• No results found

2016-2017

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2022

Share "2016-2017 "

Copied!
32
0
0

Bezig met laden.... (Bekijk nu de volledige tekst)

Hele tekst

(1)

schoolgids

2016-2017

(2)

1

Inhoudsopgave

blz.

Woord vooraf 2

De school 3

Waar staat de school voor 4 Het gebouw 7 Schoolorganisatie 8

Onderwijsaanbod 12

Ondersteuning 21

Ouderparticipatie 29

Overige informatie 30

(3)

2

Woord vooraf

Dit is de schoolgids 2016-2017 van de Julianaschool in Winterswijk. Deze schoolgids is bedoeld voor u als ouder. Hierin vindt u achtergrondinformatie over ons onderwijs en de zorg voor onze leerlingen.

Bij deze schoolgids hoort ook een bijlage; de jaarkalender, deze ontvangt u voortaan elk jaar. Hierin vindt u belangrijke praktische informatie over het komende schooljaar, zoals lestijden, vakanties of andere activiteiten.

Onze school is een christelijke school en maakt onderdeel uit van de stichting Accentscholengroep.

Dit is een professionele christelijke organisatie voor primair onderwijs.

Algemene informatie over Accent en alle scholen van Accent is te lezen op de website van Accent:

www.accentscholengroep.nl

Bent u zich aan het oriënteren op een basisschool voor uw kind(eren), dan bent u van harte welkom om eens te komen kijken op de Julianaschool.

Veel leesplezier gewenst!

Namens het team van cbs Julianaschool, Jolanda te Winkel-Hoijtink, directeur

(4)

3

De school

Historie

De oorspronkelijke Julianaschool werd gebouwd in 1914. De Julianaschool werd gesticht en opgebouwd in 1914 als school voor christelijk onderwijs voor de buurtschap Miste, Corle en het aangrenzende deel van Winterswijk. Destijds begon de school met twee leslokalen, tegenwoordig hebben we acht lokalen en zijn we flink uit ons jasje gegroeid. We hebben ruim 180 leerlingen en we werken met enkele groepen die in de bovenbouw op drie dagen gecombineerd worden. In 2014 hebben we het 100-jarige bestaan van de school gevierd. Ter gelegenheid hiervan is er een jubileumboek Julianaschool 1914-2014 verschenen. Sinds augustus 2015 ben ik (Jolanda te Winkel) directeur. Hiermee ben ik de 6e directeur voor de Julianaschool.

Situering

De school ligt even buiten de bebouwde kom, ten westen van Winterswijk, op de grens van buurtschap Corle nabij de rotonde richting Aalten, Corle, rondweg West en -Zuid. De directe omgeving van de school wordt gekenmerkt door weilanden, akkers en bossen. De leerlingen, die onze school bezoeken, komen voornamelijk uit de woonwijk Chrysantstraat/Dahliastraat (begin jaren negentig gerealiseerd) en de wijken rondom de watertoren (oudere woonwijken, jaren vijftig/zestig). Een dertigtal leerlingen komt uit de buurtschappen Corle en Miste. Tevens kent de school leerlingen uit het noorden en oosten van Winterswijk. Aan de voorkant heeft de school een plein waar de midden en bovenbouw speelt. Aan de achterkant heeft de school een plein waar de onderbouw kan spelen. De reden dat ouders

(5)

4

voor onze school kiezen is heel verschillend van een fijne school waar goed en enthousiast gewerkt wordt tot een school in de buurt waar het goed toeven is. In het meestershuis naast de school is BSO ‘De Timpe’ gevestigd. Dit is een locatie van Kinderopvang Zonnekinderen.

Contactgegevens Julianaschool

Corleseweg 4

7102 EV Winterswijk Tel: 0543-512937

info@juliana-winterswijk.nl www.juliana-winterswijk.nl

(6)

5

Waar staat de school voor

Levensbeschouwing

De Julianaschool is een protestants-christelijke school, die open staat voor iedereen. De school maakt deel uit van de Accentscholengroep. Het doel van de stichting is het bevorderen van christelijk primair onderwijs. Voor de dagelijkse gang van zaken op de Julianaschool proberen wij bij het onderwijs en de opvoeding inhoud te geven aan de christelijke identiteit van onze school. Onze overtuiging is dat mensen en dus ook kinderen zich gelukkig moeten kunnen voelen in hun geloof.

Een gesprek of een bijbelverhaal vormt een onderdeel van de schooldag, evenals een gebed of lied bij aanvang en afsluiten van de dag. De kinderen komen zo in aanraking met Bijbelse waarden, die in hun verdere leven van grote betekenis kunnen zijn. Daarnaast schenkt de school aandacht aan het vieren van de christelijke feesten. De school verwacht dat alle kinderen aan de kerstviering deelnemen. (deze viering wordt ’s avonds gehouden) Het betreft hier verplichte school-/lesuren.

Andere vieringen worden onder schooltijd gehouden. Islamitische kinderen (voor zover aanwezig op school) nemen deel aan de christelijke feesten. Daarnaast houdt de school rekening met en schenkt de school aandacht aan de islamitische feesten en evt. verplichte gebeden. Respect voor elkaar is hierbij ons uitgangspunt. Wij gaan ervan uit dat u indien u uw kind(eren) bij ons op school aanmeldt onze uitgangspunten onderschrijft. Wij zijn blij de leerlingen te mogen vertellen over God en hen te laten ervaren dat God een God is die van alle mensen houdt en waarbij ze zich veilig mogen weten. In een omgeving van wederzijds respect en acceptatie binnen de ‘driehoek’ kinderen-ouders-leerkrachten willen wij op deze wijze de christelijke identiteit van de Julianaschool uitdragen.

Sfeer en ontwikkeling

Uw kind brengt een belangrijk deel van zijn/haar leven door op de basisschool. Als u uw kind aan ons toevertrouwt zullen wij ons uiterste best doen om dit vertrouwen waar te maken.

Wij kunnen dit echter alleen als we goed met u als ouder en met het kind samenwerken. Wij werken samen is ons uitgangspunt. We streven ernaar dat de kinderen met plezier naar school gaan. Dit is alleen mogelijk, wanner er

een goed contact en een goede samenwerking bestaat tussen leerlingen, ouders en leerkrachten.

Door samen te werken, te communiceren en van elkaar te leren, kunnen ouders en leerkrachten gezamenlijk de aandacht richten op het allerbelangrijkste binnen de school: het kind. Door samen te praten en te werken met ouders, leerlingen en teamleden is een beeld ontwikkeld van wat wij belangrijk vinden voor de vorming van het kind en zijn ontwikkeling.

De sfeer waarin een kind opgroeit is van groot

(7)

6

belang om volwaardig mens te worden. De school streeft ernaar de kinderen zich thuis te laten voelen, zich geborgen te weten. Pas dan kan een kind zich het sterkst ontwikkelen. We willen die sfeer nastreven, waarin tevens het ontwikkelen van eigen ideeën hoog wordt gewaardeerd.

Natuurlijk moet er regelmaat zijn en moeten er gedragsregels gerespecteerd worden. Indien de regels worden overtreden, moet hierover gepraat kunnen worden. Begrip moet voorop staan. Niet de regel zelf. Onze school wil een leefgemeenschap zijn, waar kinderen niet alleen iets leren, maar ook hun persoonlijkheid ontwikkelen, zelfvertrouwen opbouwen, zelfkennis verwerven, verantwoordelijkheid durven nemen, positief gedrag aanleren, leren met elkaar omgaan, verdraagzaam zijn en kennis opdoen van andere culturen en andere opvattingen. Wij hechten er veel belang aan dat kinderen van jongs af aan een mening leren vormen en daar uiting aan kunnen en durven geven.

Met “prestaties” wordt voorzichtig omgegaan. We vinden dat kinderen op school moeten presteren, maar we zijn er nog meer van overtuigd dat “prestaties” voor ieder kind verschillend kunnen zijn. Een voortdurende ontwikkeling van eigen kunnen is ons doel:

onderwijs op maat. Goed onderwijs geven is ons doel, daarbij willen we leerlingen laten presteren naar vermogen.

De lessen worden zoveel mogelijk interactief gegeven. Met elkaar sprekend, denkend, onderzoekend en handelend wordt de stof eigendom van de kinderen. Wij zijn in ons onderwijs op zoek naar eigenaarschap bij leerlingen en leerkrachten. Het kan zijn dat hierdoor in de toekomst een wat andere manier van lesgeven gevolgd wordt. Wij streven hierbij naar verantwoordelijkheid bij leerlingen voor hun eigen onderwijsproces.

