Bezig met laden.... (Bekijk nu de volledige tekst)

Hele tekst

(1)

door Sybrand Houtsma

Op zaterdag 30 mei is in de Steiger de Grand Prix Assen 2015 gehouden. Het toernooi was de markering van het einde van een tijdperk voor schaakclub Assen. Na 9 jaar te gast te zijn geweest in

de Steiger gaat de Steiger dicht, en gaat de club vanaf volgende week verder in ’t Markehuus, eveneens een buurthuis, in de wijk Peelo ditmaal. Een melancholiek moment, voor de bardames maar ook voor de club. Tijdens het toernooi is de materiaalkast met inhoud naar de nieuwe locatie verhuisd. Een lege plek markeert de overgang.

Er hadden zich 42 spelers aangemeld. Dit aantal was beduidend lager dan voorgaande jaren door onder andere

andere verplichtingen van schaakclub De Paardesprong en misschien ook hier wel een ‘fin d’année’ gevoel, immers het schaakseizoen loopt ten einde, de vakantieplannen worden gemaakt en de school is bijna afgelopen. Maar ondanks dat was het een gezellig en gemoedelijk toernooi. Dit werd onderstreept door het feit dat één van de spelers op de bar werd gehezen en een gezamenlijk ‘lang zal hij leven’ werd aangeheven.

De organisatie had besloten om de 42 spelers in 7 groepen van 6 spelers te verdelen in plaats van vooral groepen van 8. Dit gaf iedereen wat meer bedenktijd per partij, en gaf een rustig rondebeeld doordat iedereen hetzelfde tempo speelde.

Groep G werd met 4 uit 5 gewonnen door Gianluca Cioffi. De strijd om de tweede plaats werd

gevoerd door Wouter ter Harkel, Joel Grevel en Adriaen van Helden, alle drie eindigden met 3 punten op een gedeelde tweede plaats. Voor de bekers werd het een heel gereken: De regels schrijven dan voor dat eerst naar onderling resultaat wordt gekeken, maar dat hielp niet. Vervolgens naar Sonneborn-Berger (je krijgt dan de punten van je tegenstanders, afhankelijk van de onderlinge score). Daaruit werd Adriaen tweede, waarna vervolgens Wouter op onderling resultaat tegen Joel derde werd.

(2)

Groep F werd gewonnen door Remmelt Hofstra. Hij won met 4 uit 5 de groep met slechts 1 verliespunt. Op de gedeeld tweede plaats eindigden drie spelers, Anna-Mae Takang, Martijn Reinders en Frank Nijmeijer. Ook hier geen uitkomst uit onderling resultaat voor alle drie; op SB werd Frank tweede, en omdat Martijn had gewonnen van Anna-Mae werd hij derde.

Groep E was zeer spannend door de kleine onderlinge krachtverschillen. Hier eindigden uiteindelijk 3 spelers met 3 uit 5 op een gedeelde eerste plaats, Rowin Berghuis, Vincent Tebbens en Tetske Hofstra. Tetske won hier uiteindelijk op onderling resultaat de eerste plaats, Vincent werd tweede en Rowin derde.

Ook groep D had bijzonder weinig onderlinge krachtverschillen. Maarliefst drie spelers met drie punten en twee met 2,5 punt! Op onderling resultaat werd Oscar Hoppen eerste, gevolgd door Jael Wierenga op de tweede plaats en Tamara de Vries op de derde plek.

In groep C overheerste de familie Nissen.

Mieke Nissen won hier met 4 uit 5 de eerste plaats, Abel Nissen en Chris Klunder deelden hier de tweede en derde plaats met 3 punten. Op onderling resultaat mocht Chris de beker voor de tweede plaats meenemen.

Op de foto de beslissende partij in de laatste ronde, waarin Mieke wist te winnen.

(3)

Groep B was het terrein van Tim Bredek. Tim won deze groep soeverein met 4,5 uit 5, slechts een half puntje stond hij af aan Lemée Reuver. Brian Elsinga en Willem Mooibroek scoorden elk 3 punten, maar omdat Brian de onderlinge wedstrijd had gewonnen, mocht de beker voor de tweede plaats in Assen blijven.

Tot slot de A-groep. Ratingfavoriet Jesper Post – die op het laatste moment bereid was mee te doen om de groepen compleet te maken – verloor de laatste ronde en kwam daarmee niet verder dan een derde plaats met 3 uit 5. Tijmen Hofstra was degene die hem in de luren legde, en veroverde daarmee de tweede plaats; hij was ook de enige die van de kampioen wist te winnen.

Kampioen van de Grand Prix Assen 2015 werd met 4 uit 5 Daan Noordenbos.