zo moeilijk, maar dan wordt het millimeterwerk. Onno bleek er kijk op te hebben en kwam al snel met een Abida Secale, ofwel de Roggenkorrelslak aanzeten, een slakje dat bij ons niet voorkomt.

De weergoden waren ons gunstig gezind, maar ja, dan heb je geen naaktslakken.

Uiteraard werd er ook naar andere dingen gekeken, maar er moest toch wat doorgelopen worden, want om 13:30u was de volgende excursie. Vandaar dat we een stuk van de wandeling hebben afgesneden, maar al met al een mooie tocht.

Wandeling bij Tienne aux Paquis 2.3

 Datum: 12-06-17, maandag

 Excursieleider: Loek Batenburg; 15 deelnemers

 1 dagsexcursie van 8 km; op een hoogte van ca 320+ NAP

 Weer: warm en droog

 Onderwerpen: planten, vogels en insecten

 Waardering: 8+

Met een aantal auto's rijden naar Nismes, in Nismes naar station daar parkeren en dan de groene

vierkantjesroute lopen. Eerst door bos naar boven, dan kalkrijke grashellingen bezoeken (daarom was een afwijking van de standaardroute nodig richting steilrand). Steile afdaling terug naar Nismes.

Standaard sfeerverslag: Het was een interessante wandeling en de groep was erg gezellig.

Er was veel te zien, vooral botanisch. Een aanrader dus.

(11)

Foto's Onno Poot

(12)

Wandeling bij Le Fondry des Chiens 3.1

 Datum: 13-06-17, dinsdag

 Excursieleider: Kurt Hofmans (niet het verslag); veel deelnemers

 1 dagsexcursie van 1 km; op een hoogte van ca 320+ NAP

 Weer: warm en droog

 Onderwerpen: planten, vogels en insecten

 Waardering: 9

Met de auto van Olloy naar Nismes. In Nismes bij het bord “Fondry des Chiens” naar rechts. Deze borden volgen tot de 2de parkeerplaatss.

Van Nismes naar Matagne la Petite, camping “le Roi de la Fontaine”. Binnendoor via Dourbes of via de N99 over Treignes.

's Ochtends leidde Kurt (geen Koert) ons rond bij de Fondry des Chiens en over de omringende

kalkgrashellingen. Hij begon met een overzicht van de geologische geschiedenis. Doordat de regen de kalk heef opgelost, zijn de kloven en gangen ontstaan. De mens heef de omgeving verder uitgegraven voor winning van ijzerhoudend zand, dat aangevoerd was door stromingen en hoge zeewaterstanden. Het zand erodeerde later, maar in de kloven bleef het zand achter.

Vervolgens wees Kurt op de bijzondere planten en dieren in deze omgeving, Daarna leidde hij ons rond in de kloof en over het kalkgrasland. Met groot enthousiasme wees hij planten en dieren aan. Ieder specimen dat we aandroegen bekeek en determineerde hij. Daarbij gebruikte hij zijn uitgebreide serie publicaties vol foto's met details. De lunch werd op de parkeerplaats gebruikt.

Voor de middag kwam de Tienne aux Pauquîs niet meer in aanmerking, omdat een deel van de groep daar al had rondgekeken. Na een lange rit over smalle en bochtige landweggetjes kwamen we aan bij camping

“le Roi de la Fontaine”in Matagne la Petite. We bezochten een kalkgraslandhelling (privébezit) met speciale toestemming. De helling had een prachtige vegetatie en daarop levende fauna, dankzij beheer met

schapenbegrazing. Als de zon doorkwam, was de helling heet. Om half vier hadden we alles goed bekeken.

Tot verbazing van Kurt wilden we de excursie beëindigen; we waren vol van indrukken en moe.

Het was een fantastische ervaring om met Kurt de kalkgraslanden te verkennen, waarover hij zoveel weet en waarvan hij zoveel houdt.

Wandeling bij L'etang des Pairieres 3.2

 Datum: 13-06-17, dinsdag

 Excursieleider: Bert Tolsma; 15 deelnemers

 3/4 dagsexcursie van 1 km; op een hoogte van ca 320+ NAP

 Weer: warm en droog

 Onderwerpen: paddenstoelen, slakken

 Waardering: 8

Vanaf de camping naar Oignies en vanaf de kerk de aangegeven route naar de vijver gelopen. Daar enige tijd gebleven ivm vlinders en libellen en daarna verder de +/- 4 km gelopen over een geheel verharde, smalle weg met weinig verkeer. Een fjne wandeling in een prettig gezelschap.

