• No results found

Grote Geld-date. Hoe kijken wij naar geld?

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2022

Share "Grote Geld-date. Hoe kijken wij naar geld?"

Copied!
10
0
0

Bezig met laden.... (Bekijk nu de volledige tekst)

Hele tekst

(1)

Date Night

Geld!

(2)

Welkom bij de grote geld-date! Leuker kunnen we het niet maken... Of hoewel, misschien wel? Met een goed glas wijn, lekkere hapjes, een fijn muziekje?

Maar dat laat ik aan jullie over. Vandaag gaan we het hebben over geld.

Grote Geld-date

Wat hebben je ouders/je gezin van herkomst je geleerd over geld?

Wat heb je inmiddels zelf geleerd?

Zie je geld als iets positiefs, negatiefs, neutraal?

Maak je je weleens zorgen om geld?

Is geld belangrijk voor je?

Zou je anders met geld om willen gaan?

Vind je geld uitgeven leuk? Moeilijk? Neutraal?

Hoe verschillen onze visies op geld en hoe komen ze overeen?

Wat zijn aandachtspunten voor ons als het op geld aankomt?

We gaan beginnen met delen hoe jullie ieder naar geld kijken. Als je al een goed beeld hebt van je eigen relatie met geld, kun je die gewoon delen. Je kunt elkaar ook bevragen met behulp van onderstaande vragen.

Zorg dat je in elk geval samen deze vragen kunt beantwoorden:

Hoe kijken wij naar geld?

(3)

Strikt gescheiden, jullie hebben ieder je eigen geld. Geen gezamenlijke rekening, geen gezamenlijk vermogen.

Alle op 1 hoop. Jullie hebben geen eigen geld, alles wordt gezamenlijk bezit.

Yours, mine & ours. Jullie hebben een deel eigen geld en een deel gezamenlijk geld.

Alles is van één van jullie. De ander heeft geen eigen geld of vermogen.

De volgende stap is kiezen hoe jullie je geld gaan beheren. Denk aan de video 'yours, mine & ours.' De basis manieren om geld te organiseren zijn:

Denk hierbij ook aan grote of waardevolle bezittingen. Zoals sieraden, auto's, huizen, electronica etc. Wat is van wie?

Van wie?

(4)

Als je eenmaal weet hoe je geld gaat beheren, wordt het tijd om de kosten te gaan verdelen. Om jullie daarmee op weg te helpen heb ik een excel gemaakt. Deze is te downloaden onder de video, net als deze PDF. Hierin kun je jullie inkomsten invullen en eenvoudig zien welk percentage van jullie totale inkomen je ieder verdient.

Vervolgens kun je jullie kosten invullen en invullen hoe je de kosten wil verdelen. 50/50? Of conform de percentages die uit de eerste berekening komen?

Pas de percentages bovenaan de tweede tabel handmatig aan, dit gebeurt niet automatisch.

Onderaan in de derde tabel zie je vervolgens wat ieders totale kosten zijn en hoeveel er overblijft van je netto inkomen na aftrek van deze kosten. Je kunt een beetje spelen met de getallen, kijken wat de gevolgen zijn van verschillende verdelingen etc.

Kom samen tot een verdeling die eerlijk voelt. Zijn er voorwaarden verbonden aan de verdeling?

Bespreek ze!

Kosten verdelen

(5)

Gaan jullie voor een gezamenlijke (boodschappen) rekening? Dan is dit het moment om te bespreken wat er van zo'n rekening mag. Lunch voor jezelf kopen in de kantine op werk? Een dure wijn kopen?

Vrienden trakteren op een ijsje? Persoonlijke verzorgingsproducten? Cadeautjes voor familie en vrienden? Maak samen een lijstje van wat wel en niet van de gezamenlijke rekening kan en mag.

Check gelijk even of de inleg die jullie bedacht hadden nu nog realistisch lijkt!

Welke kosten waarbij?

Wat wel, wat niet?

...

...

...

...

...

...

...

...

Van onze gezamenlijke rekening betalen we:

Van onze gezamenlijke rekening betalen we niet:

De inleg die we afspreken is:

€.... voor ... en €.... voor ...

(6)

...

...

...

...

...

...

...

...

We delen de kosten van:

Die verdelen we als volgt:

Bijhouden wie wat nog moet betalen doen we:

Zelf / Gezamenlijk

We houden een overzicht bij:

Zo nauwkeurig mogelijk / Meer op gevoel Onze aanvullende afspraken zijn: ...

Geen gezamenlijke rekening?

Spreek dan af hoe je de gezamenlijke kosten gaat verdelen. Wie gaat welke rekeningen betalen? Wie maakt wat over naar wie? Werken jullie met Tikkies?

Houden jullie een gezamenlijk overzicht bij, of doet ieder dat voor zichzelf? Gaat dat op de cent nauwkeurig, of iets meer op gevoel? Wat doe je met onverwachte kosten? Hoe snel moet de ander een

"schuld" aan jou voldoen? Mag dat even wachten tot het volgende salaris bijvoorbeeld? Oh, en welke kosten betalen jullie niet gezamenlijk?

(7)

Willen jullie met potjes werken? Individueel of gezamenlijk? Dan help ik jullie hier graag op weg.