Taakspel

Op de Julianaschool spelen we vanaf groep 3 ‘Taakspel’.

Taakspel is een methodiek om, middels een positieve invalshoek, het taakgerichte gedrag van kinderen te laten toenemen en het regelovertredende gedrag te laten afnemen.

Dit leidt tot een positief onderwijsklimaat, waarin kinderen en leerkrachten prettige ervaringen opdoen. In groep 1 en 2 worden reeds elementen van Taakspel (bv.

complimenten) toegepast.

Pedagogisch protocol

Op onze school geldt de afspraak om kinderen die het slachtoffer dreigen te worden van pestgedrag of ander niet toelaatbaar gedrag, in bescherming te nemen.

Deze afspraken zijn ondergebracht in een zgn. pedagogisch protocol en luiden:

1. In het begin van het schooljaar volgen we thema 1 van de sociaal emotionele ontwikkeling (seo) methode Leefstijl: ’De groep? Dat zijn wij’. In deze lessenserie besteden we vooral aandacht aan de sfeer in de groep. Als deze goed is, voelen kinderen zich beter op hun gemak: zowel bij elkaar als bij hun leerkracht. Dit is goed voor hun persoonlijke ontwikkeling en de creativiteit binnen de groep. Hiervoor worden ook andere werkwijzen aangewend:

Grip op de groep, Zaken uit Groepsplan gedrag enz. We willen gaan voor oplossingen en stellen de vragen die ook bij Klassekids (een ander programma) gesteld worden: We kijken met name naar de volgende twee vragen: Hoe wil jij dat het wordt? En wat ga jij daaraan doen?

(8)

7

2. De leerkracht behandelt zo nodig het fenomeen “zondebok”. Dit kan door middel van een klassengesprek, kringgesprek, video, vragenlijst, e.d.

3. Ook manieren van omgang met elkaar komen aan de orde. Niet alleen i.v.m. pesten op school, maar ook van algemene aard. Samen met de klas wordt een aantal afspraken gemaakt, waar indien nodig sancties aan verbonden worden.

4. Door middel van een oplossingsgericht gesprek legt de leerkracht uit, dat de pester de regels heeft overtreden en probeert zo nodig achter de mogelijke oorzaken van het pestgedrag te komen.

5. Als de oorzaak van het pestgedrag duidelijk is, tracht de leerkracht de gevoeligheid van de pester te vergroten, door hem/haar te confronteren met de gevolgen van het pestgedrag voor het gepeste kind.

6. In extreme gevallen kan hulp worden ingeroepen van buitenaf.

7. De leerkracht stelt nadrukkelijk dat niemand klikt, medeleerling noch ouder, indien zij het pestgedrag in vertrouwen meedelen.

8. Alle ouders worden in kennis gesteld van de afspraken over pesten, zodat iedere ouder, geconfronteerd met maatregelen tegen zijn/haar kind, weet wat de consequenties van het pestgedrag zijn.

Helder moet zijn hoe onze manieren zijn. Afspraken zijn er om het goed met elkaar te hebben en te houden.

Onderwijs

Wij zeiden al dat samenwerken van groot belang is in ons onderwijs. Daarnaast zijn de volgende kernwaarden leidend op de Julianaschool.

 Vertrouwen

 Betrokken

Oplossingsgericht denken

Ons basisonderwijs is bestemd voor leerlingen vanaf vier jaar. De kinderen worden vanaf hun vierde verjaardag op school toegelaten. De leerlingen doorlopen in principe gedurende acht jaar een doorgaande lijn op de basisschool.

Een doorgaande lijn van de ontwikkeling van de kinderen zelf

Elk kind ontwikkelt zich op zijn of haar wijze. We zullen door observatie, rapportage, leerlingvolgsysteem en leerlingbespreking die ontwikkeling zo goed mogelijk volgen en handelen waar nodig is.

Wanneer we de ontwikkeling niet meer voldoende kunnen overzien, een probleem zelf niet meer kunnen oplossen of advies nodig hebben, dan schakelen we hulp in van de OPD (Orthopedagogische Dienst) binnen Accent. In sommige situaties wordt er gezocht naar een andere vorm van (speciaal) onderwijs en wordt het Zorg Advies en Toewijzings Team ingeschakeld.

Een doorgaande lijn van de leerstof

We willen de leerstof zo ordenen, dat het kind de noodzakelijke kennis en inzichten op doelmatige wijze verwerft. Hierbij gaan we uit van de kerndoelen voor het basisonderwijs.

(9)

8

We zullen daarom nauwlettend de methodes bestuderen en waar nodig aanvullen of reduceren, om zo tot de correcte ordening te komen. In onze besprekingen zullen deze onderwijskundige stappen regelmatig worden besproken. Ook willen we voor leerlingen die meer aankunnen op een verantwoorde manier verrijking/uitdaging aanbieden.

Met ons onderwijs richten wij ons op een maatschappij, die voortdurend aan verandering onderhevig is. Daarom is ook ons onderwijs steeds in beweging.

Regelmatig spreken wij elkaar aan op de kwaliteit van dat onderwijs, zijn we vernieuwend bezig, zonder uit het oog te verliezen dat goede zaken behouden kunnen blijven.

De schoolse vakken beheersen is een doel. Maar met ons onderwijs beogen we meer. Op dit moment oriënteren wij ons op een manier van werken waarbij eigenaarschap van leerling en leerkracht aan de orde is. Hoe dit er precies uit moet gaan zien is ons nu nog niet helemaal helder, maar wij hopen komend schooljaar stappen richting vergroten van eigenaarschap te zetten. Wij gaan dit jaar een inspiratiesessie volgen van MI onderwijs (meervoudige intelligentie) en wij hebben een bijeenkomst van denkenkunjeleren.

Het gebouw

De school telt acht leslokalen. Verder telt de school een directie-, en personeelskamer, kantoor voor de intern begeleider en een deelbare ruimte (middels een schuifwand) voor met name groepsbegeleiding.

In de gang zijn een aantal speelhoeken ingericht (onderbouw) en een aantal werkplekken (midden-/bovenbouw) om zelfstandig te kunnen werken.

Het ICT-onderwijs is geïntegreerd in ons onderwijs. Computers/laptops/tablets worden overwegend in de lokalen gebruikt. Alle lokalen zijn voorzien van touchscreen borden, waardoor er optimaal gebruik gemaakt kan worden van de moderne digitale techniek.

BSO de Timpe

In de meesterswoning naast de school is BSO “De Timpe” gehuisvest. Deze BSO is onderdeel van Kinderopvang Zonnekinderen (www.zonnekinderen.nl)

(10)

9

Door gebruik te maken van de onderlinge faciliteiten biedt onze school, samen met BSO “De Timpe”, op een verantwoorde, aantrekkelijke en uitdagende wijze onderdak aan leerlingen van 4 – 12 jaar, van 7.00 – 18.30 uur.

Schoolplein

De school kent een voor- en achterplein.

Op het voorplein spelen de kinderen van groep 5 t/m 8. Het plein biedt plaats aan een tafeltennistafel, rekstok, springpaaltjes, een groot klim-/klautertoestel met ringen en er kan gevoetbald worden met “mobiele” doeltjes. Verder staat er een bank en een boombank om de grote lindeboom.

Op het achterplein spelen de kinderen van groep 1 t/m 4. Er staat een klim/-klautertoestel met glijbaan, een zandbak, een schommel met twee zitjes, een duikelrek en een speelhuisje.

Tevens staan er twee banken. Het zand uit de zandbak wordt regelmatig verschoond. Op het achterplein zijn schaduwdoeken en bomen om de nodige schaduw te bieden.

Het schoolplein is geheel omheind, wat de veiligheid van de kinderen ten goede komt. Naast de overdekte fietsenstalling wordt een deel van de fietsen onoverdekt gestald.

Parkeerterrein

De school kent een ruim parkeerterrein, gelegen aan de Sibbinkweg naast de school. Op werkdagen geeft dit terrein (in beheer van de gemeente Winterswijk) van 8.00 – 16.00 uur toegang tot bestemmingsverkeer van de school.

Naast dit parkeerterrein ligt een klein grasveld dat de school en BSO “De Timpe” mogen gebruiken.

Schoolorganisatie

De Julianaschool is een reguliere basisschool. Wij werken met het jaarklassensysteem. Dit betekent dat de leerlingen van ongeveer dezelfde leeftijd bij elkaar in de groep zitten en dat de overgang naar de volgende groep eenmaal per jaar plaats vindt. De kleuters zitten in

(11)

10

twee heterogene groepen, d.w.z. dat we de instroomleerlingen en de leerlingen van groep 1 en 2 samen in één groep plaatsen. Op maandag, dinsdag en vrijdag werken we met de combinatie 5/7 en 7/8. Er is door het team bewust gekozen om de combinatiegroepen in de bovenbouw te vormen. De andere groepen zijn enkele groepen en op woensdag en donderdag zit er geen enkele groep gecombineerd.