(13)

Foto's Erik van Dijk

(14)

Wandeling langs de Viroin 4.1

 Datum: 14-06-17, woensdag

 Excursieleider: Lian; 14 deelnemers

 3/4 dagsexcursie van 1 km; op een hoogte van ca 320+ NAP

 Weer: warm en droog

 Onderwerpen: slakken

 Waardering: 8

Met de auto naar het begin van de wandeling. Vanaf de groeve net buiten Olloy gestart. Koffiepauze en lunchpauze aan het water. Op het heetst van de dag in de schaduw. Spannend vond ik de keuze door de tunnel (spoorweg) door 4 man of onduidelijk pad over de berg met 10 man in 3 kwartier, waar we 2 buxussen zagen.

Geen wanklank gehoord. Was leuk om leidster te zijn (met deze groep).

Foto's Hetti Pepping-Alers

(15)

Wandeling bij La Roche à l'Homme 4.2

 Datum: 14-06-17, woensdag

 Excursieleider: ?; ? deelnemers

 1 dagsexcursie

 Weer: warm en droog

 Onderwerpen: planten, vogels, insecten

 Waardering: 9

Met de auto naar het begin van de wandeling in Dourbes.

In Dourbes enige tijd gezocht naar een parkeerplaats bij de kerk. Gevonden, maar daarna vervolgprobleem:

heel veel aanduidingen van gemarkeerde routes, die wel éénrichtingverkeer aangeven. Op de kaart cruciale gegevens net niet te zien door aanduidingen van bezienswaardigheden, waardoor de juiste loop van de wandelroute toch een speurtocht werd.

We kozen voor start rood-wit en zagen vrijwel meteen aan onze r-hand een picknickplaats aan de rivier.

Onmiddellijk kwam een waterspreeuw in beeld. Waarvan we uitgebreid konden genieten. Ook de vele bosbeek- en weidebeekjufers en de vele vlinders, die daar aanwezig waren, maakten deze wandeling nu al tot een succes.

Vervolgens omhoog via de aanduiding “La Haute Roche” over een asfaltweg (met nauwelijks verkeer). Deels door bos, deels langs mooie graslanden. Topper was de vondst van 2 grote weerschijnvlinders, die zich te goed deden aan een hondendrol.

De terugweg over af en toe zeer steile bospaadjes leidde ons snel naar het dorpscentrum. Een poging om honing te kopen bij de “oude” watermolen liep op niets uit. Maar de vondst van de namaak Lourdesgrot in de muur van de begraafplaats was wel weer erg leuk. We arriveerden +/- 14.30uur op onze parkeerplaats en besloten alsnog een kijkje te gaan nemen bij La Roche à l'Homme. Hier snel de start van de wandeling gevonden maar helaas in het bos een markering gemist, zodat we niet bij het grote kruis op de berg kwamen, maar wel op prachtige kalkgraslanden met veel orchideeën en vlinders.

Terug bij de camping om 17uur.

Fietstocht Oignies Vierves Treignes 4.3

 Datum: 14-06-17, woensdag

 Excursieleider: Wietze; 9 deelnemers

 3/4 dagsexcursie

 Weer: warm en droog

 Onderwerpen: planten, vogels, insecten

 Waardering: 8+

De fetstocht start vanaf de camping en gaat via Olloy naar Oignies over een mooi fetspad (oude spoorlijn) verder naar Treignes, langs de nog in gebruik zijnde spoorlijn en langs de Viroin terug. Afstand 25,7km met max snelheid 37km/u maar gemiddeld 5,4km/u. Totale stijging 419meter.

(16)

Het was gezellig. Een mooie gevarieerde route, soms wel wat stijl, maar iedereen kwam elke keer toch steeds boven (en weer beneden). 1 keer was de

stijging zelfs 13%. Het laatste stuk was een soort Mountainbikeroute, spannend en leuk. Onderweg op een mooie picknickplaats geluncht.

Thuisgekomen gedoucht onder een buitendouche, zodat alle zweet en vuil snel afgespoeld was.

Foto's Erik van Dijk

Maar ofh ook waarnimin (fo o Koos) Di giridin rou i

(17)

Wandeling bij le Fondry des Chiens 5.1

 Datum: 15-06-17, donderdag

 Excursieleider: Ellie de Vrijer; 4 deelnemers

 1/2 dagsexcursie

 Weer: warm en droog

 Onderwerpen: planten, vogels, insecten

 Waardering: 8

Met de auto richting Nismes.

Voor mij een van de mooiste wandelingen. Via enig zoeken van de juiste kleur bewegwijzering, het rood was in de zon oranje geworden, liepen we langs het kasteeltje van Nismes door een prachtig aangelegd park. Weinig planten en slakjes, maar een genot om met 30 graden in de schaduw te lopen. Boven had je een prachtig uitzicht over Nismes en met de begrafenisklokken van de kerk en een heuse dodenmars op de achtergrond, werd iemand naar zijn laatste rustplaats gebracht.

Prachtige weides met bloemen en vlinders en een geweldig uitzicht. Omdat er om 12u onweer was voorspeld en dat maar niet kwam, hebben we vlakbij le Fondry des Chiens geluncht. De kloof was

schiterend en Aart was er niet uit te krijgen. Vanwege dat voorspelde onweer toch maar doorgelopen en gelukkig toch weer met z'n vieren thuisgekomen.