Kijk welke potjes jullie zouden willen gebruiken en zet er alvast een inleg bij. Denk ook na of jullie dit met aparte rekeningen willen regelen bijvoorbeeld.

Potjes?

Cadeautjes Leuke dingen Vakantie

Uit eten Tegenvallers Grote aankoop

Huisdieren Hobby ...

(8)

Hoe gaan jullie je zorgverzekering betalen?

Als de beste vriend van je partner jarig is, hoe wordt het cadeautje dan betaald?

Als jij een paar schoenen van €150 euro wil kopen, betaal je dat ....

De wasmachine gaat stukken, dat lossen jullie op door...

Hebben jullie nu allebei een goed beeld van wat jullie financiële afspraken zijn? Leg ze nog even een keer aan elkaar uit, om te checken of er geen misverstanden zijn. Wie gaat wat betalen? Met welke rekening of op welke methode? Welke kosten delen jullie niet, of juist wel? Hoeveel geld hou je ieder over voor je eigen kosten? Heb je verwachtingen over het geld van de ander? Of, als je alles op 1 hoop gooit, over hoe de ander jullie geld uitgeeft? Kijk nog eens naar die aandachtspunten van pagina 1. Ondervang je die met dit plan?

Een paar testvragen:

Als het goed is heb je nu een basis voor je financiële afspraken. In deze cursus gaan we niet in op complexere zaken als pensioenen, testament of een samenlevingscontract. Maar, mocht je nou vlot door deze oefeningen zijn gegaan, weet je bij deze waar je het nu nog even over kunt hebben ;-)

Alles duidelijk?

(9)

Dit is het moment om even vrij te fantaseren over jullie financiële dromen en doelen. Hebben jullie geld nodig voor jullie doel uit de vorige module? Of voor een tussenstap daarvan? Zo nee, is er een andere financiële droom die jullie nu kunnen bedenken? Denk aan een huis kopen of de hypotheek sneller aflossen. Een lange reis maken of een auto kopen. Sparen voor de studie van een kind, of een bruiloft. Een heel mooi bed of een groot feest voor familie en vrienden als jullie X jaar samen zijn.

Heb je je droom helder, bedenk dan hoeveel geld er ongeveer voor nodig is. Of reken het zelfs zo precies mogelijk uit. Heb je al eens uitgerekend hoe lang je daarvoor welk bedrag moet sparen? Is dat haalbaar? Of moet er nog iets anders gebeuren?

Heb je daar een creatieve oplossing voor?

Gaan jullie nu al beginnen met sparen? Zo klein als met een spaarvarkentje waar het kleingeld in gaat?

Of zo groot als met een gekoppelde spaar- en beleggingsrekening?

Fantaseer en reken er samen op los, en geef je droom een plekje in je financieel plan als een mooie afsluiter.

De droom!

(10)

Disclaimer

Alhoewel deze uitgave met veel zorg is samengesteld, aanvaardt de auteur geen enkele aansprakelijkheid voor schade ontstaan door eventuele fouten, onvolkomenheden of onjuistheden in deze uitgave. Bovendien kan de auteur niet garanderen dat de inhoud van de uitgave actueel is.

Bovendien kan informatie en kunnen adviezen in deze uitgave niet beschouwd worden als persoonlijk advies. De auteur is niet aansprakelijk voor enige schade als gevolg van het gedeeltelijk of geheel of onjuist toepassen van de informatie en adviezen uit deze uitgave.

© 2021 Minki Gyles

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt zonder schriftelijke toestemming van de auteur, behoudens gebruik van uitzonderingen zoals vermeld in de Auteurswet. Dat begrijp je vast wel. Wil je me citeren, iets delen of gebruiken uit deze uitgave? Tag me, link naar mijn website of vraag het even via een DM. Dan is er niks aan de hand.

Referenties

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Ondanks de werkdruk en blootstelling aan COVID-19, blijven jullie overeind om patiënten alle zorg te geven die ze nodig hebben.. Iedereen heeft afgelopen jaar zijn werk zien

De Loan to value is bij topklinische ziekenhuizen de hoogste van de gehele zorgsector en ligt – ondanks een lichte daling – net als de afgelopen jaren nog steeds boven de 70%..

De aansluiting tussen jeugdbescherming en de zorg voor ouders (bijv bij psychische problemen, verslavingsproblematiek of verstandelijke beperking) verdient versterking.

Een huwelijksvoorbereiding wil een gebeuren zijn waarin ruimte is om over belangrijke dingen na te denken, om naar elkaar toe te leven en te verwoorden wat diep in je leeft..

Niet alleen mensen met een beperkt inkomen, maar ook kwetsbare groepen zoals mensen die uit de maatschappelijke opvang komen, die nog maar net in Nederland zijn of die door

Maar ook omdat sommige mensen niet altijd aan de verleiding kunnen weerstaan om snel veel geld te verdienen en zo een groot risico

Tussendoor zorgen deze gastheren- en dames ervoor dat de voorbereidingen worden getroffen voor de feestavond. Bij aanvang van het diner worden alle gerechten (naar wens)

Als er ‘Ongekend’ staat, dan zijn jouw gegevens nog niet gekoppeld aan die van je hond en moet je je rijksregisternummer nog ingeven... Wat als je geen