We werken handelingsgericht, geven instructie op niveau. Dit jaar willen wij ons oriënteren op manieren/vormen waardoor de leerkracht en de leerling meer eigenaarschap krijgen. Zelf verantwoordelijk zijn voor hun les geven en onderwijs. Hoe en wat we hiervan gaan opnemen in ons onderwijs is op dit moment nog niet duidelijk.

Er werken 12 leerkrachten, 11 juffen en 1 meester. Er is 1 intern begeleider (3 dagen) en 1 directeur (4 dagen). Alle teamleden (op 1 na) werken parttime.

Schooltijden

Op de Julianaschool gaan we met ingang van schooljaar 2016-2017 over op het vijf gelijke dagen model. Dit betekent dat alle leerlingen elke dag van 8.30 uur tot 14.00 uur naar school gaan. Elke groep maakt dus 25 uur per week. De leerlingen mogen een kwartier voor aanvang op het schoolplein zijn. De brigadiers zijn vanaf 8.15 uur aanwezig om de leerlingen veilig over te steken.

De schoolbel op het achterplein gaat om 8.20 uur (inloop) en op het voorplein om 8.25 uur.

Dit zorgt ervoor dat we om 8.30 uur aan het werk zijn.

Benutten verplichte onderwijstijd

In de wet op het basisonderwijs staat beschreven hoeveel uren kinderen per jaar onderwijs moeten ontvangen. Sinds augustus 2006 hebben de scholen meer ruimte gekregen om zelf de schooltijden in te delen. De totale verplichte onderwijstijd over acht schooljaren (ten minste 7520 uur) is hetzelfde gebleven. Jaarlijks moet de berekening van vakanties en vrije dagen aantonen dat aan deze verplichting wordt voldaan. De inspectie controleert de berekening. De schooltijden voor het komend schooljaar zijn voorgelegd aan de MR en de

(12)

11

oudergeleding van de MR heeft haar instemming verleend, Wij volgen het vakantierooster zoals deze in het directeurenoverleg van Accent is vastgesteld. We conformeren ons zoveel mogelijk aan het vakantierooster van het VO Oost Achterhoek. In de jaarkalender is de vakantieplanning opgenomen. In de nieuwsbrief wordt e.e.a. herhaald en bekend gemaakt.

Ziekte/ziekmelden

Wanneer uw kind ziek is, wilt u dan ’s morgens voor half negen de school bericht doen. Bij voorkeur telefonisch. Wanneer er bijzondere omstandigheden zijn wilt u ons daarvan dan op de hoogte stellen? (bijv. krentenbaard)

Afspraken/arts

Wilt u afspraken met de arts of orthodontist zoveel mogelijk buiten de schooltijden maken?

We weten dat dit niet altijd mogelijk is, maar rekenen hierin op uw medewerking. Indien de afspraak niet buiten schooltijd mogelijk is dan graag aan het begin of eind van de schooldag plannen.

Leerplicht

Kinderen vanaf vijf jaar zijn leerplichtig en mogen niet zomaar wegblijven van school. Er zijn

“gewichtige” omstandigheden waarbij het mogelijk is om vrij te vragen (bijv. huwelijk, verhuizing, overlijden bloedverwanten). De directeur neemt een besluit over een verlofaanvraag voor een periode van maximaal tien schooldagen. Als een aanvraag voor verlof vanwege “gewichtige” omstandigheden meer dan tien schooldagen beslaat, wordt de aanvraag doorgestuurd naar de leerplichtambtenaar van de gemeente Winterswijk. Alle extra verlof moet schriftelijk worden aangevraagd bij de directeur. (formulieren zijn op school verkrijgbaar of te downloaden via de site: www.juliana-winterswijk.nl

Pleinwacht/verkeersbrigadiers

Door het team is een rooster voor pleinwacht opgesteld. Er is pleinwacht op het voor- en achterplein. Een kwartier voor aanvang van de school zijn er twee verkeersbrigadiers op de rotonde aanwezig om de leerlingen veilig te helpen oversteken. Bij het uitgaan van de school is dat ook het geval, bovendien staat er een brigadier bij de Sibbinkweg plus een collega bij de poort. Alle brigadiers zijn geschoold en verzekerd. Dit wordt elk jaar door de verkeersouders gecoördineerd. Het is van enorm belang dat we dit goed hebben staan en we zijn alle ouders die daaraan bijdragen dan ook dankbaar voor hun inzet.

Klachtenregeling/schoolcontactpersoon

De klachtenregeling opgesteld door Accent kunt u vinden op de website van Accent onder het kopje ouders. Iedere Accent-school heeft een schoolcontactpersoon aangesteld. De schoolcontactpersoon is het aanspreekpunt binnen de school voor ieder die een klacht wil indienen. De schoolcontactpersoon voor de Julianaschool is Janine Stuivenberg.

Inspectie

Alle scholen voor primair onderwijs vallen onder het toezicht van de rijksinspectie. De inspectie ziet toe op de naleving van de wettelijke voorschriften en met name op de

(13)

12

kwaliteit van het onderwijs. Mocht u vragen hebben achterin zijn de contactgegevens van de inspectie op genomen.

Informatieverstrekking

Informatieverstrekking vindt op vele verschillende manieren plaats:

 Schoolgids: deze is te lezen op de website en op verzoek te verkrijgen op school

 Jaarkalender: dit schooljaar hebben we deze voor het eerst laten maken, hierop zijn de vakanties, studiedagen en bijzondere activiteiten te lezen

 Juliananieuws: zeker 1 x per maand wordt deze nieuwsbrief naar ouders verstuurd

 Klasbord: een veilige omgeving waarop u foto’s kunt bekijken rondom het werken van uw kind in de groep waarin het zit.

 Parnassys ouderportaal; elke ouder krijgt een inlogcode om zo in ons administratiesysteem de vorderingen van uw kind(eren) te kunnen volgen

 Mail naar ouders met informatie die van belang is. Ook per mail krijgen ouders info omtrent de groep en evt. bijzonderheden

 Website www.juliana-winterswijk.nl hierop vindt u relevante informatie, de nieuwsbrief, foto’s enz.

 Facebook

 www.accentscholengroep.nl hierop is veel interessante informatie terug te vinden;

o.a. over de leerplicht.

Oudercontacten

Oudercontacten zijn altijd op verzoek van u of van ons mogelijk, we vinden het belangrijk om met u in gesprek te gaan wanneer dit nodig is. Er zijn ook een aantal vaste momenten gedurende het schooljaar.

 Voorlichtingsavond; een avond voor alle groepen waarin de manier van werken in deze bepaalde groep wordt uitgelegd door de leerkrachten

 Kennismakingsbezoek van de leerkracht voordat uw kind vier jaar wordt en op school begint

 15 minuten gesprekken in het najaar. Hier wordt met name over de sociaal emotionele ontwikkeling van uw kind gesproken

 Rapportgesprekken, dit zijn 10 minutengesprekken, op verzoek of uitnodiging

 Ouder/kind gesprekken in groep 8 bespreken we de entree toets en later vinden ook de advies besprekingen met ouders en kind plaats.

Goede doelen-geld

Maandagmorgen kunnen kinderen geld meebrengen. Het geld is dit schooljaar bestemd voor de ASAP-foundation. Deze stichting zet zich in voor mensen in Burkina Faso; o.a. voor het onderwijs. Ons oude meubilair is hiernaar toe gegaan en wordt dit najaar verscheept naar Burkina Faso.

Buitenschoolse activiteiten

Jaarlijks worden veel buitenschoolse activiteiten georganiseerd. Te denken valt aan sport toernooien, 4 mei viering en de avondvierdaagse. We hebben bij al deze activiteiten veel

(14)

13

hulp van ouders nodig. Ook de oudervereniging is zeer actief m.b.t. buitenschoolse activiteiten.

Ouderbijdrage

Jaarlijks wordt van ouders een ‘vrijwillige’ ouderbijdrage gevraagd. Een deel van het bedrag is vrijwillig te noemen een ander deel niet, omdat ook schoolkamp, schoolreizen, schoolfeest, kerstfeest in dit bedrag zit inbegrepen. Het bedrag voor komend schooljaar is wederom vastgesteld op € 55,- per kind.