Een heerlijke en rustige wandeling waarbij je ook weer wat nader tot elkaar komt middels gesprekken die de deelnemers zo met elkaar hebben.

Wandeling bij Les Bornes Frontières 5.2

 Datum: 15-06-17, donderdag

 Excursieleider: Koos ; 19 deelnemers

 3/4 dagsexcursie

 Weer: warm en droog

 Onderwerpen: planten, vogels, insecten, vissen, slakken, zwammen

 Waardering: 8 +/- 2

Van af het kamp in konvooi met 5 auto's via Treignes naar en over de N963 naar de picknickplaats langs het oude spoor bij Mazée, nog net in België, echter in Frankrijk beland zonder zicht op de picknick, gekeerd en bij een geologisch monument gestopt en gestald naast de weg.

Na een stukje over de N988 gelopen, alweer gestopt (+/- 100m'gelopen) op de brug over de Viroin, alwaar de eerste opmerkelijke vondst werd gedaan ….... een prachtige vlinder die door Guda geduid gaat worden.Stukje verder links het pad in tegen de

blauwgeruite route in. Behalve schrijver dezes, deed ieder van de overige 18 medelopers hun ontdekkingen, zoals Loek met bijzondere varens. We besloten niet te klimmen maar zo dicht mogelijk langs de Viroin te blijven waar we

(18)

De koffiepauze was op een hoger gelegen open stuk pad met mooi uitzicht. Na wat verder lopen iets over 12 de rivier overgestoken over een bruggetje ….. dus weer kijken in het water. Iets verderop was een mooie vrije picknickplek in de schaduw vlak naast een afakking/omloop van de Viroin.

Enkelen gingen hier de voeten koelen en nog wat meer....

Na de maaltijd een stukje terug op onze schreden, bruggetje weer over en rechtsom het pad op richting weg. Aldaar overlegd hoe verder.

Uiteindelijk is deze keuze toch weer anders uitgepakt en ipv door het droge bos de omloop

'gele ruiten' te doen, zijn we over het pad langs de schapenhelling gegaan met +/- 1km prachtig uitzicht over de eerder gelopen route.

Het laatste stuk bracht ons 2 mooie snoepjes: de eerste was een prachtige nachtvlinder in Berkentakgewaad, door Onno uit een boom geschud in een wite paraplu.

En bijna aan 't eind van de totale wandeling van 6,4km, trofen we de kers op de taart in de vorm van een zeldzame parasiet ….. Leny en Wietze zullen hier meer over zeggen …. per slot vergeet ik steeds de bijbehorende namen.

En ….... ondanks een lichte dreiging, bleef onweer uit.

Punt, Koos

Foto's Onno Kneepkens

Kofipauzeii (fo o Koos)

(19)

Wandeling bij Oignies en Thierache 6.1

 Datum: 16-06-17, vrijdag

 Excursieleider: Muriel Kommer ; 11 deelnemers

 1/2 dagsexcursie

 Weer: bewolkt en droog

 Onderwerpen: planten, vogels, insecten

 Waardering: rv

Met de auto naar de parkeerplaats in Oignies en Thierache alwaar we om 9:30u met 11 deelnemers vertrokken. Het was bewolkt en niet al te warm, dus goed wandelweer. Bij het verlaten van het dorp komen de foristen meteen aan hun trekken.

In een laag tempo wandelen we naar de étang. Soms wordt er gestopt om een vlinder of vogel op naam te brengen.

Rond 11u komen wij bij Étang de la Vallée des Prés aan. Het is tijd voor de koffiepauze. We wachten op de zon, maar omdat die zich maar niet liet zien, liep de koffiepauze over in de lunchpauze. In groepjes werd er om de étang gewandeld.

De achterblijvers discussieerden over koraaljufertjes, kanovaren, geologie. Van Wietze kregen we

informatie over de bospaardestaart. Een soort die je uit elkaar kunt trekken en daarna weer in elkaar.... een soort Lego. Een visser vertelde mij dat er maandelijks 100 forellen worden uitgezet.

Om 12:30u vertrokken we weer. De vlinders waren gekomen en dus tijd om ze op naam te brengen.

Om ongeveer 14u waren we weer terug op de parkeerplaats in Oignies. Het was weer een leuke, leerzame en gezellige excursie. Met een beetje triest gevoel stap ik in de auto ….. het was immers de laatste excursie van dit mooie kamp.

Wandeling boven Vireux-Molhain 6.2

 Datum: 16-06-17, vrijdag

 Excursieleider: Loek en Geertje ; 11 deelnemers

 1/2 dagsexcursie

 Weer: bewolkt en droog

 Onderwerpen: planten met name varens

 Waardering: rv

Met de auto naar Molhain. In het dorp Molhain namen we aan het eind van de doodlopende straat een paadje langs de berghelling naar het uitzichtpunt over de Maas. Eigenlijk niet om van het mooie uitzicht te genieten, maar voor een vindplaats van de Noordse Streepvaren. Na fink zoeken vonden we ongeveer 9 erg verdroogde polletjes op de rotsen en hogerop nog een groen polletje. De Noordse Streepvaren houdt wel van wat zon, maar nu had 't er wat teveel van gehad. Er zijn een paar vindplaatsen van de Noordse Streepvaren in de Franse Ardennen. Hij komt ook voor in het gebied van ons kamp in België, maar wil zure rotsen.

(20)

 Datum: 16-06-17, vrijdag

 Excursieleider: Leny en Koos; 2 deelnemers

 3/4 dagsexcursie

 Weer: warm en droog

 Onderwerpen: alles

 Waardering: 8+

Op de laatste dag van het kamp wilde Leny nog wel een fetstocht ondernemen en Koos wilde graag ook weer op de fets stappen. Zo gezegd zo gedaan. Getweeën op weg gegaan om de zelfde fetstocht te maken als excursie 4.3, echter voor Leny was het nieuw. De gps van Koos bevate nog het kruimelspoor van de eerdere tocht, zodat het een makkie was de route te volgen. Onderweg heef Leny enkele planten

gedetermineerd, terwijl Koos de omgeving schouwde en ook bewonderend een arbre remarquable bekeek tijdens een korte fetsstop.

Toen we weer arriveerden in Olloy stelde Leny voor een stukje door te rijden naar de kleine tegenhanger van de Fondry des Chiens vlakbij Nismes: La Roche Trouée, dus fetsten we langs de doorgaande weg (N99) heuvelopwaarts. Aangekomen hebben we de fetsen geparkeerd en gaan we verder te voet. Ook hier zijn de karstverschijnselen als dolines te bewonderen, dus goed op onze tellen passen met die gaten in de grond, want gelukkig doen ze hier niet aan hekjes en waarschuwingsborden...maar je moet hier geen droppings doen wanneer het donker is...… Vanaf hier kregen we ook een mooi zicht op de kalkhelling met schapen van de Fondry.

Teruggekomen bij onze fetsen vonden we het volgende bericht:

Dag jongilui,

Hibbin jullii ook di Wildi Wii gizeiiin (parasi air op wildi Marjoliin)? Hi is vlakbij hi hoogs i pun van di hiuvil. Wanniir ji irugrijd naar Olloy, s aa hi a/d linkirkan in di birm +/- 150m hiirvandaan.

Daar ook +/- 15 dambordjis gizeiiin. Kijk wil ui bij hi ovirs ikin. Viil plizeiiir nog.

Groi , Lian.

Nu, we hebben de notitie ter harte genomen en zijn lopend langs de weg teruggegaan en na 300m zag Leny de Wilde Weit en moest toen liggend in de greppel de WW op de korrel nemen.

Voldaan fetsten we even later hellingafgaand weer richting Olloy en daarna zwetend en pufend omhoog naar de camping...alwaar voor Koos de buitendouche weer werd opgesteld.

(21)

Culinaire excursie 6.4

Ter afsluiting van het KNNV kamp in de Ardennen.

In de Ardennen was het genieten geblazen Ja ook de deelnemers bleven mij verbazen

Specialisten in grassen en bloemen Die ze zelfs in het latijn wisten te benoemen

Ook in varens was er een groot expert Geen greppel te diep, geen varen te ver In het latijn klonken deze namen als een liefdeslied O daar weer een steenbreekvaren, je zag dat hij intens geniet

Diep door de knieën voor een orchidee van zeldzame pracht

Ogen die staalden, wie heef zo iets moois bedacht ( bij de schrijver bekend ) Susanne met de mooie ogen, een alt viooltje in het gras

Wat geweldig dat dit kwam naast onze pas Een waterspreeuw o kom er eens kijken

Maar hij is zo weer verdwenen, daar mag je dan niet over zeik…… ( dichterlijk vrijheid ) Wij vonden ook rechtsom gedraaide slakken

Met dunne afgevlakte of kleurrijke vlakken Met veel geduld werden ze gezocht en bekeken In dit tempo duurt ons kamp zeker nog 2 weken De gemiddelde snelheid van een slak in het gras Kwam alle natuurvrienden heel goed van pas

400 m in meer dan 4 uur

Maar, het begon te wennen op den duur Om 8 uur was er choc, een 60 jarige traditie

Het ging bijna op, Erik dronk alles nog even weg dat was zijn traditie De avonturen van de dag werden geëvalueerd

O jee, o jee wat heb ik in één week veel geleerd

(22)

Ja het was weer een dag met een goud randje met een tevreden lach Onze voorziter wist steeds het spreekuur tot 9 uur te halen

5 minuten er over, dat vindt zij eigenlijk zondig en balen Maria presenteerde standvastig de nieuwe dagplannen En natuurlijk wie al de taken gaat bemannen ( bevrouwen )

Leiders werden aangesteld de formulieren uitgedeeld Nee in het KNNV kamp is er niemand die zich verveelt

Als afsluiting een mooie maaltijd met elkaar

Ja het was lekker, het maakte de verwachting meer dan waar Heeeeeeeeeeeeel veel geleerd,maar ook al weer veel vergeten Toch zit het ergens verstopt hoe die kleine wonderen der natuur heten

Maar ik heb genoten van de mensen en de natuur Dit vraagt veel zorg op de korte en lange duur Dank voor al het goede in deze Ardennen-week

Het maakte dat ik met andere ogen naar al die wonderen keek.