Onderwijsaanbod

In dit hoofdstuk van de schoolgids beschrijven wij wat een kind leert bij ons op school. Al houden wij bij ons dagelijks onderwijs rekening met de actualiteit, de leerstof ligt voor een belangrijk deel vast in de methoden die we gebruiken. Van groot belang is de wijze waarop deze methoden worden gebruikt en de manier waarop leerstof wordt overgedragen. Het team van de Julianaschool wil tegemoet komen aan de vaak grote verschillen tussen kinderen binnen één leeftijdsgroep en ieder kind onderwijs op maat bieden:

handelingsgericht onderwijs.

Op de Julianaschool hechten we veel waarde aan adaptieve principes. Dat betekent dat we rekening houden met de verschillen tussen kinderen en ons onderwijs zoveel mogelijk afstemmen op de behoeften van de leerlingen. Deze principes nemen structurele vormen aan in ons onderwijs. We vinden een open sfeer en collegialiteit binnen ons schoolteam daarom zeer belangrijk.

(15)

14 Godsdienstige vorming

In het hoofdstuk “Identiteit” heeft u kunnen lezen, dat de Julianaschool een protestants christelijke school is. Elke schooldag wordt begonnen en afgesloten met een lied, gedicht en/of gebed. Leidraad voor het godsdienstonderwijs in groep 3 t/m 8 is de methode

“Trefwoord”. In deze methode worden verhalen uit de bijbel voorgelezen/verteld en

“spiegelverhalen”: hedendaagse verhalen met een link naar een bijbels thema. In groep 0/1/2 wordt de Kinderbijbel als leidraad gebruikt, aangezien we de kinderen vertrouwd willen maken met de verhalen, verteld in chronologische volgorde. Per week wordt er 1,5 tot 2 uur besteed aan godsdienst- en levensbeschouwelijk onderwijs.

Kleuteronderwijs

Het onderwijs aan jonge kinderen is anders ingericht dan dat aan oudere kinderen.

Nieuwsgierig zijn, emotioneel vrij zijn en zelfvertrouwen hebben/krijgen zijn de drie belangrijke aspecten binnen het kleuteronderwijs. Deze onderdelen zijn de basis voor de ontwikkeling van een kind.

Er wordt op verschillende manieren gewerkt aan deze ontwikkelingsgebieden. Vooral het spelenderwijs leren is belangrijk.

Volgens het ‘beredeneerd aanbod’ worden de taal- en rekenvaardigheden van de kleuters ontwikkeld.

In de klas wordt gewerkt a.d.h.v. thema’s die dicht bij de belevingswereld van de kinderen liggen, zodat ze zich erin kunnen herkennen (dokter, kinderboerderij, enz.). Of juist thema’s die wat verder van hen af liggen en waarvan ze veel nieuwe dingen leren (piraten, indianen, enz.).

De duur van een thema varieert van twee tot drie weken. Regelmatig wordt een ‘rustweek’

ingelast voor herhalingsoefeningen.

Er wordt in groep 1 en 2 regelmatig gewerkt in “kleine kringen” (van ong. 5 kinderen), waarbij de kinderen taal- en rekenactiviteiten aangeboden krijgen op hun eigen niveau.

De klasseninrichting is een belangrijk onderdeel van het onderwijs. In de kleutergroepen zijn veel hoeken: de huishoek, bouwhoek, doktershoek, leeshoek, computerhoek, schrijfhoek, winkeltje, enz. Hierin komen veel vakgebieden/ontwikkelingsgebieden aan bod: rekenen, taal, natuur, samenwerken en spelontwikkeling. Tevens werken de kinderen met ontwikkelingsmateriaal. Dit zijn spelletjes waarbij ze met verschillende vakgebieden aan de slag gaan.

Naast het spel in de hoeken en het werken met ontwikkelingsmateriaal, werken de leerlingen aan taken. Dit zijn bijvoorbeeld knutselwerkjes of werkbladen.

De leerkrachten van groep 0/1/2 schenken extra aandacht aan de inrichting van (thema)hoeken en het begeleiden van “hoeken-spel”.

Door de aangeboden activiteiten bereiden we de kinderen voor op het leren lezen, rekenen en schrijven. De leerkrachten observeren de kinderen en stimuleren en begeleiden hen in hun ontwikkeling. In groep 1 en 2 worden kinderen 2x per schooljaar getoetst op rekenen- en taalvaardigheden. Daarnaast wordt in Bosos (volgsysteem) de ontwikkeling op verschillende gebieden vast gelegd.

(16)

15

In het team en in overleg met de ouders wordt besproken en besloten of een kind naar groep 3 kan.

nieuw constructiemateriaal: Vlakkies

Leesonderwijs

Technisch lezen: ZLKLS

In groep 3 leren de leerlingen lezen en spellen volgens de methodiek “Zo Leer je Kinderen Lezen en Spellen” (ZLKLS). Deze methodiek is geïntegreerd in de methode “Veilig Leren Lezen” (nieuwe versie).

Estafette

Middels de technisch leesmethode “Estafette” (gebruikt in groep 4 t/m 8) krijgen de kinderen op verschillende leesniveaus en op gestructureerde wijze leesteksten aangeboden.

Daarnaast doet de Julianaschool ook veel aan boekpromotie. We beogen met deze intensivering het leesplezier te vergroten en het technisch leesniveau op een hoger peil te brengen.

(17)

16 Leescoördinatoren

De school kent twee leescoördinatoren: Marloes Evers (bovenbouw) en José de With (onderbouw).

Schoolbibliotheek

De school beschikt over een schoolbibliotheek voor groep 5 t/m 8. De centrale boekenkast bevindt zich in de hal bij groep 8. Door de medewerking van bibliotheek-ouders, kunnen kinderen iedere twee weken hun stilleesboek(en) ruilen. Tevens bestaat de mogelijkheid om informatieboeken te lezen/ruilen. Kinderen uit groep 0 t/m 4 maken gebruik van een klassenbibliotheek.

De leerlingen uit verschillende groepen bezoeken jaarlijks de openbare bibliotheek. Zo maken zij (extra) kennis met “de bieb”.

zomer boekenmarkt

Dyslexieverklaring

Kinderen met dyslexie proberen we zo vroeg mogelijk op te sporen. Het is een aangeboren stoornis. Dyslexie is niet te verhelpen, maar het probleem is wel te verlichten door passende leesstof aan te bieden met heel veel extra hulp.

Dit betekent o.a. dat deze kinderen nooit onvoorbereid hoeven voor te lezen (tenzij ze zelf willen), dat de teksten bij toetsen soms worden voorgelezen en ze hiervoor ook meer tijd krijgen dan de rest van de groep en dat spellingsfouten (spelling is vaak ook een probleem) in toetsen minder zwaar meetellen.

Na twee jaar leesonderwijs is officieel vast te stellen of een leerling daadwerkelijk dyslectisch is.

(18)

17

Dyslexie: vanaf 2013 wordt in het basispakket van de zorgverzekering diagnostiek en behandeling van enkelvoudige dyslexie voor alle leerlingen vergoed. Wij werken op dit gebied samen met Berkel-B (Lochem), een instituut dat gespecialiseerd is in deze materie en het keurmerk "Kwaliteitsinstituut dyslexie" draagt.

Het behandelplan wordt uitgevoerd door medewerkers van de Logopedie Praktijk te Winterswijk.

De verklaring die volgt heeft een eeuwige geldigheidsduur. Vooral in het voortgezet onderwijs kunnen kinderen profijt hebben van zo’n officiële verklaring, omdat zij dan recht hebben op allerlei faciliteiten.

Begrijpend lezen en luisteren

Vanaf groep 5 komt de nadruk steeds meer te liggen op begrijpend- en studerend lezen, bv.

bij wereldoriëntatie: aardrijkskunde en geschiedenis.

In groep 1 t/m 4 werken we met activiteiten omtrent begrijpend luisteren. Halverwege groep 4 maken we de stap naar begrijpend lezen.

In groep 5 t/m 8 werken we met de begrijpend leesmethode Nieuwsbegrip XL.

Alle groepen werken structureel volgens de zes leesstrategieën van begrijpend lezen en luisteren. Hierbij is het ‘hardop-denkend-voordoen’ van de leerkracht (het zgn. ‘modellen’) van essentieel belang.

Vanaf groep 6 worden tevens werk- en bronnenboeken van de methode Blits ingezet.

Taalonderwijs

In groep 4 t/m 8 wordt gewerkt met de taalmethode: “Staal”. (sinds schooljaar ’15-’16) Het taalonderwijs is veelomvattend:

Woordenschat: De woordenschat wordt uitgebreid, er is aandacht voor het verwoorden van gedachten en begrijpend luisteren. Deze methode heeft een geïntegreerde woordenschatlijn. De aangeleerde taalvaardigheden leren de kinderen gebruiken bij het schrijven van verhalen en in de hogere groepen bij het houden van spreekbeurten en het maken van werkstukken.