Gerard den Oudendammer.

Aanvoir van hi galginmaal

(23)

De camping

Foto's Onno Kneepkens

Nismis (fo o Erik van Dijk)

(24)

datum .. juni 11 12 13 14 15 16 excursienr. k* 1.1 1.2 1.3 2.1 2.2 2.3 3.1 3.2 4.1 4.2 4.3 5.1 5.2 6.1 6.2**

Grote Canadese Gans Branta canadensis x

Wilde Eend Anas platyrhynchos x x x x x

Fazant Phasianus colchicus x x

Aalscholver x x x x

Blauwe Reiger x x x x

Zwarte Ooievaar Ciconia nigra x x

Wespendief Pernis apivorus x x x x x x

Rode Wouw Milvus milvus x x

Sperwer Accipiter nisus x

Buizerd Buteo buteo x x x x x x x x x x x x

Torenvalk Falco tinnunculus x

Slechtvalk Falco peregrinus x

Houtsnip Scolopax rusticola x

Witgat Tringa ochropus x

Holenduif Columba oenas x

Houtduif Columba palumbus x x x x x x x x x x

Turkse Tortel Streptopelia decaocto x x x x x x x x x x x

Bosuil Strix aluco x

Gierzwaluw Apus apus x x x x x x x x x x x x

IJsvogel Alcedo atthis x x x

Groene Specht Picus viridis x x x x x x x x x

Zwarte Specht Dryocopus martius x x x

Grote Bonte Specht Dendrocopos major x x x x x x x x

Middelste Bonte Specht Dendrocopos medius x x x x

Wielewaal Oriolus oriolus x

Ekster Pica pica x x x x x x x x x x x x

Gaai Garrulus glandarius x x x x x x x x x

Kauw Corvus monedula x x x x x x

Zwarte Kraai Corvus corone x x x x x x x x x x

Raaf Corvus corax x

Goudhaan Regulus regulus x x x x x

Vuurgoudhaan Regulus ignicapilla x x x x x x x x x x

Pimpelmees Cyanistes caeruleus x x x x x x x x x

Koolmees Parus major x x x x x x x x x

Kuifmees Lophophanes cristatus x x x x x

Zwarte Mees Periparus ater x x x x

Matkop Poecile montanus x x x x x

Glanskop Poecile palustris x x x x

Oeverzwaluw Riparia riparia x

Boerenzwaluw Hirundo rustica x x x x x x x x x x x

Huiszwaluw Delichon urbicum x x x x x x x x x x x x

Staartmees Aegithalos caudatus x x x x

Fluiter Phylloscopus sibilatrix x x x

Tjiftjaf Phylloscopus collybita x x x x x x x x x x x x x x x

Fitis Phylloscopus trochilus x x x x x x x x x x x x

Braamsluiper Sylvia curruca x x x x

Grasmus Sylvia communis x x x x x x x

*k: op/vanaf/nabij kampterrein **6.2 excursie Loek/Geertje in/bij Molhain (Fr) Phalacrocorax carbo

Ardea cinerea

(25)