Spelling: In de spellingsmethode van Staal is de methodiek “Zo leer je kinderen Lezen en Spellen” van José Schraven geïntegreerd.

Zo leer je kinderen Lezen en Spellen (ZLKLS)

De spellingsmethodiek ‘Zo leer je kinderen Lezen en Spellen’ (van José Schraven) wordt in groep 3 toegepast in Veilig Leren lezen en vanaf groep 4 aangeboden in de Spellingsmethode Staal.

De methodiek biedt spellingscategorieën aan d.m.v. gebaren en het verwoorden van de spellingscategorie door de kinderen. Door de structurele wijze van aanbieden en veel herhaling streven we ernaar het spellingsniveau van de leerlingen te verhogen.

Rekenonderwijs

Onze school werkt in groep 3 t/m 8 met de rekenmethode “Pluspunt!” Naast de methode beschikken we over diverse aantrekkelijke (extra) rekenmaterialen en (computer)

(19)

18

rekenspelletjes. Voor kinderen met rekenproblemen is de methode Maatwerk beschikbaar, een computerprogramma dat extra ondersteuning geeft bij verschillende rekenonderdelen.

In groep 3 en 4 wordt tevens de methodiek “Met Sprongen Vooruit” gebruikt.

In groep 0/1/2 worden rekenactiviteiten vanuit het ‘beredeneerd aanbod’ aangeboden en geïntegreerd in de kring- spel- en werkactiviteiten die worden aangeboden.

Rekenonderwijs was in 2015-2016 een ontwikkelthema/speerpunt in onze schoolontwikkeling. Als vervolg hierop willen we het beleidsplan rekenen voltooien en hebben we twee keer een teambijeenkomst met Roel Roelofsen.

Wereld oriënterende vakken

Regelmatig wordt er gesproken over de wereld om ons heen en brengen we de kinderen kennis bij over heden en verleden. Vaak gebeurt dat d.m.v. van gesprekken, spreekbeurten, school-TV, enz. Ook gebeurt dat in aparte vakken aan de hand van diverse methodes.

De volgende methodes gebruiken we in 2016-2017:

- Natuuronderwijs : gr. 3 : Veilig de wereld in gr. 4 t/m 8 : Leefwereld 3 - Aardrijkskunde : gr. 5 t/m 8 : Geobas, 4e editie - Geschiedenis : gr. 5 t/m 8 : Brandaan

- Verkeer : De leerlingen van groep 7 leggen in het voorjaar een

theoretisch verkeersexamen af.

M.b.v. de touchscreen borden kunnen we m.b.t. de zaakvakken zeer snel en efficiënt allerlei beelden oproepen die passend zijn bij de les.

Techniek

In het schooljaar 2016-2017 heeft groep 8 techniekles, verzorgd door de stichting B.T.O (Bevordering Techniek Onderwijs). Stichting B.T.O. is een initiatief van Winterswijkse ondernemers die bovenbouwleerlingen de kans geven technieklessen te volgen in het technieklokaal van het Gerrit Komrij College. Hier krijgen de leerlingen uit groep 8 iedere maand een twee uur durende techniekles van vrijwilligers uit het bedrijfsleven.

Ook binnen de school wordt aan techniek gewerkt: in de natuurmethode Leefwereld zitten technieklessen verwerkt en ook tijdens handvaardigheid lessen besteden we aandacht aan technische vaardigheden. Omdat groep 8 in de combinatie zit zal er een deel van groep 7 mee gaan naar de techniekles.

(20)

19 Expressievakken

Cultuur met Kwaliteit

In 2016-2017 doen we mee aan het muziekproject CmK: Cultuur met Kwaliteit. Dit is een gesubsidieerd project van de gemeente Winterswijk, in samenwerking met de muziekschool Boogie Woogie.

Wekelijks krijgen de leerlingen van groep 3, 4 en 5 muzieklessen van muziekdocenten en van de eigen leerkracht.

In groep 3 ligt het accent op zingen in de klas (ZIK), in groep 4 op het leren van het notenschrift en ritme (algemeen muzikale vorming: AMV) en in groep 5 op kennis en bespelen van verschillende instrumenten.

Crea-middag in groep 5 t/m 8

In de groepen 5 t/m 8 worden op vrijdag expressieactiviteiten verzorgd. Er wordt gewerkt vanuit een gezamenlijk creatief thema. Iedere les omvat drie à vier weken.

Cultuurcoördinator

Naast de culturele vorming die de methode “Moet je doen!” aanbiedt, is cultuurcoördinator Toke Zwinkels verantwoordelijk voor de organisatie van culturele uitstapjes en activiteiten (zowel binnen- als buitenschools). Zij onderhoudt contacten met Ine Bolk, kunstcoördinator van de gemeenten Winterswijk en Berkelland. Vanuit deze gemeenten wordt, in overleg met de scholen een kunstaanbod vastgelegd, “Kunstwijs” genaamd, waaraan scholen kunnen deelnemen.

groep 7 aan het werk met wilgentenen

(21)

20 Engelse taal

In groep 7 en 8 wordt Engels gegeven. We werken met de methode “Take it easy”. Vorig schooljaar hebben we deelgenomen aan het onderwijscafé Engels op de Meeander in Varsseveld. Dit ging met name over de afstemming tussen PO en VO.

Bewegingsonderwijs Groep 0/1/2

In 2015-2016 krijgen de kleuters iedere maand gymles in gymzaal De Alma. In samenwerking met gymnastiekvereniging Penta oefenen de kleuters voor het beweegdiploma. Daarnaast is er een kleine kleutergymzaal in de school waar de kinderen bewegingsvaardigheden kunnen oefenen. Kinderen hoeven voor de gymles geen gymkleding mee te nemen. Gymschoenen mag wel.

Groep 3 t/m 8

Vanaf groep 3 volgen de leerlingen wekelijks gymnastieklessen in gymzaal “de Alma”. Groep 3 en 4 lopen naar de gymzaal, vanaf groep 5 wordt er gefietst. We maken voor het bewegingsonderwijs gebruik van de methode “Basislessen voor bewegingsonderwijs”. De lessen worden door de leerkrachten (bevoegd) gegeven.

Tijdens de lessen in de sportzaal moeten de kinderen een gympakje of een shirt met korte broek dragen. Als schoeisel worden stevige gym- of sportschoenen (geen zwarte zool) geadviseerd, die niet op straat gedragen worden. In de zomermaanden worden er regelmatig buitenlessen gegeven in spel- en sportvaardigheden. In groep 3 wordt er dit jaar ondersteuning vanuit Penta georganiseerd. Voor de andere groepen hopen wij op ondersteuning van studenten van Sport en Bewegen van het Graafschapcollege.

Andere sporten

De school neemt deel aan verschillende sporttoernooien en het breedtesport-programma van de Gemeente Winterswijk. Hierbij kunnen kinderen kennismaken met andere sporten, zoals mountainbiken, tennis, judo, e.d.

Bewegingstussendoortjes

Kinderen zitten veel in de klas. Af en toe, tussen de lessen door, even in beweging komen, is dan een welkome afwisseling voor lichaam en geest. Bovendien bevordert het een goede sfeer in de klas. Op onze school wordt op deze momenten gebruik gemaakt van

“bewegingstussendoortjes”, ook wel energizers genoemd. Deze gevarieerde oefeningen voert de leerkracht samen met de kinderen uit. Daarna kunnen ze weer fit aan de slag.

Sociaal emotionele vorming Zien!

De sociaal-emotionele vorming is een wezenlijk onderdeel is van de ontwikkeling van ieder kind.

Op onze school werken we met het registratie- en ondersteuningsprogramma: Zien!

Uitkomsten van Zien! worden gekoppeld aan Parnassys, het digitale rapportage- en administratiesysteem, waar we mee werken. Zien! stelt ons in staat om kinderen op sociaal-

(22)

21

emotioneel gebied goed in beeld te brengen en een plan op te stellen om ondersteuning te bieden, waar nodig.

Leefstijl

We werken met een methode voor sociaal emotionele ontwikkeling: Leefstijl.

De belangrijkste doelstelling in deze methode is, dat kinderen goed leren omgaan met anderen en in dit kader sociale vaardigheden ontwikkelen, die onder meer van belang zijn bij het tegengaan van pestgedrag en het respecteren van individuele verschillen.

Gedurende het schooljaar wordt er schoolbreed van groep 1 t/m 8 aan dezelfde thema’s gewerkt.

Klassekids

In het verlengde van Leefstijl werd in 2015-2016 de training Klassekids ingezet in groep 5. Dit schooljaar willen we aan het begin een aantal herhalingslessen voor groep 6 inzetten. Deze training wordt schoolbreed ondersteund. Alle leerkrachten zijn op de hoogte van de uitgangspunten en handelen daar naar. Petra Schaap-Damkot, een teamlid verzorgt deze lessen met Lars Duistermaat, een andere Accentcollega.

Informatie- en Communicatie Technologie (ICT)

Op de Julianaschool werken de kinderen met name met laptops en tablets, via een draadloze verbinding.

De tablets worden in groep 2 gebruikt om de leerlingen basisvaardigheden omtrent computergebruik aan te leren. Daarnaast zijn er talloze computerprogramma’s speciaal voor groep 1/2 die steeds meer ingezet worden.

De andere computers worden ingezet in de groepen 3 t/m 8. Met behulp van de pc’s worden de kinderen geholpen met het oefenen van taal-, reken- en spellingsvaardigheden. Soms wordt de pc ook door leerlingen gebruikt als tekstverwerker.

In alle lokalen is een touchscreen bord aanwezig, gekoppeld aan een computer.

Leerlingen vanaf groep 6 krijgen de gelegenheid vaardigheden aan te leren, zoals: werken met Windows, tekstverwerken met Word, informatie vergaren met behulp van internet.

Johan van der Werf is de ICT-coördinator op school.

Burgerschapsvorming en Sociale Integratie

Op onze school geven we invulling aan Burgerschapsvorming en Sociale Integratie middels de methode Trefwoord (Bijbelse geschiedenis), Leefwereld, Leefstijl (sociaal-emotionele vorming), de training Klassekids, de aardrijkskundemethode Geobas en de geschiedenismethode Brandaan.

(23)

22

Ondersteuning

Op de Julianaschool is veel aandacht voor de ondersteuning voor onze leerlingen. Na het signaleren van een hulpvraag zijn er verschillende manieren waarop wij hulp kunnen bieden.

In overleg met alle betrokkenen, bepalen we welke ondersteuning noodzakelijk is.

We werken handelingsgericht volgens de 1-zorgroute. In het schooljaar vindt er twee keer een cyclus plaats waarin de leerkracht voor alle kinderen de doelen vastlegt in een groepsplan en beschrijft op welke manier en naar dit doel gewerkt wordt.

Contact met ouders

Wanneer de ontwikkeling van uw kind niet verloopt zoals verwacht, is het van belang dat school en thuis voortdurend met elkaar in contact zijn. Er zal dan ook geregeld overleg gepland worden. Hierdoor kunnen we, indien nodig, ook bijtijds externe hulp of ondersteuning aanvragen.

Zorg voor uw kind

Wanneer uw kind bij ons op school komt, willen we graag goede informatie van u over de voorschoolse periode van uw kind. U kent uw kind tenslotte het beste. Als u toestemming hebt gegeven zal de voorschoolse organisatie deze informatie aan ons doorgeven. Vooraf komen wij ter kennismaking bij u op huisbezoek, voorafgaand aan de eerste schooldag van uw kind.

Wanneer uw kind op school is volgen wij hem/haar goed. Dit doen we door te observeren en een aantal toetsen te doen. Als uw kind extra aandacht nodig heeft gaan de leerkrachten met u in gesprek om gezamenlijk te bekijken hoe de extra begeleiding voor uw kind het beste kan worden aangeboden. Steeds zullen we kijken waar uw kind ondersteuning bij nodig heeft. De extra begeleiding kan door de groepsleerkracht gegeven worden, door een stagiaire of door de intern begeleider. Dit is op onze school Janine Stuivenberg, zij is een belangrijke schakel in de organisatie van de zorg. Zij is verantwoordelijk voor de leerlingenzorg. Zij houdt intensief contact met alle leerkrachten, zodat ieder kind voortdurend de begeleiding krijgt die hij of zij verdient.

Ook als er sprake is van zorg aan de bovenkant; extra uitdaging of verdieping, hebben wij een goed aanbod als school. In dit geval volgen wij de leerling door middel van het DHH Handelingsprotocol Hoogbegaafdheid. Hierdoor kunnen wij ook in dit geval een beredeneerd en verantwoord aanbod doen.

Orthopedagogische dienst

Accent heeft een eigen orthopedagogische dienst, waar diverse specialisten werken. Wij kunnen een beroep op hun diensten doen bij vragen. Deze vragen kunnen kind- of schoolgerelateerd zijn.

Dossiergegevens

De dossiergegevens van een kind horen op school, maar u mag deze, na afspraak, altijd inzien. U kunt via het ouderportaal ook in Parnassys inloggen. Wanneer de informatie feitelijk onjuist of onvolledig is of niet ter zake doet, kunt u vragen om rectificatie. De school

(24)

23

volgt hiermee de voorschriften van het College Bescherming Persoonsgegevens. Als een leerling naar een andere school gaat, verhuizen deze gegevens, na uw toestemming, mee.

opdracht uitvoeren in ib-ruimte

Jeugdgezondheidszorg van de GGD

Als ouder kunt u advies vragen aan de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Drie keer per jaar houdt de jeugdverpleegkundige een inloopspreekuur waar u terecht kunt. Daarbuiten kunt u via de intern begeleider een contact regelen indien nodig.

Er zijn vaste momenten dat uw kind in contact komt met een medewerker van de GGD:

 In groep 2 onderzoekt de jeugdarts uw kind en bespreekt de ontwikkeling met u

 In groep 7 krijgt uw kind een preventief onderzoek door de jeugdverpleegkundige

Daarnaast krijgt u als ouders/verzorgers en de leerkracht een vragenlijst over de spraak- en taalontwikkeling van de vier/vijf jarigen. Een logopedist beoordeelt de vragenlijsten en ziet het kind zo nodig voor logopedisch onderzoek.

De wet Passend Onderwijs vanaf 1 augustus 2014

Met ingang van 1 augustus 2014 is de wet Passend Onderwijs operationeel. Passend Onderwijs is bedoeld om de kwaliteit van het onderwijs te versterken en om te voorkomen dat kinderen thuiszitten in plaats van naar school te gaan. Elk kind heeft immers recht op kwalitatief goed onderwijs! Onze school participeert in het samenwerkingsverband passend Onderwijs: Oost Achterhoek. Dit samenwerkingsverband omarmt de doelstelling om het

(25)

24

onderwijs voor iedere leerling zo gewoon mogelijk en zo nabij mogelijk te organiseren. Deze doelstelling is gebaseerd op de gedachte dat mensen met beperkingen recht hebben op integratie in de samenleving. Steeds meer kinderen die voorheen naar het Speciaal Onderwijs werden verwezen, gaan naar de reguliere basisscholen. Onze speciale basisschool NieuwHessen (SBO) biedt daarbij als complementaire school onderwijs aan kinderen met complexere onderwijsbehoeften. In de ondersteuningsplannen van de samenwerkings- verbanden (Accent valt onder twee samenwerkingsverbanden) wordt de gewenste onderwijskwaliteit beschreven. Deze zijn te vinden op de website van Accent onder het kopje onderwijs. www.accentscholengroep.nl.

Zorgplicht

Schoolbesturen krijgen zorgplicht. Dit houdt in dat scholen ervoor moeten zorgen dat iedere leerling een passende onderwijsplek krijgt. Als de school de leerling niet de extra ondersteuning kan bieden die hij nodig heeft, is het verplicht om in overleg met de ouders een passend aanbod op een andere school te bieden. Passende ondersteuning overstijgt bij een aantal kinderen (en ouders) het schooldomein. De school zorgt met de gemeenten en zorginstellingen voor een integrale aanpak. Dit houdt in dat er gesignaleerd wordt of er extra ondersteuning in de leefomgeving van het kind noodzakelijk is (stap 3 van de zorgroute).

De procedure voor aanmelding bij het regulier onderwijs is, conform de wet Passend Onderwijs, als volgt:

 Ouders melden hun kind schriftelijk bij de school van voorkeur aan. Dit kan worden gedaan vanaf de dag waarop het kind de leeftijd van 3 jaar bereikt. Het is net als nu mogelijk om een kind bij meerdere scholen tegelijk aan te melden.

 De ouders melden tenminste 10 weken voor de datum waarop toelating wordt gevraagd aan en geven bij de aanmelding aan bij welke school of scholen eveneens om toelating is verzocht.

 De school beoordeelt of het een kind betreft dat extra ondersteuning nodig heeft.