Vogellijst KNNV-kamp Viroinval 10-17 juni 2017

datum .. juni 11 12 13 14 15 16

excursienr. k* 1.1 1.2 1.3 2.1 2.2 2.3 3.1 3.2 4.1 4.2 4.3 5.1 5.2 6.1 6.2**

Tuinfluiter Sylvia borin x x x x x x x x x x x x

Zwartkop Sylvia atricapilla x x x x x x x x x x x x x x x x

Bosrietzanger Acrocephalus palustris x x x

Boomklever Sitta europaea x x x x x x x x x x x x x

Boomkruiper Certhia brachydactyla x x x x x x x x x x x x

Winterkoning Troglodytes troglodytes x x x x x x x x x x x x x

Spreeuw Sturnus vulgaris x x x x x x x

Waterspreeuw Cinclus cinclus x x

Merel Turdus merula x x x x x x x x x x x x x x

Zanglijster Turdus philomelos x x x x x x x x x x x x x

Grote Lijster Turdus viscivorus x x

Grauwe Vliegenvanger Muscicapa striata x

Roodborst Erithacus rubecula x x x x x x x x x x x x x

Nachtegaal Luscinia megarhynchos x x

Zwarte Roodstaart Phoenicurus ochruros x x x x x x x x x x x

Gekraagde Roodstaart Phoenicurus phoenicurus x x x x x x

Roodborsttapuit Saxicola rubicola x x x x

Heggenmus Prunella modularis x x x x x x

Huismus Passer domesticus x x x x x x x x x x x

Ringmus Passer montanus x

Grote Gele Kwikstaart Motacilla cinerea x x x

Witte Kwikstaart Motacilla alba x x x x x x x x

Boompieper Anthus trivialis x x x x x x x x x

Vink Fringilla coelebs x x x x x x x x x x x x x x x

Groenling Chloris chloris x x x x x x x

Putter Carduelis carduelis x x x x x x

Kneu Linaria cannabina x x x x

Kruisbek Loxia curvirostra x

Goudvink Pyrrhula pyrrhula x x x x x

Appelvink Coccothraustes coccothraustes x x x

Geelgors Emberiza citrinella x x x x x x x x

*k: op/vanaf/nabij kampterrein **6.2 excursie Loek/Geertje in/bij Molhain (Fr)

Loek Batenburg

(26)

Plantenlijst Viroinval Korte toelichting

Totaal zijn er 377 plantensoorten genoteerd. Deze zijn weergeven in een tabel die overeenkomt met de indeling van Heukels, FLORA van Nederland, 23e druk en is gesorteerd op familie en dan op

wetenschappelijke naam. Hierdoor staan bv. alle sporenplanten en orchideeën bij elkaar. De nummering van excursiekolommen komt overeen met het excursie0verzicht. (zie elders in het verslag)

Kijken we bv. naar de orchideeen, totaal 13 soorten dan zijn de meeste soorten gevonden tijdens de excursie naar Le Fondry des Chiens (exc: 2.1 en 3.1a) met 5 soorten, kalkhelling bij Matagne-la-Petite (exc: 3.1b) ook met 5 soorten en La Tienne aux Paquis, Nismes (exc: 2.3) met 4 soorten. Dit komt door de kalkrijke ondergrond. Tijdens de excursie van Kurt Hofmans hebben we hiervan kunnen genieten.

Kijken we naar de plantensoorten die meest genoteerd zijn, dan zien we dat Steenbreekvaren 9 keer is genoteerd en Amandelwolfsmelk en Kleine pimpernel 8 keer. Het zijn plantensoorten die gemakkelijk te herkennen zijn en dat ze in Nederland niet zo vaak worden gezien.

Een aantal soorten:

Eikvaren. In de plantenlijst is er geen verschil gemaakt tussen de Gewone eikvaren en de Brede eikvaren.

Het verschil is alleen met behulp van een microscoop goed te bepalen aan hand van de sporangiën.

Kogellook, een plant van de kalkgraslanden komt in Nederland niet voor en staat ook niet in de FLORA van Nederland.

Japanse duizendknoop, een invasieve exoot zagen we regelmatig in de wegbermen. Dit was goed te zien tijdens de fietsexcursie. Soms zag je plakkaten van meer dan 10 meter.

Kartuizer anjer is op twee plekken gevonden. Omdat er maar weinig bloempjes waren die bij elkaar staan leverde determinatie wat problemen op. Het beste kenmerk is de lengte van bladschede en de bloemen hebben bijna geen vlekken.

Ruig viooltje. Deze soort is ook gebonden aan de kalkrijke graslanden. Het is te herkennen aan de behaarde bladschijf en bladsteel die even lang zijn als de dikte van steel.

Smal vlas. Deze vlassoort met witte bloemen is ook gebonden aan een droge kalkrijke ondergrond zoals tijdens de excursie naar Le Fondry des Chiens.

Rood peperboompje. Deze soort is gebonden aan de kalkrijke bossen en is vegetatief te onderscheiden van Amandelwolfsmelk door het melksap dat vrij komt tijdens het breken van het blad.

Liggende ereprijs. Deze soort is gevonden op twee plekken. Bij Le Fondry des Chiens waren vruchten steriel en bij La Tienne aux Paquis niet.

Heuvelaardbei, Fragaria viridis. In eerste instantie denk je dat het een bosaardbei is. Maar als je beter kijkt klopt het niet. Het blad is aan de onderkant zilverachtig behaard. Deze soort komt in Nederland niet voor en is gebonden aan kalkrijke graslanden.