Hiertoe kan de school de ouders verzoeken gegevens te overleggen over welke ondersteuning het kind nodig heeft, aangevuld met informatie van een voorschoolse voorziening en/of vorige school. Van ouders wordt verwacht dat zij die informatie met school deelt (informatieplicht)

 De school moet binnen zes weken beslissen of de leerling kan worden toegelaten.

Deze periode kan eenmaal met maximaal vier weken worden verlengd.

 Als een school de leerling niet kan toelaten, moet de school (of het schoolbestuur) na overleg met ouders een passende onderwijsplek op een andere school zoeken. Dat kan een reguliere school zijn of een school voor speciaal (basis)onderwijs. Belangrijk daarbij is dat een goede balans wordt gevonden tussen de wensen van ouders en de mogelijkheden van scholen. Hierbij kan het samenwerkingsverband ondersteuning bieden.

 Voor leerlingen waarvan bekend is dat ze extra ondersteuning nodig hebben, kan het samenwerkingsverband of het schoolbestuur in samenspraak met school en ouders een arrangement opstellen. Daarmee kan een leerling met extra ondersteuning naar het reguliere onderwijs.

(26)

25

 Voor leerlingen die lichte ondersteuning (SBO) of zware ondersteuning (SO)nodig hebben, is een ‘toelaatbaarheidsverklaring’ nodig. Deze kan worden aangevraagd bij het samenwerkingsverband. Daarmee kan de leerling respectievelijk naar het speciaal onderwijs of speciaal basisonderwijs. Bij de aanvraag van een toelaatbaarheidsverklaring wordt:

- Er eerst gekeken naar de versterking van het aanbod op de eigen school van de leerling;

- er vervolgens gezocht naar een andere basisschool in de buurt;

- als derde stap onderzocht of het aanbod van het speciaal basisonderwijs passend is;

- en als vierde stap automatisch gekeken naar een goede plek binnen het speciaal onderwijs

De basisondersteuning

Passend Onderwijs vraagt om de definiëring van de basisondersteuning op de scholen. De basisondersteuning is het kwaliteitsniveau van de ondersteuning die elke school minimaal aan een leerling kan bieden. Het beschrijft de standaarden die gekoppeld zijn aan de zorgroute:

 de ondersteuningsstructuur

 het pedagogisch klimaat

 de wijze waarop met verschillen wordt omgegaan

 de hoeveelheid extra aandacht en tijd

 welke (extra) onderwijsmaterialen beschikbaar zijn

 hoe is de omgeving ingericht

 de beschikbaarheid van expertise

 hoe is de samenwerking met externen georganiseerd

De beschrijving van de basisondersteuning van de Accentscholen is te vinden op de website van Accent onder het kopje onderwijs.

(27)

26 Het schoolondersteuningsprofiel

Elke school heeft per 1 augustus 2014 een schoolondersteuningsprofiel. Dit profiel geeft informatie over de mate waarin de school voldoet aan de basisondersteuning en in welke mate de school extra ondersteuning kan realiseren. Dit is beschreven volgens de volgende vijf velden: extra aandacht en tijd; onderwijsmaterialen; ruimtelijke omgeving; expertise;

samenwerking met externen. Ouders kunnen op basis van het schoolondersteuningsprofiel een passende school kiezen voor hun kind. Het schoolondersteuningsprofiel is te vinden op de website van de school, www.juliana-winterswijk.nl. Onze school voldoet voor 100 % aan de voorwaarden voor een smalle ondersteuningsschool, voor

94 % aan de voorwaarden voor een brede ondersteuningsschool en voor 43 % aan de voorwaarden van een inclusieve school.

Ontwikkelingsperspectief

Voor het inzetten van extra ondersteuning (eigen leerlijn op 1 of meer vakgebieden) is het opstellen van een ontwikkelingsperspectief wettelijk verplicht en een bespreking in het zorgteam een voorwaarde. Accent heeft hiervoor in 2013 richtlijnen opgesteld. De school stelt in geval van extra ondersteuning een ontwikkelingsperspectief (OP) op en legt dit voor akkoord voor aan ouders. In het ontwikkelingsperspectief is voor een leerling in het regulier onderwijs in ieder geval opgenomen:

 de belemmerende en bevorderende factoren die van invloed zijn op het onderwijsproces;

 het te verwachten uitstroomniveau per vakgebied van de leerling en een onderbouwing daarvan;

 de afwijkingen van het reguliere onderwijsprogramma en de te bieden begeleiding en ondersteuning.

Op basis van minimaal drie meetmomenten en een intelligentieonderzoek kan een betrouwbare voorspelling gedaan worden voor het ontwikkelingsperspectief. De consultatie van een orthopedagoog is hierbij gewenst. Bijstelling van het ontwikkelingsperspectief dient

(28)

27

in overleg met ouders, leerling (indien mogelijk), orthopedagoog, leerkracht, intern begeleider en directeur plaats te vinden.

Bespreking vorderingen op teamniveau

De vorderingen van de leerlingen worden allereerst besproken tussen de groepsleerkrachten die in de groep werken. Daarnaast bespreekt de groepsleerkracht met de intern begeleider de vorderingen van elke leerling. Ook kan een leerling besproken worden in het intern zorgteam, er zijn drie leerkrachten die een master gedrag hebben. Een leerling kan besproken worden in het team, de collega’s moeten deze bespreking vooraf voorbereiden en krijgen de informatie vooraf toegestuurd. Aan het eind van het schooljaar zijn er altijd de groepsoverdrachtbesprekingen. We zijn ons er steeds meer van bewust dat we naast ondersteuning voor leerlingen die zorg aan de onderkant of extra uitdaging vragen, ons moeten richten op de middengroep. Daar willen we inzetten op verbeteren van het niveau.

Contacten met de nieuwe school VO

Tussen onze school en de ontvangende school zijn goede collegiale contacten. Als de ouders toestemming hebben gegeven, worden de leerling gegevens met elkaar besproken in een zogenaamd intakegesprek. Ook wordt er voor elk kind een onderwijskundig rapport gemaakt dat voor goedkeuring door de ouders wordt ondertekend. Hierin staat het advies over de richting in het VO die de school adviseert en de wens van ouders. Op school wordt voorlichting gegeven door oud leerlingen van het GKC (Gerrit Komrij College) en van Schaersvoorde. De leerlingen krijgen ook gelegenheid om de nieuwe school te bezoeken (open avonden, open lessen) en in juni de mogelijkheid kennis te maken met de nieuwe groep en mentor. Binnen de gemeente Winterswijk functioneert de POVO werkgroep. De werkgroep heeft als doel om de overgang van PO naar VO zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Hierbij wordt ook het VO in Groenlo (Marianum) betrokken. André Grevers zit in deze werkgroep.

VVE-beleid (Voor- en vroegschoolse educatie)

In de gemeente Winterswijk is er zorg voor de kinderen die in hun ontwikkeling bedreigd worden in de voor- en vroegschoolse situatie. Binnen de peuterspeelzalen is er extra tijd/ochtenden beschikbaar voor die kinderen die dat betreft. Met elke instelling is er een warme overdracht, met toestemming van ouders wordt het ontwikkelingsvolgmodel (OVM) overgedragen. Er is een werkgroep die zorgdraagt voor een goede samenwerking tussen VVE scholen en PO. Ik zal het komend jaar (2016-2017) zitting nemen in deze werkgroep.

Verwijsindex

De Julianaschool is aangesloten bij de Verwijsindex Achterhoek. De verwijsindex is een digitaal systeem waarin professionals van verschillende organisaties en instellingen (bijvoorbeeld intern begeleiders in het onderwijs, zorgcoördinaten en hulpverleners) een signaal kunnen afgeven wanneer zij zich zorgen maken over een kind tussen 0 en 23 jaar dat zijn onder hun hoede hebben. Wanneer meerdere professionals een signaal over hetzelfde kind afgeven in de Verwijsindex, dan krijgen zij elkaars contactgegevens. Zo kunnen zij elkaar makkelijker en sneller vinden en beter afstemmen en samenwerken in de hulpverlening aan

(29)

28

jeugdigen. Indien het gebruik van de Verwijsindex bij uw kind aan de orde is, informeren we u daarover. Meer informatie over de Verwijsindex kunt u vinden op www.verwijsindexachterhoek.nl en op www.accentscholengroep.nl onder het kopje ouders.

Realisering kwaliteitsverbetering

Een goede school bewaakt, waarborgt en verbetert de kwaliteit van het onderwijs. Deze typering leidt tot de vraag waar alles om draait:

Hoe is de kwaliteit van het onderwijs op school?

 Hoe is de zorg voor de kwaliteit van het onderwijs?

 Hoe is de kwaliteit van het onderwijs en het leren?

 Hoe is de kwaliteit van de opbrengsten?

De antwoorden op deze vragen zijn niet zo gemakkelijk te geven. Op de Julianaschool brengen we met behulp van het leerlingvolgsysteem vanaf groep 1 de ontwikkeling van de leerlingen in beeld. We hebben in groep 1 en 2 het volgmodel BOSOS.

(ontwikkelingsvolgmodel voor kleuters)

Beredeneerd aanbod

Observeren

Signaleren

Opbrengst gericht

Specifiek voor jouw praktijk

Daarnaast nemen we in alle groepen de toetsen van het LOVS af. Dit betekent dat we met moderne methoden en toetsen werken die voldoen aan de kerndoelen voor het basisonderwijs. Ouders hebben inzage in de vorderingen van hun kinderen middels het ouderportaal in Parnassys (administratiesysteem). Twee keer per jaar krijgen leerlingen een rapport, hierop zijn methodecijfers en LOVS gegevens vermeld. Ouders kunnen n.a.v. het rapport in gesprek met de leerkracht. In oktober hebben we met alle ouders 15 minuten gesprekken (in groep 8 ook met de leerling), deze gaan vooral over het welbevinden van de leerling. Twee keer per jaar wordt een analyse gemaakt, n.a.v. de midden toetsen en n.a.v.

de eindtoetsen. Het eerste analyse moment wordt vastgelegd in “De Lat omhoog”, het tweede analysemoment wordt n.a.v. de eindtoetsen gedaan. Beide momenten worden voor evaluatie en eventuele bijstelling van de groepsplannen gebruikt. Het tweede moment wordt in de kwaliteitsmonitor weergegeven. Een instrument dat elke school voor Accent invult en dat besproken wordt met het management. Hierin wordt verantwoording afgelegd over het onderwijs en alles wat daarbij hoort over het afgelopen jaar (opbrengsten, financiën, personeel, innovatie). Zo werken wij structureel aan de verbetering van onze kwaliteit. In het schoolplan wordt de kwaliteitszorg beschreven. Tweejaarlijks wordt een ouder- leerling- en leerkrachttevredenheidsonderzoek afgenomen. Voorjaar 2016 is er weer een breed tevredenheidsonderzoek gedaan, de resultaten hiervan worden z.s.m. op onze site weer gegeven.

(30)

29

Dan hebben we eind schooljaar 2015-2016 voor het eerst de vragenlijst Einde basisschool afgenomen bij de ouders/leerlingen van groep 8. Op deze manier willen we graag parels en puzzels van onze ‘klanten’ vernemen zodat we hier actie op kunnen zetten. Op dit moment is de lijst nog niet gescoord, maar de resultaten worden in het team en MR besproken. De Entreetoets nemen wij begin groep 8 af, dit doen we om zo het niveau en de actiepunten te kunnen bepalen voor de leerlingen. Cito eindtoets is een meetmoment dat tegenwoordig in april wordt afgenomen. Voordien is het advies voor het VO al bepaald. Alleen als de Cito hoger uitvalt mag het advies naar boven toe bijgesteld worden. Vorig schooljaar is dit in één geval gebeurd. De afgelopen jaren hadden we volgende scores gemiddeld:

 2013 533,5 (onder gemiddeld)

 2014 539,6 (boven gemiddeld)

 2015 541,1 (boven gemiddeld)

 2016 540,9 (boven gemiddeld)

(31)

30

Ouderparticipatie

Oudervereniging

Julianaschool is één van de 19 scholen van de stichting Accent. Elke school heeft een oudervereniging. Ook bij ons is dat zo. Bij inschrijving van een leerling worden ouders automatisch lid. De leden van de oudervereniging worden verkozen of op voordracht benoemd. De oudervereniging ondersteunt het team bij allerlei activiteiten. Daarbij kun je denken aan sinterklaasfeest, kerstfeest, schoolfeest enz. Bij de vergaderingen is de directeur aanwezig. In oktober is er een ledenvergadering (openbare vergadering) met verkiezingen en financiële verantwoording. Mocht u geïnteresseerd zijn in het huishoudelijk reglement, dan is dat op school ter inzage/verkrijgbaar. In de jaarkalender vindt u de namen van het bestuur van de oudervereniging.

Medezeggenschapsraad

De MR op de Juliana wordt gevormd door twee ouders en twee leerkrachten. De directeur is bij de bespreking van de MR op uitnodiging van de MR. Zij heeft een adviserende stem. De MR bespreekt het beleid van de school en geeft daarop advies en/of instemming. Dit beleid kan allerlei praktische zaken betreffen, maar ook onderwijskundige aanpak en verantwoording. In de jaarkalender worden de namen van de mr leden vermeld. Daarnaast is er een GMR (gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad). Voor de Julianaschool is Mark van Leeuwen contactpersoon. Via de site van Accent kunnen de MR-leden inloggen op het GMR gedeelte en zich op deze wijze informeren.

mr voorjaar 2016

Ouderhulp

Ouders worden op veel manieren ingezet op de Julianaschool. Elke groep heeft een groepsouder, dit is een contactpersoon die veel voor de leerkracht(en) van de groep regelt.

Bijvoorbeeld het vervoer naar een excursie of het opbouwen van het podium en decor in groep 8. We zijn erg blij met alle vorm van hulp die geboden wordt. Hierdoor is het mogelijk om de dingen die we doen te blijven organiseren, ook in de toekomst.

(32)

31

Overige informatie

Algemene informatie

Onze school maakt onderdeel uit van de stichting

Accentscholengroep Christelijk Onderwijs Achterhoek. Accent is een professionele christelijke organisatie voor primair onderwijs. Algemene informatie over Accent en alle scholen van Accent is te lezen op de website van Accent: www.accentscholengroep.nl

Deze schoolgids heeft de instemming van de medezeggenschapsraad en is goedgekeurd door het College van bestuur van Accentscholengroep.

Adressen cbs Julianaschool

Corleseweg 4

7102 EV Winterswijk 0543-512937

info@juliana-winterswijk.nl www.juliana-winterswijk.nl

directeur: Jolanda te Winkel-Hoijtink bso De Timpe

Corleseweg 2 7102 2

7102 EV Winterswijk www.zonnekinderen.nl

Vertrouwenspersoon (extern) Mevrouw Y.Kamsma (IJsselgroep) p/a Iselinge te Doetinchem 0314-374141

Schoolcontactpersoon Janine Stuivenberg (intern begeleider) j.stuivenberg@accentscholengroep.nl

inspectie van het onderwijs info@owinsp.nl

www.onderwijsinspectie.nl

vragen over onderwijs: 0800-8051

Klachtmeldingen over seksuele intimidatie, seksueel misbruik, ernstig Psychisch of fysiek geweld: meldpunt vertrouwensinspecteurs

0900-1113111

GGD Regio Achterhoek

Kantoor: Apeldoorn tel. 0884 – 433000 jgz@ggdnog.nl Schoolarts: mevr. Sanne Berkhout tel. 0314 – 321230

verpleegkundige: mevr. Ria Roerdink tel. 0314 – 321230

Referenties

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Tip: bekijk met leerlingen waarvan de ouders niet in staat zijn de opdracht met hun kind uit te voeren, welke andere volwassene uit het netwerk van het gezin de opdracht met

De zichtbaarheid en aanwezigheid van collega’s binnen je werk is van belang om van en met elkaar te leren binnen een organisatie, maar hoe meer adviesprofessionals alleen een

Ondanks de problemen die zich voordoen in de praktijk, geven de beginnende leerkrachten uit dit onderzoek aan dat zij ouders nodig hebben voor de ontwikkeling van het

Een verschil tussen de beide methodes is het feit dat er ten aanzien van VTS significante bewijzen zijn dat deze manier van kunst kijken binnen een groep, gestuurd door het

Het jaar 2018 zal een jaar zijn waar we ons nog meer gaan richten op fondsenwerving, het werven van donateurs, verbeteren van het welzijn van onze doelgroepen en roofvogels op

Kletsborden is het resultaat van een samenwerking tussen mensen met en zonder een lichte verstandelijke beperking.. We zijn 1,5 jaar met elkaar opgetrokken om een spel te maken

Teams kunnen blijven leveren en leren door interactie met elkaar (feedback, intervisie), met de organisatie of het netwerk waar ze deel van uitmaken (weten wat er speelt, wat er

• Laten inzien wat het effect van zijn/ haar gedrag is voor het gepeste kind.. • Excuses aan