Wytze

(27)

NAAM NAAM a b 6.1 FAMILIENM

Equisetum arvense Heermoes X Equisetaceae

Equisetum sylvaticum Bospaardenstaart X Equisetaceae

Pteridium aquilinum Adelaarsvaren X X X Dennstaedtiaceae

Polypodium vulgare s.l. Gewone eikvaren s.l. X X X X X X X Polypodiaceae

Dryopteris affinis

Geschubde

mannetjesvaren X Dryopteridaceae

Dryopteris carthusiana Smalle stekelvaren X X X X X X Dryopteridaceae

Dryopteris dilatata Brede stekelvaren X Dryopteridaceae

Dryopteris filix-mas Mannetjesvaren X X X X X X Dryopteridaceae

Polystichum aculeatum Stijve naaldvaren X X X Dryopteridaceae

Asplenium adiantum-nigrum Zwartsteel X X X Aspleniaceae

Asplenium ruta-muraria Muurvaren X X X X X Aspleniaceae

Asplenium scolopendrium Tongvaren X X X X X Aspleniaceae

Asplenium septentrionale Noordse streepvaren X Aspleniaceae

Asplenium trichomanes Steenbreekvaren X X X X X X X X X Aspleniaceae

Athyrium filix-femina Wijfjesvaren X X Athyriaceae

Cystopteris fragilis Blaasvaren X Athyriaceae

Gymnocarpium robertianum

Rechte

driehoeksvaren X Athyriaceae

Pinus nigra var. nigra Oostenrijkse den X Pinaceae

Juniperus communis Jeneverbes X Cupressaceae

Arum maculatum Gevlekte aronskelk X X X Araceae

Paris quadrifolia Eenbes X X Melanthiaceae

Colchicum autumnale Herfsttijloos X X X Colchicaceae

Anacamptis pyramidalis Hondskruid X Orchidaceae

Cephalanthera damasonium Bleek bosvogeltje X X Orchidaceae

Coeloglossum viride Groene nachtorchis X Orchidaceae

Epipactis atrorubens Bruinrode

wespenorchis X Orchidaceae

Epipactis helleborine Brede wespenorchis X X X Orchidaceae

Gymnadenia conopsea Grote muggenorchis X X Orchidaceae

Himantoglossum hircinum Bokkenorchis X Orchidaceae

Listera ovata Grote keverorchis X Orchidaceae

Neottia nidus-avis Vogelnestje X X Orchidaceae

Ophrys apifera Bijenorchis X Orchidaceae

Ophrys fuciflora Hommelorchis X Orchidaceae

Platanthera bifolia Welriekende

nachtorchis X X X X Orchidaceae

Platanthera montana Bergnachtorchis X X X Orchidaceae

Iris pseudacorus Gele lis X X Iridaceae

Convallaria majalis Lelietje-van-dalen X X Asparagaceae

Hyacinthoides non-scripta Wilde hyacint X Asparagaceae

Polygonatum multiflorum Gewone

salomonszegel X X X X X Asparagaceae

Polygonatum odoratum Welriekende

salomonszegel X X X Asparagaceae

Polygonatum verticillatum Kranssalomonszegel X Asparagaceae

Allium sphaerocephalon Kogellook X X X Alliaceae

Allium ursinum Daslook X Alliaceae

Allium vineale Kraailook X X X Alliaceae

Typha latifolia Grote lisdodde X Typhaceae

Juncus effusus Pitrus X X Juncaceae

Juncus inflexus Zeegroene rus X Juncaceae

Juncus tenuis Tengere rus X X Juncaceae

Luzula luzuloides Witte veldbies X Juncaceae

(28)

Luzula sylvatica Grote veldbies X Juncaceae

Carex appropinquata Paardenhaarzegge X Cyperaceae

Carex caryophyllea Voorjaarszegge X Cyperaceae

Carex digitata Vingerzegge X X Cyperaceae

Carex echinata Sterzegge X Cyperaceae

Carex flacca Zeegroene zegge X X Cyperaceae

Carex hostiana Blonde zegge X Cyperaceae

Carex oederi subsp.

oedocarpa Geelgroene zegge X Cyperaceae

Carex otrubae Valse voszegge X X Cyperaceae

Carex ovalis Hazenzegge X Cyperaceae

Carex pallescens Bleke zegge X X Cyperaceae

Carex panicea Blauwe zegge X Cyperaceae

Carex pendula Hangende zegge X Cyperaceae

Carex pilulifera Pilzegge X Cyperaceae

Carex remota IJle zegge X X X X Cyperaceae

Carex spicata Gewone bermzegge X Cyperaceae

Carex sylvatica Boszegge X X X X X X Cyperaceae

Scirpus sylvaticus Bosbies X Cyperaceae

Agrostis stolonifera Fioringras X Poaceae

Anthoxanthum odoratum Gewoon reukgras X Poaceae

Arrhenatherum elatius Glanshaver X X Poaceae

Brachypodium pinnatum Gevinde kortsteel X Poaceae

Brachypodium sylvaticum Boskortsteel X X Poaceae

Briza media Bevertjes X X Poaceae

Cynosurus cristatus Kamgras X X Poaceae

Dactylis glomerata Kropaar X Poaceae

Danthonia decumbens Tandjesgras X Poaceae

Elymus caninus Hondstarwegras X X X X X Poaceae

Festuca lemanii Groot schapengras X Poaceae

Koeleria macrantha Smal fakkelgras X X Poaceae

Melica nutans Knikkend parelgras X X Poaceae

Melica uniflora

Eenbloemig

parelgras X X X X Poaceae

Milium effusum Bosgierstgras X X Poaceae

Phleum pratense Timoteegras s.l. X X Poaceae

Poa compressa Plat beemdgras X X Poaceae

Poa nemoralis Schaduwgras X X X X X Poaceae

Rostraria cristata Klein fakkelgras X Poaceae

Sesleria albicans Blauwgras X X Poaceae

Trisetum flavescens Goudhaver X X Poaceae

Vulpia ciliata Gewimperd

langbaardgras X Poaceae

Anemone nemorosa Bosanemoon X X X X X X X Ranunculaceae

Aquilegia vulgaris Wilde akelei X Ranunculaceae

Clematis vitalba Bosrank X X X X X X Ranunculaceae

Helleborus foetidus Stinkend nieskruid X X X X X Ranunculaceae

Ranunculus acris Scherpe boterbloem X X Ranunculaceae

Ranunculus auricomus Gulden boterbloem X Ranunculaceae

Ranunculus bulbosus Knolboterbloem X Ranunculaceae

Ranunculus flammula Egelboterbloem X X Ranunculaceae

Ranunculus fluitans Vlottende

waterranonkel X Ranunculaceae

Ranunculus polyanthemos

s.l. Bosboterbloem s.l. X Ranunculaceae

(29)

NAAM NAAM a b 6.1 FAMILIENM

Chelidonium majus Stinkende gouwe X Papaveraceae

Fumaria officinalis Gewone duivenkervel X Papaveraceae

Papaver dubium Bleke klaproos X Papaveraceae

Papaver rhoeas Grote klaproos X X Papaveraceae

Pseudofumaria lutea Gele helmbloem X X Papaveraceae

Buxus sempervirens Palmboompje X X Buxaceae

Fallopia japonica Japanse

duizendknoop X Polygonaceae

Persicaria bistorta Adderwortel X X Polygonaceae

Persicaria hydropiper Waterpeper X Polygonaceae

Rumex conglomeratus Kluwenzuring X X X Polygonaceae

Rumex crispus Krulzuring X X Polygonaceae

Rumex obtusifolius Ridderzuring X Polygonaceae

Rumex sanguineus Bloedzuring X Polygonaceae

Rumex scutatus Spaanse zuring X X Polygonaceae

Arenaria serpyllifolia Gewone zandmuur X X Caryophyllaceae

Dianthus armeria Ruige anjer X Caryophyllaceae

Dianthus carthusianorum Karthuizer anjer X X Caryophyllaceae

Dianthus deltoides Steenanjer X Caryophyllaceae

Moehringia trinervia Drienerfmuur X Caryophyllaceae

Sagina apetala Donkere vetmuur X Caryophyllaceae

Sagina nodosa Sierlijke vetmuur X X X X X Caryophyllaceae

Silene dioica Dagkoekoeksbloem X X X X X X Caryophyllaceae

Silene flos-cuculi

Echte

koekoeksbloem X Caryophyllaceae

Silene latifolia subsp. alba

Avondkoekoeksbloe

m X Caryophyllaceae

Silene nutans Nachtsilene X Caryophyllaceae

Stellaria graminea Grasmuur X X X X Caryophyllaceae

Stellaria holostea Grote muur X X Caryophyllaceae

Stellaria nemorum Bosmuur X Caryophyllaceae

Chenopodium bonus-

henricus Brave hendrik X Amaranthaceae

Viscum album Maretak X X Santalaceae

Ribes rubrum Aalbes X Grossulariaceae

Ribes uva-crispa Kruisbes X X X X Grossulariaceae

Chrysosplenium

oppositifolium Paarbladig goudveil X Saxifragaceae

Sedum acre Muurpeper X Crassulaceae

Sedum album Wit vetkruid X X X X Crassulaceae

Sedum forsterianum Sierlijk vetkruid X X X Crassulaceae

Sedum rupestre Tripmadam X Crassulaceae

Parthenocissus inserta Valse wingerd X X Vitaceae

Erodium cicutarium Reigersbek X Geraniaceae

Geranium columbinum Fijne ooievaarsbek X Geraniaceae

Geranium dissectum Slipbladige

ooievaarsbek X X X Geraniaceae

Geranium pyrenaicum Bermooievaarsbek X X X Geraniaceae

Geranium robertianum Robertskruid X X X Geraniaceae

Geranium sanguineum Bloedooievaarsbek X Geraniaceae

Geranium sylvaticum Bosooievaarsbek X X Geraniaceae

Chamerion angustifolium Wilgenroosje X X X X Onagraceae

Circaea lutetiana Groot heksenkruid X Onagraceae

Epilobium ciliatum Beklierde

basterdwederik X Onagraceae

Afbeelding

Updating...

Referenties

Gerelateerde onderwerpen :